Wat zijn schimmels?
Fungi (schimmels), de juiste biologische naam, is de term die een groep van micro-organismen aanduidt met karakteristieke kenmerken die hen onderscheid van bijvoorbeeld bacteriën, planten of dieren. Gisten zijn de eenvoudigste ééncellige schimmels. Ook bakkersgist en champignons en paddestoelen maken deel uit van de schimmels.
Speciaal voor Tim..
Is het veilig om het beschimmelde gedeelte van voedsel te verwijderen en de rest op te eten?
Schimmels vormen ‘pluizige' structuren die hyfen worden genoemd. Deze hyfen kunnen vertakken en zowel op als in het voedsel groeien. Het is onmogelijk om te bepalen tot waar de hyfen in het voedsel rijken. Het is daarom het veiligst om beschimmeld voedsel in zijn geheel weg te gooien.
Hoe kan schimmelgroei voorkomen worden op voedsel dat thuis bewaard wordt?
Voor de groei van de meeste schimmels is een warme en vochtige omgeving nodig. Het bewaren van verse producten op een koude en droge plaats, is een goede manier om groei van schimmels te voorkomen. Verse groenten en vers vlees kunnen het beste in de koelkast bewaard worden en zo snel mogelijk geconsumeerd worden. Om schimmelgroei in droge producten (zoals rijst) te voorkomen, kunnen deze het beste op een droge plaats bij kamertemperatuur bewaard worden. Ingeblikte producten vereisen geen specifieke bewaarcondities, aangezien het blik voorkomt dat schimmelsporen op het voedsel terecht kunnen komen.
Zitten er schimmelsporen in kruiden? (Of Boilies?)
Ja, er zitten schimmelsporen in kruiden.
Kruiden zijn meestal erg droog en daarom zullen micro-organismen niet kunnen groeien. Echter, diverse soorten bacteriën en vrijwel alle schimmels maken sporen. Deze sporen overleven droogte condities zeer goed. Als kruiden op een of andere manier vochtig worden, is het mogelijk dat er groei van bacteriën of schimmels op zal treden. Aangezien schimmels al onder veel drogere condities zullen groeien dan bacteriën, zullen kruiden vrijwel altijd door schimmels bederven.
De meeste schimmels die in kruiden worden aangetroffen zijn Aspergillus en Penicillium soorten. Dit zijn schimmels die overal in de omgeving kunnen worden aangetroffen en meestal ook onschuldig zijn. Er zijn gevaarlijke soorten binnen deze groepen, maar aangezien niemand beschimmelde kruiden zal gebruiken, is het risico voor de gezondheid erg laag.
Een ander risico vormen bacteriesporen. Zoals gezegd zullen bacteriën meestal niet gaan groeien, tenzij het product erg vochtig wordt. Maar de sporen kunnen wel ontkiemen in het product, na de bereiding. Als kruiden toegevoegd worden in een gerecht dat niet meer goed wordt verhit, zullen de sporen overleven. In het afgekoelde product zullen ze ontkiemen en kan er groei optreden. Kruiden zijn hiermee een van de belangrijkste bronnen van (na)besmetting van producten, juist omdat ze pas laat worden toegevoegd. Groei is te voorkomen door het eindproduct goed in de koeling te bewaren, vergelijkbaar met verse producten.
Douwe,
is het de handschoen opnemen om vervolgens een volgende keer eerst de pet naar binnen moeten gooien??
![:wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
Groet'n Henk..
still growing Old.