Lente/Zomerboilie


Martin Pinkster
Berichten: 14
Lid geworden op: 09-01-2012 17:07

09-01-2012 17:20

Geachte collega karpervissers,

Ik ben nieuw hier op dit forum (en ik vis nog maar af en toe sinds 4 jaar) en wil jullie vragen : "Wat is wijsheid ?"

Ik ben namelijk van plan om zelf een boilie te gaan draaien met niet teveel ingrediënten vanwege mijn financiele situatie. Ik heb zelf al dit gekocht :

1kg Patentbloem
1kg Tarwe volkoren meel
1kg Tarwe bloem
400 gr Maisena (Koopmans)

Ik ben nog van plan om verse knoflookteentjes te halen of wellicht vanillesuiker toe te gaan voegen maar sta nog in twijfel.

Heb ik hier goed aan gedaan ?
Wat adviseren jullie om er nog bij te halen of weg te laten ?
Hoeveel gewicht moet ik gebruiken van elk ingrediënt om tot een goede, stevige boilie te komen ?

Groeten,

Martin Pinkster
Martin Pinkster
Berichten: 14
Lid geworden op: 09-01-2012 17:07

12-01-2012 16:33

Ik zie dat al redelijk veel mensen mijn topic hebben gelezen en jullie zullen er uiteraard een idee over hebben maar zie tot op heden nog geen reactie. Ik zou het mooi vinden als ik meer informatie zou kunnen krijgen om meer ervaring op te doen.
jens breugelmans
Berichten: 615
Lid geworden op: 30-09-2009 16:33

12-01-2012 16:39

Waarom heb je voor deze ingredienten gekozen?
Martin Pinkster
Berichten: 14
Lid geworden op: 09-01-2012 17:07

12-01-2012 17:53

Omdat ik verscheidene fora op internet heb afgezocht naar ingrediënten voor een basis (als het ware 50/50 mix, maar ik wil dus mijn eigen basis maken). Misschien heb ik naar jullie mening wel verkeerde dingen aangeschaft en moet ik iets anders kopen (in de supermarkt misschien ?). En waar het mij vooral omgaat is een juiste verhouding van ingrediënten om tot een goede binding en een juiste hardheid te komen. Ik heb mij wat dat betreft misschien teveel laten leiden door verschillende samenstellingen en dat ik daardoor het overzicht ben kwijtgeraakt. Ik wil namelijk graag een zoete boilie maken (het liefst met eerder genoemde producten) die ik in de lente en zomer periode goed kan gebruiken op een lokaal water. Wat adviseren jullie ?
jens breugelmans
Berichten: 615
Lid geworden op: 30-09-2009 16:33

12-01-2012 18:26

Als je echt een eigen basis wil maken, dan is er maar 1 optie en dat is blijven proberen totdat je een goede mix hebt gevonden.
pak een ei, een beetje van elk ingredient en proberen maar.
wouter veuger
Berichten: 303
Lid geworden op: 30-01-2011 17:08

12-01-2012 19:39

martin, in jouw mix zit wel erg veel bloem,ik zou zoiets doen:

30 % volkoren broodmeel.
30% tarwegriesmeel.
15%(baby)melkpoeder.
15%tarwebloem.
10%speculaasmix.(of 5% paprika poeder en 5% knoflookpoeder,voor een spicy bol).

alles uit de supermarkt en toen ik nog zelf draaide goed mee gevangen.

greetz.
Klaas vd Herik
Berichten: 2844
Lid geworden op: 29-03-2011 19:22

13-01-2012 07:42

andersom: deel je ervaring gewoon eens. Nu zie ik een 13 in een dozijn kaugom- en stuiterbal voorbij komen een bol die lekker is afgesloten en als ie nat is heerlijk uit je hand glibberd. Tja en dan KAN een idee achter zitten. Die verse knoflook? Leuk , maar anders?

Er lopen 123456789 draadjes over mixen ik zou eens in de topic gestart door Mitsz beginnen.
It's okay 2 pay
Martin Pinkster
Berichten: 14
Lid geworden op: 09-01-2012 17:07

13-01-2012 19:30

wouter veuger schreef:martin, in jouw mix zit wel erg veel bloem,ik zou zoiets doen:

30 % volkoren broodmeel.
30% tarwegriesmeel.
15%(baby)melkpoeder.
15%tarwebloem.
10%speculaasmix.(of 5% paprika poeder en 5% knoflookpoeder,voor een spicy bol).

alles uit de supermarkt en toen ik nog zelf draaide goed mee gevangen.

greetz.



Ga ik proberen ! Heb toevallig nog 3 kilo boilies liggen, tevens met speculaaskruiden (verstegen). Ook zelf gemaakt samen met nog meer ingrediënten (wellicht teveel) maar tot op heden nog niks mee gevangen. Misschien is de samenstelling niet in orde maar jouw mix ga ik zeker maken en je hoort nog van me.
wouter veuger
Berichten: 303
Lid geworden op: 30-01-2011 17:08

13-01-2012 21:03

oke,succes ermee ,trouwens ik bedoel met die 10 % speculaasmix niet de kruiden,maar echt de mix om speculaasjes mee te maken(koopmans of iets dergelijks).
dit vind ik persoonlijk beter omdat het lekker ruikt,maar belangrijker:ook goed zoet SMAAKT.

mzls.
Martin Pinkster
Berichten: 14
Lid geworden op: 09-01-2012 17:07

14-01-2012 20:44

Ok, ik heb de ingrediënten wel gehaald (wel de speculaaskruiden ipv. de mix, foutje ...) en wil nu dus gaan beginnen. Nog drie vragen echter : Moeten er in de mix ook nog eieren bij en zoja, hoeveel per kilo droge mix ? En kan ik ook tarwevolkoren meel (wat ik al had gehaad in 1e instantie) ipv. volkoren broodmeel ? Zou ik eventueel ook nog vloeibare zoetstof (bv Natrena) door de eieren kunnen doen om toch het zoete van de speculaasmix na te bootsen ? Als ik dit beantwoord krijg, kan ik denk ik wel aan de slag gaan toch ? :D
wouter veuger
Berichten: 303
Lid geworden op: 30-01-2011 17:08

14-01-2012 23:23

martin,er moeten wel eieren bij ja,stuk of 6 /7per kg deed ik altijd en als je dan nog een te droog deeg hebt,kun je voorzichtig nog wat water aan het deeg toevoegen,wel voorzichtig dus niet een hele plens in een keer,anders kun je het wegflikkeren.

het tarwemeel wat je al had kun je ook gebruiken,persoonlijk vond ik volk,broodmeel altijd goed bestaat namelijk uit verschillende melen(havermeel /roggemeel/sojameel/lijnzaadmeel) al zal dit ook wel per merk verschillen.

wat betreft de natrena zoetstof,ook dit kun je gewoon gebruiken, het is niet supergeconcentreerd,dus op 7 eieren kun je wel een aardige scheut toevoegen,gewoon af en toe even aan je eierstruif proeven,en zoveel toevoegen als je zelf wil.

succes met het draaien!

greetz,wouter.
Martin Pinkster
Berichten: 14
Lid geworden op: 09-01-2012 17:07

17-01-2012 16:07

He Wouter,

Ik heb jouw recept uitgevoerd (danwel licht aangepast met de kruidenmix en volkoren tarwemeel ipv. die andere mix met volkoren broodmeel). Ik heb verder alle verhoudingen aangehouden en nog 3cl vloeibare zoetstof en een beetje water toegevoegd. Ik moet zeggen dat ik nu mooie harde ballen heb gekregen (de boilies dan he ...;)). Je moet echt een beetje moeite doen om ze tussen duim en wijsvinger fijn te knijpen. Ze hebben tussen de 36 en 48 uur liggen te drogen in de schuur en ze smaken perfect (een kok proeft toch z`n eigen productie ;)). Verder nog bedankt voor alles en nu maar ff wachten dat ik vrij heb en het ijs er weer af is hier op de plassen.

Greetz,
Martin
wouter veuger
Berichten: 303
Lid geworden op: 30-01-2011 17:08

17-01-2012 19:50

martin,mooi man!

goede vangsten gewenst alvast :D
Martin Pinkster
Berichten: 14
Lid geworden op: 09-01-2012 17:07

21-01-2012 10:51

Zou ik de vloeibare zoetstof ook kunnen vervangen door eentje in poedervorm en zoja, hoeveel gram per kg droge mix ? Dan ga ik gewoon uit van de goedkoopste van de AH (euroshopper).
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

25-01-2012 16:15

Als je dan toch op de centjes wilt letten, doe die shit er dan helemaal niet in!

Daar worden enkel vissers mee gevangen. :D
wouter veuger
Berichten: 303
Lid geworden op: 30-01-2011 17:08

27-01-2012 16:04

persoonlijk ben ik van mening dat een dosis zoetstof toch echt wel beter vangt als een bol zonder.

@martin,tuurlijk kun je ook poeder zoetstof gebruiken,beetje zelf experimenteren heeft ook wel zn charmes he?.
mark berk
Berichten: 514
Lid geworden op: 23-03-2010 10:33

27-01-2012 16:59

Zoetstof= chemische meuk? kan je net zo goed gewoon suiker door je mix/ eieren mikken..stukkie goedkoper ook en meestal al in huis :wink:
wouter veuger
Berichten: 303
Lid geworden op: 30-01-2011 17:08

27-01-2012 19:51

ik bedoel te zeggen dat een zoetstof (danwel suiker danwel een "chemische") het beter doet dan helemaal geen zoetstof.

btw hoeveel chemische toevoegingen stouwen wij mensen dagelijks wel niet naar binnen,daar maken de meesten zich ook niet echt druk om...
Gebruikersavatar
jacco noordermeer
Berichten: 1889
Lid geworden op: 02-02-2007 18:08
Locatie: gorinchem
Contacteer:

27-01-2012 21:31

mark berk schreef:Zoetstof= chemische meuk? kan je net zo goed gewoon suiker door je mix/ eieren mikken..stukkie goedkoper ook en meestal al in huis :wink:


Mark wat wil je nu zeggen?
Zoetstof noem jij onder 1 noemer en beweerd dat het chemisch is maar zet wel een ?? achter je zin...
Dus je beweert iets wat je eigenlijk niet weet.

We hebben allemaal Google toch?, Google eens op Intensive zoetstoffen, lees en leer :wink:

Oja, binnenkort hebben 2 boilie bedrijven, de één uit Hengelo, de ander uit Gorinchem(Arkel) een unieke zoetstof, gewonnen uit suiker met de echte smaak van suiker.
Chemisch? of is suiker een natuurproduct?
Gebruikersavatar
leen goudappel
Berichten: 6376
Lid geworden op: 09-07-2008 17:11
Locatie: Trakker Armo

27-01-2012 21:51

Mark

Chemisch of niet....Wat wij aan frisdrank drinken is er ook niet gezonder op ;) in veel dranken zit een kleine hoeveelheid Cyanide.

Is maar even een verduidelijking. :wink:
.


Damp,zonnetje vogeltjes en de rust,dat is wat een mens belust
mark berk
Berichten: 514
Lid geworden op: 23-03-2010 10:33

28-01-2012 11:27

Wellicht ben ik een beetje kort door de bocht geweest :wink: . Komt ws. omdat ik wel eens op een fabriek heb gewerkt waar ze koffiezoetjes maken (never nooit niet mij een bakkie aanbieden met die zooi :wink:) .
Heb een poosje aspertaan gebruikt (had ik gekregen in een pot), achteraf had ik beter voor wat anders gegaan. Ben aan het denken gezet omdat dat goedje ernstig word afgeraden voor (jonge )kinderen..
Kristalsuiker ook wat anders dan rietsuiker (proef maar).
En ja ik kijk wel degelijk wat voor meuk er in bepaalde frisdrank zit..
Adhd/ pdd nos, ed. zijn 'moderne' ziekten, verband met bepaalde zoetstoffen zijn niet bewezen maar worden wel vermoed. Als ik denk/lees/ontdek dat iets (mogenlijk) niet zo best is voor ons favoriete knuffeldier, gebruik ik t ook gewoon niet. Alternatieven genoeg..
Karpers en mensen zijn niet te vergelijken maar bij de bepaling van het punt of iets schade toebrengt (lange termijn) word dit vaak uitgerekend per kilo lichaamsgewicht.
Martin Pinkster
Berichten: 14
Lid geworden op: 09-01-2012 17:07

09-04-2012 15:15

Hoi,

Hoe krijg ik met de reeds genoemde ingrediënten een pop-up ?
Gebruikersavatar
Sven van Anrooy
Berichten: 7339
Lid geworden op: 26-01-2004 16:58
Contacteer:

12-04-2012 14:44

Deeg om een kurkenballetje kneden
Koken
Voila


Of


Kurkschilfers door je deeg mengen


Of


Beetje zoeken op magnetron/koekenpan etc.
Het juiste water, de juiste plek en dan het juiste aas...

Geniet van mijn afwezigheid..

WC-PB: 1kg+ / 76cm
Gebruikersavatar
pj otte
Berichten: 3417
Lid geworden op: 16-09-2006 11:42

12-04-2012 15:34

Neem zelf voor een weekje aan de waterkant wat mix mee. Kleine moeite om ter plaatsen wat een kurkenballetjes in te pakken verser zwevend aas kan je niet hebben, toch.

Groet,
Peter
Gebruikersavatar
R de Winter
Berichten: 3066
Lid geworden op: 15-07-2010 15:05
Locatie: JRC Extreme Brolly
Contacteer:

12-04-2012 16:16

Martin Pinkster schreef:Hoi,

Hoe krijg ik met de reeds genoemde ingrediënten een pop-up ?


ff in de magnatron doen.. ze zeggen 3x1 minuut...

ik doe meestal gewoon 2x2 minuten maar wel eerst 2 minuten en dan minstens half uur laten drogen en dan er weer in ;)

of uit hollen met een boortje en er stukje kurk in doen ;)
Oja joh!!!