zuurtegraad van de bolie


Plaats reactie
coen zwaans
Berichten: 261
Lid geworden op: 07-03-2003 01:00
Locatie: volkel

18-03-2003 09:21

hoi vissers

moet de bolie zuurder zijn dan het viswater of moet de bolie gelijk zijn met de ph van het water.

mvg coen

____________________________________
nie lullen maar bewaar zakken vullen
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

18-03-2003 09:44

Coen,

Grappig, zijn hele theorïen over die zelfs beweren dat de pH geoptimaliseerd moet worden naar het type water. Frank Warwicks pop-up's zijn volgens deze theorïen ontwikkeld. Zuurgraad varïeerd van basisch naar zuur afhankelijk van het type.

Volgens mijn snijden al deze theorïen geen hout. De pH van de boilie ontwikkeld zich pas na ionisatie van het zuur in water. Is dus in eerste instantie afhankelijk van het aanhangende water in de boilie. Bij het drogen zal de pH verlopen. Verder is het kenmerk van zuren dat ze goed ioniseren (oplossen) in water. Zodra de boilie in het water komt zal de pH dus heel snel geneutraliseerd worden door die van water. Visserslatijn derhalve. :wink:

Groeten, Kees
Peter Otte
Berichten: 1261
Lid geworden op: 10-01-2003 01:00
Locatie: Veghel

18-03-2003 12:00

Hoi Kees,

Toch blijft het een interessant onderwerp, kan je me ook vertellen wat de invloed is van boterzuur.

Een vriendelijke groet,
Peter
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

18-03-2003 14:13

Peter,

Wat wil je weten? Het is propaancarbonzuur of te wel ethylazijnzuur. Azijnzuur dus met een extra ethylgroepje. Oplosbaarheid in water is oneindig, te vergelijken met alcohol.

Het is een zuur, dus opgelost in water corrosief. Kan natuurlijk niet nagaan met welke stoffen gebruikt in een boilie het eventueel nog zou kunnen reageren. Er is in een discussie wel eens voorgesteld dat de combinatie met alcohol (flavor) narcotiserend kan werken. Het gaat dan echter om gamma-hydroxy-boterzuur met alcohol. Trouwens een niet ongevaarlijke party-drug, maar een andere stof. In ieder geval kun je er nog stinkbommen van maken vanwege de penetrante zweetgeur.

Wellicht dat een voedingsdeskundige nog wat kan toevoegen?

Groeten, Kees

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Kees Ouwehand op 2003-03-18 15:15 ]</font>
Plaats reactie