freezer baits2


Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

04-02-2006 10:57

Boilies maken met schone instrumenten. Boilies goed laten drogen. Zeg maar een week op een schone handdoek die je in het begin een aantal maal vervangt. Een emmer met deksel en op 10 kg boilies neem je 7 kg zout. Emmer vullen zodat het zout goed tussen de boilies zit. Deksel erop.

Dit is zo een beetje de meest bedrijfszekere manier om boilies lang goed te houden zonder vrieskist of chemische conservering. Veel langer dan 2 weken. Belangrijke voorwaarde voor conservering is zoals altijd dat je schoon werkt. Het zout zit tussen de boilies en dat schudt je eraf. Anderszins spoelt het eraf als de boilies in het water gaan. Dus wat nou zoutje? Kom op zeg. Wat is de oplosbaarheid van zout in water?

Essentieel is dat de boilies droog zijn en blijven. Daar zorgt het zout voor. Maar freezers voor de trip laten drogen en dan in netjes tijdens de sessie op een droge plek hangen werkt ook prima. Zonder zout. Moet je alleen niet een week regen hebben waardoor de boilies vochtig worden. Als ze maar droog blijven.

Als maatjes aan die voorwaarden niet hebben voldaan werkt zout ook niet.

Groet, Kees
Gebruikersavatar
Sebastian Huvenaars
Berichten: 2078
Lid geworden op: 18-02-2005 16:02
Locatie: Eindhoven

04-02-2006 12:13

zou je ipv zout ook suiker kunnen gebruiken? Mischien dat zelfts rijst ook
nog mogenlijk is, trekt ook vocht uit omgeving...
Benny van de Werfhorst
Berichten: 4482
Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
Locatie: Gelderland
Contacteer:

04-02-2006 12:17

Kees,

Rijst zou toch ook een conserverende werking hebben, of hoe zit dat?

groetjes Benny
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

04-02-2006 13:00

Benny,

Rijst neemt ook vocht op. Verder nooit geprobeerd. Vermoed dat een baal rijst ietsje duurder is als een zak landbouwzout dat de boeren voor de koeien gebruiken. Maar, be my guest.

Groet, Kees
Gebruikersavatar
Marco Kroez
Berichten: 207
Lid geworden op: 19-10-2005 11:00
Locatie: merkelbeek

04-02-2006 19:32

kees ouwehand schreef:
Wat is de oplosbaarheid van zout in water?



presies kees! je slaat de spijker op zijn kop.
als het niet oplost kan de karper het eten als het wel oplost kan de karper hetnog steeds waarnemen. een plek met zout smakend water lijkt mij niet zo aantrekkenlijk.
spiegeltje, spiegeltje van het waterland. ben jij de zwaarste op de kant?
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

04-02-2006 19:37

Het zout is er waarschijnlijk voor 90% al af voordat de boilie de bodem bereikt.

Zout zal maar zeer beperkt in de boilie trekken wanneer deze eerst naar behoren gedroogd is.

Zoals Kees al noemt;
Hygiënisch werken en goed drogen, scheelt al een heeeeeeeeleboel!
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
Marco Kroez
Berichten: 207
Lid geworden op: 19-10-2005 11:00
Locatie: merkelbeek

04-02-2006 19:47

90% eraf is voormij nog 9.9% te weinig.
ik vis het iefst met zacht aas. ik heb het conserveren op deze manier ook nog niet geprobeert. ik kan wel begrijpen dat sommige vissers het doen. is alleen zo zonde van al die ruimte in de auto als je 20 kilo meneemt dan moet je dus ook 20 kilo zout hebben
spiegeltje, spiegeltje van het waterland. ben jij de zwaarste op de kant?
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

04-02-2006 23:26

Ach Marco,

Als je iets van natuurkunde afweet…

Flauwekul dus. Beide opmerkingen.

Zout is zeer goed water oplosbaar. Het beetje zout kan niet voor langer dan een moment voor een geringe verhoging van de lokale zout concentratie zorgen. Bovendien is zout een attractor.

Het zout vult de ruimte tussen de boilies. Het volume neemt dus niet toe. Niet meer ruimte. Op 20 kg is het 14 kg zout.

Aas wordt weer zacht na wateropname. Nooit opgemerkt? Hoe hard je boilie blijft hangt samen met de ingrediënten die je gebruikt.

Groet, Kees