vraagje basismix


Plaats reactie
maarten stuifbergen
Berichten: 29
Lid geworden op: 03-07-2003 02:00
Locatie: Haarlem

02-10-2005 13:40

Sinds enige tijd ben ik aan het experimenteren met het zelf draaien van boilies. Het maken op zich gaat uitstekend en de boilie hard ook goed uit na droging. Toch heb ik geen vertrouwen in het uiteindelijke resultaat.

1) Als ik de boilie fijndruk tussen mijn vingers is de buitenkant mooi stevig maar de binnenkant verpulvert zeer gemakkelijk, wordt namelijk bijna stof.

2) Daarnaast, en daar zit ik nog het meeste over in, ruikt de boilie na het uitdrogen naar meel en herken ik weinig van de gebruikte ingrediënten terug. Dit wordt helemaal erg na een half uurtje vissen, dan is de geur tot het nulpunt gereduceerd. Ligt dit aan mijn mix of moet ik gewoon het deel vismeel ophogen of een flavour toevoegen? Dit laatste doe ik liever nooit, weet niet waarom maar heb daar gevoelsmatig iets tegen. Ik ben van mening dat de ingrediënten zelf het werk moeten doen en niet de chemische toevoeging ook al kun je dit natuurlijk ook tot een ingrediënt benoemen maar ik het idee is duidelijk lijkt me.

Ik lees graag hoe jullie over bovenstaande denken. Oh ja, hierbij een voorbeeld van een mix waarbij ik de klachten tegenkom.

30 % volkoren tarwemeel
25 % grove maïsmeel
10 % griesmeel
30 % vismeel
5% garnalenmeel
+ een paar theelepels knoflookpoeder en wat maïsolie
Gebruikersavatar
Bart-Jaap Koorn
Berichten: 1639
Lid geworden op: 22-11-2003 01:00

02-10-2005 13:56

Vervang de grove maismeel eens voor fijne maismeel
Verhoog het griesmeel met 10 %
Voeg sojameel toe
Verhoog de vismeel en het garnaalmeel, hij ruikt naar meel zeg je maar hoe smaakt de boilie ?
Succes :wink:
kenny vernieuwe
Berichten: 749
Lid geworden op: 09-09-2003 02:00
Locatie: W-vl. Belgie

02-10-2005 14:41

20% sojameel
20%maismeel
20%tarwegriesmeel
20% vismeel
5%zout
5% garnaalmeel
5% ei-albumine
5% vogelzaad

dan voeg je die olie en knoflook toe é
ik zou een paar eetlepels olie nemen per kilo mix en
50gram knoflook per 1kg mix
Gebruikersavatar
Bart-Jaap Koorn
Berichten: 1639
Lid geworden op: 22-11-2003 01:00

02-10-2005 14:44

Waarom in hemelsnaam vogelzaad ?
En die eialbumine word de boilie alleen maar harder van
kenny vernieuwe
Berichten: 749
Lid geworden op: 09-09-2003 02:00
Locatie: W-vl. Belgie

02-10-2005 14:46

tja ik gebruik graag vogelzaad in mijn mix.
tja ei-albumine zou ik gewoon toevoegen om wat uit te harden.
zodat ze korter moeten drogen :lol:
maarten stuifbergen
Berichten: 29
Lid geworden op: 03-07-2003 02:00
Locatie: Haarlem

02-10-2005 20:03

Alvast bedankt voor de reacties. Bart Jaap; tot hoeveel procent de vismeel ophogen en waarvan, van welk ingredient, gaat dit ten koste? Kenny; is 50 gram knoflook niet een beetje veel op 1 kilo? Moet eerlijk zeggen dat na een paar theelepels het knoflook overheerst. Heeft iemand nog meer info?
Benny van de Werfhorst
Berichten: 4482
Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
Locatie: Gelderland
Contacteer:

02-10-2005 20:13

Maarten,

Zou tijdens de winter periode het vismeel gehalte laag houden, of zelfs
helemaal weg laten! Ga je toch vismeel toevoegen, dan zou ik het in de
winter (in mijn ogen geen echte vismeel bol meer!) bij 10 a 15% laten.
Dit vanwege als je b.v. 40 a 50% vismeel zou gebruiken, je de vissen
gaat (dierlijk eiwit) verzadigen in de winter als je gaat voor voeren.

50gr knoflookpoeder kan gerust! Dit is echter wel het maximum...

Probeer je mix eens zo:

25% volkoren tarwemeel
25% tarwegriesmeel
25% maismeel (fijn)
15% vismeel (ik zou hier wafelmeel of koekjesmeel van maken!)
5% knoflook
5% garnalenmeel

groetjes Benny
Gebruikersavatar
kevin walravens
Berichten: 203
Lid geworden op: 25-09-2005 13:53
Locatie: Nootdorp

02-10-2005 20:14

Knoflook persen ipv poeder :wink:
maarten stuifbergen
Berichten: 29
Lid geworden op: 03-07-2003 02:00
Locatie: Haarlem

02-10-2005 20:26

De mixen die jullie aangeven hebben dus geen flavours of andere toevoeging meer nodig? M.a.w. deze mix is afdoende? Ik begrijp natuurlijk dat de mogelijkheid tot het varieren eindeloos is. Heeft verder niemand ervaringen met wat ik eerder aangaf dat de boilie sterk naar meel ruikt? Aan de ene kant natuurlijk logisch gezien de verhouding meel t.o.v. de overige ingredienten maar aan de andere kant doet het mijn vertrouwen in mijn aas niet ten goede. Vertrouwen in mijn aas is overigens de grootste voorwaarde die ik stel om het soms dagenlange blanken voor mezelf mogelijk te maken.
Gebruikersavatar
Michiels Gino
Berichten: 667
Lid geworden op: 29-11-2004 22:22
Locatie: Bredene (België)

02-10-2005 20:40

garnaalmeel niet veel hoger dan 5%, anders heb je kans dat je bollen gaan drijven.
grove mix: vlugger uitgeven van vloeibare atractors tov fijne mix, dus vogelzaad, polenta etc maken je mix grof.
vismeel in de winter idd miniem houden, hoge voedingswaarde en ligt zwaar op de maag deze tijd van het jaar.
eventueel robin red toevoegen.
Greets Gino
Gebruikersavatar
Bart-Jaap Koorn
Berichten: 1639
Lid geworden op: 22-11-2003 01:00

02-10-2005 21:33

Beste Benny,

Meningen over vismeel in de winter lopen nogal uiteen :

Even wat andere reactie's opgezocht over vismeel in de winter :

Jeroen Hof op't schreef:Kwa boilies gaat er bij mij in de winter periode net als bij velen van jullie een visboilie op de hair.


Danny Pauwels schreef:Wat boilies betreft, gewoon men goede visbol die ik altijd gebruik en mais en kemp er bij wel heel wat minder in gewicht maar nog altijd dezelfde opbouw.


Koen de Been schreef:Het aas wat bij mij vertrouwd is in de winter is een vismeelboillie doordrenkt met visolie en haakpellets.
Benny van de Werfhorst
Berichten: 4482
Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
Locatie: Gelderland
Contacteer:

02-10-2005 21:47

Bart-Jaap,

Inderdaad, maar mijn ervaring zegt juist... :D

groetjes Benny ANTI VISMEEL :P :D
Plaats reactie