Boilies niet koken maar drogen?


Gebruikersavatar
Coen Aarts
Berichten: 825
Lid geworden op: 09-02-2007 13:41
Locatie: Valkenswaard
Contacteer:

17-04-2008 19:40

Iemand...? :oops:
Gebruikersavatar
Koos Snijders
Berichten: 172
Lid geworden op: 07-01-2005 16:06

17-04-2008 22:11

One more time .. :oops:

Gelatine .. (en dan bedoel ik geen pudding)
Derk Roelsen

17-04-2008 22:12

Coen,

Verwarmen van zetmeel op 56 graden, waardoor het gaat gelatiniseren. Je hebt nu weinig verlies van smaakstoffen. Ook zou je dit bij eieren kunnen doen. Bij 60 graden treedt er denaturatie op, waardoor de moleculen van het eiwit worden uitgevouwen en het eiwit gaat stollen. Het eiwit zal nu gaan verstijfselen.

Succes ermee.

Groeten,

Roel
Gebruikersavatar
Koos Snijders
Berichten: 172
Lid geworden op: 07-01-2005 16:06

17-04-2008 22:56

Het verhaal is ook een beetje old school,maar wel zeer ernstig vergeten of nooit toegepast.
De Gelatine (uit de supermarkt,weet je wel die blaadjes in rood en wit ook in poedervorm verkrijgbaar(alleen niet in de supermarkt)).
Je neemt de Boiliemix, in plaats van de eieren neem je een klein steelpannetje en een laagje water van een centimeter of pak em beet drie,verwarm de pan met het water en de blaadjes gelatine(laten we uitgaan van een blaadje of vijf?)en roer tot je een hete vloeistof krijgt en voeg die toe aan je boiliemix en kneed je een ongeluk tot je een mooie bonk of bal deeg krijgt,draai daar maar boilies van.(zonder koken).
De gelatine bestaat uit pure eiwitten voor wat het waard is en heeft een enorm stollend en bindend vermogen wat ongekent is.
Eigenlijk wordt het natuurlijk een soort deeg wat buitengemeen taai is.
Vroeger kon je onmogelijk je haak door deze substansie heen slaan (nu nog niet hoor) en kwam het idee van een stukkie ijzergaren onder je haak (Ja ja).
Wij hadden in die tijd natuurlijk geen "Boiliemix" maar wouwbloem,maismeel,trouvit en meer van deze.
Het enige nadeel is dat je geen enorme hoeveelheden kan maken.
Het voordeel is dat het enorm vangt..bizar gewoon.
Probeer het maar eens.
Groeten van een Karpervisser. :D
Gebruikersavatar
Coen Aarts
Berichten: 825
Lid geworden op: 09-02-2007 13:41
Locatie: Valkenswaard
Contacteer:

17-04-2008 23:22

Dat zijn nog een tips! Super bedankt 8)
patrick hoep
Berichten: 215
Lid geworden op: 29-12-2005 23:39
Locatie: callantsoog (NH)

18-04-2008 00:16

Roel Derksen schreef:Coen,

Verwarmen van zetmeel op 56 graden, waardoor het gaat gelatiniseren. Je hebt nu weinig verlies van smaakstoffen. Ook zou je dit bij eieren kunnen doen. Bij 60 graden treedt er denaturatie op, waardoor de moleculen van het eiwit worden uitgevouwen en het eiwit gaat stollen. Het eiwit zal nu gaan verstijfselen.

Succes ermee.

Groeten,

Roel



af en toe wilde ik dat ik natuurkunde had gestudeert :oops: :o
K. van den Herik

18-04-2008 07:13

gelatinie baits- kevin maddox, 1982 karperkoorts. Hooguit vergeten. :lol:

zeer eenzijdig eiwit, mede daarom vrijsnel onder druk van de hnv ers in de prullenbak gelazerd. Een enkele diehard hp ers echter? Het maakt niet uit welk ingrediënt erin zit, komt er toch (bijna) niet uit.

misschien?
Afbeelding
Gebruikersavatar
Coen Aarts
Berichten: 825
Lid geworden op: 09-02-2007 13:41
Locatie: Valkenswaard
Contacteer:

18-04-2008 18:47

Wat zijn hnv-ers en hp-ers?

Heb het er net met mijn moeder over gehad. Die is vroeger kok geweest, maar vind het nooit interessant om het daarover te hebben. Nu toevallig in een goede bui :)

Zij bevestigde het verhaal van de gelatine. We hebben het toevallig hier ook nog liggen in poedervorm dus kan ik het een keer testen.

Dit zal waarschijnlijk het geheim zijn achter de nieuwe Berkely Buzzbaits, want je hoeft je boilies nou niet te koken. Ook kunnen de eieren achterwege worden gelaten, omdat gelatine al voor de binding zorgt.

Lokken de smaakstoffen nu wel goed uit door de gelatine, of juist niet? Dit omdat de boilie dan schijnbaar zo hard wordt wat hierboven geschreven is.
Gebruikersavatar
Douwe Bijlsma
Berichten: 8217
Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
Locatie: Leeuwarden

18-04-2008 19:01

Coen Aarts schreef:Wat zijn hnv-ers en hp-ers?

Heb het er net met mijn moeder over gehad. Die is vroeger kok geweest, maar vind het nooit interessant om het daarover te hebben. Nu toevallig in een goede bui :)

Zij bevestigde het verhaal van de gelatine. We hebben het toevallig hier ook nog liggen in poedervorm dus kan ik het een keer testen.

Dit zal waarschijnlijk het geheim zijn achter de nieuwe Berkely Buzzbaits, want je hoeft je boilies nou niet te koken. Ook kunnen de eieren achterwege worden gelaten, omdat gelatine al voor de binding zorgt.

Lokken de smaakstoffen nu wel goed uit door de gelatine, of juist niet? Dit omdat de boilie dan schijnbaar zo hard wordt wat hierboven geschreven is.


Ik Citeer Klaas maar eventjes.: gelatinie baits- kevin maddox, 1982 karperkoorts. Hooguit vergeten. :lol:

zeer eenzijdig eiwit, mede daarom vrijsnel onder druk van de hnv ers in de prullenbak gelazerd. Een enkele diehard hp ers echter? Het maakt niet uit welk ingrediënt erin zit, komt er toch (bijna) niet uit.
Vissen is een hobby, geen religie!
Gebruikersavatar
Coen Aarts
Berichten: 825
Lid geworden op: 09-02-2007 13:41
Locatie: Valkenswaard
Contacteer:

18-04-2008 21:25

Douwe ik begrijp je post niet helemaal. Zou je dit uit kunnen leggen. Wat is bijvoorbeeld een hnv en diehard hp?

Met onderstaande zin. Bedoel je daarmee te zeggen dat gelatine eigenlijk geen meerwaarde heeft voor het uitlekken van de smaakstoffen. Ik dacht namelijk door geen eieren en boilies niet te koken/stomen/microwaven juist geen harde schil te maken om te boilie heen. Snap je een beetje wat ik bedoel?

Het maakt niet uit welk ingrediënt erin zit, komt er toch (bijna) niet uit.
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

18-04-2008 23:14

http://nl.wikipedia.org/wiki/Gelatine

Tot je dienst. :roll:

Groet, Kees
===== Zen en de kunst van het karperen ======
============Never too old============
======= http://www.karperbeheer.nl/ =======
Gebruikersavatar
Koos Snijders
Berichten: 172
Lid geworden op: 07-01-2005 16:06

18-04-2008 23:44

:o Klein beetje onzin dit:
Het maakt niet uit welk ingrediënt erin zit, komt er toch (bijna) niet uit.

Als je een beetje grove mix mengt met gelatine krijg je mooie resultaten en alles komt er gewoon uit (behalve je haak als je het als deeg gebruikt).
Probeer het maar eens,gewoon een keer doen.
Zie je het niet zitten ? gewoon niet doen dan, maar niet bijvoorbaat afkraken dat is veel te makkelijk.
En wetenschappelijk onderbouwen heeft nog nooit gewerkt in de karpervisserij.
Nogmaals, je hoeft van mij niet hoor maar het lijkt mij een aardige tip.

Groeten van Koos.
Gebruikersavatar
Koos Snijders
Berichten: 172
Lid geworden op: 07-01-2005 16:06

18-04-2008 23:51

En bijna vergeten: HNV - hoge voedingswaarde en HP - Hoog eiwitgehalte.
Maar dan in het Nederlands i.p.v. Engels.
Tot uw dienst.
Gebruikersavatar
Douwe Bijlsma
Berichten: 8217
Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
Locatie: Leeuwarden

19-04-2008 11:44

Koos inderdaad het heeft mij ook al menige vis in het net bezorgd en dan met name bij het penvissen.
Alleen het werkelijke uitlekken van ingesloten bestanddelen zal best wel meevallen of tegenvallen maar net wat je denkt wat het moet doen.

In het Engels dan maar
HNV = High Neutral Value ; hoge voedingswaarde
HP = High Proteïne ; veel eiwit
Vissen is een hobby, geen religie!
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

19-04-2008 16:53

Ligt er dan wel aan welke gelatine je gebruikt.

Groet, Kees
===== Zen en de kunst van het karperen ======
============Never too old============
======= http://www.karperbeheer.nl/ =======
Gebruikersavatar
schipper kees
Berichten: 284
Lid geworden op: 13-04-2008 17:51
Locatie: putten

20-04-2008 18:31

verweiderd
Laatst gewijzigd door schipper kees op 29-09-2009 14:39, 2 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
schipper kees
Berichten: 284
Lid geworden op: 13-04-2008 17:51
Locatie: putten

20-04-2008 18:39

verweiderd
Laatst gewijzigd door schipper kees op 29-09-2009 14:20, 1 keer totaal gewijzigd.
Derk Roelsen

20-04-2008 20:11

schipper kees schreef:of gebruik een hemoglubine poeder
bloed plasma poeder
wordt al een tijdje gebruikt door top firma's
no eggs is dus echt zonder eieren.
WANT EIPOEDER is ook ei net als eggalbumine


Pas maar op met dat bloedplasma...
Gebruikersavatar
schipper kees
Berichten: 284
Lid geworden op: 13-04-2008 17:51
Locatie: putten

20-04-2008 20:56

verweiderd
Laatst gewijzigd door schipper kees op 29-09-2009 14:22, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

20-04-2008 21:51

Kees,

Mesh zegt alles over korrelgrootte en niks over de inhoud van die korreltjes.
30 Mesh is grover dan 130 Mesh en daarom niet zo verwonderlijk dat het hogere nummer beter in water oplost.

Wei poeder 30 Mesh is hetzelfde product als Wei poeder 130 Mesh, alleen gaan er van de eerste b.v 30 korrels in een gram en van de tweede 130 korrels per gram.
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
Douwe Bijlsma
Berichten: 8217
Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
Locatie: Leeuwarden

20-04-2008 22:34

Kees HNV betekend High Nutritional Value, Neutral was inderdaad fout.
Over het krijgen van diploma,s lijkt het mij beter om maar niet in discussie te gaan ik heb er hard voor moeten werken jij blijkbaar niet maar dat is dan ook terug te zien in je berichten.
Vissen is een hobby, geen religie!
ron thijsen
Berichten: 571
Lid geworden op: 08-11-2007 08:52
Locatie: geleen

21-04-2008 00:35

bloed albumine ook bij de slager in gebruik.
doorhaalmiddel,binder bloedworst met boekwei en ander gemalenvlees<worsten>mag al tijdje niks meer met eiwitten vers doen.
heb nog wat killo,s liggen.
maar ik krijg er pijn aan me poten van jeuk en alergie???????????
neem nu een goed vismeel product.als ik met boilie,s vis.
boilie,s lol.
welke karper kent ze niet. :lol:
breek me de slurf niet open
Gebruikersavatar
schipper kees
Berichten: 284
Lid geworden op: 13-04-2008 17:51
Locatie: putten

21-04-2008 17:57

verweiderd
Laatst gewijzigd door schipper kees op 29-09-2009 14:23, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
schipper kees
Berichten: 284
Lid geworden op: 13-04-2008 17:51
Locatie: putten

21-04-2008 18:03

verweiderd
Laatst gewijzigd door schipper kees op 29-09-2009 14:24, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Koos Snijders
Berichten: 172
Lid geworden op: 07-01-2005 16:06

21-04-2008 19:17

Erg goed van je Kees,we hebben hier dus te maken met een banketbakker.
Maar is het niet de bedoeling dat we weer on topic gaan?,
i.p.v. een beetje te bekvechten met Douwe.
Ga me liever vertellen hoe je de bollen zonder te koken en zonder eieren maakt met banketbakkers grondstoffen
en de melkprodukten (caseine, c caseinaat enz.) of diverse vismelen waar je zo veel van af weet, dat lijkt me wel fijn.
Dat bloedpoeder en die andere Epo stoffen hoeft van mij niet zo daar heb ik effe niks mee.
Kippeneiwit en krill daar wil ik wel alles over weten en omdat ik vind dat jij wel veel weet betreft de ingredienten en toepassingen
wacht ik met smart op een mooi verhaal.
Over diploma's wil ik het liever niet hebben die heb ik niet :lol: :lol: :lol:
Ik heb geen tijd gehad voor scholing want ik zat te vissen :lol:


Toedeloe .. 8)