De grote aasuitdaging


Plaats reactie
Gebruikersavatar
Wil Jeurninck
Berichten: 2261
Lid geworden op: 25-07-2002 02:00
Locatie: Baexem
Contacteer:

03-09-2004 20:36

Ken begrijpen doe ik je niet,sterker nog wil het ook niet.
Maar als je niet verder komt dan deze en je vorige posting zeg dat niets,ook ik zie wel eens topics waarvan ik zoiets heb van waar gaat dit weer over,daar reageer ik dus NIET op omdat het misschien voor andere mensen wel interessant is.

Zou het misschien niet beter voor jouw gemoedrust en de onze zijn als je gewoonweg niet verder meer zou reageren in deze topic en je concentreren in andere topics waar je misschien wel iets zinnigs te melden hebt.
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

03-09-2004 20:46

Ha die Wil,

over fosfaten als bindert heb ik (als kok) nog nooit gehoord. Wat is het grote voordeel van deze stoffen in je aas?

Hoe gebruik je ze?

gtoeten Mitsz
Gebruikersavatar
Wil Jeurninck
Berichten: 2261
Lid geworden op: 25-07-2002 02:00
Locatie: Baexem
Contacteer:

03-09-2004 21:29

Het bevorderd de bindingen van eiwit met andere stoffen,belangrijk daarbij is dus mengen dit moet zorgvuldig gebeuren.
Dezelfde fosfaten worden gebruikt in zogenaamde koudbinders voor de bereiding van bepaalde gerechten en deze zullen als kok denkelijk wel bekend zijn.
Gebruikersavatar
paulussie wassenaar
Berichten: 62
Lid geworden op: 07-10-2003 02:00
Locatie: ijmuiden

03-09-2004 21:43

misschien werkt dit wel:


eieren 250 gr.
Broodmeel wit 250 gr.
Beschuit 150 gr.
Brinta 150 gr.
Gortbloem 100 gr.
Vogelvoer Bogena 75 gr.

Droog 725 gr.
Nat 250 gr.
Totaal 975 gr.

Kostprijs 1,75 euro


Eiwit 16,36 %
  NEB 70,90
Vet 19,93 %

  verzadigd 39,31 %
  onverzadigd 60,69 %
Koolhydraten 63,71 %

  suiker 4,46 %
  zetmeel 95,54 %
Voedingsvezel 3,19 %

Vitamine-A 0,475 mg. EA-Norm = 0,975 mg.
Vitamine-B1 2,335 mg. EA-Norm = 1,421 mg.
Vitamine-B2 13,063 mg. EA-Norm = 2,420 mg.
Vitamine-B6 2,470 mg. EA-Norm = 1,950 mg.


groetjes paul
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

03-09-2004 22:43

Wil,

dank voor het antwoord. Voor het koudbinden gebruiken we in de keuken hele andere zaken. We concentreren ons meer op de natuurlijke mogelijkheden. Dit neemt niet weg, dat ik dit kostelijke materie vind en het zeker niet afwijs. Ben zelf ook een klein jaartje werkzaam gewest bij Slagerij "de Leeuw"in Amsterdam, dus ik ben niet helemaal debiel als het gaat om de productie van vleeswaren, maar daar werd weinig gebruik gemaakt van dit soort toevoegingen. Kan ik niet bij jou komen werken? :D

Trouwens al je PB gelezen? Ben benieuwd naar je reply.

Groeten Mitsz
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

03-09-2004 22:46

Paul,

ik vermoed dat bje dit recept nog niet vaak hebt geprobeerd. Waarschijnlijk valt het uit elkaar?

Dat vogelvoer echter........


Mitsz
ken jacobs
Berichten: 82
Lid geworden op: 20-06-2004 23:34

03-09-2004 23:12

dat vogelvoer is wel iets goed eerlijk gezegd
Gebruikersavatar
Bart Janssen
Berichten: 1354
Lid geworden op: 18-01-2002 01:00
Locatie: Tussen de Rivieren
Contacteer:

03-09-2004 23:19

Hey Ken

Kun je mij eens uitleggen waarom dat vogelvoer goed is dan?

Met vragende groet
Bart
Gebruikersavatar
Raymond Tilmans
Berichten: 518
Lid geworden op: 31-03-2004 20:22
Locatie: Fanterland

04-09-2004 08:54

Ik moet eerlijk toegeven, als ik het geweld in deze topic doorlees moet ik van me zelf constateren dat ik toch maar een eenvoudige boiliemaker ben. Ik ben dus altijd een gebruiker geweest van de "normale" gangbare ingediënten. Echt simpele mixen dus. Wel altijd zelf samengesteld!

Maar omdat het me nu wat begint te kriebelen (en een en ander me toch al een tijdje bezig houdt) toch even een vraag.

Wil,

Die binders waar jij het over hebt, hoe moet ik me dat voorstellen. Hoe gedragen ze zich als je ze bij je deeg voegt? Beïnvloeden ze het deeg zodat het echt plakt of is het meer een soort van hechtmiddel wat achteraf zijn werking geeft. Merk je dit ook met draaien, wordt het deeg er enigszins soepel van? Of begrijp ik er nu helemaal niets meer van... :-?

Gr.,
Raymond
De dwaas spreekt, de laffe zwijgt en de wijze luistert...
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

04-09-2004 10:08

Dit nog even tussendoor :-?

Wil en ook andere potentiele gebruikers van E nummers;
De dosis niet overschrijden a.u.b., wat nog moeilijk kan zijn omdat meeste hobbyisten niet beschikken over een grammenweger.
Bij onderstaande nummers gaat het om milligrammen :o :o

Uit; Uit je bol...

Voedsel kan een bron van groot lichamelijk onbehagen zijn. Veel niet-verse etenswaren bevatten giftige kleur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen. Sommige zijn ongevaarlijk, andere zijn verboden maar worden toch gebruikt. Weer anderen zijn toegelaten ondanks het feit dat ze ongemakken als darmstoornissen kunnen veroorzaken, wat heel vervelend is als je net van plan bent een verrukkelijke liefdesnacht te gaan beleven.

Hier volgt een lijst van schadelijke additieven die in voedsel kunnen zitten en die verplicht vermeld staan op de verpakkingen, alleen weet bijna niemand wat die E-nummers betekenen. Het is heel interessant om de betekenis van zulke nummers op een verpakking eens in dit lijstje op te zoeken.

ZEER GEVAARLIJK: E 102, E 110, E 120, E 123-124, E 127;
VERBODEN: E 103, E 105, E 111, E 121, E 125-126, E 130, E 152, E 181;
VERDACHT: E 104, E 122, E 141, E 150-151, E 153, E 171, E 173, E 180, E 240-241, E 477;
KANKERVERWEKKEND: E 131, E 142, E 210-215, E 217, E 239,
VERNIETIGD VITAMINE b12: E 220y;
MAAG- EN DARMSTOORNISSEN: E 221-224, E 226, E 338-341, E 406, E 450, E 461-463, E 465-466;
HUIDIRRITATIE: E 330-333;
HART- EN VAATAANDOENINGEN: E 250-252, E 320-321.

Bezint eer gij begint dus...
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
Wil Jeurninck
Berichten: 2261
Lid geworden op: 25-07-2002 02:00
Locatie: Baexem
Contacteer:

04-09-2004 11:09

Als eerste wil ik toch even een kleine nuance plaatsen wat betreft de boilie ingredienten.
De meest gangbare(lees bekende) meelsoorten zijn dus absoluut niet slecht wat betreft vangsten en als beginnende maker van boilies alsmede de ervaren boilie draaiers die deze producten om wat voor reden dan ook gebruiken zullen zich af en toe bij het doorspitten van deze topic achter de oren krabben.
Je bent dus absoluut niet minder karpervisser als je de meeste ingredienten die hier genoemd worden niet gebruikt of zelfs nog nooit van gehoord hebt,de een heeft interesse in rigs de ander in aassoorten en weer een ander maakt het allemaal geen ruk uit als ie maar kan vissen en vangen.

Echter alleen omdat de meest gangbare meelsoorten veel genoemd worden in tijdschriften en boeken(vooral De Dunne Lijn) is het begrijpelijk dat deze ook het meest gebruikt worden(vergeet ook de beschikbaarheid niet)wat echter niet wegneemt dat er meer als voldoende alternatieven zijn die soms minder,soms gelijkwaardig maar ook soms veel beter zijn dan de meer bekendere soorten.

Ook word er hier en daar gestrooid met E nummers,laat je niet van de wijs brengen het is maar een aanduiding voor bepaalde stoffen die door het gebruik van het E nummer makkelijker te achterhalen zijn.

Ook worden sommige stoffen aangeduid met hun echte naam inplaats van hun meer gebruikelijkere naam,ook hier geld laat je er niet door van de wijs brengen.

Het klungelen met allerhande voor jouw onbekende meelsoorten? ben er voorzichtig mee in het begin want voor je het weet rolt je mix voor geen meter meer of blijft hij na het koken zo zacht dat ie al van de hair vliegt met ingooien.

Het is een zeer interessante topic die alleen maar gestart is met de vraag om niet bekende meelsoorten die gebruikt worden voor een boilie,dus gewoon even afstappen van het gebruikelijke en anders te doen wat andere doen,heel gebruikelijk in rigs en voermethodes maar zo gauw als het om boilie recepten gaat word het onzin gevonden,dit laatste verbaasd me trouwens wel in grote mate.
Gebruikersavatar
Wil Jeurninck
Berichten: 2261
Lid geworden op: 25-07-2002 02:00
Locatie: Baexem
Contacteer:

04-09-2004 11:12

Henk ik kan niet alleen in grammen afwegen maar zelfs in fracties daarvan,beschik over de benodigde apparatuur hiervoor.

Verder geef ik je 100% gelijk sommige E nummers zijn waardeloos en absoluut onbruikbaar of onnodig in de boilie fabricage,andere kunnen echter een meerwaarde zijn en zonder gevaar gebruikt worden,niet alle E nummers zijn schadelijk.
Gebruikersavatar
paulussie wassenaar
Berichten: 62
Lid geworden op: 07-10-2003 02:00
Locatie: ijmuiden

04-09-2004 15:23

hey mitsz, er staat nergens in de voorwaarden dat het rolbaar moet zijn :lol:
voor de rest voldoet ie nagenoeg aan alle voorwaarden.

groetjes paul
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

04-09-2004 15:34

Paul,

een boilie die uit elkaar valt is geen boilie niet waar?


groeten Mitsz
Aart Appel

04-09-2004 16:13

Heb het ff snel gelezen, maar heb nog geen kikkererwtenmeel gezien en heel weinig notenmelen -> gek?
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

04-09-2004 16:38

Beide wel geprobeerd Aart,

Maar bang dat mijn boilie blijft drijven met die kikkererwten. Voor een pop-up?

Notenmeel was vrij vet.

Maar doe een poging, zou ik zeggen.

Groet, Kees
Aart Appel

04-09-2004 17:15

Nee ik ga geen poging doen ik hou het bij tarwe/mais producten en vismeel (vogelvoer tel ik niet mee, je weet nooit exact waar dat uit bestaat). Dit gaat al 20 jaar prima.
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

04-09-2004 17:23

Tja, Kikkererwtenmeel prima spul..
De waarde's volgen.

Havermeel
400
Ei-kip
300
Boekweitmeel
300
Kikkererwtenmeel
200
Cassavemeel
200
Vismeel-wit
150
Cédé-eivoer
100
Vitamealo
50
Ei-poeder
25
Voedingsgist
20
1 blokje Trassi

Eiwit= 23%
Vet =19%
Koolhydraten= 58%
Vezel= 3,02%
Last but not least; NEB=73,25
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

04-09-2004 17:32

Het was te verwachten natuurlijk.

Mooie mix Henk! Volgens mij lukt ie ook nog.

mvg Mitsz
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

04-09-2004 19:47

Ja Mitsz,
een mooie mix..bevat in ieder geval een mooi samengestelde meelmix.
Een meelmix welke langzaam gedraaid ( gekneedt) dient te worden zodat de eiwitstrengen plus het zetmeel voldoende tijd krijgt om het toegevoegde vocht op te nemen.
De verschillende zetmeelstructuren en eiwitten dienen toch een homogene deegmassa te vormen zonder te gaan brokkelen en/ of scheuren.
En daarvoor ( lieve kijkbuiskinderen) is TIJD nodig, is de tijd te kort en word er te geforceerd gekneed dan knappen de eiwitstrengen en rest een deeg wat uit elkaar valt en niet wil draaien..

Optimale vochtopname door TIJD, prefereer ik boven het toevoegen van koudbinders en andere verbeteraars.
En deegverbeteraars ken ik genoeg uit mijn ruim 20tigjarige bakkerij ervaring. 8)
E nummers gebruiken kan, zonder kan echter ook.

Er zitten meelsoorten bij welke een hoog biologisch leven bezitten, deze zijn door het hoge kiemgetal erg gevoelig voor bederf.
Maak kleine portie's en vries ze in :wink:
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

04-09-2004 20:45

Ja Henk,

tijd(en elegance)is heel erg mooi om de eiwitstrengen niet te breken, maar ook de structuur van de grondstoffen. Het toegevoegde cede vogelvoer zal de gluten ook doen scheuren. Je weet wel van het maken van volkorenbrood, waar je de grove bestanddelen ook pas op het laatst toevoegt. Dit lijkt me, met door jou beoogd doel ook in dit geval wenselijk, indien ik mij deze aanvulling mag veroorloven.

Ik vrees toch bij nader inzien wat voor de binding, daar met name het havermeel op dat vlak weinig in de melk te brokkelen heeft. Wel een zeer goed product voor de vitamientjes. Veel mixen worden er beter van.

Hoe bereken je de trassi? Ik heb daar geen voedingswaarden van. Ook nooit echt naar gezocht, moet ik bekennen. Heb jij ze wel?

Al met al een van de mooiste mixen tot nog toe!

Je staathoog op de ranglijst. Eens kijken of Mike hier een antwoord op heeft!

Mike kom je buiten spelen?!

Met vriendelijke groet

Mitsz
Gebruikersavatar
Wouter Steggink
Berichten: 521
Lid geworden op: 02-10-2002 02:00
Locatie: TwentuH

04-09-2004 20:56

Komt tijd, Komt goed boiliedeeg.

Hoelang duurt die tijd?

Oftewel, over welke tijden heb je het HenK? Dit zal wel per mixsamenstelling anders zijn vrees ik.

Kun je zien, voelen of op een andere manier merken dat het deeg klaar is?? (net zoals bij brooddeeg dat zo uitmekaar kunt trekken en dan heel blijft.)


Ik = benieuwd, en ik hoor het wel, (of niet)...


Met Vriendelijk zaterdagavond-biertjes gaan drinkende groet;

WouteR StegginK



Oja, ik heb eerder in deze topic de mogelijkheid van dextrose toevoegen genoemd, Ik heb net van de week weer fijne boilies gemaakt, en heb nog veel droge mix over waar ik dextrose aan toe ga voegen, ik mocht wat dextrose meenemen van 't werk, maar in welke percentages kan ik dat spulletje toevoegen...?? moet ik denken aan een % of 5? of meer in de richting van 10 a 15%??

Dat spul is an sich knetterdespetter zoet! Als ik daar een eetlepel vol van zou nemen, dan sta ik niet voor de gevolgen in, zo zoet...
--
Om wat te lachen (iedere dag actueel):
FokkE&SukkE=@ http://www.foksuk.nl

Dringend gezocht: -> link naar een site met dagelijks een nieuwe DirKJaN strip!!!!
Afbeelding
Gebruikersavatar
Stefan Sand
Berichten: 529
Lid geworden op: 08-09-2003 02:00
Locatie: Doublu U city

04-09-2004 21:04

Gortbloem 30%
Beendermeel 35%
Leverpoeder 10%
algenmeel 15%
codlivine 5%
dextrose 5%

Met proberende groet Stefan

Wouter ik zou niet hoger gaan dan 10 %
Laatst gewijzigd door Stefan Sand op 04-09-2004 21:08, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

04-09-2004 21:06

Mitsz,

De grove volkorenbroodbestanddelen ( moeilijk woord voor gebroken Tarwekorrels) zetten wij 20 uur van tevoren onder water!
Hele korrels worden in een grote afgesloten bak in de oven geplaatst om ze als het ware te laten broeien, resultaat; volgezogen met water en al gaar..

Het Havermeel zou je verstandiger ook niet in de melk laten brokkelen, maar;
's avonds van tevoren in de week kunnen zetten.
Kies dan voor 100% water op het meelgewicht..in dit geval 400 ml, voeg daarbij dan ook alvast het cede eivoer, zodat dit in 1x meeweekt..
De 300 gram ei met de andere droge bestanddelen de volgende dag bijvoegen en draaien maar.

Trassi heb ik niet berekend, onbekend met de waardes.
Waardes vind ik in deze ook minder belangrijk, ga hier eerder voor de toegevoegde waarde in de vorm van Voorgefermenteerd product.
Net als Ketjap, ook onstaan uit Fermentatie, niet voor niets als 'Killer' omschreven, nu echter met argument.. :wink:
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

04-09-2004 21:09

Wouter,

het deeg gaat al gauw plakken als je meer dan 5% toevoegt, maar dit is natuurlijk afhankelijk van de rest van je mix. Wat betreft de voedingswaarde is het ook niet vaak wenselijk om hoge % van dit soort additieven te gebruiken. Ga je echter instant vissen, dan wil het nog wel eens helpen om te overdrijven. Ik zou zeggen begin bij 5% en zie hoe het gaat

Als je melkpoeder in je aas gebruikt en je gaat ook nog eens voeren, moet je wel weer oppassen voor een te hoog suikerpercentage.

succes

Mitsz
Plaats reactie