Beste boiliedraaiers,
Normaalgesproken als ik boilies maak gebruik ik de eieren compleet met eigeel.
Nou weet ik dat het eigeel veel vet en cholesterol bevat maar nou hoorde ik van een engelsman dat het eigeel in boilies nogal snel bederft en daardoor een boilie volledig waardeloos kan maken.
Daarom gebruikte hij zelf helemaal geen eieren maar een ander goedje.
Ik denk dat ik best het eigeel eruit kan laten want de bindende eigenschappen van het ei worden volgens mij toch (hoofzakelijk) veroorzaakt door het eiwit.
Voor uitharden heb je volgens mij ook helemaal geen eigeel nodig en mocht dit wel zo zijn gebruik ik gewoon wat meer eialbumine.
Is er iemand die dit al doet of die hier ervaring mee heeft?
eigeel
- Eus Molewijk
- Berichten: 2418
- Lid geworden op: 13-01-2002 01:00
- Contacteer:
- Kees Ouwehand
- Berichten: 11597
- Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
- Locatie: Nederland
Nee Eus,
Andersom heb ik wel van gehoord. Een deel van het eiwit weglaten. Achtergrond is dan om door minder eiwit te gebruiken een opener structuur te maken. Alle dooiers worden dan wel verwerkt.
Volgens mij heeft het eigeel op zich geen grote waarde voor wat betreft de eigenschappen van de boilie. Slechts het eiwit toevoegen lijkt voldoende om de boilie te binden.
Kees
Andersom heb ik wel van gehoord. Een deel van het eiwit weglaten. Achtergrond is dan om door minder eiwit te gebruiken een opener structuur te maken. Alle dooiers worden dan wel verwerkt.
Volgens mij heeft het eigeel op zich geen grote waarde voor wat betreft de eigenschappen van de boilie. Slechts het eiwit toevoegen lijkt voldoende om de boilie te binden.
Kees
- Ruud Laros
- Berichten: 797
- Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
- Locatie: delft
ei-albumine eus ??
- Eus Molewijk
- Berichten: 2418
- Lid geworden op: 13-01-2002 01:00
- Contacteer:
Wat is er mis met ei-albumine behalve dat het peperduur is Ruud?
- Lesley van Dinter
- Berichten: 1642
- Lid geworden op: 05-01-2002 01:00
- Locatie: Twente
Ik gebruik helemaal geen eieren meer in mijn boilies, maar i.d.d ook 'een of ander goedje' (zoek zelf maar een beetje uit) en dit werkt echt super!! De eieren geven de boilies toch een zekere herkenbare nasmaak die je op dressuurwateren geen goed zullen doen. Hoe verklaar je bijv. 13 runs na een kleine voercampagne op een dressuurput 1e klas, waar je normaal maar 1 of 2 runs krijgt als je alles uit de kast haalt? Dit heeft natuurlijk ook niet het eeuwige leven maar voorlopig hoor je mij niet klagen!!
MVG LvDinter.
MVG LvDinter.
©
- Ruud Laros
- Berichten: 797
- Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
- Locatie: delft
niks behalve dat het duur is
- Eus Molewijk
- Berichten: 2418
- Lid geworden op: 13-01-2002 01:00
- Contacteer:
Allemaal,
Ik heb zojuist geprobeert ballen te maken zonder eigeel.
De uitkomst: zwaar kl#te!!
Ik gebruikte het eiwit uit 6 eieren ipv 5 en de rest van het vocht vulde ik aan met water.
Het deeg voelde veel slapper aan en minder kleverig, ook de kleur was minder donker.
Toen ik het in de spuit deed brokkelde het onder m'n vingers vandaan en rollen was een drama, de ballen rolden gewoon uit elkaar.
Ik moet erbij zeggen dat het een vismeelmix was, wat toch al iets eerder geneigd is te brokkelen.
Daarna heb ik een nieuw pondje mix aangemaakt met 5 eieren met eigeel en het probleem was over.
Mijn conclusie: gewoon erin laten die dooier!!!
Ik heb zojuist geprobeert ballen te maken zonder eigeel.
De uitkomst: zwaar kl#te!!
Ik gebruikte het eiwit uit 6 eieren ipv 5 en de rest van het vocht vulde ik aan met water.
Het deeg voelde veel slapper aan en minder kleverig, ook de kleur was minder donker.
Toen ik het in de spuit deed brokkelde het onder m'n vingers vandaan en rollen was een drama, de ballen rolden gewoon uit elkaar.
Ik moet erbij zeggen dat het een vismeelmix was, wat toch al iets eerder geneigd is te brokkelen.
Daarna heb ik een nieuw pondje mix aangemaakt met 5 eieren met eigeel en het probleem was over.
Mijn conclusie: gewoon erin laten die dooier!!!
- Kees Ouwehand
- Berichten: 11597
- Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
- Locatie: Nederland
Eus,
Gebruikte je dat water ook bij de 2e keer?
Kees
Gebruikte je dat water ook bij de 2e keer?
Kees
- Eus Molewijk
- Berichten: 2418
- Lid geworden op: 13-01-2002 01:00
- Contacteer:
Ik gebruikte wel wat water maar veeeel minder dan de eerste keer.
In de mix zonder dooier had ik zowat een half glas water nodig, met complete eieren niet meer dan 2 eetlepels.
In de mix zonder dooier had ik zowat een half glas water nodig, met complete eieren niet meer dan 2 eetlepels.
- Kees Ouwehand
- Berichten: 11597
- Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
- Locatie: Nederland
Hmmm. Hoe het precies in elkaar steekt weet ik niet. In de kookwereld laat je het eigeel weg om het kooksel met water luchtiger te maken. Houdt je het eigeel erin dan wordt het kooksel kleffer. Die koolhydraten doen kennelijk toch iets met eiwitten. Wie heeft de sleutel?
Groeten Kees
Groeten Kees
- Eus Molewijk
- Berichten: 2418
- Lid geworden op: 13-01-2002 01:00
- Contacteer:
Not me Kees!
Maar ik heb wel een wijze les geleerd!
Maar ik heb wel een wijze les geleerd!
- Ruud Laros
- Berichten: 797
- Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
- Locatie: delft
eus ,
probeer het eens met besan is verkrijgbaar bij de betere toko
heb het zelf nog niet geprobeerd gewoon in een vergeet hoekje geraakt zeg maar .
wat ik er van weet dat het ook als ei vervanger wordt gebruikt bij het pannekoeke bakke.
wat is besan dan : dat is dus kikkererwtenmeel
groeten ruud
probeer het eens met besan is verkrijgbaar bij de betere toko
heb het zelf nog niet geprobeerd gewoon in een vergeet hoekje geraakt zeg maar .
wat ik er van weet dat het ook als ei vervanger wordt gebruikt bij het pannekoeke bakke.
wat is besan dan : dat is dus kikkererwtenmeel
groeten ruud