ik heb de beschiking over vacuum appratuur en voordat jullie denken die heb dat ding van tel-sell gekockt nee ik heb een profiaselne tot me besckiking.
nu me vraagjes:
1.kan ik de bollies draaien zonder conservermiddelen?
2.hoeland blijven ze goed buiten de vriezer?
vacuum trekken
- Wil Jeurninck
- Berichten: 2261
- Lid geworden op: 25-07-2002 02:00
- Locatie: Baexem
- Contacteer:
Vacuum betekent een langere houdbaarheid door het ontrekken van de zuurstof aan een produkt.
Vergis je echter niet door te denken dat je de boilies nu echt lang kunt bewaren buiten een gekoelde omgeving,tevens kun je de ronde vorm vergeten,door de druk zullen de boilies vierkantig worden doordat ze tegen elkaar gedrukt worden(hoewel ik het niet zo'n probleem vind).
Mijn ervaring is dat ze in de vacuum een 2 tal weken houdbaar zijn onder normale omstandigheden,gekoeld(koelkast)zelfs een week of 6.
Let wel als je een professionele machine hebt je de vacuum stand kunt verhogen,hoe hoger hoe langer houdbaar.
Wil.
Vergis je echter niet door te denken dat je de boilies nu echt lang kunt bewaren buiten een gekoelde omgeving,tevens kun je de ronde vorm vergeten,door de druk zullen de boilies vierkantig worden doordat ze tegen elkaar gedrukt worden(hoewel ik het niet zo'n probleem vind).
Mijn ervaring is dat ze in de vacuum een 2 tal weken houdbaar zijn onder normale omstandigheden,gekoeld(koelkast)zelfs een week of 6.
Let wel als je een professionele machine hebt je de vacuum stand kunt verhogen,hoe hoger hoe langer houdbaar.
Wil.
- Wouter Steggink
- Berichten: 521
- Lid geworden op: 02-10-2002 02:00
- Locatie: TwentuH
Gefeliciteerd met het in bezit zijn van een vacuummachine, als je m niet meer hoeft, laat het me weten!!!
1. Ja, je kunt gewoon boilies maken zonder concerveringsmiddelen.
2. hoe lang weet ik niet, maar dat kun je gewoon proberen door kleine zakjes te maken, en die ergens neer te leggen, en dan gewoon kijken.
Zeg, kun jij met die machine ook "gas-verpakken??" want misschien kun je door het begassen met stikstof en of andere gassen de houdbaarheid behoorlijk verlengen!!
Ik zou zeggen: "experimenteer en wordt wijzer!"
Gegroet:
WouteR StegginK
1. Ja, je kunt gewoon boilies maken zonder concerveringsmiddelen.
2. hoe lang weet ik niet, maar dat kun je gewoon proberen door kleine zakjes te maken, en die ergens neer te leggen, en dan gewoon kijken.
Zeg, kun jij met die machine ook "gas-verpakken??" want misschien kun je door het begassen met stikstof en of andere gassen de houdbaarheid behoorlijk verlengen!!
Ik zou zeggen: "experimenteer en wordt wijzer!"
Gegroet:
WouteR StegginK
-
- Berichten: 4864
- Lid geworden op: 28-02-2002 01:00
- Locatie: leeuwarden
misschien is het een idee om de reeeds dichtgesealde en vacuum zakjes, een 15 min in kokend water te leggen zodat je ze steriliseerd?
- Wouter Steggink
- Berichten: 521
- Lid geworden op: 02-10-2002 02:00
- Locatie: TwentuH
Hey Martijn, dat is een briljant idee!!!
Opleidingtechnisch gezien zou ik daarmee gekomen moeten zijn........
Lars, als jij lang houdbare ballen draaien wil dan kun je de volgende punten misschien opvolgen:
* zorg voor "schone/verse" ingredienten
* werk hygienisch (gereedschap schoon, handjes wassen!!!)
* werk "snel"
* kook goed, en lang
* zorg dat de vacuumzakken goed dichtzitten (lek-test doen!)
* de dichtgesealde zakken pasteuriseren door ze een 15 a 30 minuten te koken
* als je niet gaat vissen kun je de zakken natuurlijk invriezen
* geopende zakken, eerst opmaken voordat je een nieuwe aanbreekt
Als je dan nog geen langer-houdbare boilies maakt....
MVrGr;
WouteR StegginK
Opleidingtechnisch gezien zou ik daarmee gekomen moeten zijn........
Lars, als jij lang houdbare ballen draaien wil dan kun je de volgende punten misschien opvolgen:
* zorg voor "schone/verse" ingredienten
* werk hygienisch (gereedschap schoon, handjes wassen!!!)
* werk "snel"
* kook goed, en lang
* zorg dat de vacuumzakken goed dichtzitten (lek-test doen!)
* de dichtgesealde zakken pasteuriseren door ze een 15 a 30 minuten te koken
* als je niet gaat vissen kun je de zakken natuurlijk invriezen
* geopende zakken, eerst opmaken voordat je een nieuwe aanbreekt
Als je dan nog geen langer-houdbare boilies maakt....
MVrGr;
WouteR StegginK
-
- Berichten: 4864
- Lid geworden op: 28-02-2002 01:00
- Locatie: leeuwarden
ik speel al langere tijd met de gedachte om ze te sealen en dan te koken maar op de een of andere reden nog steeds nog niet geprobeerd...dus mensen met ervaring....welkom!!
- Wil Jeurninck
- Berichten: 2261
- Lid geworden op: 25-07-2002 02:00
- Locatie: Baexem
- Contacteer:
Vooral koken na het vacumeren,kan de vacuumzak niet tegen.
Beter is het om gedurende 10/15 minuten de zakken in water van 95 graden te leggen(dit moet normaliter voor een vacuumzak geen probleem zijn.
Wil je toch koken dan zou ik naar de krimpzakken gaan die dus wel tegen kookwater kunnen.
Er is dus zoals met alles een groot kwaliteits verschil in de te gebruiken vacuum zakken.
Trouwens Wouter je hoeft geen "lektest" te doen een vacuumzak die niet luchtdicht is valt heel erg op.
Maar wat wel klopt is het schoon werken tijdens de bereiding van de bollen,ook dit verlengt de houdbaarheid.
Wil.
Beter is het om gedurende 10/15 minuten de zakken in water van 95 graden te leggen(dit moet normaliter voor een vacuumzak geen probleem zijn.
Wil je toch koken dan zou ik naar de krimpzakken gaan die dus wel tegen kookwater kunnen.
Er is dus zoals met alles een groot kwaliteits verschil in de te gebruiken vacuum zakken.
Trouwens Wouter je hoeft geen "lektest" te doen een vacuumzak die niet luchtdicht is valt heel erg op.
Maar wat wel klopt is het schoon werken tijdens de bereiding van de bollen,ook dit verlengt de houdbaarheid.
Wil.
-
- Berichten: 875
- Lid geworden op: 27-01-2003 01:00
Martijn,
Sealen en daarna koken?
Ik doe het wel andersom de houdbaarheid wordt een kleine week langer. Ideaal als je naar frankrijk gaat bijvoorbeeld. Seal apparaat heb ik aangeschaft bij de Makro een eurootje of dertig en dan nog losse zakken. Er blijft wel lucht in de zakken dus het werkt niet hetzelfde als vacuum apparaten.
Met vriendelijke groet,
Rene
<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Rene Berger op 2003-09-18 13:40 ]</font>
Sealen en daarna koken?
Ik doe het wel andersom de houdbaarheid wordt een kleine week langer. Ideaal als je naar frankrijk gaat bijvoorbeeld. Seal apparaat heb ik aangeschaft bij de Makro een eurootje of dertig en dan nog losse zakken. Er blijft wel lucht in de zakken dus het werkt niet hetzelfde als vacuum apparaten.
Met vriendelijke groet,
Rene
<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Rene Berger op 2003-09-18 13:40 ]</font>
-
- Berichten: 1159
- Lid geworden op: 25-09-2002 02:00
- Locatie: Eygelshoven
Een tijd geleden stond in de Beet een interessant stukje (ja die stonden er toen nog wel in) over iemand die zijn boilies na het rollen insealde en dan in de grill-oven stopte. De boilies behouden dan beter hun smaak en ze zijn lang houdbaar. Als ik een grill had zou ik het eens uitproberen, maar ja. Heeft iemand dit al eens geprobeerd?
groeten,
karperlimbo
groeten,
karperlimbo
-
- Berichten: 875
- Lid geworden op: 27-01-2003 01:00
Ian,
Nee geen vacuum apparaat maar seal apparaat. En ja bij de makro, werkt ideaal als je naar frankrijk gaat. Maar natuurlijk niet zo goed als jouw vacuum apparaat.
groetjes Rene
Nee geen vacuum apparaat maar seal apparaat. En ja bij de makro, werkt ideaal als je naar frankrijk gaat. Maar natuurlijk niet zo goed als jouw vacuum apparaat.
groetjes Rene
sealen doet ee vacuum apperaat ook heb vandaag op school effe een deegje gemaakt en dat effe gekookt en ongeveer 30 bollies van gerold en effe goed vacuum getrokken bollies bleven nog aardig rond.
met 20 man 6 uur lang bollies draaien zie het al voor me maar leraar vondt het geen goed idee
met 20 man 6 uur lang bollies draaien zie het al voor me maar leraar vondt het geen goed idee