Gerst , Tarwe,


Plaats reactie
mike van megen
Berichten: 131
Lid geworden op: 02-12-2007 11:12
Locatie: geleen

27-03-2013 12:23

Mensen, hoe bereid je gerst en tarwe, hoelang weken en hoelang koken, en wat en wanneer voeg je er iets aan toe? Suiker bv en doe je dat onder of na het koken?

Hoe zijn julie ervaringen met tarwe en gerst?
Fred Hazenbroek
Berichten: 1976
Lid geworden op: 04-12-2004 00:32
Locatie: z-h

27-03-2013 13:59

ik gebruik regelmatig tarwe icm hennep. Verhouding 50/50.
Zet het samen in de week 12uur, en ik kook het 10min.
De vrijgekomen hennep olie/vocht wordt mooi opgenomen door de tarwe.
Pas op! de tarwe zuigt nog op als je het gas uitdraaid en af laat koelen.
Wel witvis gevoelig, maar ideaal voor winter en penvisserij.
Ach man..Ga toch vissen !!
mike van megen
Berichten: 131
Lid geworden op: 02-12-2007 11:12
Locatie: geleen

28-03-2013 09:37

Is tarwe en gerst een winter aas? Want? Ik dacht dat je er het hele jaar wel mee kon voeren.
Fred Hazenbroek
Berichten: 1976
Lid geworden op: 04-12-2004 00:32
Locatie: z-h

28-03-2013 11:01

Niet specifiek een winteraas! ik gebruik deze combinatie graag in de winter,omdat
je dan een aantrekkelijke aasplek creert met weinig voedingswaarde. Ook heb je s,winters minder
"last" van witvis.
Ach man..Ga toch vissen !!
mike van megen
Berichten: 131
Lid geworden op: 02-12-2007 11:12
Locatie: geleen

28-03-2013 19:18

Ok, duidelijk. Dank je wel.
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

29-03-2013 15:00

Effe van Mitsz geleend;

Tarwe in de winter gaat prima.

Kiemen die zooi.

Week de tarwe in een bewaarzak of iets dergelijks van stof. Voor kleinbe beetjes kun je het ook in een oude doek knallen. 24 uur weken in ruim water. Dan met doek en al in een plastic container (bv een emmer overdoen. Deksel erop en drie dagen laten staan in - bijvoorbeeld- het ketelhok. Als het maar zo'n 30 graden bereikt. Tijdens deze drie dagen de bovenkant van de doek een beetje vochtig houden.

De tarwe is goed als er kiemen zijn ontstaan. Een soort mini taugé. Niet meer koken, maar gewoon invriezen tot gebruik in de gewenste porties.

Kost geen drol en is super-effectief.

toedeledokie :D

_________________
http://www.mtcbaits.nl/
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

29-03-2013 15:07

Ja Mitsz, Moeder natuur zorgt echt goed voor haar kleintjes.
Elk kiempje is een bommetje..die zou men eens in een gordel om het middel moeten dragen opdat de wereld eens echt verbeterd kan worden..

JP, je moet het wel goed doen hoor :o :wink:

Kiemtemperatuur

Temperaturen lager dan 12° geven groeivertraging tot groeistop; temperaturen hoger dan 25° geven rotting van de jonge plantjes (vooral als ze te vochtig zijn). Men moet deze plantjes in hun plastic (of glazen) serre zien als heel kwetsbare planten, die zeer temperatuur gebonden zijn. Als men bv. deze gesloten ‘serre’ op een zonnige dag achter het vensterglas zet, kan de temperatuur al snel oplopen tot temperaturen boven 25°. Men ziet binnen het serretje een damp ontstaan, die zich tegen de buitenkant afzet. Het vochtige klimaat en de stijgende temperatuur kunnen aanleiding geven tot het (gedeeltelijk) rotten van de plantjes. Er is niets zo onprettig als tussen al deze planten te gaan uitzoeken naar wat nog eetbaar is en wat niet. Ik geloof dat je schalen waarin rotting voorkomt, beter meteen op de composthoop gooit. De ideale ontkiemingstemperatuur ligt rond de 20°C of er net boven. De gewone kamertemperatuur dus.

Spoelen

het is noodzakelijk dat de ontkiemende zaadjes regelmatig gespoeld worden. Het spoelen is noodzakelijk om de zaadjes in staat te stellen verder te zwellen en zich te ontwikkelen. Zij gebruiken het aanhangend spoelwater voor hun groei, terwijl zij de resterende reserves uit de zaadkorrel opgebruiken. Je zal vaststellen dat er zich een minuscule donzige beharing vormt langsheen de worteltjes, bij onvoldoende spoelen. Dit kan ook ontstaan, als na het spoelen teveel water op de bodem blijft. Teveel achterblijvend water, krijgt niet de kans om opgetrokken te worden door de zaden of door de plantenwortels, waardoor de bodem continu nat blijft. Daarom raden wij aan, om ondanks het gebruik van kiemschalen met een hevelsysteem, iedere schaal afzonderlijk te helpen bij het laten aflopen van het overtollige water. Dit draineren gebeurt met de hand, nadat je de schalen licht schuin hebt geplaatst.Teveel water in de schaal kan aanleiding geven tot rotting (bruine verkleuring) of tot schimmels. Bied de schalen dus voldoende tijd om uit te lekken. Het spoelen dient dus min of meer om de 24 uur te gebeuren. Een afwijking van enkele uren kan toegestaan worden. Het beste is, om daar toch een zekere regelmaat in te houden. Het spoelen is een kleine activiteit die niet veel inspanning vraagt. Tientallen schalen kunnen binnen vijf minuten gespoeld worden. Het is dus wel de moeite. Maar men moet de inspanning wel dagelijks onderhouden. Het vergeten de kiemen te spoelen kan voor een aantal zaden fataal zijn (d.w.z. als de tijd tussen twee spoelbeurten bv. twee dagen duurt)

Oonaangepaste temperatuur van het spoelwater

IJskoud water, dat gedurende enkele minuten op de (warme) planten wordt gezet, teneinde ze te spoelen, kan in een korte groeistop resulteren. Het kan de groei van de planten tot de helft vertragen. Het ideaal is : de kiemen te begieten met water op kamertemperatuur. Meestal herstellen de planten weer snel hun groeikracht na de koude douche. Het hangt er gewoon vanaf hoé koud het spoelwater dan wel was. Een schommeling tussen 10 en 20° is zeker mogelijk. Temperaturen van 5° en minder zijn wel zeer kritiek en kunnen de pret bederven. Lauw water (kamertemperatuur) geeft de beste resultaten. Maar ook té warm water kan problemen geven. Stel dat je net warm (heet) water uit de keukenkraan liet lopen, waarna je je kiemen zal spoelen. Het kan zijn dat je kiemen een eerste hitteschok moeten verwerken (of zelfs verschroeid zijn). Temperaturen boven 35°C zijn niet toegestaan om kiemen mee te spoelen.
Groet'n Henk..

still growing Old.
Plaats reactie