26-07-2008 13:04
Beetje scheikunde. De theorie is dat karper zuur ionen kan waarnemen. Tot zover onderschrijf ik dat. PH is de maat voor de concentratie van in water opgesplitste zuur ionen. Het is mogelijk om de pH van je mix in te stellen, hoewel afhankelijk van het vochtgehalte dat in de tijd weer variabel is. De pH verloopt dus. Eenmaal in het water als aas splitsen de zuur ionen zich af in de enorme plas water waarin je zit te vissen. Aangezien er concentratie vereffening is, hoge concentratie gaat richting lage concentratie, kun je nooit van een lokaal instelbare pH waarde spreken, als die al een merkbare verandering kan geven gezien het enorme verschil tussen hoeveelheid aas en viswater. Er is gewoon veel te veel water.
En dat brengt dit weer terug naar het gebruik van bepaalde zuren als toevoeging met net zoveel onzekerheid als andere toevoegingen zoals flavours. Dus niks wetenschappelijk meetbaars zoals het gebruik van de term pH suggereert.
Groet, Kees