Koken of stomen


Gebruikersavatar
Dries Jacke
Berichten: 2360
Lid geworden op: 01-04-2007 09:29
Locatie: Friesland

04-01-2010 10:41

Zoals Mitz aangeeft in een combisteamer pak je hier echt je voordeel mee. Ben zelf jaren lang kok geweest en heb vele jaren met een steamer gewerkt.

Voor de thuisdraaier, denk ik dat je gewoon beter kan koken, thuis kun je je stoom niet controleren op temp. en houden op eeen bepaalde temp.
Gebruikersavatar
pj otte
Berichten: 3417
Lid geworden op: 16-09-2006 11:42

04-01-2010 11:14

En ik maar denken dat een snelkookpan de oplossing is. :wink:

Peter
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

04-01-2010 11:22

Als je snel wil koken wel :D
Gebruikersavatar
Reinder van Lune
Berichten: 389
Lid geworden op: 06-12-2006 08:49

04-01-2010 12:04

Ik zit ook te denken om over te stappen op stomen.

Nou zijn er in de handel van die rvs stoombakken te verkrijgen waar je een industriebrander onder moet zetten. Iemand ervaring hiermee?

Echter is hiermee de temperatuur niet te regelen, wat voor consequenties heeft dit voor de boilie indien de temperatuur te hoog oploopt?
Gebruikersavatar
Dries Jacke
Berichten: 2360
Lid geworden op: 01-04-2007 09:29
Locatie: Friesland

04-01-2010 12:58

Dan stoom je bepaalde amino's, voedingsstoffen kapot.
Melvin Schoonenberg
Berichten: 210
Lid geworden op: 26-12-2005 14:51
Contacteer:

04-01-2010 13:11

Lekker stomen met bouillon !!!!!
Gebruikersavatar
Reinder van Lune
Berichten: 389
Lid geworden op: 06-12-2006 08:49

04-01-2010 15:18

Maar wat is dan 'beter', stomen met zo'n bak waarbij je de temperatuur niet kan regelen, of koken ?

Dries Jacke schreef:Dan stoom je bepaalde amino's, voedingsstoffen kapot.
Gebruikersavatar
Dries Jacke
Berichten: 2360
Lid geworden op: 01-04-2007 09:29
Locatie: Friesland

04-01-2010 15:27

Dat is nu de vraag :D ik ben van mening, als je kort je bollen kookt dat er meer voedingsstoffen en amino's behouden worden in je boilie ivm de schil die zich vormt. Wel zal je bol minder uitlekken als een gestoomde. Stomen gebeurt op een veel hetere temp en zal je bol aan de buitenkant meer stuk maken dan een gekookte. Schilvorming is weer minder en smaakstoffen blijven beter behouden.

Zoals Mitz aangaf stomen op een lage temp. met steamer is een perfecte oplossing. Helaas vor ons thuisdraaiers niet haalbaar of je moet je mix zelf maken en ze laten afstomen door een boiliedraaier ;)

Paar grote pannen water opzetten en weinig bollen per keer afkoken, zo kort mogelijk koken ivm verlies smaak atractie enz....... Ik denk dat dat voor de thuisdraaier het beste is. en vertrouwen uiteraard.

Is er een manier om je schilvorming minimaal te krijgen van je bol? Deegklomp in alufolie koken ben ik van op de hoogte.
Gebruikersavatar
James warner
Berichten: 1241
Lid geworden op: 23-09-2009 20:08
Locatie: Zuid West Nederland

04-01-2010 16:21

Oke, mooie info Mitz. Mooie voordelen van het stomen. Alleen zo;n combisteamer heeft niet iedereen natuurlijk :D

Als je gewoon met een normale stoombak stoomt met de deksel er losjes op, dus zo min mogenlijk druk opbouwen. Is de kwaliteit van de gestoomde boilies ook nog beter dan met koken? Zelf denk ik van wel, en waarom heb ik al een aantal posts eerder neergezet. Maar toch ben ik benieuwd of er iemand wat nadelen van stomen kan onderbouwen.

Leuk interessant topic verder trouwens.

de groeten
ONDER WELK SCHRIFT????

Hey babe, wanna come over to myspace and twitter my yahoo till I google all over your facebook?
Gebruikersavatar
Reinder van Lune
Berichten: 389
Lid geworden op: 06-12-2006 08:49

04-01-2010 16:31

James,

Die stoombak, is dat gewoon een vierkante dichte bak van rvs waar je een brander onder dient te zetten, of is het meer dan dat?

Hoe check je of er genoeg water in de bak zit?

Gr. Reinder
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

04-01-2010 17:15

Ik ken een visser die alleen maar z'n bollen stoomt en dit alleen maar in een stoompan doet. Ik wens een ieder hier succes deze man naar huis toe te vissen. Een ieder...
Gebruikersavatar
James warner
Berichten: 1241
Lid geworden op: 23-09-2009 20:08
Locatie: Zuid West Nederland

04-01-2010 17:42

Beste reinder,

http://www.boiliedesign.com/

Kijk eens op deze site. Zij verkopen verschillende spullen betreft zelf boilies maken. Hun stoombak heb ik op het oog en het is in principe gewoon een vierkante bak ja. Check het zelf maar eens.

Het waterpijl wordt bij deze bakken in de peiling gehouden door een vlottertje.

groeten
ONDER WELK SCHRIFT????

Hey babe, wanna come over to myspace and twitter my yahoo till I google all over your facebook?
Gebruikersavatar
Dries Jacke
Berichten: 2360
Lid geworden op: 01-04-2007 09:29
Locatie: Friesland

04-01-2010 17:58

Of je koopt een hele grote ronde pan bij de kringloop en maakt zelf mantjes en klaar is je stoompan. Mandjes staan beschreven bij het klustopic.
Laatst gewijzigd door Dries Jacke op 04-01-2010 20:08, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
James warner
Berichten: 1241
Lid geworden op: 23-09-2009 20:08
Locatie: Zuid West Nederland

04-01-2010 18:47

Met een beetje inventiviteit knutsel je inderdaad zelf ook een stoombak in elkaar. Je bespaard best een hoop geld op die manier. De bak van boiliedesign is vrij prijzig maar kan wel in 1 keer 8 kilo stomen. Ik weet niet hoe het zit met een pan.

Het klustopic ga ik eens even doorspitten, omdat die bak van boiliedesign nog even buiten mijn budget ligt. Koken doe ik nu toch niet meer.
ONDER WELK SCHRIFT????

Hey babe, wanna come over to myspace and twitter my yahoo till I google all over your facebook?
Gebruikersavatar
Dries Jacke
Berichten: 2360
Lid geworden op: 01-04-2007 09:29
Locatie: Friesland

04-01-2010 20:10

Als je een grote diameter pan kan vinden en je stapeld 3 of 4 mandjes dan moet 3 tot 4 kilo per keer wel lukken dacht ik. het is even werken maar bespaard je een hoop geld denk ik. Stuur Martijn Nederpel eens een PM die weet er alles van.
Gebruikersavatar
Reinder van Lune
Berichten: 389
Lid geworden op: 06-12-2006 08:49

04-01-2010 21:10

Ik zal eens informeren bij een plaatselijk lasbedrijf, volgens mij lassen die zo zo'n ding voor mij in elkaar voor 100 euro . ..
Gebruikersavatar
Reinder van Lune
Berichten: 389
Lid geworden op: 06-12-2006 08:49

04-01-2010 21:21

Mitsz,

Enig idee hoe lang het stomen duurt met een stoompan totdat de boilie 'klaar' is?
Bij het koken van een boilie weet je dat zodra ze gaan drijven klaar zijn, maar hoe zie je dat bij stomen?

Gr. Reinder

mitsz van der kamp schreef:Ik ken een visser die alleen maar z'n bollen stoomt en dit alleen maar in een stoompan doet. Ik wens een ieder hier succes deze man naar huis toe te vissen. Een ieder...
Theo Belt
Berichten: 338
Lid geworden op: 19-06-2007 15:32
Locatie: Assen

04-01-2010 21:38

Reinder,

Deze pool / hongaar/ roemeen of weet ik welke nationaliteit doet 'het' met een oiliedrum.

http://www.youtube.com/watch?v=WtDzdPkZry0&feature=related

25 euro. brandertje voor 40 euro en vervolgens mandjes vouwen.

Mooi man stomen!

PS: Nu ik nog een keer luister denk ik dat het een Italiaan met een accent is.
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

04-01-2010 21:40

Accent? Spreken die ook Italiaans, kun je wel zegen? :roll:

Groet, Kees
===== Zen en de kunst van het karperen ======
============Never too old============
======= http://www.karperbeheer.nl/ =======
ronny geens
Berichten: 174
Lid geworden op: 18-08-2003 02:00
Locatie: beverlo

04-01-2010 23:41

Dag Mitz,

Dat aasgoeroe's was speciaal bedoelt om wa meer reactie's los te krijgen van bolliedraaiers die op dit forum actief zijn.
Aasgoeroe is inderdaad een beetje over omdat niemand alwetend is en toch vele andere gedachten hebben.

Nu ik kende de voordelen van combiesteamers al wel al vind ik voor deze sector kookkasten veel beter als je grote productie's hebt. Nadeel van een kookkast is dat er een paar graden verschil op kan ziten die je hebt ingegeven.

Maar wat ik toch nog altijd raar vind als dat stomen veel beter is waarom de echte grote bedrijven ervan niet op over stappen en waarom enkele nieuwe fabrieken niet voor stomen hebben gekozen terwijl dat niet moeilijk in te passen is om dat te automatizeren en niet echt een meerkost is.
hans van loghem
Berichten: 524
Lid geworden op: 19-10-2006 21:33
Locatie: rheden

05-01-2010 07:42

mitsz van der kamp schreef:Ik ken een visser die alleen maar z'n bollen stoomt en dit alleen maar in een stoompan doet. Ik wens een ieder hier succes deze man naar huis toe te vissen. Een ieder...



http://www.rrt-baits.nl/portal/content/view/26/79/

Sorry kon het niet laten :lol: Rare is dat ie wel fieldtesters heeft maar er niet mee te koop loopt, maar ze gebruikt waar ze voor bedoeld zijn (testen)
En nee ik ben er geen, denk persoonlijk dt geen enkele bollieboer een slechte bol verkoopt.
Wat ik wel van mening ben is dat de overhead de prijs van de bol bepaalt (aantal fieldtesters, aantal eigenaren, aanschaf apparatuur en natuurlijk moet je ervan leven ja of nee).
Leven is als een neus, haal eruit wat er in zit!!!!!!!!!
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

05-01-2010 08:48

ronny geens schreef:Dag Mitz,

Dat aasgoeroe's was speciaal bedoelt om wa meer reactie's los te krijgen van bolliedraaiers die op dit forum actief zijn.
Aasgoeroe is inderdaad een beetje over omdat niemand alwetend is en toch vele andere gedachten hebben.

Nu ik kende de voordelen van combiesteamers al wel al vind ik voor deze sector kookkasten veel beter als je grote productie's hebt. Nadeel van een kookkast is dat er een paar graden verschil op kan ziten die je hebt ingegeven.

Maar wat ik toch nog altijd raar vind als dat stomen veel beter is waarom de echte grote bedrijven ervan niet op over stappen en waarom enkele nieuwe fabrieken niet voor stomen hebben gekozen terwijl dat niet moeilijk in te passen is om dat te automatizeren en niet echt een meerkost is.


Ronny,

dat is het dus wel. Een goede combisteamer doet zo'n 30 duizend eurootjes nieuw. Een tweedehandsje heb je er voor een derde van die prijs. De meeste grote bedrijven maken gekleurde balletjes met een smaakje. Geloof me. Ik heb er diverse aan de binnenkant gezien en dat gaat persé niet over de kwaliteit. Nergens. Dan zouden er niet eens houdbare boilies bestaan. Neen, geen van de fabrikanten heeft het hoog op met de gezondheid van de vissen.
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

05-01-2010 08:53

Hans,

laat die club maar in de kast staan. :o
K. van den Herik

05-01-2010 09:13

De waarheid is pas waar mitsz je het kan bewijzen
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

05-01-2010 09:17

Ik kán dat wel, maar ik denk dat ik iets ouder wil worden dan 42. Eén doodsbedreiging vind ik wel genoeg. :o