Hallo ben nieuw hier en zou graag jullie mening willen weten over onderstaande. Ben al een tijdje aant expirimenteren met het draaien van boilies. Heb nu een mix maar ben niet tevreden over de draaibaarheid en de uitharding. Hoop dat iemand mij tips kan geven en of aangeven wat ik fout doe.
Ik gebruik een basis mis van 75% en doe hier zeg maar 25% aanvulling bij. De basis bestaat uit:
-1 deel soyameel ontvet
-1 deel tarwebloem
-1 deel maismeel
Dit vul ik aan met smaakmakers om de bollen een persoonlijk tintje te geven (hoop ik) in 25 %.
Nu is mijn vraag wat is de reden dat ze gaan scheuren tijdens het drogen en ook krijgen ze niet mijn gewenste hardheid.
Verder wil ik ook expirimenteren met zaden door mijn mix (birdfood) , moet dit nu wel of niet geweekt en gekiemd worden voor je dit verwerktr in je mix? Hoor nogal tegenstrijdige berichten.
bvd
Boiliedilemma
-
- Berichten: 272
- Lid geworden op: 06-09-2003 02:00
- Locatie: balen
ik weet niet wat jij bedoelt met smaakmakers maar om je toch wat verder te helpen ik weet niet of je die basis wilt houden maar ik gebruik altijd een basis van 50% 25%griesmeel 25%maismeel en dan nog 50% andere melen bv. vismeel, robin red, vogelvoer, gemallen hennep, enz en heb nooit last van scheuren zelfs als ik men bolle 2 weken laat drogen maar een enkele die gescheurt zijn en birdfood hoeft niet geweekt worden het is niet dat je daar x aantal kg gaat kunne opvoeren aan bolle aleen die 100gr. birdfood per kg gaat het niet maken denk ik
-
- Berichten: 5
- Lid geworden op: 10-05-2006 21:17
gewoon hennep, knoflook poeder, keokjesmeel enz
Om een beetje geur en smaak mee te geven aan de boilie
Om een beetje geur en smaak mee te geven aan de boilie
- mitsz van der kamp
- Berichten: 6100
- Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
- Locatie: amsterdam
- Contacteer:
maak je je mix volledig aan met eieren?
- Henk ter Maat
- Berichten: 6499
- Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
- Locatie: Didam
Hendry,
hoe droog je die boilies?
Tarwebloem vervangen door tarwemeel of griesmeel.
Tarwebloem is te fijn en bevat teveel gluten.
hoe droog je die boilies?
Tarwebloem vervangen door tarwemeel of griesmeel.
Tarwebloem is te fijn en bevat teveel gluten.
Groet'n Henk..
still growing Old.
still growing Old.
- kevin walravens
- Berichten: 203
- Lid geworden op: 25-09-2005 13:53
- Locatie: Nootdorp
Maak je wel gebruik van een olie?
- Mourad Aviara
- Berichten: 3299
- Lid geworden op: 01-03-2005 22:28
- Locatie: Noord Holland
Met hoeveel eieren per kg maak je je boilies?
-
- Berichten: 1188
- Lid geworden op: 18-04-2006 19:09
- Locatie: nomaad
De scheuren komen als je ze droog met te veel licht, dus in de zon oid.
-
- Berichten: 5
- Lid geworden op: 10-05-2006 21:17
Ik gebruik 6 eieren per kg droge mix. De rest vul ik aan met waer.
Ik laat ze op kamertemp op handoek drogen
En ik gebruik geen olie , aangezien het rollen eigenlijk wle ok gaat.
Tarwebloem vervangen door tarwemeel en een deel rijstebloem toevoegen een optie?
Hendry
Ik laat ze op kamertemp op handoek drogen
En ik gebruik geen olie , aangezien het rollen eigenlijk wle ok gaat.
Tarwebloem vervangen door tarwemeel en een deel rijstebloem toevoegen een optie?
Hendry
-
- Berichten: 272
- Lid geworden op: 06-09-2003 02:00
- Locatie: balen
meschien dat ze te warm ligge ? op kamertemperatuur dat is bij ons 21-22graden ik hang mijn bolle altijd in de scheur daar is het wat frisser ik weet niet of dat zal helpen
- kevin walravens
- Berichten: 203
- Lid geworden op: 25-09-2005 13:53
- Locatie: Nootdorp
Ik denk dat als je je boilie wat vetter maakt dat ze ook al minder zouden scheuren.Door bijv. olie toetevoegen of soja vet gebrijken ipv ontvet.
Je wou ook een zaad gebruiken in je mix...probeer lijnzaad eens,daar worden je bollen ook wat harder van.
suc6
Je wou ook een zaad gebruiken in je mix...probeer lijnzaad eens,daar worden je bollen ook wat harder van.
suc6
-
- Berichten: 5
- Lid geworden op: 10-05-2006 21:17
dank je voor de reactie's maar watvoor olie gebruiken jullie en in wat voor hoeveelheden per kg droge mix?
- Daaf Wolters
- Berichten: 4012
- Lid geworden op: 02-03-2003 01:00
- Locatie: Hengelo
Als je boilies niet hard genoeg worden: volledig aanmaken met eieren en eventueel een paar % ei albumine of ei poeder toevoegen.
- kevin walravens
- Berichten: 203
- Lid geworden op: 25-09-2005 13:53
- Locatie: Nootdorp
Hendry vd Stege schreef:dank je voor de reactie's maar watvoor olie gebruiken jullie en in wat voor hoeveelheden per kg droge mix?
Ik gebruik meestal een visolie (zalm) en dan gooi ik een goede scheut(denk 25 ml) op een kilo mix.
Ik zou niet de dure ei-albumine gebruiken,omdat het ook goedkoper kan.
Als je nou je tarwebloem vervangt voor tarwegries en verder je mix alleen aanmaak met eieren. dan moeten je bollen hard genoeg worden lijkt mij.
-
- Berichten: 5
- Lid geworden op: 10-05-2006 21:17
die rijstemeel kan ik dan achterwege laten of is een deel wel aan te raden?