Ik heb zelf een boilie's gedraaid met onderstaande mix. Boilie's draaien was geen probleem, na 24 drogen worden ze ook lekker hard. Maar eenmaal in het water worden ze snel erg zacht! Wat heb ik verkeerd gedaan?
Maismeel 30%
rijstebloem 25%
tarwemeel 20%
Soyabloem 17%
druivensuiker 5%
knoflookpoeder 5%
Verder zit er nog vanillesuiker, kaneel en maiskiem olie in de mix.
Wie kan me helpen?
Help, bolie word snel zacht
Gijs,
Wat en hoeveel heb je toegevoegd aan eieren of eivervangers?
Deze boilie neemt inderdaad wel snel water op als ik het zo bekijk.
Misschien de maïsmeel (deels) vervangen door fijne polentabloem en er een extra paar procenten ei-albumine aan toevoegen. Kleine stapjes...
Groet,
Willem
Wat en hoeveel heb je toegevoegd aan eieren of eivervangers?
Deze boilie neemt inderdaad wel snel water op als ik het zo bekijk.
Misschien de maïsmeel (deels) vervangen door fijne polentabloem en er een extra paar procenten ei-albumine aan toevoegen. Kleine stapjes...
Groet,
Willem
- gijs beuningen
- Berichten: 234
- Lid geworden op: 02-04-2010 11:57
- Locatie: nmgn
Willem, bedankt voor je reactie.
Er zit 500 gram eieren in een kilo droge mix. Maar maismeel neemt dus snel water op, heb ik nog meer producten verwerkt in deze mix die dat ook doen?
Er zit 500 gram eieren in een kilo droge mix. Maar maismeel neemt dus snel water op, heb ik nog meer producten verwerkt in deze mix die dat ook doen?
Gijs, geen dank.
Ik merk dat maïsmeel je boilie als het ware iets meer open zet dan polentabloem.
Vergeet ook niet dat tarwemeel en sojabloem geen hardende ingrediënten zijn.
Als je je mix niet veel wilt veranderen, mieter dan om te beginnen op een kilo mix een paar procenten ei-albumine. Je hoeveelheid eieren op een kilo is niet slecht, maar met de toevoeging van ei-albumine krik je het hardende effect nog wat op en maak je de boilie ook iets duurzamer. Van goeie ei-albumine zul je bij 2 á 3% al iets gaan merken. Bij 5% weet ik bijna zeker dat je een duurzamere boilie krijgt. De verschillen zullen niet extreem groot zijn, maar genoeg is genoeg.
Hopelijk gaat dit al een beetje werken zonder je mix echt radicaal om te gooien.
Groet,
Willem
Ik merk dat maïsmeel je boilie als het ware iets meer open zet dan polentabloem.
Vergeet ook niet dat tarwemeel en sojabloem geen hardende ingrediënten zijn.
Als je je mix niet veel wilt veranderen, mieter dan om te beginnen op een kilo mix een paar procenten ei-albumine. Je hoeveelheid eieren op een kilo is niet slecht, maar met de toevoeging van ei-albumine krik je het hardende effect nog wat op en maak je de boilie ook iets duurzamer. Van goeie ei-albumine zul je bij 2 á 3% al iets gaan merken. Bij 5% weet ik bijna zeker dat je een duurzamere boilie krijgt. De verschillen zullen niet extreem groot zijn, maar genoeg is genoeg.
Hopelijk gaat dit al een beetje werken zonder je mix echt radicaal om te gooien.
Groet,
Willem
-
- Berichten: 615
- Lid geworden op: 30-09-2009 16:33
Als je volgens mij de tarwemeel vervangt door griesmeel en daar 30 % van pakt dat je dan ook al een heel eind komt.
Jo,
Dat kon weleens zo zijn ja.
Er zit rond de 15% procent sojabloem en 20% tarwemeel in. Die sojabloem zou ik als volgende stap op 10% gooien en de resterende 25% aan tarweproducten verdelen in 10% tarwemeel en 15% tarwegriesmeel. Zo houd je wel wat vezels en de binding erin, maar je maakt het iets taaier.
Soja is best goeie voeding, maar tien procent gaf bij mij niet minder actie dan 20% in dit soort recepten. Het is ook geen harder.
Misschien geeft dit weer een beetje verbetering.
Groet,
Willem
Dat kon weleens zo zijn ja.
Er zit rond de 15% procent sojabloem en 20% tarwemeel in. Die sojabloem zou ik als volgende stap op 10% gooien en de resterende 25% aan tarweproducten verdelen in 10% tarwemeel en 15% tarwegriesmeel. Zo houd je wel wat vezels en de binding erin, maar je maakt het iets taaier.
Soja is best goeie voeding, maar tien procent gaf bij mij niet minder actie dan 20% in dit soort recepten. Het is ook geen harder.
Misschien geeft dit weer een beetje verbetering.
Groet,
Willem
- mitsz van der kamp
- Berichten: 6100
- Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
- Locatie: amsterdam
- Contacteer:
Willem,
dan zit er al helemaal niks meer in. Die beesten ,moeten ook wat te vreten hebben.
sojameel 35%
polenta 40%
tarwebloem 15%
knoflookpoeder 5%
ei-albumine 2,5%
druivensuiker 2,5%
wordt keihard en blijft t ook. Bovendien zit er zo nog wat eiwit en vet in.
vangze. Vlug de keuken in...
dan zit er al helemaal niks meer in. Die beesten ,moeten ook wat te vreten hebben.
sojameel 35%
polenta 40%
tarwebloem 15%
knoflookpoeder 5%
ei-albumine 2,5%
druivensuiker 2,5%
wordt keihard en blijft t ook. Bovendien zit er zo nog wat eiwit en vet in.
vangze. Vlug de keuken in...
Mitsz,
Vraag is of dat echt nodig is. Kan me situaties voorstellen en heb deze ook meegemaakt dat ik met schrale boilies echt goed vis ving, sterker nog ik kies het soms bewust.
Wilde ook aan het originele recept van Gijs niet teveel sleutelen, maar als er in zo'n boilie wat voeding extra moet, dan is die soja zeker bruikbaar.
Denk dat hij nu wel een leuk recept krijgt en anders in ieder geval een leuk uitgangspunt.
Groeten,
Willem
Vraag is of dat echt nodig is. Kan me situaties voorstellen en heb deze ook meegemaakt dat ik met schrale boilies echt goed vis ving, sterker nog ik kies het soms bewust.
Wilde ook aan het originele recept van Gijs niet teveel sleutelen, maar als er in zo'n boilie wat voeding extra moet, dan is die soja zeker bruikbaar.
Denk dat hij nu wel een leuk recept krijgt en anders in ieder geval een leuk uitgangspunt.
Groeten,
Willem
- gijs beuningen
- Berichten: 234
- Lid geworden op: 02-04-2010 11:57
- Locatie: nmgn
Bedankt voor de reactie's allemaal. Ik ga er mee aan de slag komende week.
- mitsz van der kamp
- Berichten: 6100
- Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
- Locatie: amsterdam
- Contacteer:
Willem,
het zijn die zetmelen die water opnemen. Denk ik...
terug de keuken in.
Guacamole maken.
het zijn die zetmelen die water opnemen. Denk ik...
terug de keuken in.
Guacamole maken.
- gijs beuningen
- Berichten: 234
- Lid geworden op: 02-04-2010 11:57
- Locatie: nmgn
Het heeft even geduurd maar ik heb wat gedraaid met de mix van Mitsz. Ze drogen mooi en hard op, ga er zo een paar te water laten om te checken of ze ook goed hard blijven.
Hoppa, ze zijn na 24uur nog steeds vrij hard!
Hoppa, ze zijn na 24uur nog steeds vrij hard!
- mitsz van der kamp
- Berichten: 6100
- Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
- Locatie: amsterdam
- Contacteer:
Da's goed nieuws!