15-05-2008 22:22
@ Raymon: Boilies geur en smaak geven is 1 ding, maar onthoud wel dat de meeste vissoorten, en zeker vissoorten als karper die hun voedsel voornamelijk op reuk vinden, veel beter ruiken dan wij. Je hebt zelf vast wel eens teveel zout op je friet gehad, of teveel nootmuskaat op je bloemkool. Dat is niet lekker. Ook bij vis is dit zo.
Natuurlijk kun je best 15% RR in je mix knallen, en het zal vast nog wel rollen, desnoods met een eitje of wat olie meer. Maar sta er dan ook eens bij stil dat RR een kruidenmix is, en dat die vis dus misschien wel een soort "pepperspray-effect" over zich heen krijgt... Van ver af ruikt het lekker, de karper komt dichterbij, hij zwemt op 3 m van je boilies en houdt het vervolgens voor gezien omdat zijn reuk- en smaakzintuigen daar al overgeprikkeld worden.
Natuurlijk is dit een overdreven situatie, maar probeer het vanuit de vis te zien. Wij ruiken niet zo goed, onze smaakpapillen zijn veel beter ontwikkeld. Probeer je boilies dus niet te beoordelen op reuk alleen, maar proef ook een keer of de smaken niet te sterk uitkomen. Wat jij niet ruikt, zit bij de vis in het water en stroomt dus automatisch door zijn bek en neusgaten.
En om nog even terug te komen op het combineren: Natuurlijk kun je alle smaken combineren. Alleen zie ik het voordeel niet van zoet combineren met hartig. Iets dat toch al vangt (een vismeelboilie) weer minder hartig gaan maken met zoetstoffen, is in mijn ogen een deel van de aantrekkingskracht tenietdoen. Zie het als een heel erg zure saladedressing. Iemand die deze niet lekker vind, zal hem opzoeten om het zure milder te maken. Smaakt iemand die zure dressing goed, dan zal hij of zij dat zoeter maken niet lekkerder vinden. Wanneer je goed karper vangt op visballen, waarom zou je er dan iets zoets mee gaan combineren?
Nothing can beat a well-sized carp in the morning