ZUUR
copie relevante berichten omtrent zuur hieronder..hopenlijk lukt het?
![:P](./images/smilies/icon_razz.gif)
--------------------------------------------------------------------------------
Chris Gabriele schreef:
Hoi Jan,
Met Betaine bedoel ik Betaine HCL.
Betaïne HCL (hydrochloride) - Het belangrijkste spijsverteringsenzym wordt in de alvleesklier geproduceerd. Soms is dat enzym in een te beperkte mate aanwezig. Betaïne HCL maakt de maaginhoud voldoende zuur om de alvleesklier te prikkelen om enzymen uit te scheiden. Daardoor wordt het voedsel goed verteerd.
Een andere oorzaak van verteringsproblemen kan zijn dat een antibioticakuur de 'goede bacteriën' gedood heeft.
De goede bacterienen kunnen bij ons ook doodgaan als het voedsel bepaalde conserveringsmiddelen bevat in een te hoge dosis .
Alleen karper heeft geen maag, wel een lekkere lange darm waar de goede bacterien een duidelijk doel hebben.
Zelf ben ik in aardig sceptisch geweest over het gebruik van Betaine HCL in het karper aas.
Een karper heeft geen maag, dus wat moet het helpen bij de vertering of wat voor doel moet het hebben in je aas?
Ik heb hierover met menigeen gemaild, met Willem Peeters, met mensen uit Engeland.
Maar goed dat is een andere Topic.
Wel gebruik ik het nu vaak.
gr Chris.
Hans Brinkel schreef;
Gokje...het zit hem puur in het zuur van dit product waarmee je je aas kunt onderscheiden van andere aassoorten.....right?
Hans Brinkel
_________________
Just..go for it and have a nice day!
Naar boven
kevin diederen
In het beter kunnen verteren lijkt mij.
_________________
Met vriendelijke groet,
Kevin Diederen
Hans Brinkel schreef :
Nee Kevin, in een hogere zuurgraad (PH waarde)...het is volgens mij de zuurggraad wat afwijkend is waardor de karper dit als lokstof beter kan opmerken.
Voorbeelden: Looizuur in Thee & Citroenzuur & pineappel & Boterzuur en verder als je particles een tijdje laat staan totdat deze gaat gisten waarmee deze dus volgens mij ook zuur gaat worden vangt ook beter.
Kortom...ZUUR is volgens mij het toverwoord
Helaas kan ik dit niet staven met eigen vangsten daar ik hiervoor gewoon te weinig vis. Echter ik kom het in de lectuur nu steeds vaker tegen dat het volgens mij geen toeval meer kan zijn.
Ben benieuwd..maaar inderdaad gaan we hiermee een beetje off topic?
gr
Hans Brinkel
_________________
Just..go for it and have a nice day!
kevin diederen schreef:
Misschien een combinatie van beide. Zowel het zure als het beter verteren? Misschien iets voor de aas-kenners om antwoord op te geven.
_________________
Met vriendelijke groet,
Kevin Diederen
Kees Ouwehand schreef:
Moderator
Eén van de functies als medicijn bij mensen is het bevorderen van de spijsvertering. Geneesmiddelen schrijft de dokter voor als je een kwaal hebt. Mensen gaan bij een kwaal niet vanzelf naar de apotheek om medicijnen in te slaan en karpers ook niet naar je mag aannemen. Als Betaine HCL een bepaalde vangkracht heeft moet dit dus gezocht worden in de splitsing van ionen die de chemische potentiaal van het water licht verandert ten opzichte van de omgeving. In zoverre heeft Hans gelijk.
De pH is niets anders dan een maat om de concentratie van in water afgesplitste zuurionen aan te geven. Dit is amper meetbaar en aangezien bij andere toevoegingen ook niemand belang hecht aan bijvoorbeeld het aantal ppmw van de opgeloste stof (Weight Parts Per Million) is gebruik van de term pH in geval van karpervissers wat ver gezocht. Ik heb ook nog van niemand een duidelijke uitleg gezien over welke pH verandering hij in de directe omgeving van het aas nastreeft om een karper op het aas te krijgen.
Maar we dwalen wat af.
Groet, Kees