ethyl butyrate boterzuur anhydride


Gebruikersavatar
schipper kees
Berichten: 284
Lid geworden op: 13-04-2008 17:51
Locatie: putten

09-06-2008 19:32

verweiderd
Laatst gewijzigd door schipper kees op 27-12-2009 00:00, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

09-06-2008 20:28

Jammer van je reactie. Ik zou het nog eens nalezen en dan kijken of je een passende reactie hebt gegeven, of nog kan geven.

Ethyleenglycol is antivries. Maar er is sprake van het gebruik van propyleenglycol. Voor de leek wellicht geen verschil, maar het gaat toch om verschillende producten. Ethyleenglycol is giftig terwijl propyleenglycol door de World Health Organization is aangemerkt als niet-toxisch en gebruikt mag worden in voeding. Waar je wellicht opmerkingen over kan maken zijn de gebruikte hoeveelheden in karperaas. Maar kom dan met feiten en niet met insinuaties. Dit is trouwens al uitgezocht door SN.

Als ik het nu verder goed begrijp beweer je dan dat flavours op basis van ethanol ingekocht worden bij de voedingsindustrie en daarna verdunt worden met methanol. Zijn daar bewijzen voor? Zo ja, dan kan er wellicht iets mee gedaan worden.

Je laatste woorden zijn een beetje flauw, vind je niet.

Groet, Kees
===== Zen en de kunst van het karperen ======
============Never too old============
======= http://www.karperbeheer.nl/ =======
Gebruikersavatar
Douwe Bijlsma
Berichten: 8217
Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
Locatie: Leeuwarden

10-06-2008 10:27

De woorden krijgen pas weer wat smaak met behoorlijk veel korreltjes zout.
Ik denk dat het een kwestie van filteren is, je haalt er uit wat je wilt en de rest, het meeste dus, flikker je weg.
Vissen is een hobby, geen religie!
Gebruikersavatar
schipper kees
Berichten: 284
Lid geworden op: 13-04-2008 17:51
Locatie: putten

10-06-2008 20:02

verweiderd
Laatst gewijzigd door schipper kees op 01-10-2009 13:50, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

10-06-2008 20:57

Nou bij de Karpergigant wel zuivere koffie hoop ik dan maar.

En, vriendelijk verzoek voor iedereen om het wel netjes te houden verder.

Groet, Kees
===== Zen en de kunst van het karperen ======
============Never too old============
======= http://www.karperbeheer.nl/ =======
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

10-06-2008 21:47

ViVoChem B.V.
Bedrijvenpark Twente 49
Postbus 207
7640 AE WIERDEN.

11. september 2003
Parameters Specification Methodes
116540
Propyleenglycol (mono) USP/BP
Productspecification
Product:
Product number:
Doc.nr. 12
Propyleneglycol (mono) USP/BP
Mono Propylene Glycol Min 99,7 %wt
Dipropylene Glycol Max 0,1 %wt
Water Max 0,1 %wt
APHA Colour Value Max 5
Neutralisation number Max 0,01 mg KOH/g
Sulphated Ash Max 70 ppm
Chloide Max 70 ppm
Sulphate Max 60 ppm
Arsenic Max 3 ppm
Heavy metals Max 5 ppm
This information is accurate to the best knowledge of the company. ViVoChem accept no liability whatsoever arising out of the
information or any use, application, adaption or processing of the products described herein.

Men zou eens contact kunnen opnemen met de dealer..

//Ethyleenglycol is antivries. Maar er is sprake van het gebruik van propyleenglycol. Voor de leek wellicht geen verschil, maar het gaat toch om verschillende producten. Ethyleenglycol is giftig terwijl propyleenglycol door de World Health Organization is aangemerkt als niet-toxisch en gebruikt mag worden in voeding. Waar je wellicht opmerkingen over kan maken zijn de gebruikte hoeveelheden in karperaas.\\

Kees,
Dat het gebruikt mag worden in de voedingsmiddelenindustrie wil nog niet zeggen dat het verwerkt mag worden in de voeding..Er bestaan in bakkerijen en keukens ook koelmachines waar het wel in gebruikt mag worden, zou het goedje niet graag in mijn vreten willen hebben. :o
Zoals eerder al werd opgemerkt; men leest wat men wil lezen en de rest wat niet past flikkert men gewoon weg. Droevig genoeg.
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

10-06-2008 22:02

Henk,

De info die ik toendertijd op deze component zocht gaf onder andere de onderstaande tekst. Er is wel meer terug te vinden over propyleenglycol, maar niets wijst op echt giftige eigenschappen zoals ethyleenglycol wat in de volksmond bekend staat als antivries en als zeer giftig wordt beschouwd. Het wordt dus ook in de voeding gebruikt. Het gebruik van een E-nummer zegt dat al een beetje. Natuurlijk is de gebruikte concentratie van belang. Maar het gebruik op zich zegt dus weinig. Ik lees alles en controleer wat er beweerd wordt. En droevig genoeg klopt het niet altijd. Het gebruik van het woord antivries roept onterecht associaties op met een aantal schandalen uit het verleden met ethyleenglycol en kan derhalve opgevat worden als stemmingmakerij

Kijk, dat boiliebedrijfjes niet erg duidelijk zijn over de gebruikte ingrediënten weten we al een tijdje. Daar zijn bij mijn weten geen positieve uitzonderingen bijgekomen. Ondanks de bloei van deze bedrijfjes. Geen initiatieven om nu alles eens netjes op een etiket te zetten. Er is dus genoeg reden tot verbetering.

Quote:

Propyleenglycol is een glycol (d.w.z. een organische verbinding gekenmerkt door twee afzonderlijke hydroxyl- (OH-) groepen). Het is een reukloze en kleurloze viskeuze vloeistof, die verkregen wordt door de hydrolyse van propeenoxide.

Propyleenglycol wordt door de World Health Organization gezien als niet-toxisch bij lage concentraties en mag gebruikt worden in voeding, cosmetica en medicijnen. Het E-nummer van propylene glycol is 1520.

Toepassingen zijn onder andere:

* in voeding en cosmetica om vocht vast te houden vanwege de hygroscopische eigenschappen;
* als niet-toxisch antivriesprodukt in brouwerijen en zuivelbedrijven;
* als een oplosmiddel voor kleur- en smaakstoffen;
* als diergeneesmiddel bij acetonemiepatiënten.
* als rookvloeistof in rookmachines
* als basis voor de vloeistof die wordt gebruikt in de e-sigaret

Unquote.

Groet, Kees
===== Zen en de kunst van het karperen ======
============Never too old============
======= http://www.karperbeheer.nl/ =======
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

10-06-2008 23:09

Goed Kees,
lage concentraties in voeding.
Uit jou quote blijkt het wel degelijk een antievriesproduct te betreffen welke men gebruikt in brouwerijen en zuivelbedrijven, waarschijnlijk omdat het niet-toxisch is.
Het gebruik ervan bij gezonde dieren zou mogelijk de energiehuishouding ernstig kunnen verstoren, immers zieke koeien met melkziekte knappen binnen een paar dagen helemaal op waar ze normaliter in het slachthuis of destructiebedrijf zouden eindigen.

* in voeding en cosmetica om vocht vast te houden vanwege de hygroscopische eigenschappen;
* als niet-toxisch antivriesprodukt in brouwerijen en zuivelbedrijven;
* als een oplosmiddel voor kleur- en smaakstoffen;
* als diergeneesmiddel bij acetonemiepatiënten.
* als rookvloeistof in rookmachines
* als basis voor de vloeistof die wordt gebruikt in de e-sigaret.

Wat zijn lage concentraties voor de boiliebedrijfjes nu we weten dat;
Bij dranken, met uitzondering van roomlikeur, bedraagt de toegestane maximumconcentratie van E 1520 1 g/l. "

E 1520 Propaan-1,2-diol
(propyleenglycol)
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

10-06-2008 23:22

Het antivries uit de media, zoals bij ons bekend is ethyleenglycol. Jenever is ook antivries. Gebruik je daar iets teveel van, dan ga je raar praten.

Klopt verder Henk, en daarna wordt het lastig.

Het gebruik van de stof is dus niet oneigenlijk, maar de stof kan wel oneigenlijk gebruikt worden. En dat geldt voor veel meer componenten die toevallig geen glycol heten. Er zijn een heleboel aasleveranciers tegenwoordig. Voor de consument is niet duidelijk wie, wat, waarin gebruikt. Laat staan wat schadelijke bijwerkingen kunnen zijn. Bij wie moet ik nu mijn boilies kopen. Liefst voor 5 euro de kilo een superaas. Voor wie moet de KSN de hand in het vuur steken, zonder dat de wet voorziet in beperkende maatregelen voor karperaas. En wie dokt er dan bij een aanklacht van smaad. Hmmm, studie. Gaan we twintig jaar een populatie volgen op dieet van boilieleverancier X.

Groet, Kees
===== Zen en de kunst van het karperen ======
============Never too old============
======= http://www.karperbeheer.nl/ =======
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

11-06-2008 22:20

Hoi Kees,

De KSN moet voor niemand de hand in het vuur steken, is ook niet aan de orde in dit geval.
Misschien is het mogelijk voor de KSN om tot afspraken te komen met bollenrollers met het doel het oneigenlijk gebruik van grondstoffen en hulpstoffen zoveel mogelijk te beperken of in ieder geval tot een maximum concentatiegrens per kg/product kunnen komen.
Decontrole hierop zou mogelijk door het PVD gecontroleerd kunnen worden..net als b.v.;

Vermenging van (bij)producten ongewenst

Uiensap, suikerstroop, champignonvoetjes, pepermunten, koekjes, cola en tarwezetmeel. Nee, het is niet de inhoud van een keukenkastje, maar een willekeurige greep uit bijproducten die als veevoeder worden afgezet. Het vrijwel ongebreidelde gebruik staat echter ter discussie.

,,Wij vinden dat er een toelatingsnummer moet komen voor alle (bij)producten’’, stelt Willy van Gemert, vice-voorzitter van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV), in duidelijke bewoordingen. ,,Als eerste criterium geldt dat het van een betrouwbaar en controleerbaar proces moet komen. Ten tweede willen we niet dat op die lijst producten staan met nauwelijks voederwaarde. Ik denk dan aan proceswater of producten als champignonvoetjes of zelfs pepermunten. Vraag me niet naar exacte details, maar als we de huidige lijst van grondstoffen doorlopen, zoals het PDV die heeft opgesteld dan zien we daar veel te veel 'onzin'-producten. Zelfs afgedankte cola verdwijnt in de varkens. Helaas is het in eerder overleg met het PDV niet gelukt om die lijst op te schonen.’’

Op die lijst staan meer dan honderd verschillende soorten. Globaal zijn die volgens Van Gemert in drie onderdelen op te splitsen. ,,In de eerste plaats reguliere reststromen van de voedingsmiddelenindustrie, zoals bierbostel, melasse, tarwezetmeel etc. Daar hebben we geen enkel probleem mee. De tweede groep bestaat uit de voortdurende stroom afgekeurde producten uit de voedingsmiddelenindustrie, Vruchtensappen, brood, koekjes noem maar op. Daar gaan we al een beetje steigeren. Ten derde is er de grote groep incidentele partijen waaronder bijvoorbeeld die rollen pepermunt of proceswater. Op deze laatste groep spitst onze kritiek zich toe. Als je nu eens zorgt dat er een lijst maakt van toegelaten producten, dan ben je in één klap de gelegenheidspartijen kwijt. Als er dan iemand is die een bepaald product wil toevoegen dan kan dat na gedegen controle.’’ Hoewel het zeer sterk lijkt op een soort positieve lijst van ingrediënten, zoals de Duitse minister van Landbouw Kunast voorstelt, wil Van Gemert het toch niet zo extreem noemen.

Nog iets:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_Veront ... ktewateren
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

11-06-2008 22:35

Tja Henk,

Dan zou het onder de diervoeder wetgeving moeten vallen. En dat doet het nu niet. Zou wel een stunt zijn als je dat voor elkaar krijgt. Vrees dat het ook een heleboel vragen oplevert.

Groet, Kees
===== Zen en de kunst van het karperen ======
============Never too old============
======= http://www.karperbeheer.nl/ =======
K. van den Herik

12-06-2008 08:06

typisch iets voor een vrijwilliger, of tochvoor een beroepskracht?

Ben direkt voor om op de verpakking te zetten wat erin zit. Of het lukt?

MVG

Klaas