pop up


Gebruikersavatar
Gerard Brondijk
Berichten: 1233
Lid geworden op: 08-07-2006 08:57
Locatie: Friesland
Contacteer:

04-03-2008 09:18

Foam... :roll:
KSN
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

04-03-2008 21:38

mitsz van der kamp schreef:Heren,

de beste methode is nog altijd die met het kurken balletje. Er is dan geen verschil in signaal tussen popup en bodemvoer. Het enige nadeel van deze methode is dat er slechts een dunne deeglaag om het balletje is gekneed en deze snel zacht wordt. 2,5-5% toegevoegde ei-albumine zouden hier oplossing kunnen bieden.

De magnetron methode werkt niet bij elke mix en kan de boilies doen scheuren. Bespuiten met wat vocht kan goed werken. De toevoeging van caseine (10%) en/of weiproteine(5-10%) doet het dan ook goed. Dit maakt de boilie taai en geeft dus een sterke buitenmantel. Dit verhoogt het zgn soufflerende effect en maakt prachtige pop-ups. Houd er echter rekening mee dat ze écht een stuk groter worden dan normaal. Het grote voordeel van deze balletjes is, dat als ze goed gebakken zijn (en dus gortdroog), ze houdbaar zijn buiten de vriezer.

Een andere is inderdaad de toevoeging van garnalenmeel/gammarus. Goed garnalenmeel voor deze toepassing is roze van kleur en heeft een hoog schalengehalte. Indien je 2,5 % toevoegt drijven ze al. Aan 5-10% drijven ze voor eeuwig :D (voor gammarus 10% toevoegen) Het nadeel van garnalenmeel is dat het de bolletjes bros en breekbaar maakt, dus ook hier is weer de toevoeging van ei-albumine gewenst.

Happy baitmaking en goede vangsten

:D


Mitsz,
kurk is nix, je krijgt er met geen mogelijkheid een boilienaald doorheen.. :roll:
Garnalenmeel maakt ze inderdaad wat bros waardoor ze weer snel water opnemen en uiteen vallen.

Blijkbaar heeft Evert Jan een prima Magnetron pop-up miksie. Ze blijven 3 (drie) dagen drijven waar drie uur toch voldoende moest zijn. Waarschijnlijk blijft ook de bakvaste bavaroise smaak redelijk behouden in anderhalve minuut magnetron.. Wel iets nat nevelen voordat ze in de magnetron gaan, je geeft de aanwezige gluten het nodige vocht om te kunnen rekken en meegroeien met de bol.
Groet'n Henk..

still growing Old.
Evert Jan van Schaik
Berichten: 159
Lid geworden op: 25-01-2007 22:38

04-03-2008 21:57

Dag Henk

Het is me toch gelukt hoor met dat mixie.

groet'n Evert
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

04-03-2008 22:47

Een fijn boortje gebruiken. Probleem is inderdaad dat je het pas goed drijvend krijgt met een dun laagje.

Groet, Kees
===== Zen en de kunst van het karperen ======
============Never too old============
======= http://www.karperbeheer.nl/ =======
Evert Jan van Schaik
Berichten: 159
Lid geworden op: 25-01-2007 22:38

05-03-2008 15:52

Kees Ouwehand schreef:Een fijn boortje gebruiken. Probleem is inderdaad dat je het pas goed drijvend krijgt met een dun laagje.

Groet, Kees


Om een kurken balletje bedoel je?

mvg Evert
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

05-03-2008 22:01

Henk ter Maat schreef:
mitsz van der kamp schreef:Heren,

de beste methode is nog altijd die met het kurken balletje. Er is dan geen verschil in signaal tussen popup en bodemvoer. Het enige nadeel van deze methode is dat er slechts een dunne deeglaag om het balletje is gekneed en deze snel zacht wordt. 2,5-5% toegevoegde ei-albumine zouden hier oplossing kunnen bieden.

De magnetron methode werkt niet bij elke mix en kan de boilies doen scheuren. Bespuiten met wat vocht kan goed werken. De toevoeging van caseine (10%) en/of weiproteine(5-10%) doet het dan ook goed. Dit maakt de boilie taai en geeft dus een sterke buitenmantel. Dit verhoogt het zgn soufflerende effect en maakt prachtige pop-ups. Houd er echter rekening mee dat ze écht een stuk groter worden dan normaal. Het grote voordeel van deze balletjes is, dat als ze goed gebakken zijn (en dus gortdroog), ze houdbaar zijn buiten de vriezer.

Een andere is inderdaad de toevoeging van garnalenmeel/gammarus. Goed garnalenmeel voor deze toepassing is roze van kleur en heeft een hoog schalengehalte. Indien je 2,5 % toevoegt drijven ze al. Aan 5-10% drijven ze voor eeuwig :D (voor gammarus 10% toevoegen) Het nadeel van garnalenmeel is dat het de bolletjes bros en breekbaar maakt, dus ook hier is weer de toevoeging van ei-albumine gewenst.

Happy baitmaking en goede vangsten

:D


Mitsz,
kurk is nix, je krijgt er met geen mogelijkheid een boilienaald doorheen.. :roll:
Garnalenmeel maakt ze inderdaad wat bros waardoor ze weer snel water opnemen en uiteen vallen.

Blijkbaar heeft Evert Jan een prima Magnetron pop-up miksie. Ze blijven 3 (drie) dagen drijven waar drie uur toch voldoende moest zijn. Waarschijnlijk blijft ook de bakvaste bavaroise smaak redelijk behouden in anderhalve minuut magnetron.. Wel iets nat nevelen voordat ze in de magnetron gaan, je geeft de aanwezige gluten het nodige vocht om te kunnen rekken en meegroeien met de bol.



Henk,

ouwe reus...

door een kurken balletje krijg je wel degelijk een boilienaald. Helemaal als je je deeg verrijkt met ei-albumine, zoals ik al meldde. Dan is de buitenmantel hard genoeg om de druk tijdens het "fleuren" van het baksel te weerstaan.

voor de rest heb je ook gelezen met je Diemse Toren Kont, dus dat bespreken we wel weer eens aan de waterkant...

:D
Marcel Slegt
Berichten: 2
Lid geworden op: 04-06-2008 17:41

10-06-2008 19:12

Gisteren getest met de magnetron en ze werden goed hard, bleven goed drijven.

Ik had ze de helft kleiner gemaakt als de voer boillie.

Doen jullie ze echt 1 voor 1 of kan je er ook meerdere boillies tegelijkertijd maken in de magnetron?