Soaken


Plaats reactie
Robert Steiger
Berichten: 96
Lid geworden op: 16-08-2010 12:28
Locatie: Maassluis

12-08-2011 15:50

Op 2 september is het zo ver, dan vertrekken we voor een weekje naar Frankrijk.

Ik heb mijn bollen al in de bestelling staan en de pellets en dip heb ik al staan thuis.

Nou zat ik er aan te denken om enkele boillies (heb nog "oude" voorraad) te gaan soaken.

Maar hoe lang van te voren zet je ze in de dip? En moet ik ze dan na een dip-bad eerst weer laten drogen en vervolgens nog een keer een bad geven?

Wat zijn jullie tips en ervaringen op het gebied van soaken?

Alvast bedankt,

Robert
Gebruikersavatar
shiffrin lugten
Berichten: 650
Lid geworden op: 21-03-2010 10:06
Locatie: Ultimate cheyenne

12-08-2011 16:23

Ikzelf hou niet zo van een boiliedip,vooral om het feit dat een boilie zulke dikke drap bijna niet opneemt.Wat ik altijd deed was het haakaas inspuiten met een naald.De keren dat ik boilies gesoakt had had ik ze 4 dagen in het potje laten zitten,daarna opengesneden en er zat nix in de boilie.Ik zou het er gewoon inspuiten met een naald en dan alleen je haakaas.
Een karper in de morguh is een dag zonder zorguh
Robert Steiger
Berichten: 96
Lid geworden op: 16-08-2010 12:28
Locatie: Maassluis

12-08-2011 16:58

De dip die ik heb is zo vloeibaar als een frisdrank. Volgens mij is het ook niet zo zeer een dip maar een vloeistof om over de pellets heen te gieten.
wouter veuger
Berichten: 303
Lid geworden op: 30-01-2011 17:08

12-08-2011 17:06

soaken kan zeer goed werken,ook met wat dikkere vloeistoffen,ik doe het vaak.

het is wel zaak om niet in een keer een halve fles in je emmer bollen te mikken.
gewoon een paar kg boilies in een emmer,en er zoveel soak bij doen dat ze net allemaal bedekt zijn,even schudden en na een of 2 dagen zul je zien dat ze het hebben opgenomen,en kun je het evt nog een keer (of wat)herhalen :D

ik zeg doen.succes drmee
Gebruikersavatar
leen goudappel
Berichten: 6376
Lid geworden op: 09-07-2008 17:11
Locatie: Trakker Armo

12-08-2011 18:26

kan veel makkelijker en ter plekke zonder dagen te wachten

Wij doen het zo

Wij hebben een vaccuum appararaat van de blokker,normalite doe je daar je vlees mee injecteren met marinade of dergelijke.

Pak een klauw boilies en flikker die in het bakje,doe er je dip bij en doe de deksel erop! Pomp nu een aardige hoeveelheid vaccuum en laat het een paar uurtjes staan. (1a2 uurtjes is voldoende)

Door het vaccuum zal de bol de dip snel in zich nemen (Vult de luchtbelletjes/gaatjes en al die andere ruimte in de bol) En je hebt een perfect geinjecteerde bol met eigen dip.

Werkt zelfs bij bollen die al dagen gedroogt hebben. (2 weken ;) ) en nog kan je ze perfect injecteren.

Afbeelding

Dikke vloeistof of dunne vloeistof het werkt allebei.

Succes.
.


Damp,zonnetje vogeltjes en de rust,dat is wat een mens belust
Gebruikersavatar
ray dek
Berichten: 208
Lid geworden op: 23-09-2009 12:14
Locatie: den haag

12-08-2011 20:27

mijn ervaring met soaken en vers gedraaide bollen is dat als je ze voor haakaas uiteraard wilt gebruiken en je doet dat met versgedraaide bollen ze kei en keihard worden je kunt ze inderdaad een uurtje van tevoren in de dip gooien.

ready mades lukt wel dagen van te voren!!

p.s. leen top tip!

ik ga hem gelijk halen en over 2 weekjes ook lekker naar la france
"wind op de kant is karper op het land"
Robert Steiger
Berichten: 96
Lid geworden op: 16-08-2010 12:28
Locatie: Maassluis

12-08-2011 21:22

Bedoel je dat ze keihard worden tijdens het soaken? Of tijdens het drogen NA het soaken?
Gebruikersavatar
leen goudappel
Berichten: 6376
Lid geworden op: 09-07-2008 17:11
Locatie: Trakker Armo

12-08-2011 21:31

Gewoon vacuumpompje,ben je van het meeste gezeik af. kost je de kop niet.

Boilies hebben de eigenschap om hard te worden,als ze in een niet al te vochtige omgeving zijn. En dat kan al vrij vlot gebeuren.
.


Damp,zonnetje vogeltjes en de rust,dat is wat een mens belust
ron cuyten
Berichten: 986
Lid geworden op: 09-05-2003 02:00
Locatie: Hellevoetsluis

13-08-2011 08:37

vers aas naflavouren /dippen en dan invriezen. Zodra je ze eruit haalt nemen ze alles op. Pellets durf ik zwaar in de soak of olie te zetten. Persoonlijk zou ik idd niet alles doen want als je veel last van witvis krijgt heb je een probleem.
Martijn Nederpel
Berichten: 4864
Lid geworden op: 28-02-2002 01:00
Locatie: leeuwarden

13-08-2011 08:56

Eerst invriezen, als je je aas uit de vriezer haalt, ff in een netje het ijs eraf schudden, dit ijs is vocht uit de boilie. Nu soak eroverheen, bij ontdooien willen ze weer vocht opnemen en dat is dus je soak. Haakaas lekker met een vacuum pot doen
Gebruikersavatar
ray dek
Berichten: 208
Lid geworden op: 23-09-2009 12:14
Locatie: den haag

13-08-2011 11:38

Beste Robert,

Ik bedoel inderdaad dat ze tijdens(na) het soaken keihard zijn (te hard)Sommigen dips onttrekken alle vocht aan verse boillie's.
Ik had ze 2 dagen in een potje gedaan met dip.keihard....
ready mades gingen wel perfect waarschijnlijk omdat die chemisch behandeld zijn.
"wind op de kant is karper op het land"
Martijn Nederpel
Berichten: 4864
Lid geworden op: 28-02-2002 01:00
Locatie: leeuwarden

13-08-2011 12:29

Omdat mpg ook vocht aan zich bind zal een ready niet snel hard worden in een dip. Geld in mindere mate ook voor boilies met een hoog gehalte aan suiker en zout

Mvg martijn
Koen de Been2
Berichten: 331
Lid geworden op: 19-09-2009 17:37
Locatie: Brabant

13-08-2011 17:54

Soaken geniet ook mijn voorkeur op wateren die ik bevis.
Met name op diepe zandwindputten waar de karper hoog bovenin zit overdag als de zon schijnt, wilt zijn vruchten afwerpen, om het verticale effect te vergroten MOET er een deel olie inzitten.
Sinds dit jaar ben ik gaan experimenteren met soaks waar een gedeelte boterzuur inzit, opmerkelijk is dat dit sneller door de boilie wordt opgenomen dan een soak waar geen boterzuur inzit, waarschijnlijk komt dit door de samenstelling van boterzuur zelf(t wil wel eens bijten). Instant een soak op basis van olie,boterzuur en andere lekkernijen te water laten werkt zeer goed heb ik gemerkt. Wel moet je oppassen met de overdosering van BZ omdat het vrij aggressief spul is, enig geluk van de BZ is de zeer goede wateroplosbaarheid!

Soak zelf samenstellen kan goed door bijvoorbeeld:

2 delen ketjap manis
1 deel zalmolie
1 deel salminol of aminol
0,25 deel boterzuur

Dit is een goede soak die je goed kan combineren op zoete alswel vismeelboillie's.
Gebruikersavatar
R. Vos
Berichten: 268
Lid geworden op: 30-06-2008 21:53

25-08-2011 20:13

En waar halen we boterzuur?
Toon Teniers
Berichten: 102
Lid geworden op: 17-04-2008 21:31

26-08-2011 08:48

Apotheek, hengelsport winkel.
Gebruikersavatar
Douwe Bijlsma
Berichten: 8217
Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
Locatie: Leeuwarden

26-08-2011 10:38

Of goedkoop maak je het zelf.

gewoon met Google:

Benodigdheden:
- een afsluitbare glazen fles of pot
- aardappels
- water
- olie
- eventueel pokon (= plantenmest)
- handschoenen

Vul de fles volledig met stukjes aardappel(schillen). Giet de fles vervolgens vrijwel tot de rand toe vol met water. Voeg eventueel een scheutje pokon toe. Giet hier nog een laagje olie over om de boel goed luchtdicht af te sluiten. Doe de dop weer op de fles en laat deze een maandje staan. Als het goed is heb je nu boterzuur.
Vissen is een hobby, geen religie!
Gebruikersavatar
Jan-Willem Boer
Berichten: 47
Lid geworden op: 06-11-2006 20:52
Locatie: Midden van Nederland
Contacteer:

07-10-2013 19:27

Soaken hmmmm....ik heb er een haat liefde verhouding mee. Moet toch eerlijk bekennen dat het in mijn ervaringen heel erg vaak veel en veel meer witvis opleverd en daardoor de schuwe karper wegblijft. Maar meer attractie is het uiteraard wel:-)
Berry Kuiper
Berichten: 414
Lid geworden op: 26-05-2010 12:10
Locatie: Apeldoorn

14-10-2013 17:39

Hoe lang van te voren kun je het beste Freezers soaken?

Ik heb ze nu ingevroren en als ik ze nu zou ontdooien en in de soak zet, hoe lang blijven de bollen nog goed?
Of moet ik ze gewoon ontdooien en daarna als ze droog zijn (of al eerder) de soak eroverheen, paar dagen laten staan en weer invriezen?

Of is het beter om ze een week (of meer van te voren) te ontdooien, en in de soak te zetten en ze dan gewoon zo mee te nemen?

grt

Berry
Berry Kuiper
Berichten: 414
Lid geworden op: 26-05-2010 12:10
Locatie: Apeldoorn

15-10-2013 19:02

niemand? :(
Gebruikersavatar
Jan-Willem Boer
Berichten: 47
Lid geworden op: 06-11-2006 20:52
Locatie: Midden van Nederland
Contacteer:

15-10-2013 19:11

Tijdens ontdooien Soaken. ....tijdens de sessie laten drogen dan trekt het er lekker in en de soak werkt ook nogeens conserverend....en veel vis vangen zodat de doorloop snel gaat-;) Vangse!!
Berry Kuiper
Berichten: 414
Lid geworden op: 26-05-2010 12:10
Locatie: Apeldoorn

15-10-2013 20:00

Jan Willem,

En dan paar weken van te voren in de soak of is dat niet aan te raden?
En soaken en daarna opnieuw invriezen?

grt
Gebruikersavatar
Jan-Willem Boer
Berichten: 47
Lid geworden op: 06-11-2006 20:52
Locatie: Midden van Nederland
Contacteer:

15-10-2013 20:12

Zal ze niet meer invriezen (op restant na om te voeren) Dag of twee voor je weg gaat is prima. Kijk wel uit met dat soaken waar veel brasem zit....erge witvis aantrekker dat soaken..zeker met de visachtige/aminol achtige vloeistoffen. Succes6.
Ik vertrek zelf zaterdagavond richting zuid-frankrijk voor een dag of 10 :lol: :lol:
Berry Kuiper
Berichten: 414
Lid geworden op: 26-05-2010 12:10
Locatie: Apeldoorn

15-10-2013 20:29

Succes!
Wij eind van de maand lang weekend naar Frankrijk,
En wilden eens kijken of soaken van boilies ons gaat helpen.

Normaal gesproken doen we dat nooit namelijk,

grt
Plaats reactie