Melkpoeder


Plaats reactie
rick kloekke
Berichten: 271
Lid geworden op: 06-05-2010 10:57

13-10-2011 18:27

Hallo,

In veel boilie recepten word melkpoeder gedaan.
Is dit gewoon het gebruikte melkpoeder wat mensen in de koffie doen en wat je in de supermarkt kan kopen?

Mvg, Rick
Gebruikersavatar
ron crumbach
Berichten: 453
Lid geworden op: 05-11-2007 20:39
Locatie: landgraaf

13-10-2011 18:42

De melkpoeder in boilies is anders dan de koffiecreamer in de supermarkt.
Melkpoeder is dus echt een percentage aan gedroogde melk. Creamer zit veel meer zooi in met een smaakje.
Groetjes Ron
wouter veuger
Berichten: 303
Lid geworden op: 30-01-2011 17:08

13-10-2011 19:52

doorgaans wordt er in boilierecepten opfokmelkpoeder bedoeld voor kalveren of lammeren,dit zou je eventueel bij een lokale boer op de kop kunnen tikken.

mocht je van de supermarkt afhankelijk zijn,kun je ook melkpoeder gebruiken dat voor het opfokken van mensen gebruikt wordt :wink:
zijn ook verschillende soorten van(baby/opvolg),heb het gebruikt tot 10 procent in mn mix.kan wel wat meer nog,maar het is niet het goedkoopste product.
Gebruikersavatar
ron crumbach
Berichten: 453
Lid geworden op: 05-11-2007 20:39
Locatie: landgraaf

13-10-2011 20:13

tja zo kun je het ook bekijken, ligt eraan wat hij bedoeld, maar is nu wel duidelijk.
Groetjes Ron
rick kloekke
Berichten: 271
Lid geworden op: 06-05-2010 10:57

13-10-2011 20:53

Bedankt voor jullie reacties.

Dit is mijn mix


30 % maismeel 900 gram
30 % sojameel 900 gram
15 % tarwebloem 450 gram
10 % melkpoeder 300 gram
15 % gemalen hennep 450 gram
2 potjes Chili poeder (van de supermarkt) 150 gram
Gemalen knoflook (zo'n potje van de supermarkt) 50/100 gram
Gulp amino 100 ml
+/- 30 eieren

Wat kan ik dan anders in deze mix doen inplaats van de melkpoeder?
Is deze mix wel goed te draaien en zal deze beetje hard worden?


Gr, Rick
rick kloekke
Berichten: 271
Lid geworden op: 06-05-2010 10:57

14-10-2011 08:08

Misschien de melkpoeder veranderen voor griesmeel?
rick kloekke
Berichten: 271
Lid geworden op: 06-05-2010 10:57

14-10-2011 08:09

onee, want melkpoeder is niet echt een bindend middel en griesmeel wel.

Waar is melkpoeder eigenlijk voor nodig? Dan kan ik misschien een ander vervangend ingredient bedenken.
Gebruikersavatar
Dries Jacke
Berichten: 2360
Lid geworden op: 01-04-2007 09:29
Locatie: Friesland

14-10-2011 09:29

Verdiep je eens wat bepaalde ingredienten zijn en doen ipv zomaar wat te doen.

Ik zou de chilly, knoflook, hennep, amino halveren.

Waarom melkpoeder? zoek eens op wat erin zit, ook voor de smaak misschien? die je helemaal weer teniet doet met je 150 gram chily ;)

Maar dat is mijn mening.
rick kloekke
Berichten: 271
Lid geworden op: 06-05-2010 10:57

14-10-2011 09:50

Ik heb idd gekeken op internet wat melkpoeder voor functie heeft, maar heb zosnel niks kunnen vinden.

En ik heb niet zomaar wat gedaan. Ik heb hier ergens op het board gezocht naar een mix en daar kwam dit uit. Ik heb toen zelf de chili knoflook en amino erbij aan toegevoegd maar heb wel gekeken wat de hoeveelheden zijn die ik op internet zag. En dat is 50 gram chili per kg. En 50 gram knoflook per kilo maar de knoflook doe ik minder omdat dit een zeer overheersend product is.
De amino had ik nog liggen en mij is verteld dat je dat er goed bij door kan doen.

Ik kan zo snel niet aan melkpoeder komen dus vraag ik wat de functie er van is zodat ik een vervangend product eraan kan ttoevoegen
henry hummmel
Berichten: 524
Lid geworden op: 20-10-2007 15:57
Locatie: ter apel
Contacteer:

14-10-2011 10:30

Ach met een lepeltje complets in je koffie begint de dag goed , heb er in het verleden ook goed mee gevangen hoor .
Deed 100 gram op een kilo , word wat plakkerig maar ja als je met gemalen kattenvoer aan de gang gaat is dat ook niet zo gek idee om dit erbij te doen .
Trouwens in combinatie met cream of creams van carp company in die tijd erg god gevangen
rick kloekke
Berichten: 271
Lid geworden op: 06-05-2010 10:57

14-10-2011 11:07

Maar dit zijn geen antwoorden op mijn vraag: Mijn vraag is, waar melkpoeder precies voor dient in een mix, en wat ik kan gebruiken in plaats van melkpoeder.
Gebruikersavatar
B. de Boer
Berichten: 141
Lid geworden op: 02-10-2009 21:56

14-10-2011 12:13

Rick. Maak je niet zo druk over wat het precies doet.
Even een logische gedachte, waar word het voor gebruikt?
Voor het opfokken van lammeren bijv. En wat zit er dan in het product en komt er straks dus in je bol? En wil je al die vitaminen etc erin hebben?
Hoe word het gebruikt? Word het droog in de bek van het kalf gedrukt of OPGELOST in water en met de fles gegeven?
Wat zou dit dan mogelijk voor je bol betekenen?
Hoe smaakt en ruikt het en wil je dat lekker smaakje terug in je bol vinden?
Als je zo tewerk gaat kan je toch al een boel over het product achterhalen, en mogelijk een vervanger ervoor vinden als je dat nodig acht.

Gr Bas
Chill....

Zo belangrijk is het vissen ook weer niet...
Gebruikersavatar
Wim Baans
Berichten: 1145
Lid geworden op: 10-10-2010 21:48
Locatie: Friesland

14-10-2011 12:48

Hallo,

Op internet kun je niet mengen, kneden, rollen, koken/stomen, drogen, voelen, proeven, kijken, in een glas water gooien, ermee vissen en na dit alles pas vergelijken en een conclusie trekken. Het computertje kan dus in de hoek, of je moet nog onzekerder willen worden.

En het bindt niet, zegt u? Welk 'melkpoeder' heeft u het dan over?

Ik heb twee soorten Vitamealo gehad (een populaire productnaam die nogal makkelijk gebruikt wordt) die dus absoluut wél extra binding aan mijn deeg gaven en ik ken er nog wel eentje die dat doet, maar daar zeg ik lekker niks over, want dat is zo heerlijk geheimzinnig.

:P

Groeten,
Willem :wink:
rick kloekke
Berichten: 271
Lid geworden op: 06-05-2010 10:57

14-10-2011 12:58

Zeg maar geen u, ik ben ook pas 17;-)

Maarja mij is verteld dat het niet echt een bindende werking heeft. Maargoed, ik ben net toch aan melkpoeder gekomen. Dus het word nu maar even kleine hoeveelheden experimenteren.
Mijn antwoord op de vraag heb ik echter nog niet gekregen wat voor veragend product ik kan gebruiken... maarja ik heb het nu toch, dus het is niet meer nodig. Toch bedankt voor alle reacties!!
Gr, rick
Gebruikersavatar
Dries Jacke
Berichten: 2360
Lid geworden op: 01-04-2007 09:29
Locatie: Friesland

14-10-2011 13:21

Nog 1 keer dan, maar ook echt de aller laatste keer.

Mitsz u wordt nogmaals bedankt :P

BUDGETBAITS

Eén van de meest besproken onderwerpen in de karpervisserij is natuurlijk het gebruikte aas. Dit is ook logisch, want we vangen natuurlijk enkel de vissen die bereid zijn te eten. Vaak hoor ik dat de stekkeuze veel belangrijker is, maar dan nog zullen de vissen trek moeten hebben in het aangeboden aas. Hoe meer aandacht we besteden aan het onderwerp aas, hoe meer we experimenteren, hoe beter de resultaten op den duur zullen worden. Vandaag bespreken we het zelf maken van boilies en dan vooral zo efficiënt en goedkoop mogelijk.

De afgelopen jaren is er in Nederland toch wel veranderd op het gebied van de “boiliebakkerij”. Niet in de minste plaats door mijzelf, maar ook omdat een verandering onafwendbaar was. Jarenlang hebben we er een zeer bekrompen visie op na gehouden en het werd dan ook tijd, dat de knuppel eens goed het hoenderhok in ging, na 2 decennia gekibbel over de voedingswaarde van het aas.

- voedingswaarde/nutriëntenverhouding
De schijf van 5

- kwaliteit van de gebruikte ingrediënten
Hier gaat het dan hoofdzakelijk om de versheid van de producten.

- signaalfunctie van het aas/vindbaarheid
Hoe kun je de instant respons verhogen

- karakter van het aas
De smaak/geur van de boilie, vorm maar ook de consistentie en de mechaniek ervan. Hoe gedraagt je aas zich onder water. (pop-up’s en zgn. “semi-buoyant” hookbaits)

Naast al deze aandachtspunten is er natuurlijk nog een aandachtspunt en dat is de prijs van een boilie. Vandaag gaan we het hebben over de manier om met weinig geld toch een goede boilie te maken. Dit hoeft dan ook absoluut geen slecht balletje te zijn.

Voordat we over gaan op de werkwijze etc, moeten we eerst even weten wat we nodig hebben…

DE SCHIJF VAN VIJF

Heel kort toch maar even de voedingswaarde, want daar zit tóch de basis van het succes van ons aas. Net als bij mensen hebben karpers ook behoefte aan energie. Over de verhoudingen tussen de nutriënten is een hoop gekibbeld en dat nog wel een tijdje zo blijven. Ik heb hier zelf wel verhelderende ideeën over, maar daar is dit artikeltje ca. 20 pagina’s te kort voor. Waar het in het kort op neer komt hebben karpers met als mensen een behoefte aan de volgende nutriënten:

- Vetten: energieleverancier nummer één. Net als bij mensen lijken de onverzadigde vetzuren het best te scoren. Dus plantaardige oliën, vette vissoorten zoals makreel, haring en sardine en hun olie, diverse zaden en noten.

- Eiwitten: Ook wel proteïne. Voor de opbouw van lichaamscellen, dus de groei van het (karper)lichaam. Het overschot wordt als energieleverancier gebruikt. Voor een vis zijn lichaamseigen eiwitten de ideale eiwitbron. Een goed vismeel dus. Zelf gebruik ik het liefst LT vismeel.

- Koolhydraten: energieleverancier. Vooral de grotere karpers zijn prima in staat zetmeel te verteren.

- Vitamientjes en mineralen: reguleren o.a. de verteringprocessen in het (vissen)lichaam en zijn om die reden belangrijk voor aas met een lange termijn functie. In een goed samengestelde boilie, zal het hier in principe niet aan ontbreken.

- Water: vissen moeten ook drinken…

Indien je aas voldoet aan de schijf van vijf (water is iets minder noodzakelijk in het karpervoer dan bij mensen), dan ben zit je in de meeste gevallen wel goed als het gaat om de attractie op lange termijn.

Voor de vissers die graag wat meer attractie op de korte termijn wensen, zijn er diverse additieven op de markt. Deze zijn hoofdzakelijk gebaseerd op vrije aminozuren, ofwel wateroplosbaar eiwit. Producten als Aminol, L-zero-30, Predigested fishmeal etc verhogen de signaalfunctie van het aas enorm. Het probleem met deze ingrediënten is dat ze behoorlijk aan de prijs zijn. We gaan straks kijken welke alternatieven we kunnen vinden in de supermarkt/toko.


DE BASIS

Voordat we bepalen of we op moeilijk water met veel concurrentie gaan vissen, of op water gaan vissen dat nauwelijks tot geen hengeldruk ervaart, zullen we toch eerst een basismix moeten samenstellen voor onze bollen. De volgende ingrediënten zijn eenvoudig verkrijgbaar en niet duur:

- tarwebloem
- griesmeel
- paneermeel
- maïzena
- melkpoeder
- tarwezemelen (winter)
- polenta
- sojameel
- parkietenzaad
- kanariezaad
- vogel krachtvoer (cédé eivoer en bogena universeel)
- LT vismeel







DE BASISMIXEN:

Birdfoodmix:

- tarwebloem 200 gram
- polenta 300 gram
- sojameel (volvet) 300 gram
- vogelzaad (gemalen) 200 gram
- per kg mix ca. 10 eieren

Opbrengst 1400 gram boilies
Kosten per kg basismix : € 1,54
Kosten per kg boilies: € 1,90


Vismeelmix:

- LT vismeel 250 gram
- polenta 350 gram
- tarwebloem 200 gram
- sojameel(volvet) 200 gram
- per kg mix ca. 11 eieren

Opbrengst 1500 gram
Kosten per kg basismix € 1,48
Kosten per kg boilies € 1,86


Supermarktmix:

- gemalen kat brok 500 gram
- polenta 250 gram
- tarwebloem 150 gram
- maïzena 100 gram
- per kg mix ca. 12-13 eieren

Opbrengst 1600 gram
Kosten per kg basismix € 1,56
Kosten per kg boilies € 1,84

Deze drie basisrecepten zijn eenvoudig te bereiden en zeker niet duur. De kostenberekening is natuurlijk een beetje “natte-vingerwerk”. Degene die slim inkoopt, komt nog veel voordeliger uit.

TOEVOEGINGEN LANGE TERMIJN

Op wateren waar niet veel hengeldruk is, kun je met deze basisrecepten prima uit de voeten. Vis je echter op wateren met iets meer hengeldruk, dan vergroot je je kansen, door attractors toe te voegen. Eerst een aantal toevoegingen voor de lange termijn.



Diverse specerijen:

- Paprikapoeder max. 15%
- spaanse pepers max. 5%
- korianderzaad max. 5%
- kerriepoeder max. 5%
- fenugriek max. 2%
- zwarte peper max. 3%
- komijn max. 2%
- kaneel max. 5%
- uienpoeder max. 10%
- knoflookpoeder max. 10%

Er zijn er nog veel meer, maar deze zijn prima verkrijgbaar in supermarkten en Aziatische winkels. Als je hebt gekozen voor een bepaalde specerij, probeer het dan eens via een kennis in de groothandel te kopen. Dat scheelt veel geld.

Blij bij voorkeur af van nootmuskaat en kruidnagel. Deze kunnen effectief zijn, maar zijn makkelijk te overdoseren.

Oliën en vetten:

- zonnebloemolie
- maïsolie
- sojaolie
- arachideolie
- slaolie
- hennepolie/zaad
- pinda/notenmeel
- diverse visoliën
- vette vis uit blik (makreel, sardine, haring etc)

In de warme periode kun je oliën tot 5% van het totaalgewicht toevoegen. Hoe kouder, hoe minder olie is gewenst. Zakt de watertemperatuur onder de 12 graden, voldoen de vetten uit de eidooiers en is olie overbodig.

Zoet en zout:

- zout
- melasse
- dextrose
- goela djawa (vloeibaar)
- honing

Deze zijn eenvoudig te verkrijgen in de detailhandel en erg effectief.


EEN STAPJE HOGER…

Als we de recepten hierboven vermeldt, met de extra toevoegingen gaan verrijken, dan kunnen we eindeloos variëren. Het is aan jullie zelf om uit te zoeken welke samenstellingen het best werken. Uiteraard ben ik niet te beroerd om een opzetje te geven.

Birdfoodboilie met specerijen en goela djawa:

- bogena universeelvoer 200 gram
- paprikapoeder ` 50 gram
- korianderzaad 25 gram
- melkpoeder mager 75 gram
- dextrose 25 gram
- birdfoodmix 600 gram
- goela djawa ` 25 gram
- slaolie ` 25 ml
- eieren ca. 8 stuks

Vismeelboilie met kerrie & gedroogde vis

- gedroogde garnalen 50 gram
- sardines (blik) 1 stuks (125 gram)
- kerriepoeder 25 gram
- dextrose 25 gram
- LT vismix 800 gram
- eieren ca. 9 stuks



Supermarktbol met Zwitserse kaas

- Zwitserse kaas 50-100 gram
- kanariezaad 200 gram
- supermarktmix 700 gram
- dextrose 25 gram
- slaolie 25 gram


VRIJE AMINOZUREN/WATEROPLOSBAAR EIWIT


Door o.a. fermentatie van eiwitrijke producten ontstaat wateroplosbaar eiwit, ook wel vrije aminozuren genoemd. Karpers kunnen deze waarnemen en worden hierdoor gestimuleerd om te azen. Voorbeelden van producten die rijk zijn aan vrije aminozuren zijn Aminol, L-zero-30, Predigested fishmeal etc. In de supermarkt zijn er echter ook diverse te verkrijgen en die zijn ook erg effectief.

Trassi (gefermenteerde garnalenpasta) 50-100 gram per kg mix
Maggi (op basis van tarwe-eiwit) 75-100 ml per kg mix
Soja/oestersaus (op basis van soja-eiwit) 25-50 ml per kg mix
Ve-tsin (glutaminezuur) 5-15 gram per kg mix
Sojamelk 50-200 ml per kg mix


IN EEN DIP?

Dippen en soaken is de laatste jaren enorm in populariteit toe genomen. Maggi en oestersaus zijn zo uit de fles te gebruiken als dip. Met trassi gaat dat natuurlijk niet, maar is wel zeer effectief in te zetten op de volgende manier:

- Rasp 100 gram trassi
- Voeg 100 gram Maggi toe en 50 gram vloeibare Goela Djawa
- Roeren en klaar!

50-100 gram per kg boiliemix als toevoeging, zal de boilies flink doen toenemen in instant respons.

Een ander mooie soak is de volgende:

- Maal een blikje maïs fijn in de keukenmachine
- Voeg 1 zakje gist toe en 25 gram suiker en 100 ml water
- Maal nog eens goed en verpak in een te grote bak ( gisting)
- Laat een paar weken gisten

Deze maïsdip is zeer goed te gebruiken om je boilies in te soaken. Gooi een scheut over je boilies en laat lekker een nachtje intrekken.


POPUPS

Popup’s maken kan ook prima, als je je aan een paar eenvoudige regeltjes houdt.

- Neem 100 gram van je favoriete mix (pas op voor te veel vismeel
- Voeg 10 gram ei-albumine toe, als je bolletjes drie dagen moeten drijven
- Voeg 5 gram suiker toe en een zakje bakkersgist
- Dan nog tien ml (sla)olie en een eitje breken in een kommetje. Evt. flavour etc
- Mix erbij en kneden maar
- Rol je bolletjes ca. de helft van de gewenste diameter en laat een half uur rusten
- Bak in de oven of in een pan (bewegen) totdat ze gaar zijn. Een minuutje in de magnetron kan ook.

De boilies zullen keihard worden.

GAMMARUS

Een andere goede methode is het gebruik van gammarus. Ook wel te koop als schildpaddenvoer. Het zijn kleine zoetwatergarnaaltjes die je boilie erg licht maken. 10% toegevoegd aan je mix zal je boilies zeker doen drijven. De slimme bollenbakker kan dus ook mooi uitgebalanceerde haakaasjes maken…
Gebruikersavatar
R de Winter
Berichten: 3066
Lid geworden op: 15-07-2010 15:05
Locatie: JRC Extreme Brolly
Contacteer:

14-10-2011 17:56

qua toevoegingen zoals kruiden, neem gewoon op 1 kilo een kruiden potje van de alber theijn is precies voldoende en kosten niet veel.... zijn met donkerblauwe sluiting kan niet missen..

verder kan je wel de recepten van het board afplukken, maar dat wil niet zeggen dat het bij jou ook zo werkt en vangt..

wat betreft die melkpoeder is het al goed uit gelegd hier beneden.... mocht je gewone poeder willen gebruiken om een mooi melkspoor te maken gooi dan eens 1kilo is je grondvoer of stickmix... daar krijg je mooie wolkjes van en dat zorgt vaak voor leuke verrassingen en vangsten ;)

succes
Oja joh!!!
Plaats reactie