Boiliedilemma


Plaats reactie
Hendry vd Stege
Berichten: 5
Lid geworden op: 10-05-2006 21:17

10-05-2006 21:24

Hallo ben nieuw hier en zou graag jullie mening willen weten over onderstaande. Ben al een tijdje aant expirimenteren met het draaien van boilies. Heb nu een mix maar ben niet tevreden over de draaibaarheid en de uitharding. Hoop dat iemand mij tips kan geven en of aangeven wat ik fout doe.

Ik gebruik een basis mis van 75% en doe hier zeg maar 25% aanvulling bij. De basis bestaat uit:

-1 deel soyameel ontvet
-1 deel tarwebloem
-1 deel maismeel

Dit vul ik aan met smaakmakers om de bollen een persoonlijk tintje te geven (hoop ik) in 25 %.

Nu is mijn vraag wat is de reden dat ze gaan scheuren tijdens het drogen en ook krijgen ze niet mijn gewenste hardheid.

Verder wil ik ook expirimenteren met zaden door mijn mix (birdfood) , moet dit nu wel of niet geweekt en gekiemd worden voor je dit verwerktr in je mix? Hoor nogal tegenstrijdige berichten.

bvd
cools stefan
Berichten: 272
Lid geworden op: 06-09-2003 02:00
Locatie: balen

10-05-2006 21:56

ik weet niet wat jij bedoelt met smaakmakers maar om je toch wat verder te helpen ik weet niet of je die basis wilt houden maar ik gebruik altijd een basis van 50% 25%griesmeel 25%maismeel en dan nog 50% andere melen bv. vismeel, robin red, vogelvoer, gemallen hennep, enz en heb nooit last van scheuren zelfs als ik men bolle 2 weken laat drogen maar een enkele die gescheurt zijn en birdfood hoeft niet geweekt worden het is niet dat je daar x aantal kg gaat kunne opvoeren aan bolle aleen die 100gr. birdfood per kg gaat het niet maken denk ik :)
Hendry vd Stege
Berichten: 5
Lid geworden op: 10-05-2006 21:17

10-05-2006 22:08

gewoon hennep, knoflook poeder, keokjesmeel enz

Om een beetje geur en smaak mee te geven aan de boilie
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

10-05-2006 22:34

maak je je mix volledig aan met eieren?
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

10-05-2006 22:34

Hendry,
hoe droog je die boilies?

Tarwebloem vervangen door tarwemeel of griesmeel.
Tarwebloem is te fijn en bevat teveel gluten.
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
kevin walravens
Berichten: 203
Lid geworden op: 25-09-2005 13:53
Locatie: Nootdorp

10-05-2006 23:20

Maak je wel gebruik van een olie?
Gebruikersavatar
Mourad Aviara
Berichten: 3299
Lid geworden op: 01-03-2005 22:28
Locatie: Noord Holland

11-05-2006 00:25

Met hoeveel eieren per kg maak je je boilies?
Herman Esveld
Berichten: 1188
Lid geworden op: 18-04-2006 19:09
Locatie: nomaad

11-05-2006 13:15

De scheuren komen als je ze droog met te veel licht, dus in de zon oid.
Hendry vd Stege
Berichten: 5
Lid geworden op: 10-05-2006 21:17

11-05-2006 16:44

Ik gebruik 6 eieren per kg droge mix. De rest vul ik aan met waer.

Ik laat ze op kamertemp op handoek drogen

En ik gebruik geen olie , aangezien het rollen eigenlijk wle ok gaat.


Tarwebloem vervangen door tarwemeel en een deel rijstebloem toevoegen een optie?


Hendry
cools stefan
Berichten: 272
Lid geworden op: 06-09-2003 02:00
Locatie: balen

11-05-2006 22:24

meschien dat ze te warm ligge ? op kamertemperatuur dat is bij ons 21-22graden ik hang mijn bolle altijd in de scheur daar is het wat frisser ik weet niet of dat zal helpen
Gebruikersavatar
kevin walravens
Berichten: 203
Lid geworden op: 25-09-2005 13:53
Locatie: Nootdorp

11-05-2006 23:04

Ik denk dat als je je boilie wat vetter maakt dat ze ook al minder zouden scheuren.Door bijv. olie toetevoegen of soja vet gebrijken ipv ontvet.

Je wou ook een zaad gebruiken in je mix...probeer lijnzaad eens,daar worden je bollen ook wat harder van.

suc6
Hendry vd Stege
Berichten: 5
Lid geworden op: 10-05-2006 21:17

11-05-2006 23:55

dank je voor de reactie's maar watvoor olie gebruiken jullie en in wat voor hoeveelheden per kg droge mix?
Gebruikersavatar
Daaf Wolters
Berichten: 4012
Lid geworden op: 02-03-2003 01:00
Locatie: Hengelo

12-05-2006 00:33

Als je boilies niet hard genoeg worden: volledig aanmaken met eieren en eventueel een paar % ei albumine of ei poeder toevoegen.
There aint no way but the hard way!

Spiegel gevangen op het Twentekanaal? Skp@ksnregiooost.nl
Gebruikersavatar
kevin walravens
Berichten: 203
Lid geworden op: 25-09-2005 13:53
Locatie: Nootdorp

12-05-2006 12:39

Hendry vd Stege schreef:dank je voor de reactie's maar watvoor olie gebruiken jullie en in wat voor hoeveelheden per kg droge mix?


Ik gebruik meestal een visolie (zalm) en dan gooi ik een goede scheut(denk 25 ml) op een kilo mix.

Ik zou niet de dure ei-albumine gebruiken,omdat het ook goedkoper kan.
Als je nou je tarwebloem vervangt voor tarwegries en verder je mix alleen aanmaak met eieren. dan moeten je bollen hard genoeg worden lijkt mij.
Hendry vd Stege
Berichten: 5
Lid geworden op: 10-05-2006 21:17

14-05-2006 18:20

die rijstemeel kan ik dan achterwege laten of is een deel wel aan te raden?
Plaats reactie