Zelf boilie dip maken...?


Gebruikersavatar
Rick Veenhof
Berichten: 12
Lid geworden op: 11-01-2012 23:00

15-04-2012 17:38

Hallo,

Ben al even aan het zoeken naar een goeie boilie dip maar dat is me nog steeds niet gelukt, zoekmachine hier op carpboard al geprobeerd maar leverde weinig leuks op.

Wie kan me helpen aan leuke recepten...?

las trouwens wel iets over suiker laten carameliseren en dan water en siroop d'r bij maar ik ben bang dat dat kei hard gaat worden.. ?

hoor het wel, alvast bedankt !
Met vriendelijke groet,

Rick


Karpers 2012: 15

Spiegel : 4
Schub : 9
Leder : 2
Zeelt : 4
Brasem : 0 :)
wouter veuger
Berichten: 303
Lid geworden op: 30-01-2011 17:08

15-04-2012 17:49

honing en chocoladepasta zijn opties,honing kun je ook aanlengen met kokend water totdat je een goede dikte heb en dan kun je je bollen erin soaken.en als de watertemparatuur weer wat hoger is kun je natuurlijk met dips op oliebasis aan de slag,kun je van alles mee fabriceren.

suiker carameliseren heb ik ook wel es gedaan en dan als het dan vloeibaar is kun je het over je bollen gooien zodat die bedekt zijn,en dat wordt dan idd hard,heb je wel een mooi werkend laagje suiker om je bollen ,maar das nogal bewerkelijk,en goed opletten want gesmolten suiker is godsgruwelijk heet,en plakt aan de vingertjes....
Martijn Nederpel
Berichten: 4864
Lid geworden op: 28-02-2002 01:00
Locatie: leeuwarden

15-04-2012 17:54

Doe een beetje water in een pan en zet die op het gas. Voeg vervolgens beetje bij beetje suiker, druivesuiker, rietsuiker of een combi toe. Doe dit al roerend net zolang tot er niks meer oplost, niet laten koken!
Dit is je basis voor je dip of soak. Hier kan je nog ketjap, maggi en melasse aan toevoegen of aminil, liquid liver of iets anders. Combineren kan ook en maakt hem alleen beter.
Daarnaast kan je denken aan flavour, sweetner, of betaine. Mijn torenhoge favoriet is trassi of garnalenpasta die ik erdoorheen mix met de staafmixer.

Mvg martijn
Gebruikersavatar
Rick Veenhof
Berichten: 12
Lid geworden op: 11-01-2012 23:00

15-04-2012 18:10

Martijn Nederpel schreef:Doe een beetje water in een pan en zet die op het gas. Voeg vervolgens beetje bij beetje suiker, druivesuiker, rietsuiker of een combi toe. Doe dit al roerend net zolang tot er niks meer oplost, niet laten koken!
Dit is je basis voor je dip of soak. Hier kan je nog ketjap, maggi en melasse aan toevoegen of aminil, liquid liver of iets anders. Combineren kan ook en maakt hem alleen beter.
Daarnaast kan je denken aan flavour, sweetner, of betaine. Mijn torenhoge favoriet is trassi of garnalenpasta die ik erdoorheen mix met de staafmixer.

Mvg martijn


Martijn,

dan zit je toch met het probleem wat ik net aangaf dat het keihard word, of is dat in jou geval niet ?
Met vriendelijke groet,

Rick


Karpers 2012: 15

Spiegel : 4
Schub : 9
Leder : 2
Zeelt : 4
Brasem : 0 :)
Martijn Nederpel
Berichten: 4864
Lid geworden op: 28-02-2002 01:00
Locatie: leeuwarden

15-04-2012 18:24

Nee zeker niet, word lekker stroperig
Gebruikersavatar
Rick Veenhof
Berichten: 12
Lid geworden op: 11-01-2012 23:00

15-04-2012 19:50

Martijn Nederpel schreef:Nee zeker niet, word lekker stroperig

Okee mooizo , maar je zei een klein beetje water ?? hoeveel water gebruik je dan voor 500 gram suiker ?
Met vriendelijke groet,

Rick


Karpers 2012: 15

Spiegel : 4
Schub : 9
Leder : 2
Zeelt : 4
Brasem : 0 :)
Martijn Nederpel
Berichten: 4864
Lid geworden op: 28-02-2002 01:00
Locatie: leeuwarden

15-04-2012 19:53

Pff zou ik niet uit mijn hoofd weten, maar begin eens met 300ml. Ik maak meestal gelijk een grote pan in een keer
Gebruikersavatar
Rick Veenhof
Berichten: 12
Lid geworden op: 11-01-2012 23:00

15-04-2012 20:04

dat ga ik zo ook doen, gebruik 500 ml suiker en 300 ml water en de siroop voeg ik langzaam toe totdat het er goed uitziet :) laat wel weten wat het geworden is, maar heb je nog meer recepten??
Met vriendelijke groet,

Rick


Karpers 2012: 15

Spiegel : 4
Schub : 9
Leder : 2
Zeelt : 4
Brasem : 0 :)
Martijn Nederpel
Berichten: 4864
Lid geworden op: 28-02-2002 01:00
Locatie: leeuwarden

15-04-2012 20:18

Dit is de basis waar je tot in den treure kan varieren, doe eens een andere flavour, beetje sweetner en betaine. Nou gebruik je fantasie zou ik zeggen. Enne niet vlak voor inworp dippen, gewoon 24 uur of langer in soaken, worden ze lekker hard van
Gebruikersavatar
Rick Veenhof
Berichten: 12
Lid geworden op: 11-01-2012 23:00

15-04-2012 20:21

ga ik gebruiken, ben nu de suiker in het water aan het oplossen :), ik laat het straks afkoelen doe doe er gelijk boilie's in. Moet goed gaan !!

bedankt !
Met vriendelijke groet,

Rick


Karpers 2012: 15

Spiegel : 4
Schub : 9
Leder : 2
Zeelt : 4
Brasem : 0 :)
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

15-04-2012 22:01

Suiker stoot zo´n 14% van alle karpers af. De rest accepteert het.

http://www.bouillettes-dependance-baits ... n-carp.pdf
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

15-04-2012 22:31

Maar dat is in Frankrijk Mitsz, daar gebruiken ze minder augurken! 8)
Groet'n Henk..

still growing Old.
Martijn Nederpel
Berichten: 4864
Lid geworden op: 28-02-2002 01:00
Locatie: leeuwarden

15-04-2012 22:53

Gek

In het loeb rapport word toch melding gemaakt van bruine gemalen suiker. Chemisch gezien verschilt deze weinig met kristalsuiker
Gebruikersavatar
R de Winter
Berichten: 3066
Lid geworden op: 15-07-2010 15:05
Locatie: JRC Extreme Brolly
Contacteer:

16-04-2012 09:05

pak een kookpannetje en vul deze met 400 /500ml water.
breng het water op een laag pitje tot net onder het kookpunt,
dit is het moment van het toevoegen van bak en braad olie uit de fles.doe er zo"n 200ml in en roer dit goed tot 1 geheel,
dan beetje bij beetje doen we er 500 gram suiker bij,al roerende nu aan de kook brengen,dit stolt niet meteen tot een wat
dikkere drap ! dit komt wanneer je het laat afkoelen,is je suiker erbij gemixt (500 gram) dan zetten we het vuur uit en gooien
we er de flavour bij,je kan uiteraard zelf uitmaken met welke flavour je dit doet.
gooi er een flinke hoeveelheid bij,pak hem beet 25-30 ml,
laat dit afkoelen in de pan tot het lauw is, gooi het dan over in een potje,(zorg dat deze goed afsluit!!)
zet het daarna in de koeling voor 24 uur,

dit kan met alle flavours gemaakt worden,ook met vis.gebruik hiervoor geen suiker,ik gebruik meestal sardine olie uit blik,
maar je kan hier natuurlijk zelf mee experimenteren.

je zal merken dat als je deze dip gebruikt er een echt oliespoor vrijkomt wat boven water te zien is.de wind krijgt er niet eens vat op,
heeft bij mijn instans sessies vaak geleid tot resultaat, hoop julie weer wat wijzer gemaakt te hebben.


en vergeet het niet te shudden voor gebruikt ;)
Oja joh!!!
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

16-04-2012 11:12

Martijn Nederpel schreef:Gek

In het loeb rapport word toch melding gemaakt van bruine gemalen suiker. Chemisch gezien verschilt deze weinig met kristalsuiker


Je zou het tegelijkertijd opmerkelijk kunnen vinden waarom kristalsuiker er niet bij staat vermeld. Ik vermoed dat de restjes melasse in de bruine suiker bijdragen aan deze vermelding?

groetjes Mitsz
Martijn Nederpel
Berichten: 4864
Lid geworden op: 28-02-2002 01:00
Locatie: leeuwarden

16-04-2012 11:49

Dat zou kunnen, maar is dan wel gek dat die enkele procenten melasse de afschrikkende werking van suiker teniet zou doen. Kan ook nog zijn dat het franse onderzoek niet helemaal klopt, of dat de door hun gebruikte suiker " vervuild" is geweest met iets. Heb me ooit laten weten dat gewone kristal suiker gebleekt werd, maar of dat waar is weet ik niet
Gebruikersavatar
R de Winter
Berichten: 3066
Lid geworden op: 15-07-2010 15:05
Locatie: JRC Extreme Brolly
Contacteer:

16-04-2012 13:05

Martijn Nederpel schreef: Heb me ooit laten weten dat gewone kristal suiker gebleekt werd, maar of dat waar is weet ik niet


ook dat heb ik wellis gehoord maar daar zijn echt mega discussies ontstaan en wellus niettus spelletjes.

owja en voor een gewone makkelijk dip zonder te koken kan je ook gewoon stroop pakken of gewoon olie en daar wat flavours uit de supermarkt bijvoorbeeld doen en dat paar dagen laten staan en goed schudden en dan je boilies erin..

succes.
Oja joh!!!
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

16-04-2012 13:51

Martijn Nederpel schreef:Dat zou kunnen, maar is dan wel gek dat die enkele procenten melasse de afschrikkende werking van suiker teniet zou doen. Kan ook nog zijn dat het franse onderzoek niet helemaal klopt, of dat de door hun gebruikte suiker " vervuild" is geweest met iets. Heb me ooit laten weten dat gewone kristal suiker gebleekt werd, maar of dat waar is weet ik niet


Het onderzoek is gedaan door Morsi en Kasumyan. Respectievelijk Rus en Japanner. Het onderzoek is volbracht aan de Universiteit van Moskou op 30 oktober 1995. Ik heb het nu enkel even van een Franse site geplukt.

Om de uitlsag zo geloofwaardig mogelijk te maken hebben de wetenschappers diverse samenstellingen per soort minstens 60 keer getest en suiker had na 62 tests een gemiddelde negatieve balans van 13,8%. Dus van elke 100 karpers zijn er 14 die het niet moeten en zich erdoor laten afschrikken. Je vangt dus niet dankzij de suiker, maar ondanks de suiker.

groetjes Mitsz
Gebruikersavatar
stefan laurijssens
Berichten: 1306
Lid geworden op: 04-03-2010 18:17
Locatie: Brielle

16-04-2012 15:53

Mitsz, hoe komt het dan dat je met tijgernoten wel goed kan vangen? Want dat slijm bestaat toch ook voor een groot gedeelte uit suiker toch?
Find the fish,
Feed the fish,
Catch the fish,
Please release the fish.
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

16-04-2012 16:35

Dan vang je waarschijnlijk 1 van die 86 die overblijven...
Gebruikersavatar
kornelis schipper
Berichten: 351
Lid geworden op: 31-03-2010 14:32
Locatie: putten

17-04-2012 19:05

Gewoon esdoornsiroop of ahornsiroop gebruiken dit is het zoete stroop gemaakt van het sap van de esdoorn. Zijn de karpers wel gek op. Dus dat kan dan ook nog voor die andere 14% Mitsz.
Greets den keesert pannekoek met ahornsiroop.... :wink:
Vissen is ontspanning en geen gezeur met elkaar.
Gebruikersavatar
Bas Bro
Berichten: 899
Lid geworden op: 18-02-2007 19:23

17-04-2012 21:45

interessant Mitsz!!

heeft sweetener volgens jou ook geen toegevoegde waarde?
Mag ik vragen, gebruikt MTC ook suiker/sweetener in hun aas of alleen melasse?

sweetener is geen suiker en denk je dat sweetener wel "lekker"wordt gevonden door cyprinus? Of alleen door de "vissers"

De kerpels in Door de ogen 2 gingen toch echt liggen op die dakpan met stroop of zitten daar weer andere Bij-stoffen in? melassse?

mvg Bas
Mvg Bas
Martijn Nederpel
Berichten: 4864
Lid geworden op: 28-02-2002 01:00
Locatie: leeuwarden

17-04-2012 22:00

Sweetner is totaal wat anders dan suiker...
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

17-04-2012 22:34

Inderdaad. Sweetners (sommige) kunnen verschil maken. Ik gebruik ze graag.

Tja...die dakpan. Ik weet het niet. Er zal ook best wel op gereageerd worden, maar ik zoek liever naar producten waardoor ze die hele dakpan op willen vreten als ik het erop smeer. :D

Maple syrup in de koffie is ook lekker Kees. hehe
Gebruikersavatar
Jan Witter
Berichten: 1989
Lid geworden op: 04-04-2002 02:00
Locatie: Hendrik Ido Ambacht

27-06-2012 11:13

Ik ben benieuwd hoe mensen hier een dip maken met flavours die de basis hebben Ethyl Alcohol
De meeste computerfouten zitten tussen het toetsenbord en de rugleuning van de stoel...