Niet hetzelfde als gewoon zout,
Ve Tsin, ook wel mono sodium glutaminaat genoemd......
Sportieve groeten Henk
Etikettenhulp Glutaminaat
Wetenswaardigheden
Glutaminaten worden gebruikt als smaakversterker, met name voor hartige gerechten. In verschillende voedingsmiddelen kan glutaminaat van nature voorkomen. Het is een bouwstof van eiwitten. Met name gerijpte, oude kaas (Parmesan), blauwader kaas (Roquefort), sojasaus, marmite, moedermelk en walnoten bevatten vrij hoge hoeveelheden glutaminaten. Daarnaast kan het toegevoegd worden; met name in de Oosterse keuken wordt veel gebruik gemaakt van deze smaakversterker.
Kan worden vermeld als
Calciumdiglumamaat (E623)
Eiwithydrolysaat
Gist(extract)
Glutaminezuur (E620) Andere benamingen: alfa-aminoglutaarzuur, glu, glutacid, glutaminol, glutagon
Magnesiumdiglutamaat (E625)
Monoammoniumglutamaat (E624)
Monokaliumglutamaat (E622)
Mononatriumglutamaat (E621) Wordt ook natriumglutaminaat genoemd
MSG (Mono Sodium Glutaminaat)
Smaakversterker
Ve-tsin
Kan worden gebruikt in
Bouillon, soep
Chips/zoutjes
Hartige snacks
Kant-en-klaar maaltijden
Kruidenmixen
Oosterse gerechten
Vleeswaren
Zout(vervangers) O.a. voor natriumarme producten
12 oktober 2002
Dit overzicht is samengesteld aan de hand van ervaringen en literatuur en is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kan het voorkomen dat producten wel glutaminaat bevatten maar niet in dit overzicht voorkomen. Stichting Voedselallergie kan daarom geen aansprakelijkheid aanvaarden door het gebruik van deze lijst. Op- en aanmerkingen om dit overzicht verder te verbeteren zijn zeer welkom en kunnen worden verstuurd naar Stichting VoedselAllergie, Postbus 207, 3860 AE Nijkerk (tel. 033-4655098) of
info@stichtingvoedselallergie.nl.