Voor een nog betere opname in de darmen van de vis(Darmen?) , ja omdat een karper geen maag heeft en voor verteerde goed bereide partikels een soort van pre digested vorm krijgen om alle essentiële voedingstoffen uit deze producten te kunnen halen. En er zo min mogelijke schade kan ontstaan in het water en natuurlijk in de darmen van de karper. Gebruik tijden het weken een zout of suiker om het proces te versnellen dat deze al een goede verbinding kan maken met de gebroken open partikels die dan na het kookproces een nog betere smaak afgeeft met, de ideale partikel als gevolg zullen we nog beter karper gaan vangen.
De ideale kooktijden voor partikels, minimale tijdsduur voor weken in(uren),/ minimale tijdsduur voor het koken in (minuten): A(d)zuki bonen 24/ 30=Franse maïs 24 /30= gewone mais 12-18/ 30= Rode Mais 24/30=Gerst 6 /15=Hennepzaad 24/koken tot de korrels te kiemen =Grote hennep zaad 24 /koken tot Korrels kiemen =Kikkererwten 12-18 /30=Lupinen 24/ 30= Maples 12 tot 18/ 30=Onkruid zaden 12-18 /30=Tarwe korrels 6/15=Gebroken Tarwe 6/ 10=Pinda’s 24/30=Paranoten 24/30=Gebroken Paranoten 12-18/30=Pinto bonen2-18/30=Sojabonen 12-18/30=Tijgernoten 24/30=Mini tijgernoten 24/30=Jumbo tijgernoten24/30=Vogelzaden 6/ 15=Witte bonen 12-18 30=kapucijners 12-20/30 Red Kidney Bonen 12-18/30=
Door de verschillende temperaturen door de verschillende stapel lagen zorgen deze tijdens het koken ook voor de verschillende omzettingen van het zetmeel in deze suikers plaats vindt dus tijdens het koken goed blijven roeren.
Het maximaliseren van de te weken tijden en het minimaliseren van kook tijden zal resulteren in een aantal betere nutriënten in het eindproduct van goed gegaarde partikels. De meeste partikels kunnen worden geweekt tot maximaal een week voor het koken. Anders gaan deze al fermenteren en kook je door de vergisting de vele aminozuren en essentiële suikers en gisten eruit gekookt.
Hennep is in bepaalde tijden van het jaar soms zeer moeilijk om te ontkiemen, giet er dan eens kokend water over en laat het dan eens zo voorweken in een emmer (misschien 24-48uur). Raak niet in paniek het zal daar na echt wel kiemen tijdens het kookproces.
Kleine partikels, zoals Katjang itjoe, tarwe, gerst, witte of rode dari, koolzaad, millet of mengsels van kleine onkruid zaden of vogelzaden kunnen ook worden bereid door een emmer met kokend water toe te voegen in een emmer. En deze daarna gelijk een nacht in de koelkast te zetten kiemen ze nog sneller door het schrik effect als je ze later gaat koken als ze wederom uit de koeling in het kokende water gaan zo als hennep bijvoorbeeld die moeilijk wil kiemen.
Als een product goed gekookt is zou de moleculaire structuur en voedingswaarde (inclusief attractieve eigenschappen veel beter zijn) en zijn dan gedenatureerd en beschadigd. Dit betekent dat er minder kooktijd nodig is om de partikels geschikter zijn voor het verbeteren van de verteerbaarheid. Het is echter van vitaal belang om ervoor te zorgen dat aas goed is bereid om schade bij de vissen te voorkomen. Daarom kan eventueel het weken langer dan normaal, en het koken eventueel gewenst iets korter dan blijven de partikels heel om te kunnen gebruiken als haak-aas.
Om de attractieve eigenschappen te verbeteren, laat dan eens de gekookte partikels (om nog beter te werken en attractoren) deels fermenteren in hun van natuur aanwezige suikers die achterblijven in het kokende water. Na enkele dagen zullen bepaalde stoffen beginnen met te karamelliseren en een dikke vloeistof ontstaan die nog veel aantrekkelijker is voor de karper.
Pinda's MOETEN echt voor menselijke consumptie geschikt zijn(de gebrande versie dus) niet-menselijke kwaliteit noten zijn voor dieren als (olifanten en papagaaien)en kunnen de aflatoxine schimmel bevatten om dat deze niet gebrand (verhit)zijn en die kunnen dan vissterfte veroorzaken. Bij geval van twijfels, maak dan geen gebruik van deze rauwe pinda’s. Koop dan beter pinda's uit de supermarkt nog in hun doppen en gebruik deze dan na het koken/garen dan als haak-aas en voer er niet mee maar maak dan kleine PVA zakjes met verse gepelde en gekookte dop pinda’s(goedkope oplossing voor kleine partijen als last minute).
Of haal eens een klein deel van deze gekookte partikels uit de emmer, en doe ze in een klein bakje met wat gecondenseerde camping melk. Omdat vele fermentatie stoffen een nog betere verbinding aangaat met deze melk aminozuren en melksuikers als lactose en galactose voor een nog betere en optimale haak-aas aan je hair.
Noten, zitten vol vezels, plantaardige eiwitten, vitaminen en zijn vrij van cholesterol. Iedere noot, pit en zaad heeft zijn eigen toegevoegde waarde als voedingsbron.
Bittere amandelen komen van een andere boom dan gewone amandelen en worden veel gebruikt als smaakmaker in de bakkerij (denk daar aan een bitterkoekje) en in de likeuren zoals amaretto. Door het aanwezige blauwzuur zijn bittere amandelen in grotere hoeveelheden echter giftig en dus niet geschikt om als grote hoeveelheden zo op te eten.
Gewone niet bittere amandelen zijn zeer waardevolle noten. Ze bevatten veel onverzadigde vetten en zeer veel mineralen en vitamine E. Geblancheerd en fijngealen en getoast in olijfolie zorgen deze noten voor een extra goede smaak. Ook zijn ze natuurlijk niet te vergeten het hoofdbestandsdeel van echte amandelspijs en marsepein!
In peulvruchten zitten meer voedingsvezels dan in de meeste volkoren graanproducten! De gangbare soorten bevatten gedroogd twee tot drie maal zoveel eiwit als granen en ongeveer net zoveel als in vlees. De kwaliteit van eiwitten uit peulvruchten is matig, met uitzondering van soja-eiwit. Dit komt omdat een belangrijk aminozuur (de bouwstenen van eiwitten) in mindere mate aanwezig is. Door peulvruchten te combineren met granen wordt de kwaliteit van het eiwit verbeterd. Granen bevatten dit aminozuur namelijk wel dus gemixt met tarwe soorten een ideale partikelmix.
In peulvruchten zitten ook grote hoeveelheden aan B-vitamines en mineralen, zoals kalium en ijzer. Het ijzer uit peulvruchten is echter minder goed opneembaar als deze slecht zijn bereid door het karperlichaam. De combinatie van peulvruchten samen met (vitamine C) is de winnende combinatie voor de hoogste ijzeropname. Het is goed om naast peulvruchten en vitamine C toe te voegen als een vorm van citroenzuur om dat deze een goede bron aan deze vit C bevatten tijdens het afkoelen na het kookproces voor betere effecten zorgen.
Er is ook een groot verschil tussen vetten met verzadigde en onverzadigde vetzuren. Vetzuren zijn de bouwstenen van vetten. Er zijn drie verschillende groepen vetzuren, verzadigde vetzuren, enkelvoudig onverzadigde vetzuren en meervoudig onverzadigde vetzuren. Verzadigde vetzuren zitten vooral in dierlijke vetten en worden in verband gebracht met hart- en vaatziekten. Onverzadigde vetzuren zijn juist belangrijk voor de gezondheid en hebben ook een gunstige werking op de cholesterolhuishouding in een karperlichaam.
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren komen vooral voor in olijven, pinda’s en noten (m.u.v. walnoten), avocado, koolzaad, raapzaad en zonnebloemolie. Meervoudig onverzadigde vetzuren komen vooral voor in vette vis en lijnzaad, maïs, tarwekiem, soja, walnoten, druivenpitten en in zaden als, sesamzaad, zonnebloempitten, saffloerpitten en pompoenpitten. Een aantal biologische plantaardige oliën is veel beter dan het aantal goedkopere plantaardige oliën in het levensmiddelenkanaal.
Smaak en samenstelling verschillen, afhankelijk van de soort. Hierdoor is niet één specifieke variant in het bijzonder goed voor een karper, maar juist de variatie van verschillende gemengde olie soorten.
De laatste jaren is er in de boilie wereld een toenemende belangstelling voor de oorspronkelijke groene thee. De werking van groene thee blijft ook wetenschappers boeien en er komt steeds meer kennis beschikbaar.
Recentere Japanse onderzoeken hebben een nieuw aspect naar voren gebracht. Als groene of zwarte thee samen met gecondenseerde melk producten gemengd worden de melk de gezonde stoffen in de thee bindt tijdens het verhitting proces. Hierdoor worden deze werkzame stoffen nog beter door het karper lichaam opgenomen. Het gebruik van een combinatie van citroenzuur en groene thee bevordert zeer waarschijnlijk juist wel de goede antioxidanten activiteiten in het lichaam van de karper na opname van deze verschillende gekookte combinaties.
Greets den kees
![:wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)