ik hoop dat ik hier wat mensen blij mee kan maken
Eiwitten
De bouwstenen van een organisme zijn de aminozuren. Deze molecules rijgen zich aaneen tot lange ketens, eiwitten genoemd. In de natuur komen 22 biologisch belangrijke aminozuren voor, die door hun volgorde de aard van het eiwit bepalen. Door de talloze verschillende combinaties bestaat er een oneindig aantal verschillende eiwitten, elk met typische structuren en eigenschappen. Zeer belangrijke eiwitten zijn de enzymes. Tijdens de vertering breken zij de bindingen tussen de aminozuren af, zodat de opname ervan in de bloedsomloop mogelijk wordt. De aminozuren worden vervolgens weer aaneengeregen tot eiwitten en gebruikt voor herstel van weefsel en voor de groei. Omdat aminozuren in een voedselbron niet altijd in dezelfde hoeveelheden aanwezig zijn als in lichaamseiwitten, is de omzetting niet altijd optimaal. De mate van deze omzetting wordt biologische waarde genoemd en wordt uitgedrukt in cijfers van 1 tot 100. Eiwitten van dierlijke oorsprong zoals melk, vismeel, enz. hebben meestal een hogere biologische waarde dan plantaardige proteïnen. Bovendien zijn niet alle eiwitten als assubstantie geschikt. Sommige hebben zeer speciale enzymes nodig om afgebroken te worden; enzymes die in het verteringsstelsel van de karper niet voorkomen. Vedermeel is hiervan een goed voorbeeld.
Koolhydraten
De belangrijkste koolhydraten zijn suikers en zetmeel. Meestal worden ze bij de vertering dictect in energie omgezet. Koolhydraten zijn voor een karper waarschijnlijk zeer belangrijk, omdat bij gebrek eraan, eiwitten afgebroken worden voor de energievoorziening, die anders voor de groei gebruikt zouden worden.
Vetten
Vetten en oliën zijn, net als koolhydraten, energieleverende voedseldeeltjes. Vetten worden afgebroken tot onverzadigde vetzuren en die worden uiteindelijk door het lichaam ook als energie opgebrand. Volvette sojabloem of plantaardige olie vormen een verrijking voor ieder aas.
Vitamines en mineralen
Vitamines en mineralen zijn van essentieel belang voor de gezondheid, zowel preventief als curatief. Het is zelfs zo dat een voedsel bestaande uit eiwitten, koolhydraten en vetten, doch zonder vitamines en mineralen, waardeloos is. Door vitamines en mineralen toe te voegen aan uw aas, zorgt u voor een meer evenwichtige voeding.
Ingrediënten
Caseine (90% eiwit)
Het hoofdeiwit in koemelk wordt verkregen door toevoeging van een zuur. De daaruit voortkomende gestremde melk wordt dan gewassen, gedroogd en verstoven in verschillende korrelgrootte, gaande van mesh 30 (grof) tot mesh 80 of 90 (fijn). Caseïne heeft voor de karper een biologische waarde van 52% en is niet wateroplosbaar. Hoe meer we ervan gebruiken, des te harder wordt de boilie - vooral wanneer mesh 30 wordt gebruikt. Maximum gebruik in een mix: 30 tot 50%.
Melkalbumine (88% eiwit)
Een tweede eiwit uit melk; eigenlijk een mengeling van melkalbumine en lactoglobuline. Geeft in combinatie met caseïne in het aas een hogere biologische waarde dan wanneer beide afzonderlijk worden gebruikt. Maximum gebruik in een mix: 10tot 30%.
Natrium (Sodium) Caseinaat (90% eiwit)
Wateroplosbaar. Is kleverig en bezit zeer goede bindende eigenschappen. Bij toevoeging van water wordt het zelfs rubberachtig, vandaar dat het een goed ingrediënt is voor zachte, ongekookte deegballen. Niet zo geschikt voor boilies.
Calcium Caseinaat (90% eiwit)
Een andere wateroplosbare vorm van caseïne), maar is wel veel minder kleverig dan natriumcasaseïnaat en dus beter geschikt voor gebruik in een boiliemix. Maakt het aas wel lichter. Gebruik maximaal 10-20%.
Soja-Isolaat (90% eiwit)
Het eiwit uit sojabloem. Kan gebruikt worden in combinatie met melkeiwitten. Daar het eiwit niet van dierlijke oorsprong is heeft het een lagere biologische waarde dan melkeiwitten en vismelen. Gebruik maximaal 10-20%.
Sojabloem (40% eiwit)
De volvette variant heeft een hoog oliegehalte. Dit ingrediënt is een goede hinder, is goedkoop en dus een ideaal bulkingrediënt. Gebruik tot 30%.
Tarwegluten (80% eiwit)
Het eiwit uit tarewebloem. Een buitengewoon sterk bindmiddel, eigenlijk voornamelijk geschikt voor zacht deeg, in combinaties met natriumcaseïnaat. Alhoewel het een hoog eiwitgehalte heeft, is de biologische waarde laag. Gebruik maximaal 20%.
Tarwekiemen (35% eiwit)
De grondstof die achterblijft wanneer tarwe tot bloem wordt gemalen. Hoog gehalte aan vitamines uit de B groep. Gebruik tot 30%.
Forelkorrels (Tropuvit) (44% eiwit)
Een compleet forelvoedsel dat wordt gebruikt in kwekerijen. Bevat alle noodzakelijke eiwitten, vetten en koolhydraten. Met succes gebruikt als aas voor allerlei vissoorten. Door hun smaak en geur te wijzigen met flavours en toevoegingen kunnen forelkorrels lange tijd succesvol zijn. Forelkorrels kunnen zowel in deeg als in boilies gebruikt worden. Gebruik tot 70% in combinatie met een binder en een uitharder.
Forel- en Zalmbroed (54% eiwit)
Wordt gebruikt als compleet visvoedsel voor jonge forellen en zalmen. Heeft een hoger eiwitgehalte en een andere smaak en geur dan chicoreikorrels. Gebruik tot 70% in combinatie met een hinder en een uitharder.
Wit Vismeel (60% eiwit)
Is niet wit, maar lichtbruin. Heeft een zeer hoge biologische waarde. Is ook één van de hoofdbestanddelen in forelkorrels. Kan worden gebruikt als hoofdingrediënt voor een zeer voedzaam aas. Gebruik tot 70%.
Garnaalmeel (54% eiwit)
Heeft een zeer karakteristieke geur, die de vissen bijzonder weten te waarderen. Jammer genoeg kan men er in een boiliemix maar weinig van gebruiken, omdat het zo licht is dat de boilies anders gaan drijven. Gebruik tot maximum 20%.
Vitamealo (30% eiwit)
Een melkpoeder dat wordt gebruikt voor het fokken van kalveren. Bevat voor 60% afgeroomde melkpoeder. Heeft een zoete, aangename smaak en geur. Is wateroplosbaar en lekt dus uit het aas als een fiavour. Gebruik tot 30%.
Maismeel (15% eiwit)
Fijn gemalen maïs is ideaal voor goedkope aassoorten. Zorgt voor hardheid in een boilie. Gebruik tot 30%.
Robin Red High Concentrated
Robin Red wordt gebruikt als kleurvoeding voor siervogels. Het bevat een sterke kleurstof en heeft een zeer kruidige smaak. Het wordt al twaalf jaar door karpervissers als lokstof gebruikt en dat zegt genoeg over de kwaliteiten van dit ingrediënt. Te gebruiken in lage hoeveelheden: 5 á 10% van de droge mix. Dit ingrediënt is ook één van de redenen voor het succes van de 'Birdy Mix'.
P.T.X.
Eveneens een vogelvoer dat al lang geleden werd ontdekt als een succesvol ingrediënt in karperaas-samenstellingen. P.T.X. is een opfokvoer voor grasparkieten, het heeft een zeer hoog gehalte aan vitamines en mineralen en bevat eveneens gedroogde insecten en andere dierlijke eivtitten. Al bij al een zeer afwijkend ingrediënt, met een eiwitgehalte van 32% (wat bijzonder hoog is voor een vogelvoer). Gebruikt in oeveelheden van 1 0 tot 25 % in combinatie met Robin Red, vormt het de basis voor een voortreffelijke boilie
weet niet of er al iets dergelijks was anders nog maar een keertje
![:D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)