bereiding


Plaats reactie
arno van egmond
Berichten: 25
Lid geworden op: 23-11-2004 21:59
Locatie: wassenaar

21-12-2004 22:15

hoeveel eieren gaan er op een kilo voer en hoe zacht moet het deeg zij?
Frank Huisman
Berichten: 671
Lid geworden op: 21-01-2002 01:00
Locatie: Dwingeloo

21-12-2004 22:31

Arno,

Kijk eens op deze website, onder 'aas' (onder artikelen) of op karpervissersonline.nl.

Maar circa één ei op 100 gram (afhankelijk van het gewicht van het ei)
is volgens mij het meest gebruikt.

Groet,

Frank
Laatst gewijzigd door Frank Huisman op 22-12-2004 10:19, 1 keer totaal gewijzigd.
arno van egmond
Berichten: 25
Lid geworden op: 23-11-2004 21:59
Locatie: wassenaar

21-12-2004 22:33

1 ei op 100 gram bedoel je zeker
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

21-12-2004 22:42

Zou ik doen, Arno. :wink:

Doe een eitje extra bij niet al te grote eieren.

Kees
arno van egmond
Berichten: 25
Lid geworden op: 23-11-2004 21:59
Locatie: wassenaar

21-12-2004 22:44

kees heb je er meer ervaring mee ik begin net kun je er wat meer over vertellen zachtheid van het deeg enzo
Klaas van den Herik
Berichten: 4624
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00

21-12-2004 23:14

Eieren zijn in principe bij deeg nergens voor nodig.

Stevigheid is afhankelijk wat je wilt. Van net niet van de haak afdruipen tot kaugum.

Met een binder als bijv brinta, havermout kan je een eind komen.

MVG

klaas
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

21-12-2004 23:21

Een beetje Arno 8)

Ik denk dat je het over het deeg van een boilie mix hebt.

Om een gevoel te krijgen begin ik altijd met een vaste hoeveelheid van een nieuwe mix (500 gram). Dan voeg ik 5 eitjes toe en daarna moet het deeg redelijk zacht en makkelijk verwerkbaar zijn met de deegspuit. Is het nog stug en gaat het spuiten zwaar, dan doe ik er gerust een eitje extra bij. Is het te slap, dan een eitje minder (om te corrigeren weeg ik vrij precies de hoeveelheid extra mix af).

Overigens gaat het deeg bij mij altijd een half uurtje in een plastic boterhamzakje in de koelkast voordat het de deegspuit in gaat.

Zo bepaal ik uiteindelijk hoeveel eieren er bij een nieuwe mix moeten. Heel systematisch dus. Zodra ik dat weet, kan ik lekker aan de slag. Maar er zijn van die karpervissers die gewoon alles op de tast doen. Je flikkert er maar wat bij tot het goed aanvoelt. Bij mij levert dat dan wel eens wat ergenis op van het geknoei met niet draaibare bollen. Maar ja, ik ben dan ook een vreselijke kluns in de keuken. En nu heb ik toch nog wel wat geleerd bij mijn studie scheikunde. :roll:

Groet, Kees

Ps., Te droog dan draaien de bollen uit elkaar en te nat dan wordt het een kleffe kliederboel. De ene mix draait makkelijker dan de andere.
Gebruikersavatar
marijn ham
Berichten: 2429
Lid geworden op: 11-07-2003 02:00
Locatie: Waarland

22-12-2004 10:37

Arno,

Veel is afhankelijk va nde mix die je gebruikt voor je boilies.
De ene mix draait veel beter en makkelijker dan de andere mix.
Zelf ben ik vrij creatief met mijn boilies en gebruik ik allerlei toevoegingen die af en toe gewoon niet te draaien zijn.

De ene mix is vrij plakkerig, de ander is vrij goed draaibaar.
Wat ik eerder ook al aangaf (Topic drogen van je boilies) is dat je uiteindelijk na ene paar keer boilies draaien vanzelf gaat merken wat wel en niet lekker draait. De boilies moeten niet te nat zijn, als ze na het rollen op elkaar blijven plakken en je krijgt ze moeilijk van elkaar af, dan heb je te weinig mix gebruikt en kan je voortaan je deeg iets droger maken met iets meer mix op je eitjes.
Gebruikersavatar
Maarten Darkje
Berichten: 106
Lid geworden op: 03-09-2004 20:57
Locatie: Zeeland

22-12-2004 18:53

ik doe een bepaald gewicht geklutst ei... bijvoorbeeld 400 gram ei per kilo mix, aangevuld met water.

eerst kilo droge mix afwegen, dan eieren breken in kom die op de weger staat tot je over de 400gram gaat, even de staafmixer erin en dan met een grote spuit ( zo'n ziekenhuis ding van 250ml.) ervan afhalen tot het 400gr. is... daarna water en flavour erbij... de hoeveelheid water hangt dan af van de mix, als het een erg zuigende mix is wel tot 250gr (dus bak met het vocht aanvullen tot 650gr) en op andere mixes weer wat minder water ... b.v. bakje aanvullen tot 550 gr.

op die manier kan je makkelijk corrigeren, door de hoeveelheid water aan te passen tussen de 0 en 250 gr. zonder dat je het eiwit gehalte van de mix+eieren verandert...

bij het vocht gooi je 3/4 van het meel en roert dat snel door met een spaan, dan de rest erbij en kneden...

in de mix die ik nu zelf gebruik weet ik precies hoeveel vocht er op 1kg droge mix nodig is, hoewel dit ook per batch mix kan verschillen als ik b.v. een andere zak maismeel gebruik...
Gebruikersavatar
bart van bezouw
Berichten: 2161
Lid geworden op: 18-09-2002 02:00
Locatie: groningen
Contacteer:

23-12-2004 14:14

Misschien ben ik nu wat afwijkend,
Maar ik maak gewoon een ruime hoeveelheid droge mix aan, klets een bepaald aantal eieren in een kom (meestal 20). Beteje roeren todat het een gele brei is, dan de droge mix er beetje voor beetje bij. Roeren totdat het te stijf is om te roeren en daarna kneed je het totdat het niet meer plakt.
Nu laat je het even onegveer 5 a 10 minuten liggen. Maak er balletjes of andere vormpjes van, koken en klaar.

Bart
Camiel Driehuis
Berichten: 1242
Lid geworden op: 05-05-2004 15:37
Locatie: lelystad

23-12-2004 14:20

doe het juist altijd andersom

eerst de droge mix in de kom en dan pas de eitjes erbij

Zo heb ik het in iedergeval geleerd in de bakkerij bij het bereiden van recepten

Word op die manier beter gemengt is mij altijd geleerd.

en je houdt nooit droge mix over
Gebruikersavatar
bart van bezouw
Berichten: 2161
Lid geworden op: 18-09-2002 02:00
Locatie: groningen
Contacteer:

23-12-2004 18:47

ow........
Camiel,

Ik heb juist andersom geleerd. Ik denk dat het andersom veel beter is omdat je dan zeker weet dat elk droog deeltje verzadigd raakt... terwijl je andersom klontering kunt krijgen....

Bart
Gebruikersavatar
Marc van Egmond
Berichten: 86
Lid geworden op: 05-10-2004 13:47
Locatie: Den Haag

23-12-2004 19:14

Arno,

Ben het met Bart eens.Je moet ook net wat hij zegt het deeg even laten liggen zodat het deeg de vocht goed op kan zuigen.Dit deed ik in het begin ook niet waardoor mijn deeg droog was.Als je deeg tijdens het draaien van je boilie's droog wordt dan kun je dit oplossen met een beetje water. :wink:

Succes ermee

Marc
Plaats reactie