Langere kooktijd boilies: Toch zo gek nog niet...?


Plaats reactie

Zie topic!

Peiling eindigde op 17-01-2008 07:36

Mee eens.
9
38%
Niet mee eens.
6
25%
Geen mening.
9
38%
 
Totaal aantal stemmen: 24
Benny van de Werfhorst
Berichten: 4482
Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
Locatie: Gelderland
Contacteer:

17-01-2007 07:36

Heren,

Over het algemeen wordt een kooktijd van 1 tot 3 minuten hanteerd. Zelf
moet ik bekennen, dat ik b.v. 20mm boilies soms wel 5 minuten kook. Ik
heb het hier dan over boilies, die ik voor het voorvoeren gebruikte.

Voordelen volgens mij:

- Eventuele schadelijke bacterien worden stukken minder.
- Boilies zijn of tot bijna in de kern gegaard.
- Is eens wat anders dan wat anderen doen.
- Heb het idee, dat het selectiever vist, omdat de boilie minder aantrekke-
lijk word.
- Minder last van witvis

Nadelen volgens mij:

- Veel attractie gaat verloren.
- Waardoor de vangst qua aantallen meestal ook minder is.
- Werkt instant wat (afhankelijk van het type boiliemix) minder.
- Gaat meer voorvoer werk aan vooraf.
- Meer arbeid tot het maken, omdat je langer moet koken.

Het gaat hier dan puur om een boilie waarmee voor gevoerd is. Ik nam
20mm als voorbeeld, maar grotere boilies laat ik nog langer koken als het
tenminste voor het voorvoeren is. Denk aan: 25 tot 30mm.

Ik heb ook het idee, dat dergelijke boilies meer de betere exemplaren van
een water selecteert. Dit heeft volgens mij te maken met het formaat,
maar ook zeker omdat deze boilies minder attractief zijn, waardoor de
voerplek waarschijnlijk meer rust kent.

Instant vissend, kies ik NOOIT voor deze aanpak. Dan zal ik de boilies
juist zo kort mogelijk koken, en ook kleinere formaten gebruiken of een
mengeling van verschillende formaten boilies. Dit ga ik trouwens aanko-
mend voorjaar doen, en dan lekker overdag vissen.

Wat ik met dit topic wil bereiken? Eens kijken hoe anderen hier tegen over
staan, en ervaringen uit te wisselen vanuit het verleden en heden.

groetjes Benny
Gebruikersavatar
Jesse Oud
Berichten: 344
Lid geworden op: 26-08-2005 17:43

17-01-2007 08:11

Tuurlijk zal je er vis op vangen,
De voor- en nadelen heb je zelf al gezegt.
Weet niet hoeveel last jij heb van witvis,
omdat je die hierdoor minder aantrekt.
Misschien 1 van je hoofdredenen?

Het is zeker iets wat je kunt proberen en vooral als je last heb van witvis, dit verschilt per water maar ikzelf heb er weinig last van en dus zou ik het niet zo snel doen. En wat je zegt het is weer eens iets anders dus ook op moeilijkere wateren/gedresseerd, is het het proberen waard.

Je zal er zowiezo vis opvangen, voordelen tegen de nadelen opstellen en kijken of je meer voordeel heb. :wink:

Minder instant mee vissen, meer voorvoeren. Alles heb je eigelijk zelf al gezegt denk ik.
Vissen is gezond!
Benny van de Werfhorst
Berichten: 4482
Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
Locatie: Gelderland
Contacteer:

17-01-2007 08:34

Jesse,

Ik heb dit in het verleden al heel vaak gedaan... :)

Mij gaat het erom in deze topic, hoe anderen hun ervaringen hiermee zijn.
Vandaar ook die poll, zodat ik me er een bepaald beeld van kan vormen.

Van witvis heb ik praktisch geen last, met dergelijke lang gekookte boilies.
Ook op kleinere formaten boilies had een kennis van mij minder witvis
vangsten. Zelf ben ik bij deze methode niet zoweg van kleinere boilies.

Een andere reden cq ervaring, is dat minder aantrekkelijke boilies meer
met rust gelaten worden, waardoor de voerplek langer intact blijft voor de
betere exemplaren + het feit dat mijn ervaring is dat grotere Karpers
meer van rust houden op een voerplek. Want waarom worden er anders
dan vaak grote exemplaren op de rand of net buiten de voerplek gevang-
en...!? Juist, door die rust!

Ook lijkt dit fenomeen samen te gaan met de samenstelling van de boilies.
Schraal, attractieloos of zeer weinig attractie...

groetjes Benny
Gebruikersavatar
bart van bezouw
Berichten: 2161
Lid geworden op: 18-09-2002 02:00
Locatie: groningen
Contacteer:

17-01-2007 11:39

Benny,

Jij kookt je boilies (met ongetwijfeld attractieve ingredienten) zo lang dat de attractiviteit een stuk minder is. Deze verminderde attractiviteit zorgt voor meer rust op de stek en misschien daarom wel grotere vis.
Akkoord,
MAAR waarom niet meteen een schrale bol draaien.. Heb je ook een boilie met weinig attractiviteit die een stuk minder kost dan attractieve ingredienten in je bol stoppen en die er vervolgens weer uitkoken .Toch?

Gr Bart
Benny van de Werfhorst
Berichten: 4482
Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
Locatie: Gelderland
Contacteer:

17-01-2007 11:48

Bart,

Voor de duidelijkheid: Ik draai ook al een schrale bol! Voornamelijk be-
staand uit roggemeel, tarwegriesmeel, polentabloem en rijstebloem. Dit
is de basis!

Maar het valt mij op, dat als je dergelijke boilies volgens deze samenstel-
ling langer kookt, dat je dan beduidend zwaarder vangt op jaarbasis ge-
zien.

Overigens vis ik het liefst in de winter wel met een attractieve bol, maar ik
vis deze winter eens een keer niet! :wink:

O ja, had "Sjef van den Hoven" er ook niet eens een keer over, dat boilies
op basis van koolyhdraatrijke ingredienten beduidend grotere vis vingen
als ze langer werden gekookt, of zit ik mis...?

groetjes Benny
Gebruikersavatar
Bas Bakker
Berichten: 1598
Lid geworden op: 08-04-2002 02:00
Locatie: Zuid Holland
Contacteer:

17-01-2007 12:01

Benny ik heb er geen mening over maar ik kan me vinden in je argumenten.

Een kanttekening: Als je langer voert dan zullen de kleinere het ook vinden en gaan eten. Iets wat weer te maken heeft met voedingswaarde.

Belangrijk om te weten welke bouwstoffen kleine en grote vissen nodig hebben.
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

17-01-2007 12:50

Benny,

Kooktijd is toch een variabele?

Als ik in de kern wat zachtere boilies wens houd ik de kooktijd wat korter.

De indicatie dat boilies klaar zijn als ze boven komen drijven geldt slechts voor bepaalde overwegingen bij bepaalde recepturen. Ik heb dit altijd een flauwekul regel gevonden voor algemeen gebruik. Bij 20 mm zit ik doorgaans ergens tussen 3 tot 5 minuten kooktijd.

Een extra hoog gehalte aan attractors voor instant bereik ik gewoon door boilies na te soaken. Heb ik ook de garantie dat dit weer onveranderd vrij kan komen.

Groet, Kees
Gebruikersavatar
Rick Boerboom
Berichten: 3459
Lid geworden op: 11-07-2002 02:00
Locatie: Doetinchem

17-01-2007 14:06

Ik heb nog weinig ervaring met langer gekookte boilies. Nog niet. Maar ik heb sowieso een hekel aan te zachte boilies. Het is me nogal eens gebeurd dat ik een halve nacht met een lege hair zit te vissen na een paar verdachte piepjes en daar zit ik toch echt niet op te wachten. Bovendien gooi je zachte boilies kapot als je met de voerbuis of katapult op redelijke afstand moet voeren. En brasem...
Vooral wanneer je ook nog eens wateroplosbare vismelen erin hebt wordt dit alleen maar erger. Dus ik zorg in ieder geval door voldoende lang te koken en goed drogen dat de boilies redelijk hard zijn.

Dan wat betreft het lang koken van grote en schrale boilies. Ik ben het met je eens dat het selectiever vist. Daar stuur je met de ingredienten ook op aan. Minder last van witvis is ook erg fijn. Dat scheelt je ook met voorvoeren weer. Het is zonde dat de helft van je boilies brasemvoer wordt, dus zo redenerend kun je misschien (afhankelijk van witvisbezetting) met wat minder voer uit de voeten. Je noemt als nadeel dat attractie verloren gaat. Het zou natuurlijk nogal zinloos zijn om eerst een dure hoogwaardige boilie te fabriceren en die vervolgens kapot koken. Dus bij deze tactiek zou ik sowieso al kiezen voor een schrale boilie, misschien licht gezoet, relatief rijk aan koolhydraten.

Ik wil ook een dergelijke aanpak gaan doen dit najaar op een water. Hier heb ik vorig jaar langdurig op een stek/strook gevoerd en gevist. Resultaten waren erg goed. Ik ving veel vis. Maar gemiddeld genomen (kijkend naar het gemiddelde gewicht op dat water) ving ik vrij kleine vissen. Ik ving voornamelijk vissen tussen de 12 en 20 pond plus de zwaarste van het water, maar dat is gewoon een vreetzak :wink:
Ik voerde met een relatief rijke boile met hoogwaardige vismelen. Ik wil hetzelfde proberen met grote, harde en schrale boilies dit najaar om wat gerichter de zwaardere vissen te benaderen. Ik moet zeggen dat ik met die omschreven tactiek weinig last van brasem had. Zolang de karper er maar goed op zat ving ik niet 1 brasem tussendoor. Toen de klad erin kwam (stekkenpezers) en het minder begon te lopen ving ik brasems. Er werd toen al gezellig gevist op mijn voerstek terwijl ik in de veronderstelling was dat de karpers vrijuit aan het vreten waren zonder lijnen in het water. NOT!!!

Selectief vissen op de grotere karpers is van meerdere factoren afhankelijk. Stekkeuze, rust op voerplek, aaskeuze enz. Maar door middel van dergelijke doorgekookte ballen denk ik dat je een heel eind komt in je selectie.

Zelf ben ik ook een beetje aan het denken over mijn boiliesamenstelling. Ik zit te denken om het beste van 2 werelden te combineren. Dus enerzijdes een grote, harde, schrale boilie maar wel gecombineerd met enkele hoogwaardige attractors. Het spreekt elkaar misschien tegen. Maar een grote en harde boilie is misschien selectiever op grotere karper (en anti-brasem) maar door er BIJVOORBEELD l-zero 30 of een scheutje aminol aan toe te voegen komt er toch een bepaalde prikkel/impuls van het aas af. Dit soort ingredienten vragen toch slechts om een geringe dosering dus je verrijkt de boilie niet met grote hoeveelheden hoogwaardig vismeel. Let op, want een harde boilie zou ik dan in dit geval niet willen bereiken door lang koken. Beetje zonde van die attractors. Dat moet je met andere technieken bereiken (drogen, ei-albumine e.d.). Je hebt dan toch een grote harde koolhydraatrijke boilie die wel attractief is. Ik weet niet of het zin heeft, maar het is maar een (off-topic) gedachtegang.
Benny van de Werfhorst
Berichten: 4482
Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
Locatie: Gelderland
Contacteer:

17-01-2007 21:26

Bas,

Normaal gaat in de natuur de grotere exemplaren domineren over de klei-
nere exemplaren.

Met schraal aas, schakel je de witvis en kleinere Karper naar mijn mening
redelijk tot goed uit. Wat niet wil zeggen, dat ik niet blij ben met de vangst
van een kleinere Karper!

Kleinere vissen die nog in de groei zijn, hebben meer aan eiwitten. Grote-
re exemplaren die volgroeid zijn, hebben die behoefte niet meer zo, wat
niet wil zeggen dat je op een voedzamere bol geen grote Karper kunt
vangen, want daar zijn voorbeelden genoeg van.

Kees,

Kooktijd is inderdaad een variabel, en net wat je wilt bereiken met je ge-
maakte boilies.

Bij instant vissen mag ik ook graag m'n haakaas en voerboilies soaken,
maar dat even terzijde. De attractor kan dan inderdaad onveranderd vrij
komen.

Rick,

Bij instant vissen, heb ik liever een niet al te harde bol, maar hij moet ook
niet van de hair afgaan. Voerbuis kan hier inderdaad ook een probleem
mee zijn.
Hoe attractiever (oplosbare ingredienten) je bol, hoe meer gespuis je aan-
trekt.

Dat selectiever vissen, stuur je inderdaad ook al op aan met de keuze van
je ingredienten. Minder last van witvis is ook fijn. Dus je zou denken, dat
je opzich minder kunt voeren, zit opzich waarheid in, maar vergeet niet
dat in de GOEDE periodes grote Karpers behoorlijk wat weg kunnen vre-
ten, al is dit ook afhankelijk van andere factoren.

Een voedzamere bol maken, en die dan kapot koken, is inderdaad onzin.
Daarom gebruik ik gelijk schrale ingredienten, wat soms hooguit wordt
aangevuld met 10% vismeel, maar dat is niet vaak.

Zeer licht zoeten en/of flavouren kan, maar dan moet het ook echt om
zeer lage hoeveelheden gaan.

Mijn ervaring is ook, dat een rijkere bol meer de kleinere vissen vangt,
zoals eerder vermeld.

Ook is het belangerijk om de juiste periode in te zetten met voeren. Dat
het najaar hier een prima periode voor is, mag duidelijk zijn!

Van witvis aanbeten wordt inderdaad minder sprake, als de Karper de
voerplek gaat domineren, en dat zelfs bij maden of ander witvisgevoelig
aas.

Wanneer je toch het beste van 2 werelden wilt bereiken, dan kun je ook
2 soorten boilies qua voedingswaarde door elkaar mengen, en hier dan
mee voeren. B.v. 1 deel crap boilies en 1 deel vismeel bollen. Opdeze ma-
nier bereik je meer vissen. Je kunt dan ook, met 2 verschillende boilies op
de hair vissen.
Als je het op jou manier doet, dan is het inderdaad zonde van die lange
kooktijd, want dan kun je dat spul er net zo goed niet instoppen. Gewoon
proberen...

groetjes Benny
Gebruikersavatar
Bas Bakker
Berichten: 1598
Lid geworden op: 08-04-2002 02:00
Locatie: Zuid Holland
Contacteer:

17-01-2007 21:52

Benny,

ik ben wel benieuwd naar jou visie over het voeren.

Compact, om zo minder vissen te bereiken maar wel de grote beren?

Van verspreid naar compact om eerst een "klein" soort van aasgewenning te hebben?

Verspreid .... dit denk ik niet omdat je dan als nog de kleine vissen krijgt op je stek en de grote niet de mogelijkheid hebben om te domineren.
Benny van de Werfhorst
Berichten: 4482
Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
Locatie: Gelderland
Contacteer:

17-01-2007 22:36

Bas,

Dat is heel verschillend en situatie afhankelijk.

Dat je met verspreid voeren meer vissen met je voer bekend maakt, is
logisch, maar de boilies die daar liggen zijn "oninteressant". Weet je nog?

Ik kan zeggen: Hoe langer ik op een visstek vertoef, hoe verspreider ik
voer en bij kortere sessies zal ik m'n voer wat compacter aanbieden,
maar dit is ook heel stuatie afhankelijk en kan ik zo ook niet een bedui-
dens antwoordt opgeven. Ik proef het water als het ware... :wink:

Ook op verspreide voerplaats, kan een grote Karper WEL domineren; zei
het in wat mindere mate.

Het nadeel van compact voeren is, is dat je stek behoorlijk verstoort raakt
bij een aanbeet, en het weer een tijdje duurd voordat de rust op de voer-
plek weer weder gekeerd is. En rust op die voerplek, is soms een cruciale
factor.

Een pas klaar antwoordt is hier dus niet op te geven. Met proeven van het
water bedoel ik: Ik voel aan op 't moment aan het water wat de beste
voertactiek is. Meestal zit ik redelijk tot goed, maar ook af en toe weleens
niet... 8) :)

groetjes Benny
Gebruikersavatar
Bas Bakker
Berichten: 1598
Lid geworden op: 08-04-2002 02:00
Locatie: Zuid Holland
Contacteer:

17-01-2007 22:44

hahaha!

Duidelijk antwoord Benny!
Plaats reactie