mellisa de vries schreef::lowat is beter dan, Cacao poeder of choclat flavour
denk echt iets met chocola
Cacaopoeder is beter dan een flavour.
Chocolade is weer wat anders dan cacao.
Chocolade is een mengsel van cacaoboter en cacaopoeder.
Chocolade wordt gemaakt van cacaobonen. Deze bonen worden geroosterd en daarna gemalen. Deze cacaomassa wordt door persen gescheiden in cacaoboter en cacaopoeder. Dit is de basis voor talrijke chocoladebereidingen.
In het alkalisatieproces, geïntroduceerd in 1828 door Coenraad Johannes van Houten, wordt de cacaomassa behandeld met een waterige 2-2,5 % alkalische oplossing bij een temperatuur van 75 tot 100°C. Daarna wordt het geheel, indien nodig, geneutraliseerd met zuur. Het geheel wordt gedroogd tot een vochtigheidsgehalte van 2% met behulp van een vacuümdroger of door het verder kneden van de massa boven 100°C. Deze behandeling veroorzaakt een zwelling van zetmeel met als gevolg een sponzige en poreuze structuur van de cacaomassa. De gealkaliseerde cacaomassa bevat ongeveer 55% vet. Deze cacaoboter wordt met hydraulische persen uit de massa verwijderd. Dit gebeurt bij een druk van 400 tot 500 bar en een temperatuur van een kleine 100°C. Er blijft een droge, keiharde chocoladekoek over, die weliswaar nog 10 tot 24 procent vet bevat. Deze wordt dan vermalen tot cacaopoeder. Het grootste deel van cacaoboter wordt gebruikt in de productie van chocolade. Cacaopoeder met een laag vetgehalte wordt verwerkt in boterhambeleg en bakkerijproducten. Cacaopoeder met een hoog vetgehalte wordt onder andere gebruikt bij het vervaardigen van chocolademelk en consumptie-ijs.
Er wordt een onderscheid gemaakt tussen melkchocolade, pure chocolade en witte chocolade. Bij melkchocolade voegt men extra suiker en melkpoeder toe om de fijne smaak te bekomen. Om pure chocolade te verkrijgen, voegt men bij het cacaopoeder extra veel suiker en chocoladeboter toe. Men laat de cacaobonen ook langer roosteren.
Witte chocolade daarentegen bevat geen cacaopoeder. Hij wordt gemaakt met cacaoboter, gecondenseerde melk, vanille-extracten en suiker.
In boilies zou ik niet hoger doseren dan 5% cacaopoeder, het is sterk spul.
Witte chocolade gebruik ik nooit, het bevat geen cacao en heeft mijns inziens dan ook nix met chocolade van doen, het is vet en zoet..meer niet..
Rick,
30% is wel wat veul hoor.
![:wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
Groet'n Henk..
still growing Old.