Tarwemeel / griesmeel / tarwegriesmeel


Plaats reactie
Gebruikersavatar
Martijn Huisman
Berichten: 239
Lid geworden op: 07-08-2003 02:00
Locatie: Krimpen aan den IJssel

26-01-2005 16:33

Beste boarders,

Ik zit me af te vragen hoe het nu precies zit:

Je hebt Tarwemeel, griesmeel maar je hebt ook tarwegriesmeel.
Is tarwegriesmeel nu een samenvoeging van beide eerstgenoemde producten of is dit iets totaal anders??
Ik gebruik namelijk altijd de tarwegriesmeel maar lees heel vaak dat er gebruikt wordt of tarwemeel of griesmeel of beide samen, maar heel weinig tarwegriesmeel.
Hoop een antwoord te krijgen op deze vraag en als er verschil in zit wat dit dus is en wat de voor en nadelen ervan zijn??

Hoor het graag.

MVG,

Martijn
het gaat niet enkel om gewichten, hou plezier in je hobby

http://www.karperstudiegroep.nl
http://www.specialbaits.com
Gebruikersavatar
Douwe Bijlsma
Berichten: 8217
Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
Locatie: Leeuwarden

26-01-2005 17:10

Griesmeel kan van uiteenlopende granen worden gemaakt.
Bekend zijn maisgries, tarwegries, rijstgries.
In plaats van het graan volledig te malen wordt het als het ware gehakt waardoor kleine korrels ontstaan.
Vandaar ook de naam: gries = gres = korrel.
Doordat het oppervlak van de korrel groter is dan bloem, gedraagt deze zich in de keuken en in de pan anders.
Het vochtbindend vermogen is hoog, het zetmeel verstijfselt op een andere manier, enz.

Google wordt toch echt te weinig gebruikt bij prangende vragen.

Als je het in de hengelsportzaak koopt staat het er meestal niet op, dus ben je niet zeker van de samenstelling.
Heel misschien weet de verkoper wat het is.

Douwe
Vissen is een hobby, geen religie!
Pieter Bosseloo
Berichten: 21
Lid geworden op: 23-01-2005 00:39
Locatie: Sterrebeek-Belgie

26-01-2005 20:38

Martijn,
als men het over boilies en griesmeel heeft, bedoelt men tarwegriesmeel.
Rijstgriesmeel zwelt veel meer op in je boilie, wat maakt dat die veel minder vast is en dat de stukjes rijstgries er aan de buitenkant van de boilie komen 'uitpiepen'. Dat is toch mijn ervaring.
Pieter
Back to nature
jacco noordermeer

26-01-2005 21:27

daar om wordt voor bollen meestal rijstebloem/meel gebruikt
als het al gebruikt wordt

mvg jn
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

26-01-2005 23:01

En grove rijstgries kan veranderen in siliconenkit tijdens het pop uppen in de magnetron :lol: :oops:
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
Martijn Huisman
Berichten: 239
Lid geworden op: 07-08-2003 02:00
Locatie: Krimpen aan den IJssel

27-01-2005 10:13

Heren,

bedankt voor de uitleg allemaal!!

MVG,

Martijn
het gaat niet enkel om gewichten, hou plezier in je hobby

http://www.karperstudiegroep.nl
http://www.specialbaits.com
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

27-01-2005 20:52

Tarwe griesmeel:

In de molen gebeurt het vermalen trapsgewijze. Om volledig vermalen te worden passeert het maalgoed zo'n 20 paar walsen. De eerste vijf à zes walsenparen zijn geribbeld en hebben tot doel de korrel open te breken en apparte brokjes endosperm ((ook griezen genoemd!)) en zemeldeeltjes te produceren. Men noemt dit het schroten. Na elke doorgang wordt er gezeefd in zogenaamde plansifters, waarbij de bloem steeds afgescheiden wordt van de verder te vermalen deeltjes. Verder in het maalproces worden de min of mer zuivere stukjes endosperm 8) op gladde walsen verder tot bloem verkleind. Men noemt dit het uitmalen.
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
Martijn Huisman
Berichten: 239
Lid geworden op: 07-08-2003 02:00
Locatie: Krimpen aan den IJssel

28-01-2005 08:20

Mensen,

Dus als ik het goed begrijp zijn het dus 3 verschillende producten, zoals ik het nu zie, zal het laten zien aan de hand van een simpel mixje ter verduidelijking, is het dus als volgt:

mix 1 mix 2

1 deel Tarwegriesmeel 1/5 deel tarwemeel
1 deel polenta 1/5 deel griesmeel
1 deel soya ontvet 1/5 deel polenta
1 deel makreelmeel 1/5 deel soya ontvet
1/5 deel makreelmeel

Ik dacht dus eigenlijk dat tarwegriesmeel een soort kruising / mengeling was van tarwemeel en griesmeel maar dit is dus niet zo!!!!
Als dit niet zo is wat is dan het best te gebruiken, de linkse of de rechtse en waarom, dus wat zijn de voor / nadelen van deze drie producten.

Hoor het graag.

[/b]
het gaat niet enkel om gewichten, hou plezier in je hobby

http://www.karperstudiegroep.nl
http://www.specialbaits.com
Plaats reactie