De grote aasuitdaging


Plaats reactie
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

05-09-2004 22:41

Nee hoor,

ik heb al gekookt
ken jacobs
Berichten: 82
Lid geworden op: 20-06-2004 23:34

05-09-2004 22:44

kheb een vraagje voor je bij het anijszaad topic mitsz
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

05-09-2004 22:47

Nou?
ken jacobs
Berichten: 82
Lid geworden op: 20-06-2004 23:34

05-09-2004 22:48

heb je het gelezen
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

05-09-2004 22:56

yep
ken jacobs
Berichten: 82
Lid geworden op: 20-06-2004 23:34

05-09-2004 23:00

heb je msn mits?
ronny geens
Berichten: 174
Lid geworden op: 18-08-2003 02:00
Locatie: beverlo

05-09-2004 23:02

Heb al soya eiwitten en gom op bloembasis geprobeert en was er redelijk tevreden over. Maar (en die is er meestal) ik heb er nog geen gevonden die hard genoeg uithard zodat ik geen eieren meer hoef te gebruiken. Alle heb er al wel enne gevonden maar die komt duurder uit dan mijn eieren en das nu ook weer niet de bedoeling he. Hoop dat de beenhouwers hier op de site me mss me wa meer informatie over kunnen geven :) Over goede uitharders dan . Zelfde over de verbeteraars. Weet dat het goed is voor mens en dier maar heb er nog geen verschil kwa visvangst mee gemerkt !

gr ronny
Laatst gewijzigd door ronny geens op 06-09-2004 10:43, 2 keer totaal gewijzigd.
Klaas van den Herik
Berichten: 4624
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00

05-09-2004 23:39

20% tarwemeel
40%maismeel
40% griesmeel


40% tarwemeel
20%maismeel
40% griesmeel


40% tarwemeel
40%maismeel
20% griesmeel

3 mixen. en klein detail is anders. Is dit een klein detail voor de karper?

MVG

Klaas
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

06-09-2004 06:14

geknakt Klaas?
Klaas van den Herik
Berichten: 4624
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00

06-09-2004 07:59

yep,

:roll:
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

06-09-2004 16:27

Raymond schreef;
Ik heb al karpers gevangen met maïs waar de schuim op stond en spreekwoordelijk stond te koken van het vrijkomende koolzuur. Ook als hennep reeds zuur is kun je het nog gewoon gebruiken. Ik heb zelfs het idee dat ze dit nog liever hebben. Wanneer en waarvan wordt een vis ziek afgezien van ziekten? Dus de wijze en snelheid waar voedsel mee bederft c.q vergaat heeft waarschijnlijk een grote invloed.

Mogelijk is het om de particles na het koken en afkoelen te voorzien van een stukje bakkersgist of een flesje bier.
De gisten welke je dan toevoegt zijn niet schadelijk en vrij van ziektekiemen.
Je overdoseert de massa dus met goede schimmel (plantjes) om zo een concurrentschimmel (ziekmaker?) VOOR te zijn..

't zijn geen boilies, maar wou het toch effe noemen.. :o
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
Raymond Tilmans
Berichten: 518
Lid geworden op: 31-03-2004 20:22
Locatie: Fanterland

06-09-2004 18:27

Henk,

Heb je ervaring met het toevoegen van gist aan je voer om zo bewust een bepaald proces in gang te zetten? Ik kan me er inderdaad iets bij voorstellen dat zoiets positief kan uitwerken. Even in het achterhoofd jouw opmerking t.a.v. voorgefermenteerd voedsel en jouw theorie hierover.

Mitsz,

Mijn excusses voor mijn "oftopic postings". Ik ben er helaas nog niet aan toe gekomen om een mix proberen samen te stellen die aan jouw eisen voldoet.

Groet,
Raymond
De dwaas spreekt, de laffe zwijgt en de wijze luistert...
Gebruikersavatar
Erik Rozen
Berichten: 588
Lid geworden op: 24-11-2003 01:00

07-09-2004 15:40

Echt een erg interessant topic, een van de beste sinds tijden!

Ik heb tot nu toe alles meegelezen, maar had niet echt het gevoel dat ik iets zinnigs te zeggen had. Maar nu lees ik net over het gisten e.d., en het toevoegen van bier.
Een vriend van mij heeft jaren op rij het jeugdkampioenschap witvissen hier in de buurt gewonnen. gewoon met een simpel voertje, maar met een klein verschilletje.... Hij maakte zijn voer altijd aan met sterk bier. De voorn was er in ieder geval gek op.
Naar mijn gevoel gaat er van gegiste producten wel degelijk een signaal uit. Herriner me ook nog iets van corn steep liquor, gefermenteerd graanextract. Fermentatie, gisting, producten gaan werken en stoffen (alcohol) vormen.
Ik heb het een keer geprobeerd, duivenvoer paar maanden in colafles laten weken. Ik draai de fles daarna open, het gist spoot er uit, over mijn kleren... Stank was niet te harden!
Maar om deze dingen toe te passen zou ik niet direct aan boillies denken, maar eerder aan lokvoer (paneermeelballen) en deeg, evt. gecombineerd met particles.
En als laatste nog even dit: Op erg oud duivenvoer pak je verassend makkelijk erg schuwe zeelt. Toeval? Wie weet. Stinken is in dit geval echt zo verkeerd nog niet :wink:
Elk nadeel heb z'n voordeel...
Gebruikersavatar
Erik Rozen
Berichten: 588
Lid geworden op: 24-11-2003 01:00

07-09-2004 15:47

Ik lees net het bovenstaande net nog eens door, en krijg ineens een ideetje.

Maggi is ook deels op basis van gefermenteerde bestanddelen, en volgens velen hier een echte killer. Mitsz noemt ook het geringe percentage eiwitten hiervan.
Kan het nu niet zijn, dat bij de gisting/fermentatie aminozuren(=bouwst. eiwitten) aangemaakt worden? Het is zomaar een hersenspinseltje, maar ondanks de ontzettende stanken smaak loopt het toch vaak ongekend hard op deze producten. De consistentie verandert in ieder geval wel degelijk.
ik ben benieuwd!
Elk nadeel heb z'n voordeel...
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

07-09-2004 18:45

Eric,

sojasaus wordt gevormd door het fermentatieproces van sojabonen en tarwe , hiervoor wordt ook een starter (waarschijnlijk een soort gist) gebruikt. Tijdens het proces worden geen eiwitten, maar enzymen gevormd, genaamd amylase en protease. Deze stoffen breken complexe eiwitketens en zetmeelketens af tot enkelvoudige nutienten.

In theorie zouden dit soort stoffen met name in de koudere periode effectief moeten zijn, daar de aanmaak van diverse enzymen bij vissen stopt onder de 12 graden celsius watertemperatuur

MVG Mitsz
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

07-09-2004 21:33

Raymond,
heb in het verleden vaak een stukje gist (50 gr) of een flesje bier en een pond suiker in de 25 liter emmer particles gedaan.
Echter pas wanneer de massa was afgekoeld tot een 35 graden Celcius.
Deksel erop en een dag of wat laten staan.
Na een paar dagen komt bij het openen v/d emmer een heel weeïge zoete geur vrij..
Wel voor gebruik de emmer heel goed schoonmaken i.v.m. eventuele schimmels die ik er niet in wil hebben, denk hierbij aan groene, rode, zwarte en roze schimmels.

De laatste jaren voer ik niet meer met particles, te veel witvis is de oorzaak, die lusten er ook wel pap van :o 8)
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

07-09-2004 21:52

Alleen in theorie Mitsz?? :roll:

Probeer eens;
Trouvit boilies..
eiwit 30%,
vet 18 %,
vezel 3,5 - 4.
N.E.B. 72 -75.
+ 25 gr Trassi per pond droge mix en daarbij ook nog eens een gr of 50 geblenderde rauwe mosselen. 8)

Heb met deze mix vooral goede resultaten behaald wanneer de watertemp onder de 7 gr C ging en zakte tot 4 1/2 graad.

Ooit weet ik de goede rersultaten aan de fermenten en enzymen welke ik door de Trassi en mosselen toevoegde..soms ving ik midden in de winter 3 tot 6 vissen in 3 uurtjes.
Begon er bijna door te zweven, zo goed liep het!

Douwe zette me weer met beide poten op de grond, ik zat gewoon op de perfecte stek.
Sterk staaltje Friesche nuchterheid, maar toch :-?
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
Marco Mensing
Berichten: 5504
Lid geworden op: 18-09-2002 02:00

07-09-2004 21:58

Joepie,

kom ik eindelijk weer door m'n voorraad Trouvit :wink:

Ik gebruik op dit moment slechts een zeer klein percentage ervan, en heb vorig jaar 50 Kg gekocht.............................

Het meeste is al weggedraaid, maar toch, die laatste kilo's.
CarpeR Diem
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

07-09-2004 22:33

Henk,

eten van mosselen is voor karpers stimulerend voor de aanmaak van protease. Het is dus heel goed mogelijk, dat je (naast het bevissen van een goede stek) inderdaad een kei van een boilie in elkaar hebt geflanst.

Misschien moet je het eens proberen met nog wat GLM extract. (Als we toch op de spirulina-toer gaan)

De stand in het aas experiment is overigens 14-2-2 in het voordeel van proteine :o

Voor zover ik Douwe ken, en dit is niet echt goed, maakt hij z'n aas ook volgens bepaalde richtlijnen. Als ik jou was, zou ik het maar eens doorzetten met die mosselproducten te vissen in de winter.

Ik begin toch een steeds duidelijker beeld te krijgen van goede en slechte boilies. Dit is niet alleen te weiden aan conserveringsmiddelen etc. Er zijn nu eenmaal goede en minder goede samenstellingen. Dat staat voor mij als een paal boven (vis)water.

In theorie was overigens, omdat ik niet met sojasaus in mijn aas vis. Geen praktijkervaring dus. Al helemaal niet in de winter.

Marco,

over je receptje zullen we het binnenkort hebben :D


fijne nachtrust toegewenst

Mitsz
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

07-09-2004 22:58

Mitsz,
14-2-2.
In het voordeel van proteïne?
Hoezo??

Marco's receppie, ben ik ook wel benieuwd naar. :wink:
Groet'n Henk..

still growing Old.
jan van kranenburg

08-09-2004 02:34

Bemoei me niet of nauwelijks met dit gespecialiseeerde onderwerp, totdat ik de pils toevoeging las. Ja, dan!

Ver voor het boillie tijdperk; experimenterend met aassoorten (zeg maar deegsoorten); trouvit met allerlei toevoegingen, hoorde ik van vismaten dat toevoeging van pils zou werken.

Dus mijn" trouvit"mix" opgeleukt met flesje pils. Even "opstijven" in koelkast of in de zon.

Vissen ermee bleek opvallend succesvol; voerde er ook mee; met echt met de hand gerolde bolletjes. Bollie tafels waren nog niet uitgevonden; althans niet in Nederland. Ook het woord boillies was onbekend.

Verklaringvoor de Pils-toevoeging ? Weet 't echt niet.

Misschien Mitzs?

mvg

Jan
Gebruikersavatar
Erik Rozen
Berichten: 588
Lid geworden op: 24-11-2003 01:00

08-09-2004 16:10

Mitsz,

erg interessant je reply, ik zat er met mijn eiwit/amino theorie dus toch behoorlijk naast. Maar kun je me misschien uitleggen wat nutienten precies zijn? Ik heb al veel gelezen over aas en voedingstheorieën, maar nutienten ben ik nog nooit tegengekomen. Ik ben er vooral benieuwd naar vanwege hun werking. In verband met de vorming van verschillende stoffen tot die nutieënten, lijkt me vooral erg interessant in verband met het wintervissen.

ik hoop overigens dat deze topic nog een tijdje doorgaat. Lekker puzzelen tot één heeeeeeel mooi plaatje.... :wink:
Elk nadeel heb z'n voordeel...
Gebruikersavatar
Wouter Steggink
Berichten: 521
Lid geworden op: 02-10-2002 02:00
Locatie: TwentuH

08-09-2004 19:52

Erik,

Mitsz heeft een typfoutje gemaakt, hij bedoelde met "nutienten" eigenlijk "nutrienten".

De drie nutrienten zijn: eiwitten, koolhydraten en vetten (er is mij tijdens de opleiding ooit ook eens wijs gemaakt dat er ook een 4e nutrient is, dat zou alcohol ... de onderbouwing klonk logisch, maar hoe die nou was....)



Met groet;


WouteR StegginK
--
Om wat te lachen (iedere dag actueel):
FokkE&SukkE=@ http://www.foksuk.nl

Dringend gezocht: -> link naar een site met dagelijks een nieuwe DirKJaN strip!!!!
Afbeelding
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

08-09-2004 21:06

Mitsz,

Protease dus.

Eiwitomzetting schijnt bijna niet zonder te kunnen.
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
Erik Rozen
Berichten: 588
Lid geworden op: 24-11-2003 01:00

08-09-2004 22:47

Haha :lol: , bedankt Wouter, het is ineens een stuk duidelijker. Van nutriënten had ik inderdaad al vaker gehoord.
Uiteindelijk komt het er dus gewoon op neer dat de complexere, moeilijker verteerbare bestandsdelen, dusdanig worden omgezet dat de karper deze veel gemakkelijker tot zich kan nemen. Vandaar denk ik dus ook de goede werking in de winter? Met minder moeite meer binnen, zonder te snel vol te zitten. Efficiënter aas dus om het maar zo te noemen.

Misschien is het in dit verband ook wel interesant om wat dieper in te gaan op de verteerbare en onverteerbare koolhydraten waar Sjef van den Hoven het over heeft in KW. 9.

Hij wil door het langer koken van zijn boillies meer koolhydraten verteerbaar maken, en de grens zoeken van het toelaatbare. Dus dat de karper meer moet eten om er hetzelfde uit te halen. Wel bekend voor de meesten hier denk ik.

Met de dingen die in het bovenstaande genoemd zijn kunnen we er dus op een gemakkelijke manier voor zorgen dat ons aas veel beter wordt (qua benutbaarheid) zonder op de eeuwige discussie van eiwitten en koolhydraten terug te komen.

Ziehier de vaste overtuiging van bijv. Mitsz dat er mixen zijn die met kop en schouders boven de rest uitsteken?

Dit is natuurlijk nog steeds niets meer dan een samenvatting van dingen die al vele malen eerder genoemd zijn, maar misschien komen we op deze manier toch wel tot iets moois... Puzzelen met heeeeeeel veel stukjes. Correct me if I'm wrong... :wink:
Plaats reactie