Droge mix goed bewaren.


Plaats reactie
Ruben vd Worp
Berichten: 1979
Lid geworden op: 30-07-2006 19:08
Contacteer:

03-09-2006 22:25

Aangezien ik niet een groote vriezer heb moet ik mijn boilies altijd voor een sessie draaien.Maar nu was mijn vraag hoe en waarmee kan ik de droge mix het langst goed houden.Ik heb het nu in een mayo emmer zitten van de cafetaria.

Iemand nog andere ideeen??
Benny van de Werfhorst
Berichten: 4482
Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
Locatie: Gelderland
Contacteer:

03-09-2006 22:42

Ruben,

Het beste is eigenlijk dat je je mix gelijk weg draaid, maar als dat niet
kan, dan houdt het op!

Doe het dan als volgd:

- Neem een groot stuk karton.
- Snij hier een rond stuk uit, wat precies onderin de emmer past.
- Gooi hier je mix bovenop.
- Snij nog een rond stuk karton uit precies naar de maat van de emmer,
en plaats deze bovenop de mix.
- Plaats nu de deksel op de emmer, en prik hier enkele gaten in.
- Plaats je emmer in een donkere, koele en droge ruimte.

Op deze manier gaat je mix/voer niet zo gauw zweten. Vooral als het
warm weer is, en je zou zo je mix in de emmer kiepen, dan wordt de
houdbaarheid flink verkort; vooral bij wat (sojabloem vet) vettige ingre-
dienten.

groetjes Benny
Ruben vd Worp
Berichten: 1979
Lid geworden op: 30-07-2006 19:08
Contacteer:

04-09-2006 18:26

hmzz,dat klinkt niet echt veel belovend om een droge mix nog goed te kunnen bewaren.Hoe lang zou de mix zo goed kunnen blijven?

en mischien nog andere mensen die een trucje willen delen??
Benny van de Werfhorst
Berichten: 4482
Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
Locatie: Gelderland
Contacteer:

04-09-2006 21:42

Ruben,

Om hoeveel kg mix gaat het, en binnen hoevel tijd KAN je het verwerken?

groetjes Benny
jacco noordermeer

04-09-2006 21:53

natuurlijk :-?

alles zit wel maanden in plastic zakken verpakt maar kan ineens niet in een emmer :-?
Benny van de Werfhorst
Berichten: 4482
Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
Locatie: Gelderland
Contacteer:

04-09-2006 21:59

Jacco,

Ik koop mijn ingredienten nooit in plastic zakken, maar in papieren zak-
ken. :wink: 8)
In plastic zakken kunnen bepaalde ingredienten gaan zweten, vooral vet-
te ingredienten hebben hier last van. Ingredienten die in papieren zakken
verkocht worden, kunnen door het papier veel beter de eventuele tempa-
ratuur schommelingen aan. Maar het beste is gewoon om je mix zo gauw
mogelijk te verwerken...

O ja, ik koop het alleen in (25kg per zak) bulk verpakking. Ik koop m'n
ingredienten dus ook nooit in een hengelsportzaak!

groetjes Benny
jacco noordermeer

04-09-2006 22:13

ik koop ook bulk
maar sommige zitten bewust in plastic
papier zou smelten door de olie :wink:

zefs vette soya heeft een plastic binnenlaagje in de papieren zak :wink:
Benny van de Werfhorst
Berichten: 4482
Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
Locatie: Gelderland
Contacteer:

04-09-2006 22:23

Jacco,

Heb je gelijk in!

Als ik "vette sojabloem" koop, dan zit er aan de binnenkant van de papie-
ren zak inderdaad een dun laagje plastic. Dat papier erom heen zorgt vol-
gens mij ervoor, dat het voer niet zo snel gaat zweten; of anders gezegd:
Het betreffende ingredient blijft constanter op temperatuur. Het ingredient
wordt zo niet te warm qua temperatuur...

Dat "trucje" van die emmer, is gewoon een nood oplossing! Ik verwerk
mijn mix gelijk helemaal tot boilies. Mocht ik perongeluk toch wat mix
overhouden, dan doe ik het op de manier die ik aan Ruben uitlegde. Ik
bewaar dus zelden ingredienten...

groetjes Benny
Ruben vd Worp
Berichten: 1979
Lid geworden op: 30-07-2006 19:08
Contacteer:

05-09-2006 19:04

tja ik heb geen groote vriezer tot mn beschikking,en kan hooguit 2 a 3 zakken van een kilo boilies kwijt.

Mischien moet ik maar eens gaan nadenken om een kleine vriezer aan te schaffen.

Ik heb trouwens altijd mn mix in een emmer bewaard,maar merkte vaak genoeg dat het begon te plakken en muf te ruiken.
Hans-Peter van Ee
Berichten: 607
Lid geworden op: 28-08-2006 22:19
Locatie: Ede

05-09-2006 20:41

Ruben

Koolhydraatrijke (bij mij de basis-mix) melen bewaar ik in speciale plastic-zakken uit de levensmiddelen-industrie, dit ter voorkoming van dismigratie.
Dismigratie onstaat wanneer men een produkt bewaard in een plastic-zak waar zich monomeren (geur-en smaakstoffen) in bevinden.
Jee kent het vast wel, er zijn van die Ready-mades waar altijd zo'n soort plastic geur aanhangt.

Eiwitrijke melen (gebruik hier nooit veel van) bewaar ik in een groot formaat monster-pot en voeg daar altijd wat tarwemeel aan toe, onttrekt het vocht uit het eiwitrijke produkt en verlengt de levensduur.

met proteïne-rijke groet

HPE
It ain't no fun, to be the hunted one!!!
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

05-09-2006 21:23

Hans-Peter,

Nog beter laat je dat Tarwemeel maar uit jou eiwitrijke meelsoorten of je moet het maar kort en koel bewaren.

Allerlei beestjes poepen en piesen er maar op los wanneer het lekker en aangenaam begint te worden en dat zou weer jammer zijn voor eiwitrijke meelsoorten.

===================
De meelmot
(Ephestia kuhniella Zeller)

Algemeen:
De meelmot komt in de gehele wereld voor. Meelmotten leven van en leggen hun eitjes in meel, zemelen, havermout, enz. Ze komen dan ook veel voor in meelfabrieken. Een volwassen meelmot is ongeveer 1 cm lang en de spanwijdte van de vleugels is 20 mm tot 28mm. De kleur van de voorvleugels grijs tot zwartgrijs, achtervleugels geelwit.

Ontwikkeling:
Meelmotten hebben een volkomen gedaanteverwisseling (metamorfose).Dat wil zeggen dat er 4 levensstadia zijn. Ei, larve, pop en imago (volwassen insekt). Het wijfje legt tussen 600 en 700 eitjes los in meel. Bij een temperatuur van ongeveer 20 C° duurt het ca.3 maanden van ei tot volwassen insekt. Het eistadium duurt bij 20 C° 11 dagen, larvestadium 56 -70 popstadium 17-20 dagen. Het volwassen insekt wordt ongeveer 2 weken oud. Beneden 13 C° staat de ontwikkeling vrijwel stil. In warme gebouwen komen meerdere generaties per jaar voor.

Leefwijze:
De eitjes worden los in meel, zemelen, havermout e.d. gelegd. Alleen de uit de eitjes komende larven voeden zich met de hiervoor genoemde producten. De volwassen motten tasten niets aan!! De volgroeide larven verlaten soms de voedselbron en maken spinsels. Daarna verpoppen ze zich en komen de volwassen insekten uit de poppen.

Schade:
De schade die veroorzaakt wordt door de meelmot bestaat uit:

* materiaalverlies door aantasting van meel, meelprodukten, cacao, chocolade, gedroogde groenten en vruchten, noten en andere plantaardige producten.
* verontreiniging van genoemde producten met uitwerpselen en spinsels. Aangetast meel wordt grijsbruin en krijgt een onaangename geur.
* het door de larven samengesponnen meel kan in meelfabrieken buizen, trechters en
zeven verstoppen.

Wering:
Om overlast van meelmotten te voorkomen dient men de temperatuur in opslagruimten beneden
13 C° te houden en een lage luchtvochtigheid (40tot 60%) te handhaven.
Bewaar voedingsmiddelen in goed afsluitbare bussen en voorkom langdurige opslag.
Aangetaste voorraden dienen opgeruimd te worden en leeggekomen ruimten goed schoongemaakt.

Bestrijding:
Bestrijdingen kunnen worden uitgevoerd door behandeling van oppervlakken en naden en kieren met een residueel werkend middel of door een ruimtebehandeling door middel van nevelen of gassen.
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

05-09-2006 21:34

Een droge mix bewaar je het best bij een temperatuur onder de 13 graden C, het liefst in een afgesloten emmer of blik.
Groet'n Henk..

still growing Old.
Hans-Peter van Ee
Berichten: 607
Lid geworden op: 28-08-2006 22:19
Locatie: Ede

09-09-2006 22:48

Henk

Ik ken die meel-mot van jouw niet, ben dan ook geen (pseudo)wetenschapper.
Mijn basis-boilliemix staat nooit langer dan zes maanden.
De meel-mot zou dan dus zijn/haar 'werk' moeten kunnen doen.

Nu heb ik zelf een aantal jaren in de 'keuken' van een proteïne-fabriek en twee mengerijen gekeken.
Daar ben ik de meel-mot ook nooit tegen gekomen.

Afgelopen vrijdag ben ik bij een plaatselijke meelboer geweest, en heb bij hem kennis gemaakt met de meel-mot.
Ik heb er drie gevangen en in monster-potjes gedaan.
Twee zijn er al overleden na verschillende onderzoekjes.
De derde houdt ik onder de voor de meel-mot ideale omstandigheden in leven....

met onderzoekende groet

HPE
It ain't no fun, to be the hunted one!!!
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

10-09-2006 22:18

Hans-Peter,
meelmotten vind je ook juist in meel uit granen, net als de meelmijt.
In proteïne-rijke meelsoorten (uit andere dan graansoorten) vind je echter weer ander biologisch leven.

Doe je als (adspirant) wetenschappelijk onderzoeker een beetje voorzichtig met het laatste motje? :wink:
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

10-09-2006 22:25

Voor dierproeven moet je wel de juiste certificering hebben.

Kees
Jop Boot
Berichten: 467
Lid geworden op: 19-12-2005 14:54

11-09-2006 03:07

Hoe erg is het als een mixje een paar jaar staat?

Had nog twee zakken Total Hemp Mix van de Nutrabaits liggen. Ooit eens gekocht voor weinig van een stoppende hengelboer.

Dit voorjaar maar eens gebruikt. Zat een briefje in van de nieuwe Nutrabaits Club. Lid worden kostte twee Engelse ponden. Nou is die club opgericht in 1997 en kost nu 5 pond. Die zakken zijn dus minstens 8 jaar oud geweest. En ik heb er echt geweldig op gevangen. Zelfs overwogen om nieuwe te kopen, maar 19,95 per zak vond ik iets te...

Dus hoe erg is dat nou helemaal als de boel wat langer staat?
Hans-Peter van Ee
Berichten: 607
Lid geworden op: 28-08-2006 22:19
Locatie: Ede

11-09-2006 13:29

Henk

De mengerijen waar ik regelmatig kwam gebruiken ze regelmatig verschillende granen in hun mengprocessen.
Nu wordt zo'n mengsel natuurlijk achteraf altijd bemonsterd maar de meel-mot hebben we nimmer aangetroffen.

De proteïne-fabriek in kwestie mengde zijn proteïnes altijd op met tarwemeel wanneer deze te 'klonterig' werden door een te hoog vocht-gehalte.
Geen meelmot gezien.
Eén en ander houdt natuurlijk ook verband met de befrijfspolicy inzake hygiéne en de doorloop snelheid van de produktie.

Kees

Ik ben opgeleid inzake HACCP en GMP.
Ook heb ik een voltooide opleiding achter de rug als Flavourist, je moest eens weten hoe ik aan mijn visolïen kom.....

met producerende groet

HPE
It ain't no fun, to be the hunted one!!!
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

11-09-2006 15:11

Hans-Peter dat is niet wat je nodig hebt.

Alleen cursus proefdierkunde gevolgd aan een universiteit na een universitaire opleiding in een biomedische studierichting is geldig om dierproeven te mogen doen. Helaas, de mot moet vrij.

Groet, Kees
Ruben vd Worp
Berichten: 1979
Lid geworden op: 30-07-2006 19:08
Contacteer:

11-09-2006 17:29

er zaten 2 motten,in mijn oude jas,er zaten 2 motten..................................bladieblabla.
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

11-09-2006 22:25

Hans-Peter,

Meestal zit het ongemak er van nature al in, de kunst is om de ontwikkeling binnen de perken te houden.
Ben het volgende zeker met je eens;
hygiëne en doorloopsnelheid spelen daarin een zeer belangrijke rol.

Nog iets voor de liefhebbers;
Warenkennis- graan en graansoorten..:P

http://www.warenkennis.nl/graan/soorten.htm
Groet'n Henk..

still growing Old.
Plaats reactie