Minder ei, meer water
- Rick Boerboom
- Berichten: 3459
- Lid geworden op: 11-07-2002 02:00
- Locatie: Doetinchem
Om kosten te drukken en misschien om een wat vette, kleverige mix beter te laten rollen wil ik de boiliemix niet met 100% ei maar met een gedeelte water aanmaken. Heb dit weleens vaker gedaan maar niet echt concreet.
Nu vroeg ik me af wat voor invloed heeft het op de rolbaarheid en uiteindelijke hardheid (en evt. attractie) van de boilie als je de mix deels met water aanmaakt.
En vraag 2: tot hoever kun je gaan met ei vervangen door water. Wat is nog goed te doen. Een kwart water misschien, of zelfs 50/50?
Alvast bedankt!
Groet Rick
Nu vroeg ik me af wat voor invloed heeft het op de rolbaarheid en uiteindelijke hardheid (en evt. attractie) van de boilie als je de mix deels met water aanmaakt.
En vraag 2: tot hoever kun je gaan met ei vervangen door water. Wat is nog goed te doen. Een kwart water misschien, of zelfs 50/50?
Alvast bedankt!
Groet Rick
- erik buitendijk
- Berichten: 65
- Lid geworden op: 25-09-2005 12:34
- Locatie: Limburg
Ik gebruik altijd 1/3 water en 2/3 ei. Mijn bolies harden goed uit. Ze worden alleen wat minder glad. Het zal ook wel een beetje per mix varieeren.
- Erik Rozen
- Berichten: 588
- Lid geworden op: 24-11-2003 01:00
Waarom vervang je water dan niet door tijgernotenslijn/hennepkookvocht/limondade/maggi and so on?
Drukt de kosten ook, en heeft zeker een grote toegevoegde waarde. Moet lukken naar mijn idee.
Of je gooit er conserveringsmiddel in wat vocht vasthoudt. Mooi spul, even vragen bij de slechtere slager. Hoppa, 30%water.
(dit is dus cynisch...)
Succes!
Drukt de kosten ook, en heeft zeker een grote toegevoegde waarde. Moet lukken naar mijn idee.
Of je gooit er conserveringsmiddel in wat vocht vasthoudt. Mooi spul, even vragen bij de slechtere slager. Hoppa, 30%water.
(dit is dus cynisch...)
Succes!
Elk nadeel heb z'n voordeel...
- Rick Boerboom
- Berichten: 3459
- Lid geworden op: 11-07-2002 02:00
- Locatie: Doetinchem
Zijn zeker suggesties die het denken waard zijn. Alleen hennepvocht is ook vrij vet door de vele olie die uit de hennep is vrij gekomen. Maar attractief is het zeker.
- Erik Rozen
- Berichten: 588
- Lid geworden op: 24-11-2003 01:00
Rick Boerboom schreef:Zijn zeker suggesties die het denken waard zijn. Alleen hennepvocht is ook vrij vet door de vele olie die uit de hennep is vrij gekomen. Maar attractief is het zeker.
Blij dat je er ook zo over denkt Kijk even na hoe het nu zit met maggi/ketjap.
Dit zijn gefermenteerde producten (=rotting/gisting, komt alle drank vandaan) ik meen dat er in verschilende aasdiscussies al geroepen is over de grote toegevoegde waarde hiervan. Ook vissauzen uit de toko vallen hieronder. Het verhaal van de rottende mais die na drie weken de pannen van het dak vangt.
Zoek het even na zou ik zeggen, maar volgens mij was het toch echt de maggi
Gr, Erik!
P.S. Probeer anders eens de worstenbroodmix (bijbaan bij de bakker :8); 2/3 ei, 1/3 maggi+ketjap+worstenbroodkruiden, en natuurlijk 30gram zout de kilo extra. Niet duur, en man wat smaken die dingen goed!
Elk nadeel heb z'n voordeel...
- Peter Ponsteen
- Berichten: 1632
- Lid geworden op: 08-05-2005 15:17
- Locatie: Nunspeet
Deze vraag was ik ook mee bezig. Heb boilies gedraaid met enkel water. Niet koken, je krijgt dan als ze droog zijn heeeel snel oplossende boilies, zeer attractief lijkt me.
Maar als je 50/50 ei water gaat doen en dan koken?? weet neit of dat goed gaat...
Maar als je 50/50 ei water gaat doen en dan koken?? weet neit of dat goed gaat...
''Een schone waterkant ligt voor het opruimen!''
- Rick Boerboom
- Berichten: 3459
- Lid geworden op: 11-07-2002 02:00
- Locatie: Doetinchem
Ja Peter, dat vroeg ik me dus ook af. En tot hoe ver je kunt gaan met water. Die manier die jij doet levert een soort van boiliepellets op als t ware. Is ook mooi spul!
Maar ik moet nu dus wel gewoon harde boilies hebben.
Maar ik moet nu dus wel gewoon harde boilies hebben.
-
- Berichten: 202
- Lid geworden op: 05-06-2006 23:07
- Locatie: st truiden
zou het de wateroplosbaarheid van de boilie ook niet positief beinvloeden
als je wat minder eieren zou gebruiken en wat meer water of andere vloeibare bestanddelen
bv op kilo mix 6 eitjes en de rest aanmaken met water???
zou je boilie dan niet makkelijker kleine bestanddeeltjes lossen onder water mits je wat wateroplosbare ingredienten gebruikt natuurlijk in je mix
ik hoor het graag!
als je wat minder eieren zou gebruiken en wat meer water of andere vloeibare bestanddelen
bv op kilo mix 6 eitjes en de rest aanmaken met water???
zou je boilie dan niet makkelijker kleine bestanddeeltjes lossen onder water mits je wat wateroplosbare ingredienten gebruikt natuurlijk in je mix
ik hoor het graag!
-
- Berichten: 260
- Lid geworden op: 29-01-2002 01:00
- Locatie: Nieuwerkerk a/d IJssel
Gebruik maximaal 3 eieren. Aanvullen met water al naar gelang je spullen in je mix water opzuigen. Zomermix: 2 eieren en soms 200c water op 6 ons droge mix. Ze worden hard genoeg door spullen te gebruiken die dat bevorderen bv. griesmelen, eggalbumine. dit doe ik al vele jaren. wil je meer vleoeistoffen toevoegen, verminder dan het water. Gewoon uitproberen.
suc 6
suc 6
Waarom probeer je het niet gewoon? Als bij mij het deeg te droog is doe ik er altijd water bij.
- Peter Ponsteen
- Berichten: 1632
- Lid geworden op: 08-05-2005 15:17
- Locatie: Nunspeet
Maar als je veel water gebruikt, bijvoorbeeld 3 eieren en de rest water (1kilo mix). Kun je dan nog wel koken?? brokkelt het dan in het water niet uit elkaar??
''Een schone waterkant ligt voor het opruimen!''
- Henk ter Maat
- Berichten: 6499
- Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
- Locatie: Didam
Neen Peter,
hij brokkelt niet uit elkaar.
Ook al zou je het deeg enkel met water afkneden.
hij brokkelt niet uit elkaar.
Ook al zou je het deeg enkel met water afkneden.
Groet'n Henk..
still growing Old.
still growing Old.
- Peter Ponsteen
- Berichten: 1632
- Lid geworden op: 08-05-2005 15:17
- Locatie: Nunspeet
Kijk daar heb ik wat aan
''Een schone waterkant ligt voor het opruimen!''
-
- Berichten: 369
- Lid geworden op: 21-03-2005 21:26
- Locatie: Didam
Das dan mooi,
Kan ik de kosten voor me voerboilie's drukken door er minder eieren in te verwerken!
Kan ik de kosten voor me voerboilie's drukken door er minder eieren in te verwerken!
Peter Ponsteen schreef:Maar als je veel water gebruikt, bijvoorbeeld 3 eieren en de rest water (1kilo mix). Kun je dan nog wel koken?? brokkelt het dan in het water niet uit elkaar??
Ik zou niet weten waarom het water er uit zou borrelen je kookt toch ook in water.
- Erik Rozen
- Berichten: 588
- Lid geworden op: 24-11-2003 01:00
Tim Sanders schreef:Das dan mooi,
Kan ik de kosten voor me voerboilie's drukken door er minder eieren in te verwerken!
Tamelijk nutteloos.
Water naar de zee dragen?
Houdt je eigenlijk alleen jezelf voor de gek. Je droogt het water toch al snel uit je bollen. En ei is nog steeds perfecte voeding, moet je nooit vergeten. Het zal je ook hooguit een paar euro per jaar gaan schelen, dus of dat dit nu echt de moeite waard is.....?
Elk nadeel heb z'n voordeel...
-
- Berichten: 369
- Lid geworden op: 21-03-2005 21:26
- Locatie: Didam
Hm, jah ff niet aan gedacht dat je het water er net zo snel weer uitdroogd. En door meer water te gebruiken wordt je aantal kilo's ook minder omdat je minder ei er in hebt... Dus dan zullen de kosten inderdaad niet zoveel schelen.
-
- Berichten: 2162
- Lid geworden op: 21-04-2003 02:00
- Locatie: Hengelo
Maizena!!
tis maar een theorie.. ik hoorde ergens dat als je 200gram maizena op een kg boiliemix doet en je vult dit aan met water en je maakt er boilies van dat je ze gewoon kunt koken en naderhand niet oplossen als je ze in het water gooit. omdat maizena bij hogere temperaturen gaat binden en ook gebonden blijft als het afkoelt. misschien dat maizena of ander vergelijkbaar product daarom ei kan vervangen??
Het heet iets met gemodificeert of ongemodificeerd zetmeel te maken.. weet niet precies welke wat doet met temp.
of heb ik het mis?
Gr. Remko
tis maar een theorie.. ik hoorde ergens dat als je 200gram maizena op een kg boiliemix doet en je vult dit aan met water en je maakt er boilies van dat je ze gewoon kunt koken en naderhand niet oplossen als je ze in het water gooit. omdat maizena bij hogere temperaturen gaat binden en ook gebonden blijft als het afkoelt. misschien dat maizena of ander vergelijkbaar product daarom ei kan vervangen??
Het heet iets met gemodificeert of ongemodificeerd zetmeel te maken.. weet niet precies welke wat doet met temp.
of heb ik het mis?
Gr. Remko
je zit aardig in de richting remko
gemodificeerd= koud bindend
ongemodificeerd= warmbindend
het zelfde is gebeurt met extruderen van melen
maw de eiwitten zijn reeds verstijfseld of niet
maizena = ongemodificeerd zetmeel
net als aardappel meel maar dan van een aardappel
allesbinder uit de supermarkt=gemodificeert zetmeel en plakt alles aan elkaar zonder verhitting,dus mooi spul voor pellets
gemodificeerd= koud bindend
ongemodificeerd= warmbindend
het zelfde is gebeurt met extruderen van melen
maw de eiwitten zijn reeds verstijfseld of niet
maizena = ongemodificeerd zetmeel
net als aardappel meel maar dan van een aardappel
allesbinder uit de supermarkt=gemodificeert zetmeel en plakt alles aan elkaar zonder verhitting,dus mooi spul voor pellets
-
- Berichten: 202
- Lid geworden op: 05-06-2006 23:07
- Locatie: st truiden
en bevordert minder eieren de wateroplosbaarheid van je boilie of zijn het echt de wateroplosbare producten die je in je mix doet