Beste Mensen,
Ik ben bezig met het schrijven van een programma dat het mogelijk maakt om online de voedingswaarde van een mix te controleren.
Echter zit ik met een onduidelijkheid in de berekening, een voorbeeld berekening volgt hieronder. Als er iemand kan meedenken:
Stel:
200 gr tarwemeel (eiwit: 10%, kool: 62%, vet: 2%)
300 gr polenta (eiwit: 12%, kool: 50%, vet: 3%)
tarwemeel:
10% van 200gr = 20gr eiwit
62% van 200gr = 124gr kool.
2% van 200gr = 4gr vet
polenta
12% van 300gr = 36gr eiwit
50% van 300gr = 150gr kool.
3% van 300gr = 9gr vet
totaal:
eiwit: 20 + 36 gr = 56gr
kool: 124 + 150 = 274gr
vet: 4 + 9 = 13gr
energie uit:
eiwit: 56gr * 4kcal = 224 kcal
kool: 274 * 4kcal = 1096 kcal
vet: 13 * 9kcal = 91 kcal
totaal: 1411 kcal
van de 1411kcal energie nemen de eiwitten,koolhydraten en vetten de volgende percentages voor hun rekening:
eiwit: 224 kcal / 1411 kcal => 15,87%
kool: 1096 kcal / 1411 kcal => 77,67%
vet: 91 kcal / 1411 kcal => 6,45 %
samen: ~100%
als we kijken naar de percentages in relatie tot de massa dan volgen er (vanzelfsprekend) andere percentages uit:
Totaal droog gewicht: 500 gr
eiwit: 56 gr / 500 gr => 11,2%
eiwit: 274 gr / 500 gr => 54,8%
eiwit: 13 gr / 500 gr => 2,6%
Nu vraag ik me af met welke percentages er gerekend en vergeleken wordt?
Bijv door Evert Aalten en zijn heorie. (heb alleen zijn 2 andere boeken)
Graag hoor ik jullie visie hierop.
mvgr
Mark van den Akker
controle voedingswaarde berekening
-
- Berichten: 43
- Lid geworden op: 03-06-2003 02:00
- Locatie: Eindhoven
Laatst gewijzigd door Mark van den Akker op 14-05-2004 12:57, 1 keer totaal gewijzigd.
- pascal kik
- Berichten: 326
- Lid geworden op: 20-10-2003 02:00
- Locatie: beijerland
Mark,
Wat is hier fout aan? Alles klopt volgens mij je hebt de polenta en tarwemeel samen genomen en daar het percentage eiwit koolhydraten en vet van berekend.
Dit begrijp ik eruit,
Pascal
Wat is hier fout aan? Alles klopt volgens mij je hebt de polenta en tarwemeel samen genomen en daar het percentage eiwit koolhydraten en vet van berekend.
Dit begrijp ik eruit,
Pascal
- Dennis van den Bogaert
- Berichten: 4400
- Lid geworden op: 25-02-2002 01:00
- Locatie: Den Haag
- Contacteer:
Mark,
"Stel:
200 gr tarwemeel (eiwit: 10%, kool: 62%, vet: 2%)
300 gr polenta (eiwit: 12%, kool: 50%, vet: 3%) "
Je hebt het hier nog over 300 gr polenta,en maakt het foutje verder te berekenen aan de hand van 200 gram polenta
Mvrgr Dennis
"Stel:
200 gr tarwemeel (eiwit: 10%, kool: 62%, vet: 2%)
300 gr polenta (eiwit: 12%, kool: 50%, vet: 3%) "
Je hebt het hier nog over 300 gr polenta,en maakt het foutje verder te berekenen aan de hand van 200 gram polenta
Mvrgr Dennis
PROUD TO HAVE BEEN A WATERLANDER
BETER GOED 2DEHANDS DAN NIEUWE BAGGERZOOI !
BETER GOED 2DEHANDS DAN NIEUWE BAGGERZOOI !
- Mark Noorman
- Berichten: 1922
- Lid geworden op: 14-01-2002 01:00
- Locatie: Zeist
Zo, die is wakker
Groeten,
Mark
Groeten,
Mark
-
- Berichten: 43
- Lid geworden op: 03-06-2003 02:00
- Locatie: Eindhoven
Ai, ik zie het foutje.
Zal het vanavond even aanpassen.
Ik zal m'n probleempje even verduidelijken:
Onderaan de berekening heb ik 2 percentages staan:
1. Hoeveel procent van de totale energie wordt geleverd door het eiwit:
eiwit: 224 kcal / 1411 kcal => 15,87%
2. Hoeveel procent van de totale massa wordt geleverd door het eiwit
eiwit: 56 gr / 500 gr => 11,2%
Dit zijn twee verschillende dingen.
Welk percentage wordt er gebruikt als men zegt: "Mijn boilie bevat 23% eiwit". Mij lijkt het dat je het dan hebt over punt 2, in relatie tot de massa.
De verwarring is onstaan doordat het lijkt dat Henk ter Maat in het volgende topic ook een vergelijkbare berekening doet. Echter praat hij over percentage 1. Dit is iets waarvan ik verwacht dat het niet goed is.
Toch?
http://www.karperwereld.nl/board/viewto ... ingswaarde
misschien dat iemand zo vriendelijk wil zijn om het even door karpervoer 2000 wil halen....?
Zal het vanavond even aanpassen.
Ik zal m'n probleempje even verduidelijken:
Onderaan de berekening heb ik 2 percentages staan:
1. Hoeveel procent van de totale energie wordt geleverd door het eiwit:
eiwit: 224 kcal / 1411 kcal => 15,87%
2. Hoeveel procent van de totale massa wordt geleverd door het eiwit
eiwit: 56 gr / 500 gr => 11,2%
Dit zijn twee verschillende dingen.
Welk percentage wordt er gebruikt als men zegt: "Mijn boilie bevat 23% eiwit". Mij lijkt het dat je het dan hebt over punt 2, in relatie tot de massa.
De verwarring is onstaan doordat het lijkt dat Henk ter Maat in het volgende topic ook een vergelijkbare berekening doet. Echter praat hij over percentage 1. Dit is iets waarvan ik verwacht dat het niet goed is.
Toch?
http://www.karperwereld.nl/board/viewto ... ingswaarde
misschien dat iemand zo vriendelijk wil zijn om het even door karpervoer 2000 wil halen....?
- Jeroen houdijk
- Berichten: 682
- Lid geworden op: 11-09-2002 02:00
- Contacteer:
Hoi,
dit probleem is ook zo leuk met recepten die in "delen" werken.
Een kilo gemalen hennepzaad heeft veel meer volume dan een kilo maismeel
Italiaanse gekookte polenta neemt zowat twee maal zo veel ruimte in dan
bijvoorbeeld aardappelmeel. enz.enz.
Ik neem aan dat over het algemeen massapercentages worden bedoeld omdat op voedingsmiddelen ook altijd het nettogewicht vermeld staat.
Waarom staan er dan zoveel visvoerrecepten in delen beschreven? Dit werkt blijkbaar prima. Al jarenlang.
Maakt het exacte percentage van een voedingsstof dan wat uit in een boiliemix?
Houd je je altijd aan het berekende gewicht in eieren of gaat er gewoon droge mix bij de eieren totdat het geheel te kneden valt?
Toch ben ik er wel van overtuigd dat een dergelijk programma kan helpen om te controleren of alle essentiele voedingsstoffen in voldoende mate aanwezig zijn.
Jeroen
dit probleem is ook zo leuk met recepten die in "delen" werken.
Een kilo gemalen hennepzaad heeft veel meer volume dan een kilo maismeel
Italiaanse gekookte polenta neemt zowat twee maal zo veel ruimte in dan
bijvoorbeeld aardappelmeel. enz.enz.
Ik neem aan dat over het algemeen massapercentages worden bedoeld omdat op voedingsmiddelen ook altijd het nettogewicht vermeld staat.
Waarom staan er dan zoveel visvoerrecepten in delen beschreven? Dit werkt blijkbaar prima. Al jarenlang.
Maakt het exacte percentage van een voedingsstof dan wat uit in een boiliemix?
Houd je je altijd aan het berekende gewicht in eieren of gaat er gewoon droge mix bij de eieren totdat het geheel te kneden valt?
Toch ben ik er wel van overtuigd dat een dergelijk programma kan helpen om te controleren of alle essentiele voedingsstoffen in voldoende mate aanwezig zijn.
Jeroen
-
- Berichten: 43
- Lid geworden op: 03-06-2003 02:00
- Locatie: Eindhoven
mmm, zo heb ik nog niet tegen "deel" recepten aangekeken. Maar een deel is bij mij gewoon 400gr. En niet een afgestreken kopje oid.
Zou iemand het recept van 200gr tarwemeel en 300gr polenta eens door karpervoer 2000 willen halen?
bvd
Zou iemand het recept van 200gr tarwemeel en 300gr polenta eens door karpervoer 2000 willen halen?
bvd
-
- Berichten: 50
- Lid geworden op: 10-09-2002 02:00
- Locatie: Midden Nederland
Boiliemix :Boiliemix:
Polenta 300 gr.
Tarwemeel-volkor. 200 gr.
Droog 500 gr.
Nat 0 gr.
Totaal 500 gr.
Berekening volgens Karpervoer 2000
Eiwit 15,59 %
NEB 21,79
Vet 8,14 %
verzadigd 0,00 %
onverzadigd 100,00 %
Koolhydraten 76,27 %
suiker 1,11 %
zetmeel 98,89 %
Voedingsvezel 3,66 %
Vitamine-A 0,000 mg. EA-Norm = 0,500 mg.
Vitamine-B1 0,800 mg. EA-Norm = 0,792 mg.
Vitamine-B2 0,300 mg. EA-Norm = 1,120 mg.
Vitamine-B6 0,700 mg. EA-Norm = 1,000 mg.
Polenta 300 gr.
Tarwemeel-volkor. 200 gr.
Droog 500 gr.
Nat 0 gr.
Totaal 500 gr.
Berekening volgens Karpervoer 2000
Eiwit 15,59 %
NEB 21,79
Vet 8,14 %
verzadigd 0,00 %
onverzadigd 100,00 %
Koolhydraten 76,27 %
suiker 1,11 %
zetmeel 98,89 %
Voedingsvezel 3,66 %
Vitamine-A 0,000 mg. EA-Norm = 0,500 mg.
Vitamine-B1 0,800 mg. EA-Norm = 0,792 mg.
Vitamine-B2 0,300 mg. EA-Norm = 1,120 mg.
Vitamine-B6 0,700 mg. EA-Norm = 1,000 mg.
- Henk ter Maat
- Berichten: 6499
- Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
- Locatie: Didam
Mark,
Wanneer je de voedingswaarde wil berekenen moet je uitgaan van de Energievoorziening van het product, vanuit de Kcal dus, dus eerst omrekenen naar de caloriewaarde.
Niet uitgaan van grammen eiwit, koolhydr en vet per product.
Onderstaande berekening klopt dus wel, echter je zal een staatje moeten maken om ook andere ingredieënten toe te voegen en op te tellen.
Bijvoorbeeld Tarwemeel;
Per 100 gr product
Eiwit Vet Koolhydraten
10% 2% 62%
= = =
10 gr 2 gr 62 gr
x 4kcal x9kcal x4kcal
= = =
40kca 18kcal 248kcal
Samen=306 kcal = Energievoorziening (E.V.) uit 100 gr product
Eiwit = 306 gedeeld door 40 = 13%
Vet = 306 / 18 = 5%
Koolhydr=306 / 248 = 81%
-------------
100% Energievoorziening (EV). ((klopt niet helemaal omdat ik niet tot achter de komma berekende.))
Tarwemeel levert dus 10 gr=13% eiwit
2 gr=5% vet
62 gr=81%Koolhydraten
Weet je nu de grammen eiwit, vet en koolhydr van al je andere ingredieënten, vul ze in en tel het op..
Deel ze weer op de E.V. en je hebt je procenten eiwit, vet en koolhydraten.
Wanneer je de voedingswaarde wil berekenen moet je uitgaan van de Energievoorziening van het product, vanuit de Kcal dus, dus eerst omrekenen naar de caloriewaarde.
Niet uitgaan van grammen eiwit, koolhydr en vet per product.
Onderstaande berekening klopt dus wel, echter je zal een staatje moeten maken om ook andere ingredieënten toe te voegen en op te tellen.
Bijvoorbeeld Tarwemeel;
Per 100 gr product
Eiwit Vet Koolhydraten
10% 2% 62%
= = =
10 gr 2 gr 62 gr
x 4kcal x9kcal x4kcal
= = =
40kca 18kcal 248kcal
Samen=306 kcal = Energievoorziening (E.V.) uit 100 gr product
Eiwit = 306 gedeeld door 40 = 13%
Vet = 306 / 18 = 5%
Koolhydr=306 / 248 = 81%
-------------
100% Energievoorziening (EV). ((klopt niet helemaal omdat ik niet tot achter de komma berekende.))
Tarwemeel levert dus 10 gr=13% eiwit
2 gr=5% vet
62 gr=81%Koolhydraten
Weet je nu de grammen eiwit, vet en koolhydr van al je andere ingredieënten, vul ze in en tel het op..
Deel ze weer op de E.V. en je hebt je procenten eiwit, vet en koolhydraten.
Groet'n Henk..
still growing Old.
still growing Old.
-
- Berichten: 43
- Lid geworden op: 03-06-2003 02:00
- Locatie: Eindhoven
Wieger , bedankt voor je reply.
Henk,
Dat is een copie van een post die ik eerder heb gezien.
Maar WAAROM ga je uit van het percentage gezien vanuit de energievoorziening en niet vanuit de grammen. Mijn gevoel zegt namelijk iets anders, bijv:
Bier bevat 5% alcohol.
En dat wil niet zeggen dat 5% van de energievoorziening uit alcohol wordt gehaal. Maar is puur een volume percentage.
Henk,
Dat is een copie van een post die ik eerder heb gezien.
Maar WAAROM ga je uit van het percentage gezien vanuit de energievoorziening en niet vanuit de grammen. Mijn gevoel zegt namelijk iets anders, bijv:
Bier bevat 5% alcohol.
En dat wil niet zeggen dat 5% van de energievoorziening uit alcohol wordt gehaal. Maar is puur een volume percentage.
- Kees Ouwehand
- Berichten: 11597
- Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
- Locatie: Nederland
Tja,
Omgerekend naar de energie die vrijkomt bij verbranding, kom je zo uit op het aandeel van de totale energie die van een van de componenten komt. Is dus een uitdrukking voor de voedingswaarde. Met een beetje wiskunde...
Groet, Kees
Omgerekend naar de energie die vrijkomt bij verbranding, kom je zo uit op het aandeel van de totale energie die van een van de componenten komt. Is dus een uitdrukking voor de voedingswaarde. Met een beetje wiskunde...
Groet, Kees
-
- Berichten: 43
- Lid geworden op: 03-06-2003 02:00
- Locatie: Eindhoven
ah ok,
Maar dan kan een crap boilie dezelfde percentages geven als een high energie boilie. Alleen het totaal aantal kcal is dan anders.
Toch?
Maar dan kan een crap boilie dezelfde percentages geven als een high energie boilie. Alleen het totaal aantal kcal is dan anders.
Toch?