Mix niet rolbaar


Remco Oudhuyzen
Berichten: 2162
Lid geworden op: 21-04-2003 02:00
Locatie: Hengelo

01-08-2005 19:16

Remko Oude Elferink schreef:en als jullie de keuze hadden tussen tarwebloem of tarwegluten wat zal je dan kiezen?? niet kijkend naar die paar euro verschil!!!

ik wil gewoon iets hebben waarvan ik zeker weet dat die mijn mix bij mekaar houd :D



kan iemand me een concrete oplossing geven? er zijn zoveel verschillende reacties gekomen.

oplossingen die ik gehoord heb:

tarwegluten (10%)
tarwebloem (20-25%)
Tarwemeel (hoeveel?)
Tarwebloem+sojavet (15-20% voldoende?)

wat is nou de beste oplossing zodat mijn mix beter bind?
Benny van de Werfhorst
Berichten: 4482
Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
Locatie: Gelderland
Contacteer:

01-08-2005 20:16

Remko,

Persoonlijk zou ik het eerst eens met 10% tarwebloem proberen. Tarwe-
gluten bind dan wel ontzettend goed, maar bij een te hoge dosering is het
slecht verteerbaar; 10% is absoluut het maximum! En mocht het met 10%
tarwebloem (lijkt me sterk..) nog niet goed binden, dan kun je dit gerust
opvoeren naar 30%.
Maar houd het eerst maar eens op 10% tarwebloem, en mocht het dan
nog niet goed binden; verhoog de tarwebloem dan steeds met 5% tot wel
de juiste binding is bereikt.

groetjes Benny
jacco noordermeer

01-08-2005 21:38

misschien een domme vraag ,maar waarom gebruiken jullie bloem ipv meel????????????

de zemelen van meel geven je ook weer meer structuur in je bol

bloem geeft weer meer een afsluitende werking zodat je minder uitwaseming hebt

remco mijn idee is
maak gelijke delen maismeel/griesmeel/tarwemeel en voeg dit dan toe
met 45% zoals je al deed met de mais en griesmeel
deze 3 melen is de makkelijkste basis voor iedere mix
lekker grof maar wel voldoende binding

mocht je het dan nog niet voldoende gebonden vinden kan je altijd meer tarwemeel toevoegen
Remco Oudhuyzen
Berichten: 2162
Lid geworden op: 21-04-2003 02:00
Locatie: Hengelo

02-08-2005 11:14

bind tarwemeel dan net zo goed als tarwebloem??
jacco noordermeer

02-08-2005 13:20

iets minder remco
dat komt omdat er zemelen in zitten die geen binding geven
je zou kunnen zeggen dat meel voor 2/3 bloem is en 1/3 zemelen
Benny van de Werfhorst
Berichten: 4482
Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
Locatie: Gelderland
Contacteer:

02-08-2005 14:55

Jacco,

Tarwebloem kan ie gerust naar mijn mening gebruiken, aangezien ik ver-
wacht dat ie toch niet meer dan 10 a 15% nodig heeft. Dan valt dat afslui-
ten van de boilie nog wel mee.
Maizena had ik ook als binder kunnen noemen, maar dan ga ik helemaal
met je verhaal mee! Dus maizena, nee... :wink:

groetjes Benny
Remco Oudhuyzen
Berichten: 2162
Lid geworden op: 21-04-2003 02:00
Locatie: Hengelo

02-08-2005 15:05

ok.

bedankt heren.. er is me een hoop duidelijk geworden..
ik ga voor de tarwebloem. eerst maar eens 10% toevoegen en kijken hoe het gaat en evt verhogen als het niet goed bind.

maar ik denk zelf ook dat 10% meer dan zat is. wat het bind al wel maar net niet genoeg om worsten te maken voor te rollen.

ik laat jullie vanavond wel weten hoe het gegaan is..

Gr. Remko
Remco Oudhuyzen
Berichten: 2162
Lid geworden op: 21-04-2003 02:00
Locatie: Hengelo

04-08-2005 08:04

ik heb ondetussen het getest en met een percentage van 15% Bloem is het redelijk bewerkbaar..

je kunt er tenminste worsten van maken :) maar moet ontzettend oppassen dat het niet uitdroogd anders barst het toch weer..

maar naar verwachting heb ik het van het weekend wel klaar..

bedankt...

Gr. Remko
Lexus Cuyten
Berichten: 3083
Lid geworden op: 03-04-2003 02:00
Locatie: Barendrecht - Carnisselande

06-08-2005 02:30

Remko,

Overal waar het woord "gluten" in voorkomt moet je niet teveel gebruiken.
In de mix is namelijk een percentage schilletjes (buitenkant van de kernel) van het soort graan dat je gaat gebruiken verwerkt. Gluten hebben de eigenschap op te gaan plakken.

Polenta daar in tegen is de kernel (kern) van de mais...gekookt en weer gedroogd...rolt als een trein...en als je mix tijdens het draaien uit elkaar dreigt te vallen..gewoon 10 ml olie toevoegen..maakt niet uit wat..als het maar plantaardig is.

rolse
Als je er maar vertrouwen in hebt.
Gebruikersavatar
Marck de Jongh
Berichten: 491
Lid geworden op: 28-04-2004 17:27
Locatie: Blaricum/Velp
Contacteer:

09-08-2005 07:23

Een beetje maizena erbij en om het geheel soepel te maken een paar theelepeltjes sla/zonnebloemolie per kilo droge mix! Merkt de vis niets van(tenminste ik qua vangsten niet) maar het rold des te beter! Tip van een vismaat van me gweest!
The Carp, The Whole Carp, And Nothing But The Carp, So Help Me God...

Binnekort online, http://www.karpertotaal.nl!
PR NL: 24 pond spiegel
PR FA: 28 pond Spiegel
Remco Oudhuyzen
Berichten: 2162
Lid geworden op: 21-04-2003 02:00
Locatie: Hengelo

09-08-2005 07:59

leuk dat jullie nog reageren maar ik heb het al bijna weg gedraaid..
gewoon 15-20% bloem en een eitje extra doet de truc..

Gr. Remko
jacco noordermeer

09-08-2005 22:28

Benny van de Werfhorst schreef:Jacco,

Tarwebloem kan ie gerust naar mijn mening gebruiken, aangezien ik ver-
wacht dat ie toch niet meer dan 10 a 15% nodig heeft. Dan valt dat afslui-
ten van de boilie nog wel mee.
Maizena had ik ook als binder kunnen noemen, maar dan ga ik helemaal
met je verhaal mee! Dus maizena, nee... :wink:

groetjes Benny


als iets slecht bind is het maizena

dit is nl ongemodificeerd zetmeel dus niet verhit en bindt dus pas als je het verhit

gemodificeerd zetmeel bind dus wel voordat je gaat koken