28-03-2016 20:00
voorbeeldje dan erbij..
De voedingsleer berekent de balans van koolhydraten, eiwitten en eiwitten als volgt (andere berekeningsmethoden zijn onjuist!): eerst tellen we per nutriënt de grammen en daarna vermenigvuldigen we die met de kilocalorieën per nutriënt. Dat is voor:
Eén gram koolhydraten = 4 kilocalorieën
Eén gram vetten = 9 kilocalorieën
Eén gram eiwitten = 4 kilocalorieën
Hoewel afgerond zijn deze getallen voldoende. Deze hoeveelheid energie die wordt uitgedrukt in kilocalorieën (of kilojoules) noemt men de EnergieVoorziening (EV). De voedingsbalans is nu in procenten te bepalen.
Rekenvoorbeeld
We nemen het volgende recept:
Waarden zijn per 100 gram
Voedingsmiddelen
Grm
Eiwitten
Vetten Koolhydraten
Tarwemeel
80 10 * 0,8 = 8,0 2 * 0,8 = 1,6 62 * 0,8 = 49,6
Magere melkpoed. 30
35 * 0,3 = 10,5 1 * 0,3 = 0,3 50 * 0,3 = 15,0
Ei nr. 2
60
13 * 0,6 = 7,8 11 * 0,6 = 6,6 0 * 0,6 = 0
Opgeteld
170
26,3 8,5 64,4
-
* 4 kCal
* 9 kCal * 4 Kcal
Totalen
170 105,2 76,5 258,4
100% energievoorziening (EV) = 105,2 + 76,5 + 258,4 = 440,01 kilocalorieën
Groet'n Henk..
still growing Old.