boilies rot in paar dagen?


Patrick Classens
Berichten: 113
Lid geworden op: 02-07-2007 18:31
Locatie: Venray

04-07-2007 23:12

Hoe zit het met de houdbaarheid van ready-mades??? Ik heb dr nog een zak van 3 kilo in de koelkast liggen en zien dr nog goed uit...
Gebruikersavatar
Kenny Willems
Berichten: 3415
Lid geworden op: 20-05-2006 15:46
Locatie: Duiven
Contacteer:

05-07-2007 02:54

sjors hooijen schreef:Bevatte je bollen veel eiwitten?

Deze kunnen namelijk met dit weer ook snel wit uitslaan en op de buitenkant van de bol zichtbaar worden...

Gr Sjorske


Genoeg eiwitten, maar probleem is opgelost, kwam door de droog plek :D
Jealousy is a motherfucker... A weak Jealous motherfucker... If you are jealous, you're just a weak motherfucker!!
Gebruikersavatar
sjors hooijen
Berichten: 251
Lid geworden op: 04-04-2004 20:41
Locatie: brabant

06-07-2007 15:12

Hoe zit het dan eigelijk met tijgernoten met een laag slijm erop?

Gr Sjorske
After School is over you're playing in the park Don't be out too late, don't let it get too dark
Met honing vang je nu eenmaal meer bijen als met azijn...
Gebruikersavatar
Douwe Bijlsma
Berichten: 8217
Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
Locatie: Leeuwarden

06-07-2007 16:18

Is slijm schimmel? of het gevolg van het oplossen van de suikers?
Vissen is een hobby, geen religie!
Tim Sanders
Berichten: 369
Lid geworden op: 21-03-2005 21:26
Locatie: Didam

06-07-2007 18:18

Oke duidelijk henk en douwe.

Dacht trouwens ooit gehoord te hebben op een lezing. Dat bacterieen helpen deeltjes in de boilies om te zetten in opneembare stoffen. Is dit waar of is dit ook bullshit?
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

06-07-2007 21:12

Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

06-07-2007 21:15

Levensmiddelen bederven niet eerder door schimmels dan door bacteriën, alleen valt schimmelbederf meer op.

Welke organismen bederf veroorzaken hangt sterk af van het levensmiddel en van de omgevingscondities. Veel levensmiddelen worden zo gemaakt of bewaard dat bederf weinig kans maakt, zoals drogen, koelen en verzuren.

Schimmels groeien vaak beter onder moeilijke omstandigheden dan bacteriën.
Zowel schimmels als bacteriën hebben water nodig voor de groei. Water kan in levensmiddelen gebonden zijn aan andere stoffen, en dus niet beschikbaar zijn voor het micro-organisme. Jam is bijvoorbeeld net zo droog als een koekje, omdat het water in de jam aan het verdikkingsmiddel (pectine) vast zit. Bacteriën kunnen er niets mee. De hoeveelheid beschikbaar water heet de wateractiviteit van een product. Schimmels groeien al bij een veel lagere wateractiviteit dan bacteriën. Daarom zullen brood, koekjes en jam eerder door schimmels bederven dan door bacteriën.

Schimmels kunnen ook veel beter tegen zuur. Veel levensmiddelen worden eerst met bacteriën verzuurd (yoghurt, zuurkool), juist om bederf met ongewenste bacteriën tegen te gaan. Andere producten, fruit, zijn van zichzelf al zuur. Sterk zure producten zullen ook weer eerder door schimmels bederven, zoals vruchtensappen en zelfs cola.

De derde belangrijke factor is de temperatuur. Ook hier geldt dat schimmels beter groeien bij lage temperatuur. Dus in de koelkast. Maar melk in de koelkast zal weer door bacteriën bederven, niet door schimmels. Kaas (droog, zuur) weer door schimmels.

Tenslotte zien we schimmelbederf veel sneller. Als een product één schimmelkolonie bevat zien we het al. Als een product 1 miljoen bacteriën per gram bevat, zien we het niet en merken er soms ook nog niets van, maar is het bederfproces al duidelijk begonnen.
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

06-07-2007 21:26

Tim..Leesvoer!..

Probiotica

De definitie van een probioticum is:

Een probioticum is een levend microbiologisch voedingssupplement, dat de gezondheid van de gastheer bevordert, door het microbiële evenwicht in de darm te verbeteren.

Het begrip probioticum (probiotisch) is afgeleid van het Griekse 'voor het leven' en heeft in de loop der tijd verschillende betekenissen gehad. In alle gevallen echter hield het een bacterieel product in dat de gezondheid zou stimuleren.

Uit de definitie volgen een aantal conclusies, namelijk 1) het gaat om een levende bacterie, die 2) via het voedsel wordt toegediend en 3) in staat dient te zijn de darm te bereiken om daar een gunstige invloed uit te oefenen.
Dit houdt in dat een bacterie in ieder geval zuurbestendig moet zijn, onder anaërobe (=zuurstofloze) condities kan groeien en geen nadelige eigenschappen mag hebben.
Deze criteria beperken de hoeveelheid bacteriesoorten en stammen die toegepast kunnen worden tot de volgende groepen bacteriën: Lactobacillus, Streptococcus en Bifidobacterium soorten. Deze drie bacteriegeslachten behoren allen tot de zgn melkzuurbacteriën en komen van nature voor in zowel de darm als in gefermenteerde (=zure) zuivelproducten. Behalve bacteriën worden ook enkele gisten toegepast, vooral in veevoeding.

Naamgeving


Bij probiotica gaat het vooral om de eigenschappen van de specifieke bacterie stam . Een bacteriestam is een type van een bacteriesoort, analoog aan het onderstaande voorbeeld:
Bacteriegroep = Duitse auto = melkzuurbacteriën
Bacteriegeslacht = Volkswagen = Lactobacillus
Bacteriesoort = VW Golf = Lb. acidophilus
Bacteriestam = VW Golf 1.4 D = Lb. acidophilus LC1

Iedereen weet dat een VW Golf 1.4 D andere eigenschappen heeft dan een VW Golf 2.0 turbo injectie, maar dat zie je niet aan de buitenkant. Hetzelfde geldt voor bacteriestammen, aan de buitenkant hetzelfde, maar de motor (in dit geval de biologische eigenschappen) zijn anders. Vandaar dat claims en effecten van probiotica alleen kunnen worden toegeschreven aan stammen, niet aan soorten of geslachten.

Zie ook het tweede kader over ‘meeliften'


Van oudsher worden probiotica toegediend in de vorm van yoghurt en andere gefermenteerde zuivelproducten. Echter de stammen die van nature in die producten voorkomen bleken niet altijd de gewenste eigenschappen te hebben voor het gebruik als probioticum.

De grote claim op deze stammen is de bevordering van de gezondheid in het algemeen. Welke eigenschappen worden nu aan deze stammen, met name Bifidobacterium sp. en Lactobacillus acidophilus toegeschreven? Dit zijn de volgende:
- het remmen van ongewenste bacteriën, zoals E.coli en Cl. perfringens,
- voorkómen van diarrhee door rotavirussen en Salmonella,
- verminderen effecten van Candida infecties,
- het positief beïnvloeden van het cholesterolmetabolisme,
- het remmen, direct of indirect, van het ontstaan van darmkanker,
- het bevorderen van de immuunrespons,
- het produceren van vitamines,
- verbeterde stoelgang,
- het bevorderen van de opname van mineralen, met name calcium,
- de afbraak van lactose, van belang bij lactose-intolerantie,

De meeste van deze claims zijn vrij vaag en ontbreken (meestal) harde data, met name in studies met gezonde volwassen vrijwilligers. De meeste van deze effecten zijn zeer stam-afhankelijk, waardoor effecten niet te voorspellen zijn voor een willekeurig product. Met name het remmen van diarrhee, verhelpen/verminderen van lactose-intolerantie, een verbeterde stoelgang en remmen van Candida infecties zijn goed onderbouwd. De andere claims zijn in wetenschappelijke kringen niet goed beschreven. Voor ieder product en stam moet dit onderzocht worden. Dit is helaas vaak niet het geval.

Klik hier voor een uitgebreider overzicht van effecten van probiotica.

Er zijn veel producten op de markt, zowel zuivelproducten (Yakult, Vifit, Fysiq), als pillen en poeders. Ook Biogarde producten vallen onder probiotica.

Of probiotica daadwerkelijk helpen is dus heel moeilijk te voorspellen, ieder mens kan anders reageren. Er zijn veel producten in de handel waarvan de werking zeer twijfelachtig is, met name omdat er geen levende bacteriën in aan te treffen zijn, of die zeer achterhaalde naamgeving hanteren. In een onderzoek van de consumentenbond enkele jaren geleden kwam naar voren dat 80% van de producten niet aan de normen voldeden en dat enkele producten zelfs steriel waren (ondanks de claim dat er veel bacteriën in zouden zitten).

Aangezien de naamgeving van bacteriën de laatste decennia regelmatig is gewijzigd, is het noodzakelijk om de juiste stamnaam of stamnummer (die wijzigen nooit) op het etiket te vermelden. Hierdoor blijft het voor de consument of diëtiste mogelijk om de mogelijke claim te verifiëren. Als de naamgeving niet is aangepast, kan je uitgaan van het feit dat de producenten niet op de hoogte van de ontwikkelingen van de laatste 10 jaar.
In twijfelgevallen over de gebruikte naam/informatie en/of claims vraag altijd de importeur/producent om harde gegevens (géén reclamepraatjes). Goede leveranciers verstrekken deze gegevens.

Meeliften


Bij het opvragen van gegevens of het lezen van reclamemateriaal over probiotica let dan op het verschijnsel ‘meeliften'. Meeliften houdt in dat een producent gegevens presenteert, die niet verkregen zijn met de door de producent gebruikte stam.

Heel gebruikelijk is dat een producent (meestal van pillen of poeders) op internet een informatiepagina heeft over een product. Bijvoorbeeld met Lactobacillus casei. Meestal wordt ook geen stamnummer of type aangegeven. Op de site wordt dan allerlei informatie aangehaald over diverse Lactobacillus casei stammen of zelfs van Lactobacillus acidophilus of andere bacteriën. Dit klinkt allemaal heel logisch, maar uitgaande van het autovoorbeeld in het vorige kader krijg je:

Een autofabrikant verkoopt een VW Passat 2.0 D. Hij prijst de (rij)eigenschappen van deze auto aan met informatie over allerlei andere typen VW Passat (andere Lb. casei stammen), en zelfs met de eigenschappen van een VW Golf (Lb. acidophilus ) of van een BMW (bijv. bifidobacteriën).
Geen enkele consument neemt deze verkoper nog serieus... maar bij bacteriën wordt het heel vaak gedaan....
De reden hiervan is dat onderzoek kostbaar is en vele kleine fabrikanten geen onderzoek kunnen betalen, maar wel iets willen verkopen (waarvan de werking dus op z'n minst twijfelachtig is)


Als consument kan je het kaf van het koren scheiden door te letten op de volgende aspecten:
- foute namen
- fantasienamen (dwz namen van niet beschreven en niet bestaande bacteriën (vergelijkbaar met een Volkswagen Corolla...)
- stamnummers
- consumenteninformatielijn

Foute namen

Wanneer de volgende bacteriën in de producten zouden zitten, is de leverancier niet op de hoogte :
Lactobacillus bifidus , deze naam mag sinds 1969 (!) niet meer gebruikt worden. Producenten met deze naam zijn dus zeker niet op de hoogte van de wetenschappelijke ontwikkelingen en de werking kan in twijfel worden getrokken. Het betreft hier tegenwoordig een grote groep bacteriën, ieder met een eigen werking. (analoog: je zegt feitelijk dat je een Duitse auto hebt. Dat is alle informatie die je hebt, je kan daar niets uit afleiden mbt de eigenschappen)
Als een producent aangeeft dat een zuivelproduct Lactobacillus bifidus bevat, geeft dat evenveel informatie als te zeggen dat het gemaakt is met melk. Niets dus.

Streptococcus faecium , deze naam is al meer dan 15 jaar niet meer in gebruik. Aangezien hier ook pathogene (=potentieel gevaarlijke) stammen van bekend zijn, is het zaak om goed te weten om welke bacterie het gaat. De juiste naam is Enterococcus faecium.
Fantasienamen

Lactobacillus sporogenes, deze naam is een fantasienaam. Er bestaat geen bacterie met die naam. Er wordt geclaimd dat deze bacterie sporen zou maken. Per definitie kunnen lactobacillen echter geen sporen maken. Er wordt wel vermeld (door de producent !) dat het gaat om een Bacillus coagulans, een bodembacterie, die niet van nature in de darm voorkomt. Zie hier voor meer informatie over deze 'bacterie' (Engelstalig).

Lactobacillus caucasicus is ook een fantasienaam. De naam is op enkele producten en internet aangetroffen, maar het is volkomen onduidelijk om welke bacterie het gaat.

Zie hier voor een overzicht van wetenschappelijk erkende bacterienamen (Engelstalig).
Goed onderzochte bacteriën:

Een aantal voorbeelden van goed onderzochte stammen/bacteriën zijn de volgende (overigens wil dit niet zeggen dat deze producten altijd werkzaam zijn voor alle toepassingen, ook hier geldt, raadpleeg de leverancier/producent !):
Lactobacillus casei Shirota (nu LCS), de stam in het product Yakult.
Lactobacillus rhamnosus LGG, de stam in het product Vifit, en in vele buitenlandse producten
Lactobacillus acidophilus LA7, met name in buitenlandse producten
Lactobacillus acidophilus LA5, veel gebruikt, met name in poeders en pillen
Lactobacillus acidophilus DDS, met name in poeders en pillen
Lactobacillus reuteri, niet in Nederland
Bifidobacterium lactis, BB12, een veel gebruikte bifidobacterie (ook nog wel als B. bifidum aangeduid, waaraan de stam zeer nauw verwant is)
Bifidobacterium longum BB536, in diverse producten
Lactobacillus casei LC1, de stam van Nestlé
Bifidobacterium animalis DN-173 010 (Bifidus Essentis), gebruikt door Danone

Verder zijn er een groot aantal producten in de handel met mengsels van mogelijke probiotische bacteriën. Diverse poedervormige mengsels, met name die alleen via artsen en diëtisten verkrijgbaar zijn, zijn van goede kwaliteit. Veel geïmporteerde poedervormige producten daarentegen zijn twijfelachtig.
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

06-07-2007 21:34

Tim Sanders schreef:Oke duidelijk henk en douwe.

Dacht trouwens ooit gehoord te hebben op een lezing. Dat bacterieen helpen deeltjes in de boilies om te zetten in opneembare stoffen. Is dit waar of is dit ook bullshit?


Geen Bullshit Tim,
maar Fermentatie.

Fermentatie
Van Wikipedia

Fermentatie (Latijn: fermentum, zuurdeeg) is in de biochemie het omzetten van biologische materialen met behulp van bacteriën, celculturen of schimmels in afwezigheid van zuurstof en nitraat. Ook het toevoegen van enzymen kan leiden tot fermentatie. Het wordt tegenwoordig gebruikt voor alle processen in de biochemie waarbij biologische (bulk)producten worden geproduceerd.

Fermentatie kan niet plaatsvinden onder aërobe omstandigheden. Dit betekent niet dat geen zuurstof de reactor in kan. Omdat zuurstof maar weinig doordringt in het kweekmedium, zijn er altijd plaatsen waar de zuurstof niet kan penetreren. Dit wordt aërobe fermentatie genoemd, en is met de hedendaagse techniek mogelijk. Hierbij is het van belang een goede verdeling van de zuurstofconcentratie in het kweekmedium te handhaven. Dit wordt verkregen middels (steriele) beluchting (aëratie) en roeren (agitatie) van het kweekmedium.

Er bestaan drie verschillende manieren waarop een fermentatie(cel-)cultuur gevoed wordt. Dit zijn de Batch-, Fedbatch- en Continue-cultuur.

Fermentatie wordt in de industrie gebruikt om bijvoorbeeld voedsel te verbeteren of voedingsmiddelen te produceren. Een voorbeeld daarvan is de productie van alcohol door gisting. Ook azijnzuur kan met fermentatie worden geproduceerd.

De medicijnen insuline en penicilline worden ook door een fermentatieproces verkregen.

Herkauwers maken gebruik van micro-organismen (een symbiose) bij fermentatieprocessen in de pens.
Groet'n Henk..

still growing Old.