BOLLEN BOILIEMAN


Plaats reactie
Martin Rietveld CL
Berichten: 152
Lid geworden op: 12-08-2013 11:40

23-09-2013 12:07

Ging over pure of 90% caseïne bollen geloof ik. Ergens tussen de 27 pagina's van dit topic,...
Gebruikersavatar
Sven van Anrooy
Berichten: 7339
Lid geworden op: 26-01-2004 16:58
Contacteer:

23-09-2013 12:42

Denk dat Martin dit bedoelt:

viewtopic.php?p=911406#p911406
Het juiste water, de juiste plek en dan het juiste aas...

Geniet van mijn afwezigheid..

WC-PB: 1kg+ / 76cm
Hilco Meijer
Berichten: 1476
Lid geworden op: 17-11-2009 22:25

23-09-2013 12:57

1984, wisten wij veel.

4 oz casein
4 oz sodium caseinate
4 oz lactalbumin
4oz soya isolate
3 ml. strawberry

een eiwitbom !
Fred Hazenbroek
Berichten: 1976
Lid geworden op: 04-12-2004 00:32
Locatie: z-h

23-09-2013 15:51

Zo,n mixje was voor mij niet betaalbaar :oops:
caseïne wel standaard 5% in de 50-50mix van Richworth.
30mesh werden ze lekker hard van :wink:

Roltafel? Bolletjes draaien voor de tv bedoel je. Na oefening 3 balletjes tegelijk.
Pre-internet, dus je probeerde eens wat uit moeders keukenkast of de deegballen mix iets aanpassen :wink:

Zo,n bovenstaande mix wel eens over gelezen dat ze vanzelf boven kwamen als ze "rijp"waren na 4-6 dgn
in het water. Of dit echt zo is/was? Nooit gezien, en ik bracht meer tijd door aan het water als thuis :wink:
Ach man..Ga toch vissen !!
Martin Rietveld CL
Berichten: 152
Lid geworden op: 12-08-2013 11:40

24-09-2013 06:32

Haha het gekibbel op die pagina,.. Klopt inderdaad Sven.
Wat ik aan wil geven is dat sommige producten zeker wel goed of beter kunnen vangen maar we niet weten of het schadelijk is.
Gebruikersavatar
Mart Honen
Berichten: 1374
Lid geworden op: 21-09-2009 17:53
Locatie: Breda

24-09-2013 09:32

Geloof niet dat het heel erg gezond is, maar aan de andere kant als het echt niet te vreten is laten ze het ook liggen.

Ik denk dat we daar maar niet vanuit moeten gaan.
Ik weet het ook allemaal niet...
Gebruikersavatar
Sven van Anrooy
Berichten: 7339
Lid geworden op: 26-01-2004 16:58
Contacteer:

24-09-2013 09:44

Als er genoeg keuze is in natuurlijk voedsel, laten ze vaak zat het vissersaas liggen :) Althans, dat is zo'n beetje het geval op de gaten hier in de buurt. Tijdens de goede periodes voor muggenlarven lijkt vissersvreten niet te bestaan, idem als het wier gaat afsterven en de slakjes, wormpjes en mosseltjes een nieuw schuilplaatsje moeten zoeken :)
Het juiste water, de juiste plek en dan het juiste aas...

Geniet van mijn afwezigheid..

WC-PB: 1kg+ / 76cm
Klaas vd Herik
Berichten: 2844
Lid geworden op: 29-03-2011 19:22

24-09-2013 10:26

ok Sven. Zoals gezegd het hele verhaal.

ik meen 2 delen caseine. 1 deel en deel natrium en een deel calsium casinaat . tarwegluten. Totaal meer dan 80% eiwit volledig uit balans.
Die van Hilco lijkt er erg op.

Later gevist met spul waarop uitstrijkjes en toestanden gekweekt wordt.

Periode werd gevolgd door de koolhydraatbommetjes.
It's okay 2 pay
leon leendert
Berichten: 144
Lid geworden op: 26-05-2013 10:13

24-09-2013 18:48

hmmm RIP de goodold Nutrabaits Hi-nu-val base mix,....
Klaas vd Herik
Berichten: 2844
Lid geworden op: 29-03-2011 19:22

25-09-2013 10:00

klok en klepel? HNV is totaal anders.


2 punten voor de moeite
It's okay 2 pay
leon leendert
Berichten: 144
Lid geworden op: 26-05-2013 10:13

25-09-2013 14:36

Uiteindelijk gaat het toch over de eiwitten!!!,die zogenaamde koolhydraten bol kwam later.
Gebruikersavatar
Jan Kasteelen
Berichten: 654
Lid geworden op: 08-05-2007 12:24
Locatie: Gouda

25-09-2013 16:52

Om alle verwarring weg te nemen een klein stukje geschiedenis:

Fred Wilton was een karper- en barbeelvisser uit Kent U.K. die eind jaren 60 begin 70 op het idee kwam om het gebruikte aas aan te passen aan de behoeften van de karper. Zijn theorie was dat karper – zoals andere dieren – een uitgebalanceerd dieet nodig heeft om te overleven.
Als je bedenkt dat er in die tijd voornamelijk werd gevist met aardappel en brood, dan was een deeg waarin alle voedingsstoffen aanwezig waren voor de vis totaal iets nieuws. Dit deeg werd H.N.V. (‘High Nutritional Value’) genoemd. Hij verwerkte hierin melkproducten als Caseïne en calcium caseïne, waaraan hij de nodige vitaminen en mineralen toevoegde.

Om de vissen deze voedzame hap te leren waarderen ging hij eerst een bepaalde tijd met de voedzame deegballen voeren op zijn water. De resultaten moeten echt schokkend geweest zijn voor die tijd: de hele winter door ving hij karpers op dat water, waar andere vissers blankten.

Vooral omdat hij ook in rivieren op barbeel viste had hij met zijn deeg veel last van ongewenste vissoorten. Karpervissers uit de Verenigde Staten gebruikten toen al ‘Dough Balls’ die ze in kokend water lieten zakken om een rubberachtig huidje te verkrijgen. Dus Fred en zijn maten maakten het deeg aan met eieren en kookten de ballen die we tegenwoordig boilies zijn gaan noemen.

Het eiwit persentage lag aanvankelijk op zo’n 60%, maar andere vissers meenden dat later op te moeten voeren en kwamen soms op 80% uit. Dat werden ‘high protein baits’ genoemd.

Het nadeel was dat de prijzige ingrediënten die werden gebruikt een grote aanslag betekenden op de beurzen van de vissers. Ik zag destijds arme vissers aan de waterkant die meer lette op de voeding van hun karpers, dan wat ze zelf binnenkregen. Scheurbuik en beriberi lagen op de loer terwijl de vissen het nog nooit zo goed hadden gehad.

Aanvankelijk leek het erop dat de karper voortaan alleen nog maar aas met hoge voedingswaarde zou prefereren, maar een eigenwijze visser probeerde destijds de ingrediënten te vervangen door griesmeel en andere melen met veel koohydraten en ving opeens de sterren van de hemel. Deze aasjes werden ‘Crap Baits’ genoemd.
Vanaf die tijd is men meer gaan letten op de toegevoegde attractors als flavours en aminozuren preparaten en werden er tal van andere basis melen voor de boilies gebruikt.- Zucht :lol:
Martin Rietveld CL
Berichten: 152
Lid geworden op: 12-08-2013 11:40

26-09-2013 13:47

Hey Jan,

Dat heb je echt fantastisch verwoord!
Klaas vd Herik
Berichten: 2844
Lid geworden op: 29-03-2011 19:22

27-09-2013 07:50

klop en klepel hnv is/was voedingswaarde. een vis moest kunnen leven op jou aasje. HP was zoveel mogelijk eiwitten zonder iets van balans
It's okay 2 pay
Gebruikersavatar
pj otte
Berichten: 3417
Lid geworden op: 16-09-2006 11:42

27-09-2013 07:58

Uit het oogpunt van de karper is dat evenwicht in hedendaagse boilies er nu ook niet, toch?? :wink:

Een puur koolhydraat bol met een luchtje en smaakje is toch ook niet alles.

Groet,

Peter
Gebruikersavatar
wally de weijer
Berichten: 462
Lid geworden op: 03-06-2011 23:33

29-09-2013 09:07

een simpel frikandelletje met mayo is toch ook lekker dus waarom een puur koolhydraat bolletje met een luchtje en smaakje niet.
we doen allemaal net alsof we weten wat een karper doet of wat hij lekker vind.
zolang het allemaal niet wetenschappelijk wordt onderbouwd koop ik een 1,2,3,4,5 euro balletje en ga daar mee vissen.
Gebruikersavatar
Remco Kulk
Berichten: 698
Lid geworden op: 04-07-2012 07:33
Locatie: Amsterdam

29-09-2013 09:25

tijgernoten
Gebruikersavatar
wally de weijer
Berichten: 462
Lid geworden op: 03-06-2011 23:33

30-09-2013 12:00

ff terug on topic:

er zijn er die het niks vinden graag ook een uitleg met ervaring van de boilies.

en degene die ze goed vinden ook een uitleg met ervaring graag.....
Martin Rietveld CL
Berichten: 152
Lid geworden op: 12-08-2013 11:40

30-09-2013 12:40

Zelf zou ik deze bollen niet meer aanschaffen omdat :
- de buitenkant dicht gekookt is
- de boilie te snel de geur van het water aanneemt
- de boilie niet goed te soaken is ( binnenkant blijft na een week in limonade siroop zo goed als droog )
- ik twijvels heb over de gebruikte grondstoffen ( robin red knoflook poeder wat enkel zoet smaakt )
Harm Rademakers
Berichten: 1808
Lid geworden op: 19-03-2012 19:34

30-09-2013 12:52

Mijn grootste euvel ze blijven er niet van vreten.
Ik ben een voerder en meer voer zou meer vis moeten betekenen tot een bepaald punt natuurlijk, met deze bollen viel het al snel stil.....
Gebruikersavatar
pj otte
Berichten: 3417
Lid geworden op: 16-09-2006 11:42

30-09-2013 13:01

Vissen met gebakken lucht lijkt me niet alles. :wink:

Er is meer dan alleen maar de vangkracht van een bol wat speelt. Zorgt een bol vanwege de miserabele kwaliteit voor verstoppingen van het darmkanaal of vervetting van de lever. Dan is de vraag waar je me bezig bent.

Groet,
Peter
Gebruikersavatar
Peter van Loo
Berichten: 1785
Lid geworden op: 09-08-2011 00:41
Locatie: Schiedam

30-09-2013 17:04

Ik zeg bouw een Evert Aalten bol, zit je altijd goed.

Groet, Peter

Ps Niet mee eens reageer dan even op zijn site.
Gebruikersavatar
Jan Kasteelen
Berichten: 654
Lid geworden op: 08-05-2007 12:24
Locatie: Gouda

01-10-2013 12:03

Evert Aalten’s richtlijnen voor aassamenstelling heb ik bestudeerd en veel toegepast. Samen met veel andere vissers denk ik. Hier zien we dat een juiste verhouding van koolhydraten, eiwitten , vetten en mineralen veel kan betekenen.
Trouwens leuk dat hij weer een nieuwe site heeft en ik hoop dat we weer eens wat nieuws van hem mogen horen.

Op druk beviste wateren waar karpers al van alles gezien en geproefd hebben denk ik dat het belangrijk is om de zaken anders aan te pakken dan wat er gangbaar is.
Je eigen gefabriceerde aas lijkt me dan een betere optie dan de veelgebruikte readies.
Er bestaat denk ik een groot gebied tussen ‘crap’ en ‘HNV’ en bedenk dat ons aas sowieso meer voedingswaarde heeft gekregen door alleen al het feit dat er eieren door boilies zitten.
Zeker als er dingen als vismeel, vogelvoer, kattenbrok of opfok melen worden gebruikt zal de vis er meer aan hebben dan destijds met aardappel, brood en partikels het geval was.

De ontwikkelingen staan niet stil. Het is natuurlijk niet vreemd dat in een land als U.K. – waar dressuur vele malen groter is dan in ons waterrijke landje – steeds weer nieuwe dingen verzonnen moeten worden om de karper weer te slim af te zijn.
Hier een voorbeeld van een visser die laat zien dat er nog steeds nieuwe aasjes te bereiden zijn. Alleen kost het je wat tijd in de keuken, maar dat kan ook een leuke bezigheid op zich zijn.
Het filmpje vind ik wel vreemd gemonteerd en een echte richtlijn wordt niet gegeven. Daar moet je een E-book voor bestellen met overmaking. Maar wie slim is en goed nadenkt komt zelf ook een eind.

Gebruikersavatar
Andre Jacobs
Berichten: 1974
Lid geworden op: 29-09-2003 02:00
Locatie: Finsterwolde

02-10-2013 16:17

Jan Kasteelen schreef:Evert Aalten’s richtlijnen voor aassamenstelling heb ik bestudeerd en veel toegepast. Trouwens leuk dat hij weer een nieuwe site heeft en ik hoop dat we weer eens wat nieuws van hem mogen horen.


Een snelle google actie levert me niets op, wat is de url? :roll:
Gebruikersavatar
Jan Kasteelen
Berichten: 654
Lid geworden op: 08-05-2007 12:24
Locatie: Gouda

02-10-2013 16:28

Een snelle google actie levert me niets op, wat is de url?


http://www.gwittebol.nl/karpervoer/new-page.html