Vleesmeel vs Vismeel


Plaats reactie
Gebruikersavatar
Christian Hummelink
Berichten: 1857
Lid geworden op: 02-10-2005 22:56
Locatie: Zwolle

08-02-2010 12:26

Beste mensen, de volgende vraag:

De prijs van vismelen schijnt nogal te stijgen, en vanuit een aantal hoeken gaan geluiden op om kippenmeel te gebruiken als vervanger voor vismeel.

Wat ik ervan begrijp is dat beide ingredienten vooral een functie hebben voor de voedingswaarde van de boilie.

Nu heb ik een beetje gezocht op dit onderwerp, en de geluiden over vleesmeel in het algemeen zijn wisselend. Zo wordt er o.a. beweerd dat de eiwitten in vleesmeel voor karpers helemaal niet verteerbaar zijn. Enige opheldering hierover zou wat mij betreft welkom zijn. Wie kan wat meer vertellen over de belangrijke verschillen tussen beide producten (vleesmeel/vismeel) qua voedingswaarde?

En dan nog een zijspoor, heeft iemand ervaring met het vleesmeel van Wielco?

Alvast bedankt voor de moeite,

Groeten Christian
Penvissen, omdat een wegzakker een mooie opsteker kan zijn!
http://www.karperbeheer.nl, word lid van de BVK!
bas van geffen
Berichten: 1152
Lid geworden op: 12-11-2009 02:11
Locatie: bronxtel

08-02-2010 13:19

het eiwit van vismeel is voor een karper makkelijker "bruikbaar" dan eiwit van vlees of kippenmeel omdat het meer op zijn eigen eiwitten lijkt, het verteringssysteem hoeft dan minder moeite te doen om het op te nemen. heb het ergens gelezen maar weet zo niet meer waar.

de vleesmeel van wielco heb ik 1 x gekocht ter vervanging van vismeel. echter de geur die het aan je bollen geeft vindt ik niet echt zo goed, een enorme muffe lucht kwam er van af na het koken van de bollen. vandaar dat ik er ook geen vertouwen in heb. als je anders wil zijn dan de rest (als ze allemaal vismeel gebruiken) dan heb je er wel een goeie aan.
Remco Oudhuyzen
Berichten: 2162
Lid geworden op: 21-04-2003 02:00
Locatie: Hengelo

09-02-2010 10:27

Hoi Christian,

Vraag me niet teveel over eiwitten en wat wel en wat niet geschikt is voor een vis.
Ik hoor/lees dat vis-eigen eiwitten (vismelen in veel gevallen) inderdaad makkelijker verteerbaar zijn.
Maar alles hangt af qua vitaminen en mineralen en enzymen die het verteren mogelijk moet kunnen maken.

Ik heb voor mezelf dus ook vast gesteld dat als je lang en veel wilt voeren je ook wat aan de vitaminen en mineralen moet doen in je bol en je kunt evt producten gebruiken zoals CeDe, Cyprivit (wel duur) en tarwezemelen etc om het spijsverteringstelsel te stimuleren.
Daarnaast bevatten vismelen ook veel voedingswaarden, je kunt het nog aanvullen met evt lever (vit. B) en visolieen (Omega 3 & 6).

Bovenstaande informatie heb ik ook maar verkregen van derden of gelezen op internet.

Gr. Remko
Kees Ouwendijk
Berichten: 487
Lid geworden op: 19-11-2007 19:20

09-02-2010 19:54

Bas omgedraaid zouden wij zelf beter vlees verteren dan vis ???

Jullie gaan er van uit dat karpers enkelt boilie's vreten ?
Gebruikersavatar
Maik van de Camp
Berichten: 595
Lid geworden op: 21-04-2005 21:26
Locatie: Noord-Brabant

09-02-2010 20:28

Aangenomen wordt dat vismelen (dus een eiwitbron, met veel essentiele aminozuren) makkelijker verteerd, en dus makkelijker word opgenomen. Vleesmelen bevatten andere eiwitten, welke een andere structuur hebben. Enzymen breken eiwitten af. Ieder eiwit heeft zijn eigen enzym. Vleesmelen hebben veel meer eiwitten, waarvoor een karper geen enzymen heeft om deze af te breken. Hierdoor worden deze overbodige eiwitten anders gebruikt in het systeem van een karper. Uitgescheten of als energiebron gebruikt

Door het ontbreken van een maag word het nog lastiger voor een karper om te verteren, althans dat word aangenomen. De karper blijft een omnivoor, in vissoorten komen eiwitten voor die ook in vee voorkomt. Dus zolang je hier geen exacte gegevens over hebt weet je dat nooit helemaal zeker.

Voor een mens is kip bijvoorbeeld weer makkelijker te verteren dan roodvlees. Maar of dit voor een karper geldt?

Maar waarom moet het altijd goed verteren? Misschien kun je dan wel met een kilo die vol zit met lichaamsvreemde eiwitten meer vissen op een stek houden.
Carpe Diem...!
bas van geffen
Berichten: 1152
Lid geworden op: 12-11-2009 02:11
Locatie: bronxtel

09-02-2010 20:35

hoe minder veschil er in het eiwit zit wat je eet t.o.v. het eiwit wat jezelf bevat hoe minder moeite hoeft het lichaam te doen om deze te benuttigen.

volgens mij geldt dit voor elke soort, maar ik ben echter geen expert hoor. denk dat hier mensen op het forum zitten die het precies kunnen vertellen.

dit is een stuk wat ik van een koihandelaren site heb geplukt:
Uit onderzoeken is gebleken dat een goede groei bij koi het beste bereikt kan worden door gebruik te maken van eiwitten met een hoge biologische waarde die uit de oceanen en meren komen. Dit type eiwitten komen het beste overeen met de eiwitten waaruit een koi zelf is opgebouwd en worden daardoor sneller en makkelijker omgezet in spierweefsel. Ook insecten zijn hiervoor geschikt en deze hebben vaak een bijzonder aantrekkelijke smaak en geur die koi onweerstaanbaar vinden.

een stukje van mitz (weet niet of hij het zelf geschreven heeft of ergens vanaf geplukt heeft) wat ik van deze site heb:
- Eiwitten: Ook wel proteïne. Voor de opbouw van lichaamscellen, dus de groei van het (karper)lichaam. Het overschot wordt als energieleverancier gebruikt. Voor een vis zijn lichaamseigen eiwitten de ideale eiwitbron. Een goed vismeel dus. Zelf gebruik ik het liefst LT vismeel.


typ maar eens bij zoekfunctie of bij google : lichaamseigen eiwitten in


ik kwam ook nog dit tegen, voor de mensen die graag hun bollen berekenen: http://www.baitcalculator.com/index.php?mixer=yes
Gebruikersavatar
Christian Hummelink
Berichten: 1857
Lid geworden op: 02-10-2005 22:56
Locatie: Zwolle

09-02-2010 22:06

Oke, wat ik dan weer niet zo goed snap is dat de eiwitten van insecten wél heel geschikt zijn... Met name ook omdat insecten ook voor mensen als vleesvervanger (lees: eiwitvervanger) op de markt beginnen te komen.

Misschien is 'meelwormmeel' wel de oplossing :wink:
Penvissen, omdat een wegzakker een mooie opsteker kan zijn!
http://www.karperbeheer.nl, word lid van de BVK!
Gebruikersavatar
Maik van de Camp
Berichten: 595
Lid geworden op: 21-04-2005 21:26
Locatie: Noord-Brabant

09-02-2010 23:33

Waarom niet? Karpers azen aan de oppervlakte, hier zijn vaak insecten te vinden. Ook in de bodem leven diverse insecten. Deze dieren komen dus voor in de biotoop van de vis, al duizenden jaren. Zeer waarschijnlijk makkelijk te verteren lijkt me.
Carpe Diem...!
Kees Ouwendijk
Berichten: 487
Lid geworden op: 19-11-2007 19:20

10-02-2010 17:41

Ik kwam laatst met zappen op tv een uitzending tegen over voeding en afvallen, dit heeft niks met vissen te maken maar toen kwam dat ook naar voren van vlees moeilijk te verteren,het kwam al gauw op rood vlees dit was slecht te verteren volgens velen, deze man was gespecialist spijsvertering en gaf antwoord.
concluzie je vind er nog geen gram van terug in je stoelgang.

Ik heb vroeger enorme aantallen vissen gevangen aan vleessoorten( smac enz) vooral met het pennetje.
Ik heb op sommige wateren de hele populatie gevangen met vleessoorten.
Heb het ook vaak in boilie mixen gehad met goede resultaten, ik kan ook niet zeggen waarvoor ik hier mee ben gestopt ik ben het gewoon uit het oog verloren.

Als je de richtlijnen van koihouders qua voer moet gaan volgen zijn de boilie's die wij gebruiken zeker ongeschikt.
Gebruikersavatar
Maik van de Camp
Berichten: 595
Lid geworden op: 21-04-2005 21:26
Locatie: Noord-Brabant

12-02-2010 01:05

Daarom lijkt het me ook geen probleem.

Tussen slecht verteren, en verzadigen zit een heel groot verschil.
Carpe Diem...!
Plaats reactie