PH Waarde van aas nou wel of niet van invloed?!?


Plaats reactie
tobias vlok
Berichten: 119
Lid geworden op: 24-07-2008 10:59

26-07-2008 10:19

Beste Heren/Dames karpervissers,
Dit blijft toch een groot vraagteken bij mij.Is er iemand die mij hier meer over zou kunnen vertellen?En dan bedoel ik uit de praktijk en niet uit de theorie!! :wink:
B.V.D
Greetz Tobias
Doe eens gek,GA VISSEN!!!
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

26-07-2008 11:28

ja :D
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

26-07-2008 11:47

Is hier zowel theoretisch als praktisch uitgekauwd. Weinig vraagtekens over bij mij. Onzin. Op de manier waarop het gebracht wordt tenminste. Ik zou net zo goed over de elektrische geleidbaarheid van de boilie in siemens kunnen kunnen praten en daar vangkracht aan kunnen correleren.

Groet, Kees
===== Zen en de kunst van het karperen ======
============Never too old============
======= http://www.karperbeheer.nl/ =======
tobias vlok
Berichten: 119
Lid geworden op: 24-07-2008 10:59

26-07-2008 12:04

Beste Kees,
Als dit bij jou geen vraagtekens meer heeft.Dan kun je ons hier natuurlijk tekst en uitleg bij geven.Waarbij ik graag van je hoor hierover.
B.v.d
GR.Tobias
Doe eens gek,GA VISSEN!!!
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

26-07-2008 13:04

Beetje scheikunde. De theorie is dat karper zuur ionen kan waarnemen. Tot zover onderschrijf ik dat. PH is de maat voor de concentratie van in water opgesplitste zuur ionen. Het is mogelijk om de pH van je mix in te stellen, hoewel afhankelijk van het vochtgehalte dat in de tijd weer variabel is. De pH verloopt dus. Eenmaal in het water als aas splitsen de zuur ionen zich af in de enorme plas water waarin je zit te vissen. Aangezien er concentratie vereffening is, hoge concentratie gaat richting lage concentratie, kun je nooit van een lokaal instelbare pH waarde spreken, als die al een merkbare verandering kan geven gezien het enorme verschil tussen hoeveelheid aas en viswater. Er is gewoon veel te veel water.

En dat brengt dit weer terug naar het gebruik van bepaalde zuren als toevoeging met net zoveel onzekerheid als andere toevoegingen zoals flavours. Dus niks wetenschappelijk meetbaars zoals het gebruik van de term pH suggereert.

Groet, Kees
===== Zen en de kunst van het karperen ======
============Never too old============
======= http://www.karperbeheer.nl/ =======
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

26-07-2008 13:10

maar in de praktijk wel...

hier achter in het park heb ik één mix met verschillende flavours getest.

alles met een hoge ph (tot aan ammoniak toe) werk formidabel. Geen ammoniak in je aas tetteren he?

alles met een lage PH vangt nauwelijks een visje.

wie het weet mag het zeggen
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

26-07-2008 13:13

Dan zou ik liever zeggen dat het zuurgehalte van het aas er toe doet. Gebruik van de term pH suggereert iets meetbaars.

Groet, Kees
===== Zen en de kunst van het karperen ======
============Never too old============
======= http://www.karperbeheer.nl/ =======
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

26-07-2008 13:25

goed Kees, dan zeggen we zuurgehalte. Op mijn flavours staat wel altijd de PH waarde aangegeven, vandaar waarschijnlijk ook zo ingeslopen.
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

26-07-2008 13:29

Dat is dan mooi. De zuurgraad van de flavour dus, wat aangeeft wat de zuurconcentratie is in de flavour. En wat kan ik daar verder mee?

Groet,
===== Zen en de kunst van het karperen ======
============Never too old============
======= http://www.karperbeheer.nl/ =======
tobias vlok
Berichten: 119
Lid geworden op: 24-07-2008 10:59

26-07-2008 14:57

Beste kees,
Bedoel inderdaad het zuurgehalte in het aas!Maar dat is toch in overeenstemming met het ph in het aas?
groet Tobias
Doe eens gek,GA VISSEN!!!
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

26-07-2008 15:00

Kees Ouwehand schreef:Dat is dan mooi. De zuurgraad van de flavour dus, wat aangeeft wat de zuurconcentratie is in de flavour. En wat kan ik daar verder mee?

Groet,


weet ik ook niet Kees, maar de "zure" aasjes scoren bij mij beter op helder, plantenrijk water en de "ammoniakballen" beter op troebel water. Dit is wel een gemiddelde score en heeft zeker uitzonderingen , waarvan ik de oorzaakj niet heb onderzocht.
tobias vlok
Berichten: 119
Lid geworden op: 24-07-2008 10:59

26-07-2008 15:34

Beste Mitsz,
Moet je hierin gelijk geven!!Vandaar ook de vraag of daar iets over bekend is.
Doe eens gek,GA VISSEN!!!
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

26-07-2008 19:16

Ja, dat zure aasjes goed kunnen scoren.

Weten welke pH zuur is? Alles met een waarde lager dan 7.

Een pH van 7 is neutraal. Een pH tussen 7 en 14 basisch.

Wat is eetbaar en heeft een pH tussen 7 en 14?

Zeep dus. Niet erg lekker. Heeft de menselijke smaakpapil een duidelijke herkenning van een basische smaak en wordt de smaak als lekker ervaren?

Groet, Kees

(Tobias, ik vind het best. Maar welke pH waarde moet ik op mijn stek nastreven?)
===== Zen en de kunst van het karperen ======
============Never too old============
======= http://www.karperbeheer.nl/ =======
Gebruikersavatar
Coen Aarts
Berichten: 825
Lid geworden op: 09-02-2007 13:41
Locatie: Valkenswaard
Contacteer:

28-07-2008 15:45

Maar alleen met een zure flavour kom je er toch niet? Er zit nog zoveel andere ingredienten in een boilie. Zouden dan ook allemaal zuur moeten zijn voor een goede zure bal, niet?
Plaats reactie