vloeibare kruidn??


janwillem hilverts

07-03-2005 15:25

nog even als laatste Koen,

dus als ik het goed begrepen heb dan pak je eerst een koekenpan, doe je wat boter in dan doe je de kruiden er eerst in die laat je even "opwarmen" en dan doe je de olie erbij en ga je dit samen roeren of moet je eerst de olie verwarmen en dan als laatste de kruiden erbij doen want daar kwam ik nog neit helemaal uit

MvG
Gebruikersavatar
Koen de Been
Berichten: 1882
Lid geworden op: 10-02-2004 19:08
Locatie: Wosterhout

07-03-2005 15:50

Janwillem,

Men nemen een pan en spatel.
Zet de pan op hoog vuur en doe er een scheutje olie bij(maiskiemolie bijvoorbeeld), verwarm de olie en voeg de kruiden erbij.
Meng dit al roerend met een spatel.
Zorg ervoor dat het geheel niet gaat verkleuren want dan verbrand het.Dan is het niet meer te gebruiken voor jouw doeleinden. :wink:
Een minuutje spatelen is voldoende om het geheel gemengt te krijgen.
Als eindporduct heb je nu een gelei van kruiden met als basis de olie.
Verhoudingen zijn altijd te veranderen als je nog niet tevreden bent, maar overdrijf niet! :P
Vriendelijke groet,

Koen de Been
janwillem hilverts

07-03-2005 16:16

oke, hartelijk dank voor de info Koen,
de verhoudingen wordt nog wel even een gekloot denk ik maja ik probeer wel wat. Begin denk ik met een 20ml olie en dan een 10 gram kruiden of is dat niet echt een goede verhouding zo 2:1 om maar zo te zeggen?

Groeten
Gebruikersavatar
Koen de Been
Berichten: 1882
Lid geworden op: 10-02-2004 19:08
Locatie: Wosterhout

07-03-2005 17:58

Janwillem,


Ik zou niet weten wat de verhoudingen kunnen zijn.
Als het voldoende geur en smaak afgeeft zoals jij dat wilt dan heb je pas de juiste verhouding kruiden:olie.
Overdrijven met kruiden zal ik niet doen, het woordje TE is nooit goed he. :wink:
De ene kruid ruikt en smaakt weer sterker als de ander. Dus de verhouding verschilt echt per kruidsoort.

Beetje uitvogelen en uittesten en je komt er wel! :P
Vriendelijke groet,

Koen de Been
wouter mevis
Berichten: 170
Lid geworden op: 27-10-2003 01:00
Locatie: Puth (CHINA)

07-03-2005 18:12

jan willem.

gewoon op klein vuurtje ff laten trekken.. het steld niks voor..
en het leuke is dat je boillies ook nog een mooier kleurtje krijgen...
mij zelf is dat in het verleden nog nooit fout gegaan.. al waren er wel klunsen in mijn klas die het voor elkaar kregen om het fout te doen. en dan ook nog te weten dat dat juist de gene zijn die met het vak zijn doorgegaan..

koken zeer mooi vak! en zeker idiaal voor het vissen. want je hebt vrij als andere werken, en das zeer dressuur doorbrekend op wateren die voornamelijk in het weekend worden bevist. maarja het was niks voor mij, ik drink ook graag biertjes en ga graag uit :P

groeten meef
easy does it!!!
Gebruikersavatar
Koen de Been
Berichten: 1882
Lid geworden op: 10-02-2004 19:08
Locatie: Wosterhout

07-03-2005 18:40

Wouter,


Ik ben zelf nu leerling-kok 1e jaars. Ook ik heb sterk nagedacht hoe dat later zou zijn als ik werkende zou zijn als kok. Op visgebied heeft dit inderdaad zeer veel voordeel. 8)
Je hebt het water helemaal voor jezelf als andere vissers moeten werken.
Aankomend voorjaar(vanaf 22 maart t/m eind juni) heb ik stage bij een sterren-restaurant, druk,druk en presteren!
Ieder nachtje die ik dan aan het water door kan brengen wordt nog meer genieten.
Vriendelijke groet,

Koen de Been
bart pieck
Berichten: 302
Lid geworden op: 11-04-2003 02:00
Locatie: kampen
Contacteer:

07-03-2005 19:03

wat dacht je van een vis bouillon in je boillie of een sterke fond :P
wouter mevis
Berichten: 170
Lid geworden op: 27-10-2003 01:00
Locatie: Puth (CHINA)

07-03-2005 21:11

hmm waaorm niet direct zelf de fond trekken :-?

voor 1liter: runderfond
600gram runderbeender
100gram schenkel met vlees
1.2dl water
50gram groente boeket (te krijgen bij de bloemist : :P )
0.5 gram tijm
1gram gekneuste peperkorrels
1/2 laurier blad
1 peterselie steel

dat reduceren tot 1/6 en je hebt: runderfumet
en nog sterker en zeker nog beter reduceren tot 1/8 en je heb runderexstract.

klink altijd mooi "ik gebruik als smaakstof RUNDERFUMET" klinkt interesant niet?

makkelijk toch?????
ik doe niet anders als ik boillies maak :P

neej ze hebben het ook in een FLESJE ja


groeten souschef meef
easy does it!!!
bart pieck
Berichten: 302
Lid geworden op: 11-04-2003 02:00
Locatie: kampen
Contacteer:

07-03-2005 22:43

donderss hey laten wij een nieuw topic openen boillie shefs :P
kevin diederen
Berichten: 3862
Lid geworden op: 28-09-2003 02:00
Locatie: Zuid Nederland

09-03-2005 14:06

Zelf snap ik het geloof ik nog niet helemaal.

Je pakt dus een pan en doet hier bijvoorbeeld 10 ml amandelolie in en verwarmt dit (niet koken dus) en hier voeg je dan bijvoorbeeld 5 gram chilliepoeder aan toe.Dit laat je zo dus even een tijdje trekken op een laag vuurtje en het is klaar.

Het lijkt me iets leuks om te proberen aangezien ik voor mijn pop-upmix toch 10 ml olie per ei nodig heb om het verbranden tegen te gaan.Maar zou ik op deze manier dan goed uitlekkende kruiden krijgen voor een mogelijke single hookbait?
Met vriendelijke groet,

Kevin Diederen
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

10-03-2005 08:38

Als het gaat om fumets en fonds, bewaar dan de schalen van de door u verorberde schaaldieren als kreeften en garnalen en maak de volgende boullon:

schaaldieren zoals gamba's ( alleen de schalen en koppen)
knoflook
tomatenpuree
wortel en ui (fijn)
wat jeneverbes
wat kruidnagel
scheut cognac

zet schalen en groente aan met tomatenpuree in een pan met wat olie. Voeg de knoflook toe en verwarm nog rustig een paar minuten door, totdat de knoflook gaar is. Overgiet alles met koud water totdat het net onder staat.

kook op en laat trekken. Normaal gesproken ongeveer 40 minuten. Indien je het langer trekt, krijgt uw aromatisch aftreksel een amoniakachtige geur. Niet te vreten.

Voor ons doel is dat nu juist de bedoeling, dus laat maar lekker een paar uur opstaan :D

Passeer door een zeefje en voeg de cognac toe.

evt ietwat binden met zetmeel voor de zomer en voeg minstens 100 ml per kg mix toe

lekker hoor!
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

10-03-2005 08:47

Kevin,

nodig:

-twee kookpannen een wat grote dan de ander
-een liter olie naar keuze
-100-250 gram van de door jou gekozen specerijen bv kerrie


-Zet de groter pan op het vuur, ca 1/3 gevuld met water en breng aan de kook.
-Vul de andere met de olie en specerijen.
-Draai het gas op het laagste pitje en zet de oliepan in de waterpan
-laat een paar uur trekken en zorg ervoor dat het water niet gaat koken of verdampt
- doe alles over in een pot indien redelijk afgekoeld en bewaar in de koelkast

cést tout
Gebruikersavatar
Harnold Kikkert
Berichten: 2174
Lid geworden op: 22-11-2004 21:18
Locatie: Hoogeveen

10-03-2005 09:33

Zo Mitsz, leef je ook weer?
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

11-03-2005 08:36

ja gelukkig wel.

internet troubles :-?
Gebruikersavatar
Harnold Kikkert
Berichten: 2174
Lid geworden op: 22-11-2004 21:18
Locatie: Hoogeveen

11-03-2005 09:55

Internet troubles...een ontploffing gehad zeker :wink:

Maar zoals ik zie heeft het niet aan je (aan de kook) :wink: tips gelegen
Gebruikersavatar
Marco Meuwsen
Berichten: 558
Lid geworden op: 21-03-2003 01:00
Locatie: Didam

11-03-2005 10:35

Koen

Dat werken in het weekend wen je van zelf aan :), er staan zoveel voordelen tegenover.
Maar je zult het volgend jaar wel goed druk krijgen, als je de sterren van de hemel gaat koken :lol:, dan komt er van vissen niet veel meer terecht :) Leren aan het water loopt ook meestal in de soep, als je een beetje aan het vangen bent die dag haha

Waar ga precies werken als ik vragen mag?

Heb zelf (nog) niet in een sterren-restaurant gewerkt :(, heb er spijt van dat ik dat als leerling niet gedaan heb. Zit er dan ook sterk over na te denken om er een specialisten-opleiding achteraan te plakken en toch een keer de ervaring op te doen onder de sterren.


Greetz Marco
bart pieck
Berichten: 302
Lid geworden op: 11-04-2003 02:00
Locatie: kampen
Contacteer:

11-03-2005 16:02

hier nog zo,n kok werk momenteel bij vd valk zwolle onregelmatige uren is meer vis plezier
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

11-03-2005 16:08

Ja Bart,

dat dacht je. Alle uren werken en je vist helemaal niet meer. Iets dat in de horeca wel degelijk een drijgende factor is.

Ik hoop zelf binnenkort nog maar weinig te hoeven koken. Dat doe ik dan wel voor vrienden.

:D
bart pieck
Berichten: 302
Lid geworden op: 11-04-2003 02:00
Locatie: kampen
Contacteer:

11-03-2005 16:11

jeps maar ik hoef pas om 12 uur te beginnen en ben een diehard die na t werk gaat vissen als ik de volgende dag moet werken gewoon voeren en vissen en af en toe vrij vragen doet genoeg
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

11-03-2005 16:29

op die manier doe je het goed.

Ik heb het werken in de avonden nooit een probleem gevonden voor m'n visserij. Wel het weken werken zonder vrije dagen. Heeft fatale gevolgen voor je hobby.

Het mooie van horecauren is, dat je nooit in het weekend kan, maar juist wel op "werkdagen". Vaak vang je dan stukken beter :D
janwillem hilverts

11-03-2005 16:41

mitsz,

even tussendoor hoor.. Ik heb nu al een paar keer geprobeerd op je site te komen maar hij wil hem maar niet openen en duurt ook echt behoorlijk lang.. kun je me wat meer vertellen hoe het komt of waar het aan kan liggen

MvG
Gebruikersavatar
Mike Verhoeff
Berichten: 752
Lid geworden op: 10-02-2004 12:09
Locatie: Nederland

11-03-2005 17:01

Beste M. van der Kamp,

daar had ik ook last van.... :-? Kun je me misschien per pb de prijzen toesturen van je producten?? Toen ik nog wel op de site kon stond dit er helaas niet bij vermeld.

Alvast bedankt!!

Groet Mike.
bart pieck
Berichten: 302
Lid geworden op: 11-04-2003 02:00
Locatie: kampen
Contacteer:

11-03-2005 17:02

idd mitz jij snapt hem en ook een voordeel is met de voedings kundigge en kook technische kennis je boillie /aas samenstellen :P
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

11-03-2005 17:24

Sorry mannen, er wordt aan gewerkt, maar dit jaar hebben we op alle fronten een lastige start. Laat even weten of het lukt.

http://waterlandbaits.w4.clicdev.com/f/

mvg Mitsz
Gebruikersavatar
Harnold Kikkert
Berichten: 2174
Lid geworden op: 22-11-2004 21:18
Locatie: Hoogeveen

11-03-2005 17:44

Gaat prima, ik heb de site al enige weken in favorieten staan :wink:

gr Harnold