Na het schroten van de Tarwekorrel ontstaan apparte brokjes endosperm en zemeldeeltjes....
![8)](./images/smilies/icon_cool.gif)
Tarwebloem & roggemeel.
De tarwekorrel is opgebouwd uit een meellichaam, wandlagen en de kiem. De kiem is rijk aan olie en bevat ook veel vitaminen. Het meellichaam of endosperm is rijk aan zetmeel en het bevat het eiwit dat bij het kneden gluten vormt.
Om het endosperm bevinden zich de wandlagen.
De wand-lagen, die met elkaar vergroeid zijn, worden van het meellichaam gescheiden door de zoge- naamde aleuronlaag.
De wandlagen bevatten veel vezelstoffen.
De aleuronlaag is rijk aan eiwit en aan vitaminen.
Het doel van het malen van de tarwe is het scheiden van het endosperm enerzijds en de wandlagen en kiemen anderzijds.
Het meellichaam wordt verkleind tot bloem, de wandlagen en de kiemen leveren bij vermalen de zogenaamde zemelen.
In de molen gebeurt het vermalen trapsgewijze. Om volledig vermalen te worden passeert het maalgoed zo'n 20 paar walsen.
De eerste vijf à zes walsenparen zijn geribbeld en hebben tot doel
de korrel open te breken en apparte brokjes endosperm (((ook griezen genoemd))) en zemeldeeltjes te produceren.
Men noemt dit het schroten.
-----------------------------------------------
Na elke doorgang wordt er gezeefd in zogenaamde
plansifters, waarbij de bloem steeds afgescheiden wordt van de verder te vermalen deeltjes.Verder
in het maalproces worden de min of mer zuivere stukjes endosperm op gladde walsen verder tot
bloem verkleind. Men noemt dit het uitmalen.