02-03-2007 16:42
Tom,
Je wilt dus een basismix samenstellen. Als voorbeeld geef ik een basismix
van mijn eigen, en vertel erbij waar het voor diend.
350gr roggemeel: Heeft een goede binding en hard goed uit.
250gr tarwegriesmeel: Heeft een goede binding en hard goed uit.
250gr polentabloem: Is geen binder en neutraliseerd het teveel binden
van de overige ingredienten. Hard redelijk tot goed uit.
150gr rijstebloem: Heeft een goede binding en hard goed uit.
De meeste van deze ingredienten bevatten veel koolhydraten. Roggemeel
bevat redelijk wat vezels. Maar verder wil ik nu niet over de voedings-
waarde ingaan.
De genoemde basismix rolt perfect, hard goed uit en heeft een hoge tole-
rantie tot het bijvoegen van andere ingredienten.
De basismix maakt bij mij altijd 50 tot 75% van het geheel uit van de to-
tale mix. Dit is afhankelijk van de te bij tevoegen overige ingredienten.
voorbeeld:
70% basismix
10% koekjesmeel
10% trouvitmeel
10% volle melkpoeder
Dit is nu dus de totale mix. Je ziet, dat de totale mix nu voor 70% (700gr)
uit basismix bestaat.
Stel je wilt nu een vismeel boilie maken, die voor 40 a 50% uit vismeel
bestaat. Nu zul je de basismix moeten aanpassen, omdat de volle binding
nu nodig is!
De basismix bestond uit:
350gr roggemeel
250gr tarwegriesmeel
250gr polentabloem
150gr rijstebloem
Uit deze mix gaan we de polentabloem weglaten, omdat het geen binder
is, en we nu de volle binding nodig hebben om er 40 a 50% vismeel in te
verwerken. Vismeel bind namelijk ook niet, en vismeel + polentabloem
zou iets teveel van het goede zijn om het bindings proces te neutralise-
ren, dus de polentabloem wordt weg gelaten.
De basismix voor de vismeel boilie wordt dan zo:
350gr roggemeel
250gr tarwegriesmeel
200gr tarwebloem (extra binding!)
200gr rijstebloem
Voorbeeld hoe de vismeel boilie er eventueel kan komen uit te zien:
60% basismix
40% vismeel
De boilie bestaat hier dus voor 40% (400gr) uit vismeel. Vismeel heeft
een hoge voedingswaarde, en doordat het niet bindt neutraliseerd het ook
gelijk het eigenlijk teveel plakken van de basismix. Zou je het polenta-
bloem er ook nog bij doen, dan heb je te weinig binding. Het polenta-
bloem is vervangen voor tarwebloem. Dit is een perfecte binder, en zorgt
dat mixen waar veel binding nodig is, de juiste binding krijgen.
Waar het dus omdraaid: Weet hoe elk ingredienten werkt en wat het doel
ervan is, dan is het niet zo moeilijk om een basismix samen te stellen!
groetjes Benny