Eieren te oud?


Plaats reactie
Gebruikersavatar
Rick Boerboom
Berichten: 3459
Lid geworden op: 11-07-2002 02:00
Locatie: Doetinchem

20-01-2005 11:18

Beste mensen,

Een tijdje geleden heb ik een partij boillies gedraaid, echter de eieren die ik gebruikte waren vrij oud. Toen ik de eieren brak en in de schaal gooide merkte ik op dat het eiwit veel steviger was dan normaal, het ei was veel dikker, kleviger dan normaal. De eieren ruikten niet bedorven of anders dan normaal, maar het was een veel dikkere substantie dan normaal. Ik heb toen toch maar de ballen gedraaid en toen ze klaar waren voelden ze ook taaier aan dan normaal, richting kauwgomballen.
Ik zelf heb er niet veel vertrouwen in om deze boillies nog te gebruiken want volgens mij waren de eieren gewoon TE oud. Wat vinden jullie ervan? Niet gebruiken deze boillies?

Het vertrouwen erin is er niet echt meer, dat is ook een belangrijke factor. En hoe gezond dit voor de karper is weet ik ook niet. Misschien iemand advies....

B.v.d.
Bart Kuysters
Berichten: 111
Lid geworden op: 30-09-2004 20:18
Locatie: Netherlands

20-01-2005 12:38

In hoeverre dit schadelijk is voor de karper weet ik niet. Geen vertrouwen meer in je aas.... Tja dan zou ik er niet mee gaan vissen.

Er is een truukje om te kijken of je eieren nog vers zijn:

Pak een bak water en leg de eieren erin, liggen ze op de bodem zijn ze goed, gaan ze op hun kant staan kan het nog net, maar moet je ze gelijk verwerken en invriezen en gaan ze drijven zijn ze niet meer goed.

Hoop dat je er wat aan hebt.

Bart
ruud koper
Berichten: 54
Lid geworden op: 18-01-2005 18:28

20-01-2005 19:45

Bij twijfel weg gooien, wel in de container.
Peter Otte
Berichten: 1261
Lid geworden op: 10-01-2003 01:00
Locatie: Veghel

20-01-2005 20:56

Beste Rick,

Sorie voor je, maar de eieren waren supervers.
Van eieren waar het eiwit een goede samenhang heeft niet wegvloeit, en het ei een kleine luchtkamer heeft mag je spreken van een goed vers ei. De houdbaarheid van eieren bedraagt een paar weken.
Stinkeieren en muffe eieren komen hier maar vrij weinig voor eieren worden gecontroleerd, (schouwen) is wel een goede stink flavour of de karper hem zo lekker vinden weet ik niet.
De invloed van eieren (bacteriën) bij karper of dat van invloed is op ziekten van karper is een andere vraag die bij me opkomt.
Wij mensen kunnen er in rauwe toestand problemen van ondervinden. Daar karper geen maag heeft
de darmen het voornaamste werk van afbraak en omzetten moeten doen kan dat mogelijk problemen geven.
De kern van een 25 mm boilie wordt zeker geen 80 graden tijdens het koken. + -8 min de tijd die nodig om een groot gedeelte van mogelijk schadelijke bacteriën te doden. Er zijn er ongetwijfeld die hier meer van afweten.

MVG,
Peter
Gebruikersavatar
Hans Brinkel
Berichten: 5271
Lid geworden op: 04-02-2003 01:00
Locatie: Zoetermeer
Contacteer:

20-01-2005 21:42

Peter Otte schreef:De kern van een 25 mm boilie wordt zeker geen 80 graden tijdens het koken. + -8 min de tijd die nodig om een groot gedeelte van mogelijk schadelijke bacteriën te doden. Er zijn er ongetwijfeld die hier meer van afweten.

MVG,
Peter

Nou Peter...dat zal wel eens tegen kunnen vallen...een vrijwel indentieke discussie vond een maandje terug of zo plaats...helaas heeft niemand echt een antwoordt gegeven tot nu toe :-?
Mischien een vraag voor het Carp forum tijdens carp 2005??...las ergens dat je je vragen hiervoor kon insturen voor de specialisten (We gaan het ze natuurlijk wel moeilijk maken he :D die specialisten)..iemand een idee?
gr
Hans
marcel bertens
Berichten: 667
Lid geworden op: 12-04-2004 18:36
Locatie: den haag

20-01-2005 21:51

schudden met het ei kan ook
als je dan voelt dat het ei klotst istie ook oud
Gebruikersavatar
Rick Boerboom
Berichten: 3459
Lid geworden op: 11-07-2002 02:00
Locatie: Doetinchem

21-01-2005 18:23

Nou Peter, er is nog geen man overboord, want de balletjes zitten nog in de diepvries dus ik heb ze nog niet weggeknikkerd. Om even aan te sluiten op het verhaal van de bacterien... De boillies die ik ermee gedraaid heb waren 18 mm dus dat is alleen maar gunstig wat betreft verhitting en het uitschakelen van bacterien.
Zoals ik al zei stinkte de eieren niet, de boilies na bereiding ook niet dus in principe zouden ze te gebruiken zijn en de eieren "vers" genoemd kunnen worden???
jeroen postma.
Berichten: 387
Lid geworden op: 27-10-2004 17:19
Locatie: borne

23-01-2005 12:32

toen je de boilies voelde, je zei dat ze stuiterden als kauwgomballen. heb je toen dezelfde mix gebruikt met andere eieren?
in principe is een doosje eieren gekoeld bewaard nog week of zelfs 2 na de gebruikersdatum goed dus als je de doos nog hebt;) haha
nou ik zou er gewoon van uitgaan dat ze goed zijn. maar als je ze neit vertrouwd, zoals eerder gezegd gooi ze weg.
verscholen tussen het riet, niemand die mij ziet
Gebruikersavatar
Danny Pauwels
Berichten: 382
Lid geworden op: 21-04-2003 02:00
Locatie: Antw.

23-01-2005 17:40

je kan eitjes koel +- 1 maand houden :wink:

zolang er geen abnormale stank uit de eitjes komt zijn ze ok.
i was never loyal, except to my own pleasure zone => i'm forever black eyed
joel merken
Berichten: 257
Lid geworden op: 26-09-2004 13:20
Locatie: maasbrecht

23-01-2005 22:42

waarin is een 18 mm beter qua verhitting beter voor de bacterien

ondersteun dat eens even aub
op het randje
Klaas van den Herik
Berichten: 4624
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00

24-01-2005 07:37

hoe groter de bol hoe lager de kerntemperatuur.
Gebruikersavatar
martijn dekker
Berichten: 383
Lid geworden op: 22-10-2003 02:00
Locatie: Geldermalsen
Contacteer:

24-01-2005 13:09

Waarom bezuinigen op een doosje eieren van een euro, als ze over de datum zijn gooi je ze toch gewoon weg (bij mij halen ze dat niet, vindt het zelf veel te lekker)
Penvissen.... met geen pen te beschrijven.
Plaats reactie