Bas geplukt van het internet.
PH-waarde 7 tot 7,9
Wanneer de pH-waarde van het water zich tussen pH 7 en 7,9 bevindt, spreken wij in het algemeen van een gunstige waarde. Meestal zal de plantengroei dan niet te wensen overlaten en is er sprake van helder water. Deze voor vijverwater relatief lage pH-waarden geven aan dat het water voldoende Co2 bevat, waardoor de groei van zuurstofplanten mogelijk is. Regelmatige kontrole is echter vereist. Overigens moet U de hoogte van de pH altijd in verhouding zien tot de totale hardheid van het water. pH-waarden tussen pH 7 en pH 7,9 zijn gunstig, indien de totale hardheid tenminste 6°DH is.
PH-waarde 8 t ot 8,5
Wanneer de pH-waarde van het vijverwater zich bevindt tussen pH 8 en pH 8,5 kunnen we in het algemeen nog van een gunstige pH-waarde spreken. Dit is zeker het geval indien de KH waarde tenminste 7°KDH bedraagt. Deze 2 waarden geven namelijk aan dat het Co2 gehalte in het vijverwater voldoende is om een goede groei van de zuurstofplanten te waarborgen. Mocht de karbonaathardheid te laag zijn en dus ook het Co2 gehalte (zie onder Co2-waarde) dient U de KH waarde te verhogen met KH+ . Welliswaar zal hierdoor ook de pH waarde iets oplopen, U bereikt er echter mee dat het Co2 gehalte toeneemt.
PH minder dan pH 7
Hoewel het in de praktijk niet vaak voorkomt dat vijverwater zuur reageert (waarden lager dan pH 7 ), moet u er toch alert op zijn. Zuur water stagneert namelijk het vijvermilieu en kan leiden tot verlies van het visbestand. Zuur water ontstaat, wanneer de totale hardheid (GH-waarde) en de karbonaathardheid (KH-waarde) extreem laag zijn (minder dan 3°DH) en er zich tevens een laag organisch afval op de bodem heeft verzameld. Vooral in de voorjaarsperiode wreekt zich dit en zal er door zuurstofgebrek vissterfte optreden. Oplossing: verwijder zorgvuldig het bodemvuil en breng een laagje Velda Vijversubstraat aan. Let op: bij het overhoop halen van het bodemvuil kunnen kwalijke gassen vrijkomen. Het kan daarom nodig zijn vissen in een quarantainebak te plaatsen. Ververs een deel water en voeg verder GH-plus toe om de waterhardheid weer op peil te brengen. Breng deze hardheid in stapjes omhoog, ca. 2 a 3° DH per week. De pH-waarde zal daarbij oplopen naar PH 8 of PH 8,5 . Kontroleer regelmatig de GH-, KH- en pH -waarde.
PH hoger dan pH 8,5
Relatief hoge pH-waarden van 8,5 en meer duiden doorgaans op Co2 gebrek in het vijverwater. Zeker is dat het geval, wanneer tevens de karbonaathardheid (KH-waarde) laag is. Onder deze omstandigheden is er sprake van groeistagnatie bij de zogenaamde zuurstofplanten (waterpest, hoornblad etc.) en zal er een uitbundige groei zijn van algen (groen water of draadalgen). Om funktioneel de pH-waarde te verlagen, moet U maatregelen nemen in de biologische sfeer . Daarbij gaat het erom dat U op de langere termijn de ontwikkeling van de micro-organismen stimuleert. Zorg ervoor dat 80% van het bodemoppervlak bedekt is met Vijversubstraat en meng hier een dosis Bacterial door. Verder is het verstandig om een hoeveelheid drijfplanten aan te brengen. Eventuele draadalgen handmatig verwijderen. Eventuele zweefalgen (groen water) verwijderen met een Crystal Clear kuur. Na verloop van enige tijd (2 a 3 maanden) zal door deze maatregelen de pH-waarde gaan dalen. Als de waarde om of nabij pH 8 is, kunt u met succes zuurstofplanten aanbrengen.
bron = Aqua-Botanica-Koi.
http://www.abkoi.com/
Douwe