richtlijnen voedingswaarde boilies


janwillem hilverts

11-05-2008 12:44

Hoe deed je dit vroeger dan? Je draaide toch al wat langer boillies? :-?

Gewoon alle toevoegingen bij de eieren doen. Dit eerst goed door elkaar roeren/mengen en dan geleidelijk mix toevoegen tot het een mooie niet al te plakkerig deejge wordt!

Na het koken en drogen, kan je altijd nog boillies in een emmer doen en deze nog eens extra voorzien van olie! De boillies goed schudden, ff een paar uur laten drogen en dan nog een keer goed schudden. De volgende dag kan je er evt. nog een keer olie overheen doen. Zovaak als je zelf wil
Gebruikersavatar
Andre Jacobs
Berichten: 1974
Lid geworden op: 29-09-2003 02:00
Locatie: Finsterwolde

12-05-2008 12:16

eigenlijk wel vergelijkbaar, maar het is nooit verkeerd andere meningen te horen nietwaar :p de mix had toen niet zoals deze. had er ook nooit flinke voercampagnes mee gehoude.
janwillem hilverts

13-05-2008 17:44

Douwe,

Ik had verwacht dt jij ondertussen de percentages al wel had neergedropt ;)

:@ Andre,

Ik heb de mix f snel door EA gehaald en kom echt op hele andere percentages dan die O zo geweldige internet flut validator :cry: Beetje jammer dat dat gewoon niet betrouwbaar is!

Eiwitten: 27,48%
Vetten: 29,48% (Aanzienlijk hoger dan die 9% van die flut validator)
Koolhydraten: 43.05%

Voedingsvezel: 3.1
Je vitaminen zien er goed uit! Alles zit erin ;)

Ik eb de voglende mix aangehouden:
200 tarwegries
200 soya volvet
100 bambix
100 rijstebloem
100 lt-vismeel
50 robin red

20 ml olie
8 eieren (Dit gebruik ik meestal per kilo mix. Vaak wel afhankelijk van de hoeveelheid olie)

De eiwitten zitten voornamelijk in de vismeel en vette soya. Mocht je dit lager willen hebben, dan kan je de vismeel er evt. uitlaten. Of de soya vet vervangen door ontvet. Dit geldt ook voor je vetpercentage
Gebruikersavatar
Andre Jacobs
Berichten: 1974
Lid geworden op: 29-09-2003 02:00
Locatie: Finsterwolde

13-05-2008 20:28

hey bedankt! dat geeft idd echt andere waarden!

Ik zie overigens dat je de mix iets hebt aangepast. Nu vermoed ik dat je dit uit ervaring doet, maar kun je uitleggen waarom je dat gedaan hebt? Ik zie je dat het maismeel en het zout hebt weggelaten, en er meer olie bij hebt gedaan, waarmee je op 750 gram droge mix uitkomt.

Ik wil de eiwitten omlaag en de koolhydraten omhoog brengen. Als ik nu eens de 200 gram vette soya vervang door 100 gram ontvette, en 100 gram bambix toevoeg (of rijstmeel, of iets anders koolhydraatrijk, bv aardappelmeel?). Het vetpercentage wil ik naar beneden brengen. helpt het als ik alleen het eiwit neem en niet de dooiers? of de olie verminder of dit bv bij de helft van de eieren doe.

sorry voor al die vragen ;-) miss maar beter zorgen dat ik ook zo'n e.a. cd-rommetje krijg ;-)
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

13-05-2008 21:02

Andre,

Breng eens een bezoekje aan de site van Evert Aalten.

Groet, Kees
===== Zen en de kunst van het karperen ======
============Never too old============
======= http://www.karperbeheer.nl/ =======
janwillem hilverts

13-05-2008 22:14

Andre,

Mijn fout, sorry! Ik had de maismeel over het hoofd gezien!

Ik zou er niks aan veranderen, maar zoals ik hem noteerde, zijn de ingredienten e\die op het cd-tje staan en vergelijkbaar zijn met wat jij wil hebben! Zout staat er ook niet op, maar kan volgens mij? bij het uitrekenen niet veel uitmaken!!

Hierbij de nieuwe percentages, daarbij dus de 200 gram maismel bijgevoegd

Eiwit: 24.4
Vet 25.6
Koolhydraten 50

Je eiwitten zijn mooi, je vet ook in mijn ogen! Ik zou hem persoonlijk zo laten! Maar dat is aan jou! Mocht je meer willen weten, pb anders maar ff :)
Gebruikersavatar
Andre Jacobs
Berichten: 1974
Lid geworden op: 29-09-2003 02:00
Locatie: Finsterwolde

14-05-2008 08:54

enorm bedankt voor de moeite Jan-Willem. Zout zal weinig veranderen aan de verhoudingen idd. T ziet er mooi uit zo idd :D. misschien dat ik het nog ietsjes wijzig, maar ik zie wel.

klein vraagje nog, hoef niet meteen een berekening erbij ;-): ik wilde misschien (misschien ook wel niet) voor de structuur etc. nog zaadjes toevoegen. Heeft dit veel effect op de samenstelling/verhouding? Wat kan ik daar het beste voor nemen? en in welke hoeveelheid?
Gebruikersavatar
Andre Jacobs
Berichten: 1974
Lid geworden op: 29-09-2003 02:00
Locatie: Finsterwolde

27-05-2008 14:43

miss is dit wel niet de meest handige plek om door te vragen naar mijn mix maar ach. Ik wilde mijn mix eens testen en ben aan het inkopen geslagen. heb een testmixje gemaakt. wilde de waarden houden op het volgende: eiwit +- 20%, vet +- 20%, koolhydraten 50% +. heb een mix gemaakt van 500 gram droog:

De mix rolde opzich best goed, maar bij/na drogen wordt het wat onsamenhangend, zeg maar. Ik wil het graag wat steviger, meer gummi-achtig zeg maar. Hoe kan ik, zonder de boel al te veel in de war te schoppen, mijn mix zo veranderen dat ik dat bereik? mijn mix is het volgende

Tarwegries: 100 gr
Maismeel: 100 gr
vismeel (72%): 50 gr lt ofzo kon ik niet vinden
Soyabloem volvet 50 gr
bambix: 75 gr albona 7 granen ofzo, leek me ongeveer hetzelfde
rijstmeel 50 gr
WB supercrabspul 75 gr kon niet de gewenste attractor vinden, maar dit leek me ook leuk spul.

zout 20 gr
beetje olijfolie, voor de rolbaarheid
4 eieren, waarvan 1 zonder dooier. afkomstig van eigen kippen :P

Had ik er een extra eitje bij moeten doen? moet er iets van een binder in? kan ik beter fijner meel gebruiken? ik weet het niet...Tips?

p.s.
dat wb spul maakt het btw wel dat mijn bol voor het eerst naar iets anders dan gekookt meel :p en het kreeg ook nog eens een mooie groene kleur. Kreeg overigens vrij snel een run op deze boilie. heb de vis helaas verspeeld :'(