beste karpervisser,
ik ga ondanks iedereen zegt dat het uitgevist is toch doen maar hoe bereid je het ik heb het wel een paar keer gedaan toen had ik het 24 uur laten weken en 20 minuten koken maar voor ik ging koken pakte ik ff een korreltje mais en die was gewoon zacht en niks mis mee daarom is mijn vraag als je het alleen weekt is het dan ook gewoon goed en niet schadelijk voor de vis?
patrick
bereiding mais
-
- Berichten: 216
- Lid geworden op: 11-12-2005 15:25
- Locatie: benthuizen (is bij zoetermeer)
- Contacteer:
- peter tooi
- Berichten: 56
- Lid geworden op: 28-02-2006 14:39
- Locatie: leeuwarden
- Contacteer:
Hallo patrick,
Mijn ervaring is; mais 24 uur in ruim water laten weken, vervolgens 20/30 min koken, en dan nog eens 24 uur laten staan(onder water).
Je zult zien dat na de eerste keer weken de mais iets in volume is toegenomen. Na het koken nog eens 24 uur onder water zeten, laat het nog veel meer wellen, het neemt dan 1,5 tot ongeveer 2 keer in volume toe. (een halve emmer vol, word dan ong 3/4 emmer vol)
Je snapt wel wat er met je karper gebeurt als je de 2e 24uur overslaat. Je karper eet een mooie hoeveelheid en langzaam ontploft de maag van de karper omdat de mais dan nog uitzet,
en je vis is dood. BOEHOE BOEHOE
Als mede vissers er anders over denken hoor ik het graag, maar ik denk dat als je goed mais klaar wilt maken, dit 2x 24 uur duurt.
Mvg peter
Mijn ervaring is; mais 24 uur in ruim water laten weken, vervolgens 20/30 min koken, en dan nog eens 24 uur laten staan(onder water).
Je zult zien dat na de eerste keer weken de mais iets in volume is toegenomen. Na het koken nog eens 24 uur onder water zeten, laat het nog veel meer wellen, het neemt dan 1,5 tot ongeveer 2 keer in volume toe. (een halve emmer vol, word dan ong 3/4 emmer vol)
Je snapt wel wat er met je karper gebeurt als je de 2e 24uur overslaat. Je karper eet een mooie hoeveelheid en langzaam ontploft de maag van de karper omdat de mais dan nog uitzet,
en je vis is dood. BOEHOE BOEHOE
Als mede vissers er anders over denken hoor ik het graag, maar ik denk dat als je goed mais klaar wilt maken, dit 2x 24 uur duurt.
Mvg peter
- ferenc van de vorstenbosc
- Berichten: 3043
- Lid geworden op: 17-05-2003 02:00
- Locatie: lisse
- Contacteer:
2x 24uur? Nog nooit gedaan,en ken ook niemand die dat ooit heeft gedaan,is ook helemaal niet nodig.
Ik week het 12 uur en meer niet,nooit geen problemen meegehad,soms giet ik er wat kokend water overheen en dan springen de eerste korrels soms al open/kapot.
Ik week het 12 uur en meer niet,nooit geen problemen meegehad,soms giet ik er wat kokend water overheen en dan springen de eerste korrels soms al open/kapot.
- Sander van Dongen
- Berichten: 410
- Lid geworden op: 21-03-2006 10:30
- Locatie: Hellevoetsluis
Nachtje weken en dan 20 minuten koken. Vaak kook je het dan al kapot dus lijkt me lang genoeg.
-
- Berichten: 68
- Lid geworden op: 19-09-2002 02:00
- Locatie: gelderland
soms 1 nacht, ook wel 1 ,2 of zelf wel 3 weken laten staan en dan gewoon gebruiken.
Een karper vangen op de rivier is .............
- peter tooi
- Berichten: 56
- Lid geworden op: 28-02-2006 14:39
- Locatie: leeuwarden
- Contacteer:
Oke, het is duidelijk dat een ieder er een andere bereidingswijze op nahoud.
Begrijp me niet verkeerd, maar ik denk dat er veel onduidelijkheid bestaat onder de vissers over de bereiding van mais (particels). Ik wil ook niet zeggen dat mijn manier de goede is, maar ik weet wel zeker dat mais op mijn manier klaar gemaakt niet meer welt, en dus daardoor ook geen " scheurbuik" onder de karpers veroorzaak.
Is er niet ergens boekje te krijgen waar dit allemaal in beschreven staat? Over hoe en het wat met mais, hennep, duivenvoer, kikkererwten, tuinbonen, tijgernoten, pinda's en al het andere wat er nog meer te vezinnen is. Het zou voor een heleboel mensen een uitkomst zijn, zodat ze weten waar ze mee bezig zijn, en niet van horen zeggen.
Want zeg nou zelf, goed klaar gemaakt voer, is beter voor de karper, en dus ook beter voor de karpervisser.
Begrijp me niet verkeerd, maar ik denk dat er veel onduidelijkheid bestaat onder de vissers over de bereiding van mais (particels). Ik wil ook niet zeggen dat mijn manier de goede is, maar ik weet wel zeker dat mais op mijn manier klaar gemaakt niet meer welt, en dus daardoor ook geen " scheurbuik" onder de karpers veroorzaak.
Is er niet ergens boekje te krijgen waar dit allemaal in beschreven staat? Over hoe en het wat met mais, hennep, duivenvoer, kikkererwten, tuinbonen, tijgernoten, pinda's en al het andere wat er nog meer te vezinnen is. Het zou voor een heleboel mensen een uitkomst zijn, zodat ze weten waar ze mee bezig zijn, en niet van horen zeggen.
Want zeg nou zelf, goed klaar gemaakt voer, is beter voor de karper, en dus ook beter voor de karpervisser.
- Jeroen Hof op't
- Berichten: 1346
- Lid geworden op: 05-08-2004 10:28
- Locatie: Zuid-Holland
- Contacteer:
Halve emmer mais, 24 uur laten weken, koken en in de emmer gooien met een vol pak suiker, dit onder druk wegzetten en als je dan een goeie dag hebt moet je eens opletten.
Combinatie zat:
Zo bevis ik veel duivenvoer, wat natuurlijk ook een behoorlijk percentage mais bevat, daar kan je als flavour bij bedenken.
Kerriepoeder
Chili poeder
Steranijs
Boosters van starbaits (banana, squid etc etc..)
Koffie
Ik geef mijn voer altijd een extra lading mee, dit houdt in dat mocht je met boilies vissen, ik adviseer om de boilie gelijkende te houden aan het geen je presenteert. Wat natuurlijk weer kan doormiddel van je boilies te boosteren of te soaken.
Combinatie zat:
Zo bevis ik veel duivenvoer, wat natuurlijk ook een behoorlijk percentage mais bevat, daar kan je als flavour bij bedenken.
Kerriepoeder
Chili poeder
Steranijs
Boosters van starbaits (banana, squid etc etc..)
Koffie
Ik geef mijn voer altijd een extra lading mee, dit houdt in dat mocht je met boilies vissen, ik adviseer om de boilie gelijkende te houden aan het geen je presenteert. Wat natuurlijk weer kan doormiddel van je boilies te boosteren of te soaken.
BORN TO FISH, FORCED TO WORK
- Mourad Aviara
- Berichten: 3299
- Lid geworden op: 01-03-2005 22:28
- Locatie: Noord Holland
patrick noorman schreef:beste karpervisser,
ik ga ondanks iedereen zegt dat het uitgevist is toch doen maar hoe bereid je het ik heb het wel een paar keer gedaan toen had ik het 24 uur laten weken en 20 minuten koken maar voor ik ging koken pakte ik ff een korreltje mais en die was gewoon zacht en niks mis mee daarom is mijn vraag als je het alleen weekt is het dan ook gewoon goed en niet schadelijk voor de vis?
patrick
(Kippen)mais uitgevist? Dat is in mijn ogen 1 van de beste azen.
Wat ik zelf doe is wat scopex flavour toevoegen tijdens het weken van mais. Ik heb verschillende flavours geprobeerd, scopex laat zich goed combineren met (kippen)mais. Gewoon een dagje ervoor laten weken, eventjes koken, en gewoon een aantal uurtjes laten staan.
Vooral in de zomerdagen gebruik ik dit in combinatie met wat duivenvoer, tijgernoten en stukjes boilies om een voerplek aan te leggen. Werkt perfect, waar ik ook vis.
-
- Berichten: 532
- Lid geworden op: 22-12-2005 00:36
patrick
en doe er dan nog een half kilo'tje bruine suiker bij, moet jij eens kijken.
niet voor s'nachts maar gewoon overdag, en neem die paar brasems dan maar op de koop toe.
die vang je anders ook wel eens.
ja toch mellema
en doe er dan nog een half kilo'tje bruine suiker bij, moet jij eens kijken.
niet voor s'nachts maar gewoon overdag, en neem die paar brasems dan maar op de koop toe.
die vang je anders ook wel eens.
ja toch mellema
-
- Berichten: 221
- Lid geworden op: 13-04-2005 13:47
Kun je niet gewoon een blik mais van de aldi gebruiken?
- ferenc van de vorstenbosc
- Berichten: 3043
- Lid geworden op: 17-05-2003 02:00
- Locatie: lisse
- Contacteer:
Wel,is nog beter zelfs maar o zo gevoelig voor witvis,en...tja...als je 20kg ermee wilt voeren.....
-
- Berichten: 117
- Lid geworden op: 13-01-2006 16:33
- Locatie: 's-Hertogenbosch
wegzetten op kokend water, na 24 uur opnieuw kokend water bijvullen, en dan nog paar dagen laten staan...
- Johan Huijsmans
- Berichten: 181
- Lid geworden op: 24-03-2006 16:33
mais uitgevist??
niet bij mij in ieder geval!
ik koop ze altijd bij de c1000 maar bij aldi zijn ze nog goedkoper...
niet bij mij in ieder geval!
ik koop ze altijd bij de c1000 maar bij aldi zijn ze nog goedkoper...
- Mourad Aviara
- Berichten: 3299
- Lid geworden op: 01-03-2005 22:28
- Locatie: Noord Holland
ferenc van de vorstenbosc schreef:Wel,is nog beter zelfs maar o zo gevoelig voor witvis,en...tja...als je 20kg ermee wilt voeren.....
Maar waar witvis is, is ook de ........... (vul zelf maar in)
Daarom is het verstandig als je met mais wilt voeren, je ook wat tijgernoten/boilies erbij voert..