De juiste bereiding van tijgernoten


Plaats reactie
evert van de linden
Berichten: 125
Lid geworden op: 04-01-2004 22:06
Locatie: Alkmaar
Contacteer:

18-03-2005 23:01

Beste karpervissers,

In een vorig topic heb ik gezegd dat ik tijgernoten wil gaan maken.
Ik heb gehoord dat een verkeerde bereiding van de tijgernoten schadelijk is voor de karper. Dus ik moet het goed bereiden!!

Recept: (van Ranald de Jong, van de dvd 'Door de ogen van de karper')

2 kilogram tijgernoten
1 kilogram basterd suiker
1 flesje oud bruin van Amstel bier

Bereiding:(Zoals Ronald de Jong dat doet)

water aan de kook brengen dan de tijgernoten erin samen met de basterd suiker

4 uur laten koken totdat de tijgernoten lekker zoet en knapperig zijn.
(water wel op goed pijl houden, dus af en toe bijvullen natuurlijk)

Is dit een goede bereidingswijze denken jullie?
En moet je zelf proeven of de noten 'klaar' zijn?

Mvg,
Evert.
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

18-03-2005 23:40

Evert,

je moet ze wel eerst 24 uur in ruim water weken, afspoelen en opzetten met vers water. Aaan de kook brengen met je toevoegingen (niet noodzakelijk) en lekker een uurtje laten koken. Vier mag ook, maar daar heb ik nog nooit een meerwaarde in kunnen ontdekken.

Vervolgens een paar dagen ( dus niet drie weken) laten staan, totdat het vocht lekker dik en plakkerig wordt.

Vissen maar....
evert van de linden
Berichten: 125
Lid geworden op: 04-01-2004 22:06
Locatie: Alkmaar
Contacteer:

19-03-2005 01:15

Dus het is noodzakelijk dat ze eerst een dag weken?
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

19-03-2005 07:15

ja
Jeroen Van der Meeren
Berichten: 76
Lid geworden op: 15-01-2005 22:13
Locatie: België

19-03-2005 09:23

ik heb die dvd ook gezien, maar ik dacht dat ze de tijgernoten 7 uur laten koken. Ik vond het nogal wat overdreven. Ikzelf kook ze maar 1 uur. Natuurlijk week ik ze eerst

Jeroen
Ulco Bosma
Berichten: 546
Lid geworden op: 12-01-2002 01:00
Locatie: Leeuwarden
Contacteer:

19-03-2005 13:15

Doe het zelf niet zo vaak maar volgens mij hoef je tijgers niet voor te weken, in dat geval gewoon langer koken. Koken versneld het proces van het opnemen van vocht in de tijgernoot. Je ziet aan de tijgernoot zelf wel of ie lang genoeg op het vuur heeft gestaan. Van vol met rimpels naar een glad huidje :)
Op het ene water slaan de wat zuurdere noten die erg lang staan beter aan, andere water gewoon de zoete die een paar dagen oud zijn. Gewoon proberen...

Mvg Ulco,
evert van de linden
Berichten: 125
Lid geworden op: 04-01-2004 22:06
Locatie: Alkmaar
Contacteer:

19-03-2005 14:29

Ulco,

Dat dacht ik dus ook, gewoon vier uur koken is genoeg.

Maar Mitsz zegt dat ze wel eerst 1 dag moeten weken.
Ik moet t wel echt cker weten anders schaad ik de karper.

Mvg,
Evert.
Gebruikersavatar
raymond van ommeren
Berichten: 453
Lid geworden op: 12-01-2004 20:13
Locatie: Vijfhuizen

19-03-2005 14:50

Het is eigenlijk de zelfde bereidings wijze als bij particles.
En moet je de tijgers 3dagen in hun kook vocht laten staan, of moet je ze in schoon water doen?
Ik hou van het geluid van een pieper in de vroege ochtend...
evert van de linden
Berichten: 125
Lid geworden op: 04-01-2004 22:06
Locatie: Alkmaar
Contacteer:

19-03-2005 14:51

Ja dat stond er ook bij in de beschrijving idd.

Dus eigenlijk week je ook achteraf nog eens.
Gebruikersavatar
Erik Rozen
Berichten: 588
Lid geworden op: 24-11-2003 01:00

19-03-2005 16:59

Jongens,

Mitsz zijn antwoord lijkt me duidelijk genoeg, niet?

Neem het nu maar gewoon van hem aan, doe je niets mis mee.
Gebruikersavatar
Ruud Laros
Berichten: 797
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
Locatie: delft

19-03-2005 17:25

het volgende dan maar over een tijgernoot,

een tijgernoot zal na 4 uur praktisch geen water meer opnemen en zijn dan meteen voor menselijke comsumptie geschikt.
in verschillende landen worden ze door de armere tak van de bevolking namelijk als een soort snoepje gegeten.

dan dit , om de maximale smaak uit een tijgernoot te krijgen dien je ze 12 uur te koken . dit proces doen ze ook voor nootjes voor menselijke comsumptie.
omdat 12 uur koken voor ons in de keuken geen haalbare kaart is doe ik het volgende :
nadat ik mijn nootjes geweekt heb kook ik ze 3 kwartier in een snelkookpan op 121 graden , dit staat gelijk aan ongeveer 4 uur gewoon koken.
wanneer je zo`n nootje doorsnijd zie je dat de structuur wel degelijk verschild ten opzichte van een gewoon gekookte noot.
20 uur na het koken staan ze al dik in het slijm.
dus voor al diegene die met nootjes vissen is zeker het proberen wel waard.
wel oppassen met de snelkook pan want er staat natuurlijk wel druk op.

gr. ruud

ps :
kijk even op het volgende linkje staan hele leuke dingen op zoals tijgernootjes zonder skin heb dat zelf nog nooit eerder gezien
http://www.tigernuts.com/
Gebruikersavatar
Erik de Roos
Berichten: 143
Lid geworden op: 29-08-2004 22:13
Locatie: rijswijk ZH

24-03-2005 16:46

Mag je ze na het weken in het kookvocht nou eigelijk invriezen ? of gaat de slijm laag er dan weer af ?

Groetjes Erik
Gebruikersavatar
Ruud Laros
Berichten: 797
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
Locatie: delft

24-03-2005 17:14

je kan ze na het koken invriezen , maar hoeft niet .
gewoon laten staan in je kook water en als er teveel schuim op komt te staan schep je dat er gewoon af.
zo kan je ze weken laten staan .

gr. ruud
yoell verwaal
Berichten: 1
Lid geworden op: 01-04-2012 21:30

01-04-2012 21:33

hoelang zijn ze houd baar, en hoelang moet je koken als je 1kg tijgernoten doet en 500 gram suiker
Gebruikersavatar
Daaf Wolters
Berichten: 4012
Lid geworden op: 02-03-2003 01:00
Locatie: Hengelo

01-04-2012 22:01

Erik Rozen schreef:Jongens,

Mitsz zijn antwoord lijkt me duidelijk genoeg, niet?

Neem het nu maar gewoon van hem aan, doe je niets mis mee.


Wat is er mis mee om door te vragen?
Normaal weekte ik ze ook altijd minimaal 24u vantevoren, maar ik heb altijd gedacht dat je min of meer hetzelfde resultaat kan halen met langer koken. Heb ze in tijdgebrek ook wel eens niet voorgeweekt en dan idd 3-4uur gekookt.
Na het koken trouwens altijd in het kookvocht laten staan, nooit dat verversen, daar zit nou net alle goodness in.
There aint no way but the hard way!

Spiegel gevangen op het Twentekanaal? Skp@ksnregiooost.nl
Gebruikersavatar
Dion van der Does
Berichten: 574
Lid geworden op: 28-09-2009 14:37

02-04-2012 00:09

Altijd dat gezeur over die tijgernoten!!

Week ze 24u in ruim water.. Na het weken gooi je het water weg en kook je ze een uurtje in "nieuw" kraanwater.
Laat het 2 dagen staan en je hebt behangplaksel met tijgernoten.

Tip: Blijf met je jatten uit het water want dit kan er voor zorgen dat ze niet gaan slijmen.
Tight Lines !
paul te wierik
Berichten: 779
Lid geworden op: 19-06-2010 18:20

02-04-2012 08:23

Dion,
Dit is toch geen gezeur?? Lees hier al een paar verschillende manieren van bereiden. Waarom doe jij ze dan in nieuw water? Dan zit je toch ook met je handen eraan? Ik zet ze zelf 24 uur in een grote pan met water en daarna een uurtje koken. Water wat ik gebruik voor het weken los ik altijd een lading rietsuiker in op...
Skp twentekanaal. Meld je vangsten terug!!
google en gij zult vinden....
Harm Rademakers
Berichten: 1808
Lid geworden op: 19-03-2012 19:34

02-04-2012 08:26

Om het water te verversen hoef je er toch niet met je handen aan te zitten.
Gebruikersavatar
R de Winter
Berichten: 3066
Lid geworden op: 15-07-2010 15:05
Locatie: JRC Extreme Brolly
Contacteer:

02-04-2012 10:33

En hier gaan we weer hahahaha :P

gewoon minimaal 24uur weken
dan met schoon water koken uurtje is zat..

je hoeft er geen extra dingen aan toe te voegen van suiker of bier dat heeft geen enkele meer waarde.
na het koken gewoon deksel erop en NIET MET JE HANDEN IN HET WATER!! en dan 2/3 dagen laten staan beste is in de zon..

daarna kun je er lekker mee gaan vissen..

wil je geen slijm dan kan je ze na het koken afspoelen en in schoonwater leggen en dan doen ze het ook prima hoor.


Succes in ieder geval.
Oja joh!!!
Gebruikersavatar
Dion van der Does
Berichten: 574
Lid geworden op: 28-09-2009 14:37

02-04-2012 16:32

paul te wierik schreef:Dion,
Dit is toch geen gezeur?? Lees hier al een paar verschillende manieren van bereiden. Waarom doe jij ze dan in nieuw water? Dan zit je toch ook met je handen eraan? Ik zet ze zelf 24 uur in een grote pan met water en daarna een uurtje koken. Water wat ik gebruik voor het weken los ik altijd een lading rietsuiker in op...


Wel gezeur, er is al duizenden keren hier op Carpboard uitgelegd hoe je ze moet bereiden.. En op Google al miljoenen keren...

En dan nog moet jij het hier vragen.....
Tight Lines !
sander kunst
Berichten: 2002
Lid geworden op: 07-10-2009 18:56
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

02-04-2012 16:49

Niet iedereen weet dat dit al op google staat of hier op het board Dion.
Of neemt de moeite om het aas toppic door te nemen !!!
En beter dat hij het voor de 100x dan maar vraagt !!! dan dat ie gewoon maar wat doet !!!
en dan bedoel ik gaat voeren met ongeweekte en ongekookte tijgernoten.
Want daar kun je echt een aantal vissen mee naar de klote helpen !!!

mvg
Plaats reactie