Schimmel op home made


Gebruikersavatar
Ruud Engelbarts
Berichten: 229
Lid geworden op: 17-09-2005 20:03
Locatie: Lichtenvoorde

05-10-2005 21:50

Ik heb nu al een tijd home made bollies, dit is altijd nog wel goed gegaan maar na een paar dagen komt er schimmel op. helemaal het toppunt was dat ik zo'n 3 minuten geleden me speciaal aangeschafte bolliezak ( met zon soort voering van een toilettas) opentrok en al me knikkers wit en groen er uitzagen. Dit na een halve week in die tas te hebben vertoeft, vanaf zondag om precies te zijn. Kan iemand hier mij helpen of iig een paar tips zodat ik me hier in de toekomst niet meer aan hoef te ergeren.

Nu staat er hier wel op het forum overal dat je ze eigenlijk moet invriezen. maar hoe kan dat het beste?

Alvast bedankt,

Ruud
Gebruikersavatar
Wil Jeurninck
Berichten: 2261
Lid geworden op: 25-07-2002 02:00
Locatie: Baexem
Contacteer:

05-10-2005 22:17

Je doet de diepvries open,je legt de bolies erin,je sluit de diepvries weer en klaar.

Nee zonder gekheid,doe je bollen in een plastic zak,bind die diecht en vries ze in,das alles.
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

05-10-2005 22:19

Ruud,
eerst beter en langer drogen.

En niet meer in die speciaal aangeschafte bolliezak ( met zon soort voering van een toilettas) bewaren.
Lijkt me gemaakt voor in de kliko..

Vriezer is vele malen beter.
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
Ruud Engelbarts
Berichten: 229
Lid geworden op: 17-09-2005 20:03
Locatie: Lichtenvoorde

05-10-2005 22:31

Bedankt!!

Na wat voor tijd na het draaien/droogen kunnen ze in de vriezer ongeveer?



Ruud,
eerst beter en langer drogen.



Beter en langer laten drogen. Deze mix heb ik zo'n 2 dagen laten drogen op kranten zodat het vocht goed op werd genomen, ongeveer 3 a 4 keer op een dag alles goed doorgeschut en het heeft daarna nog een dag in een emmer gezeten. dus wat versta je onder goed drogen? :lol:
Gebruikersavatar
Michiels Gino
Berichten: 667
Lid geworden op: 29-11-2004 22:22
Locatie: Bredene (België)

05-10-2005 22:40

ik droog mijn boilies in droogrekken die ik op elkaar kan stapelen
ze harden zo uitstekend uit en blijven maanden goed.
geen bewaarmiddel, geen vriezer, puur natuur.
Kijk mijn laatste 30 kg heb ik vorige week woensdag gemaakt, dus al een week geleden, ze gaan pas gebruikt worden volgende week, ik laat ze tot dan op het droogrek liggen.
Na de sessie hang ik ze op in mijn garage in een boiliebewaarzak, ze blijven goed.
Ze worden wel kei en kei hard.
grtz peeke
Greets Gino
Gebruikersavatar
lust frank
Berichten: 816
Lid geworden op: 24-09-2004 22:50
Locatie: Koolskamp - België
Contacteer:

06-10-2005 00:33

Hoi Ruud,

Terug open leggen in droogbakken zoals Gino hier al aangaf als je ze in die tassen bewaard beginnen ze te transpireren en zo krijg je die schimmelvorming en gaan ze ook groen uitslaan. Die zakken zijn goed voor mee te nemen op een sessietje maar niet om die boilies in te bewaren. Eigen ondervinding !!!

Mvg
Frank
----------------------------------------------------
bezoek onze site en forum http://www.carpmates.be
----------------------------------------------------
http://www.fishing.be
----------------------------------------------------
Gebruikersavatar
Michiels Gino
Berichten: 667
Lid geworden op: 29-11-2004 22:22
Locatie: Bredene (België)

06-10-2005 00:42

bewaarzak van mij zijn zulke wasnetten, gaten zijn ongveer 6 - 8 mm groot
elke keer ik in garage kom, schud ik ze eens op, zodat de binnenste ook es aan de buitenkant liggen.

dit nog ter informatie.
doei
Greets Gino
Lex Roording
Berichten: 396
Lid geworden op: 02-12-2004 11:50

06-10-2005 07:47

Maar gaan die boilies dan niet barsten? ik had laatst na 3 dagen allemaal scheuren in mijn boilies :-?
Waarom moeilijk doen, als het makkelijk kan: KSN!
Catteeuw Geert
Berichten: 127
Lid geworden op: 21-01-2004 12:08
Locatie: hulste
Contacteer:

06-10-2005 08:52

Lex

Na 3 dagen heb je barsten ,na 10 dagen is alles terug normaal en keihard ,geen probleem.
allles mag ,niets moet
http://www.wsteam.be
Gebruikersavatar
marijn ham
Berichten: 2429
Lid geworden op: 11-07-2003 02:00
Locatie: Waarland

06-10-2005 09:06

Koop voor 10 euro een kleine ventilator en maak van wat kippengaas en een paar stukken hoput een droogrek...

Laat de bollen 36 uur onder de ventilator drogen en nog een dag doordrogen zonder de ventilator.

Na 3 weken zijn je bollen nog steeds goed, na 4 weken krijg ik pas de eerste schimmel...
Gebruikersavatar
marijn ham
Berichten: 2429
Lid geworden op: 11-07-2003 02:00
Locatie: Waarland

06-10-2005 09:08

Oh ja..

Na de 36 uur drogen en een dag door laten drogen gooi ik ze in de vriezer, dan heb je nergens meer last van.

Maar heb je geen vriezer dan moet je de bollen makkelijk 3-4 weken goed kunnen houden.

Tip:
Gebruik ook eens wat zout in je boilies... scheelt ook weer :wink:
Gebruikersavatar
Ruud Engelbarts
Berichten: 229
Lid geworden op: 17-09-2005 20:03
Locatie: Lichtenvoorde

06-10-2005 18:15

Hoi Ruud,

Terug open leggen in droogbakken zoals Gino hier al aangaf als je ze in die tassen bewaard beginnen ze te transpireren en zo krijg je die schimmelvorming en gaan ze ook groen uitslaan. Die zakken zijn goed voor mee te nemen op een sessietje maar niet om die boilies in te bewaren. Eigen ondervinding !!!

Mvg
Frank


Dat heb ik nu ook ondervonden, weg 4 kilo van me succesvolle mix.
Voordat ik me boilies ga invriezen wat voor tijd laten drogen? hoor van alles wat. Als ze niet goed drogen gaan ze uitzetten ivm vocht zich vormt in ijs? of wat zijn de risico's daarvan?

Gr. Ruud
Gebruikersavatar
Rick Boerboom
Berichten: 3459
Lid geworden op: 11-07-2002 02:00
Locatie: Doetinchem

06-10-2005 18:42

Is het echt zo moeilijk om home mades goed te houden? Na het koken een hele dag op kranten laten drogen. Boillies goed uit elkaar (niet tegen mekaar aan of op elkaar) en daarna in plastic zakken/bakken, broodzakken, boterhamzakjes of weet ik veel in de diepvries donderen... klaar!
Gebruikersavatar
Niels Schouten
Berichten: 879
Lid geworden op: 02-10-2005 18:11
Locatie: Almere

06-10-2005 18:46

Rick Boerboom schreef:Is het echt zo moeilijk om home mades goed te houden? Na het koken een hele dag op kranten laten drogen. Boillies goed uit elkaar (niet tegen mekaar aan of op elkaar) en daarna in plastic zakken/bakken, broodzakken, boterhamzakjes of weet ik veel in de diepvries donderen... klaar!


Zo doe ik het ook inderdaad. Afhankelijk van de mix laat ik ze ook wel eens 36 tot 48 uur drogen. Verdelen in porties van 1 kilo en hop, de vriezer in. Nooit problemen met schimmel of andere rarigheden.
Gebruikersavatar
Ruud Engelbarts
Berichten: 229
Lid geworden op: 17-09-2005 20:03
Locatie: Lichtenvoorde

06-10-2005 19:29

bedankt voor de info allemaal, morgen is de vriezer van me ouders de sigaar. nu hopen dat ze wel goed blijven.
Gebruikersavatar
Rick Boerboom
Berichten: 3459
Lid geworden op: 11-07-2002 02:00
Locatie: Doetinchem

06-10-2005 19:31

Da kump wel goed.

Succes dr met en goed goan!
Gebruikersavatar
Niels Schouten
Berichten: 879
Lid geworden op: 02-10-2005 18:11
Locatie: Almere

06-10-2005 19:33

Als ze gaan ontdooien worden ze wederom weer ( een beetje ) vochtig. Zorg dat je boilies goed dit vocht kwijt kunnen. Ik doe ze altijd in een boterhamzak, die laat ik gewoon openstaan en hussel ik om het uur door elkaar. Anders gaan ze alsnog rotten en schimmelen en is je werk nog voor niks geweest.
Rene de vries

07-10-2005 12:35

Een vraagje voor de mensen die ze 3 a 4 weken kunnen goed houden buiten de vriezer zonder dat ze gaan beschimmelen.......

Wat voeg je dan toe?

Als ik ze niet invries dan gaan ze inderdaad na een dag of 7 schimmelen.

Ook als ik ze na 24 uur invries om er vevolgens mee te gaan voeren of vissen dan leg ik er altijd een paar buiten de vriezer (meestal in een platic bakkie).... elke dag controleer ik ze dan.... maar ook in deze situatie is het na een weekie wel afgelopen met ze..

kom maar op met de tips....
Gebruikersavatar
Niels Schouten
Berichten: 879
Lid geworden op: 02-10-2005 18:11
Locatie: Almere

07-10-2005 16:08

Een beetje citroenzuur toevoegen wil ook nog wel eens helpen als natuurlijk conserveringsmiddel. Let wel op dat je er niet te veel van gebruikt.
Gebruikersavatar
Rick Boerboom
Berichten: 3459
Lid geworden op: 11-07-2002 02:00
Locatie: Doetinchem

07-10-2005 16:44

Zout werkt ook conserverend. Suiker volgens mij ook. Houdt je boillies iets langer goed, maar het beste is toch maar gauw in de vriezer.
Gebruikersavatar
Niels Schouten
Berichten: 879
Lid geworden op: 02-10-2005 18:11
Locatie: Almere

07-10-2005 16:50

Suiker kan inderdaad ook, maar rolt wel wat lastiger als je hier teveel van in je mix doet. ik sluit me aan bij Rick, je kunt ze het beste na het drogen gewoon de vriezer inmikken. Ik voer zelfs met bevroren boilies.
Rene de vries

07-10-2005 18:20

Ik gebruik ook zout is inderdaad goed als conserveringsmiddel.
Maar Marijn Ham schrijft dat zijn boillies 3 weken buiten de vriezer goed blijven... dan ben ik dus benieuwd wat hij gebruikt.
Gebruikersavatar
Niels Schouten
Berichten: 879
Lid geworden op: 02-10-2005 18:11
Locatie: Almere

07-10-2005 19:06

Een periode van 3 weken redden mijn boilies inderdaad ook niet zonder te schimmelen. Ben ook heel benieuwd hoe je ze zo lang goed kunt houden.
Gebruikersavatar
Kees Vaags
Berichten: 934
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
Locatie: Aalten

08-10-2005 16:24

heb zlef nog een handje vol home mades liggen. deze zijn lang gedroogd op een rek, met een lekker stroompje, liefst wat warme lucht, erover. ik weet zeker dat ik deze boilies al zeker een jaar heb liggen.

nu maak ik hier geen reclame om je freezers maar op die manier te bewaren (kurkdroog maken), de kwaliteit zal wat verminderen naarmate de weken gaan tellen. het geeft wel aan dat als je boilies voldoende droog zijn dat je ze wel enige tijd buiten vriezer kan bewaren. ook handig voor frankrijktrips.
groetjes Da Fox
Gebruikersavatar
Ruud Engelbarts
Berichten: 229
Lid geworden op: 17-09-2005 20:03
Locatie: Lichtenvoorde

08-10-2005 17:01

Ik heb nu alles in de vriezer en een paar heb ik ook los nog aan het drogen liggen, eens kijken wat het nu precies doet en hoelang ik ze goed kan houden buiten de vriezer. Ik denk redelijk lang omdat ik alleen maar met kruiden heb gewerkt deze keer, en na mijn weten beschimmelen die lang niet zo snel.