Speculaas-anijs bol


jeroen van der hulst
Berichten: 68
Lid geworden op: 14-05-2004 15:10
Locatie: Nijverdal

08-11-2005 16:02

beste medekarpervisser

Ik ben van plan om een Speculaas-anijs bol te maken, ik heb de zoekfuntie al gebruikt en ben toch niet helemaal tevreden met de antwoorden.
De één zegt namelijk dat je speculaas meel/kruiden tot vrij grote hoeveelheden kan gebruiken terwijl de ander zegt dat je het toch wel bij 50gram per kilo basis moet laten. Verder wil ik ook een klein beetje anijs hierin verwerken. Hoeveel speculaas kan ik nou gebruiken? Is het nog zinvol om 2/3% anijs erbij in te verwerken of eventueel nog geen ander kruid toe ge voegen?

Groeten Jeroen
bart pieck
Berichten: 302
Lid geworden op: 11-04-2003 02:00
Locatie: kampen
Contacteer:

08-11-2005 16:22

koop gewoon bij de bakker speculaas kruiden en bij een beetje goeie bakker gebruiken ze speculaas kruiden waar ook anijs in zit en anders haal je ook wat ster anijs er bij simpele speculaas bol

1 deel maismeel
1 deel polenta
1 deel griesmeel
1 deel soya ontvet
1/2 deel koekjes meel
1/2 deel birdfood
50 gr speculaas kruiden
jeroen van der hulst
Berichten: 68
Lid geworden op: 14-05-2004 15:10
Locatie: Nijverdal

08-11-2005 18:08

bedankt.. nog meer tips ik sta voor alles open :wink: :)
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

08-11-2005 18:48

Bart,
hoe zwaar is 1 deel??

Dit omdat jij speculaaskruiden wel in grammen weergeeft.

Wanneer 1 deel 100 gram is, dan is 50 gram kruiden wel wat veel.
Groet'n Henk..

still growing Old.
sjors heldens
Berichten: 76
Lid geworden op: 10-05-2004 17:08
Locatie: Sevenum

08-11-2005 18:57

:wink: op tijd wakker zeker :P
Life is passing me by like a jumping carp in the morning
You see it come, you see it go, but it's over before you know
bart pieck
Berichten: 302
Lid geworden op: 11-04-2003 02:00
Locatie: kampen
Contacteer:

08-11-2005 19:16

goeie morgen ik ben weer lekker wakker zie ik

oke in mijn geval kan ik dan beter in procenten werken bijv

20 % gries 20% polenta 20% soya 10 % cede 5% speculaas 10% koekjes meel 5 % robinred 10 % vita
jeroen van der hulst
Berichten: 68
Lid geworden op: 14-05-2004 15:10
Locatie: Nijverdal

08-11-2005 21:27

sluit iedereen zich hier bij aan of nog meer suggestie's :wink: ?
janwillem hilverts

08-11-2005 22:09

Bart

jij hebt hier de specuaalkruiden eveneens de koekjesmeel 5%?? verklaar dat is. ben namelijk wel nieuwschierig. dit omdat ik zelf ook diverse soorten koekjesmeel gebruik maar toch altijd wel in grotere doseringen.
hou het op 10 tot 30% en soms heel extreem 40 a 50% dit is maar emt 1 mix.

Waarom zou je niet i.p.v speculaaskruiden gewoon koekjesmeel van speculaas nemen???? werkt naar mijn ervaring nog beter. Ik gebruik zelf al een kleine 3 jaar dit en zonder speculaas kruiden en het heeft me nog nooit in de steek gelaten. Het heeft het bij mij altijd beter gedaan dan een andere "smaak" koekjesmeel
Gebruikersavatar
marijn ham
Berichten: 2429
Lid geworden op: 11-07-2003 02:00
Locatie: Waarland

09-11-2005 08:00

Zelf mag ik ook graag een koekjesbol draaien, maar er zit wel koekkruiden in en speculaaskruiden.
Deze versterken de geur van de boilie m .i. nog wat heftiger...

Wil je er anijs bijdoen, gebruik dan 2% steranijd icm 4% koek-speculaaskruiden.
jeroen van der hulst
Berichten: 68
Lid geworden op: 14-05-2004 15:10
Locatie: Nijverdal

09-11-2005 15:11

is cede een belangrijk in de mix? of kan dit ook door bijv. gemalen hennepzaad vervangen. Ik heb gewoon iets met hennepzaad.. alleen tijdens bij de visserij dan :wink:
Gebruikersavatar
Ron van Wezen
Berichten: 86
Lid geworden op: 01-11-2005 21:06
Locatie: amterdam

09-11-2005 15:20

ja jeroen :wink:

buiten het vissen om heb jij ook veel met hennep te maken he??? :P
fuck onderschrift
Afbeelding
jeroen van der hulst
Berichten: 68
Lid geworden op: 14-05-2004 15:10
Locatie: Nijverdal

09-11-2005 15:21

wie ik??? :wink: :lol:
Gebruikersavatar
Erik Rozen
Berichten: 588
Lid geworden op: 24-11-2003 01:00

09-11-2005 17:49

Werk zelf bij de bakker (jaja, geweldige bijbaan) en kan je vertellen dat je beter speculaaskruiden dan koekkruiden pakt. Is qua geur en smaak gewoon sterker.
En inderdaad, koop het gewoon bij je plaatstelijke bakker. Goedkoper en verser kan niet.

Maar nu we het er toch over hebben. Marijn, weet jij iets meer over anijs? Heb het zelf namelijk al in meerdere vormen voorbij zien komen.

De zaadjes zelf vind ik aromatisch niet al te sterk overkomen. Heb jij ze zo gebruikt, of echt de gemalen blokjes vraagteken )toetsenbord loopt fout.... :-?

Maar even back to subject... De combinatie lijkt me erg sterk! En van overdoseren is niet zo heel snel sprake, de vraag is alleen of het nodig is. 10% kruiden is zo´n beetje de max met het meest gangbare, maar met 5% bereik je misschien wel evenveel resultaat, en is het veel lekkerder voor je portemonee..... :wink:

Succes!

Erik
Gebruikersavatar
marijn ham
Berichten: 2429
Lid geworden op: 11-07-2003 02:00
Locatie: Waarland

10-11-2005 09:07

Erik,

Ik heb gister een baal van 25 kilo steranijs opgehaald.
De zaadjes worden fijn gemalen, hoe fijner de steranijs wordt vermalen, hoe meer geur er uit de anijs komt...

Het ismooi spul en bij een dosering van 5% heb je echt een vreselijk naar anijs stinkende boilie.
In combinatie met speculaaskruiden zou ik 3-3% gaan zitten..

Erik Rozen schreef:Maar nu we het er toch over hebben. Marijn, weet jij iets meer over anijs? Heb het zelf namelijk al in meerdere vormen voorbij zien komen.

De zaadjes zelf vind ik aromatisch niet al te sterk overkomen. Heb jij ze zo gebruikt, of echt de gemalen blokjes vraagteken )toetsenbord loopt fout.... :-?
Gebruikersavatar
Erik Rozen
Berichten: 588
Lid geworden op: 24-11-2003 01:00

10-11-2005 15:24

Bedankt Marijn, was er al benieuwd naar :wink:

Maar wat denk je van de rest van mijn verhaal? Aangezien je de laatste tijd zoveel bezig bent met je aas samenstellingen, lijkt me dat je hier toch ook wel een mening over hebt.

Ben de laatste tijd namelijk nog niemand tegengekomen die me er iets zinnigs over kon vertellen, vandaar :wink:

Ik ben benieuwd!

Gr, Erik
Gebruikersavatar
marijn ham
Berichten: 2429
Lid geworden op: 11-07-2003 02:00
Locatie: Waarland

10-11-2005 15:49

Erik,

10% kruiden in je bol zou wel kunnen, maar is wel heel erg veel.
Dan hebben we het niet eens over de protemonne, want ik koop het namelijk voor de helft van de prijs dan wat de winkeliers ervoor vragen.

Maar dat terzijde... Met 5-7% kruiden in je mix kan je heel goed de zaken in je voordeel krijgen.
Momenteel ben ik bezig met 4% robin red en 3% steranijs in mijn bol voor de voersessie.
Wil ik instant wat snelelr vis op het aas krijgen ga ik wel over de 10% heen, 7% robin red en 5% steranijs...
Dat ruikt en smaakt heel erg sterk en instant werkt het gewoon erg goed om wat meer kruiden te gebruiken.

Al zal ik niet esnel meer dan 10% van dezelfde krudien gebruiken, liever combineer ik wat zoals speculaas en steranijs, robin red en steranijs, robin red en kerrie, enz.
Gebruikersavatar
Erik Rozen
Berichten: 588
Lid geworden op: 24-11-2003 01:00

10-11-2005 20:16

Haha, foutje...... :oops:

Sorry Marijn, had een ander topic in gedachten bij mijn laatste reply... :wink:

PBtje dan maar
guido polleke
Berichten: 133
Lid geworden op: 22-10-2003 02:00
Locatie: hoensbroek

11-11-2005 08:59

mooie discussie :)

Zelf gebruik ik al jaren speculaaskruiden met succes. Er zijn vele soorten te krijgen bij de bakkerijen. Zelf ben ik niet zo een fan van de varianten waar erg veel kaneel in zit. Op deze variant krijg ik duidelijk minder vis op het matje helaas. De iets zachtere variant werkt bij mij uitstekend.
Veel gebruik ik niet van de speculaaskruiden. Op 10 eieren stop ik een half plastic koffiemachine bekertje speculaas. Dit meestal ook in combinatie met anijszaad of venkelzaad gemalen (robin red)
jacco noordermeer

11-11-2005 19:25

guido ,gebruik je kruiden of kruimels??

speculaas kruiden zou ik persoonlijk niet hoger doseren dan 3%

een andere lekkere variant is ouwe wijven kruiden :wink:

nee geen grapje echt het bestaat

kruiden kan je bij de bakker bestellen per kg blik van polak specerijenfabriek

zelf vind ik de speculaas kruiden van zeelandia het lekkerst deze is iets milder van smaak

hoezo toeval de [size=24]r [/size]is in de maand en ze gaan met speculaas gooien :lol:
Gebruikersavatar
Rick Boerboom
Berichten: 3459
Lid geworden op: 11-07-2002 02:00
Locatie: Doetinchem

11-11-2005 19:36

Oude wijvenkruiden is misschien nog wel sterker dan koekkruiden of speculaaskruiden. Als ik me goed herinner zit er meer kaneelgeur aan. Als jullie een kruidenbal maken, gebruik je dan ook nog vloeibare attractors of alleen de kruiden op zich?
jacco noordermeer

11-11-2005 19:43

oude wijven is een mengsel van anijs en koekkruiden
de anijs overheerst hierin :wink:
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

11-11-2005 19:47

Neen Rick,

Oudewijvenkruiden zijn juist wat zachter en milder, het is een samenstelling waarin gemalen steranijs overheerst.,
Zacht en mild zoals het Oude wijven betaamt.. 8)

Koekie bakken? http://www.meneba.nl/ambacht/recepten/30.htm

Oeps Jacco was eerste..
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
Rick Boerboom
Berichten: 3459
Lid geworden op: 11-07-2002 02:00
Locatie: Doetinchem

11-11-2005 19:57

Ja klopt. Je hebt gelijk Henk. Nu je het zegt.... anijs was het ja, waar het het meest naar ruikt. Ik wist het niet zeker meer, ik dacht kaneel. Was dus anijs. Omdat ik anijs een vrij sterke geur vind hebben komt het wat sterker over als koekkruiden. Wel leuk spul, ik heb het bij de bakker waar ik werk een bekeken en geroken. Maar er zijn zoveel kruiden en andere dingen om uit te proberen. Wat dat betreft is een bakkerij een mekka voor de zelfdraaier :D
jacco noordermeer

11-11-2005 20:00

komt het toch weer van pas hé henk :wink:
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

11-11-2005 20:03

Rick,

Combineer nu het Mekka van de zelfdraaier nog eens met de IJsbereiders...want die hebben smaaaaaaaakjes...beetje kruiden en Anijs erbij en..
Ah-nice!? 8) :o

SSsssssssssssssst Jacco,
gek dat die bakkers, slagers, koks en andere voedingsmiddelen bereiders goed vangen?? dach 't nie hè. :wink:
Groet'n Henk..

still growing Old.