Mitsz,
De bollen worden inderdaad wel iets groter, vooral in het begin van het koken..
Nu hoeft dit geen nadeel te zijn omdat er door de gasvorming een wat open structuur ontstaat in de boilie en zodoende bij de uitwisseling van smaakstoffen en voedingsmiddelen later na het voeren makkelijker uittreden.
Koen,
Effect van stijgende temperatuur tijdens het bakproces
temperatuur fenomeen,
30°C....door stijgende temperatuur zetten de gassen uit,
+enzymatische productie van suikers,
+oplosbaarheid van CO2 daalt
45 - 50°C....gist sterft..
50 - 60°C....intensieve enzymatische activiteit,
+begin van het verstijfselingsproces van het zetmeel
60 - 80°C....de verstijfseling van het zetmeel loopt af

,
+enzymatische activiteit houdt op door de denaturatie van enzymen,
+kruimvorming begint,
+interactie tussen gluten en zetmeel
100°C....water begint te koken,
+vorming van waterdamp
+prille begin van korstvorming
110 - 120°C....vorming van licht gele dextrinen in de korst
130 - 140°C....vorming van bruine dextrinen in de korst
140 - 150°C.... begin van caramelisatie
150 - 200°C ...vorming van krokantheid en aromatische stoffen.
Waarschijnlijk scheuren de boilies eerder tijdens het drogen, doordat ze krimpen gaan er barstjes ontstaan in het korstje.
Door deze barstjes kan weer meer vocht ontsnappen met nog verdere uitdroging en grotere scheuren als gevolg...
Mitsz voegt wat meer gluten toe om scheurtjes te voorkomen, werkt prima hoor.
Het extra gluten zorgt voor een betere deegrheologie, waardoor de structuur weer fijner word door een betere hechting tussen grovere deeltjes.
Gevolg; fijner en taaier huidje waardoor minder vocht kan ontsnappen.
De scheurtjes ontstaan dus niet door het gistingsproces, omdat de gistwerking al eerder stopt (45-50 grC) voordat het zetmeelverstijfselingsproces begint (60 grC=begin).
Bovendien worden boilies in water of ander vocht gekookt waardoor tijdens het rijzen geen of bijna geen huid of korstvorming ontstaat.
De chemische samenstelling van dode en levende gist zal bijna of geheel niet verschillen, wel rekening houden met de explosieve vermeerdering van levende gistcellen bij optimale omstandigheden (suiker en warmte 25-30 grC).

Groet'n Henk..
still growing Old.